Διευθυντές Σχολείων: Διευκρινίσεις υπ. Παιδείας για το ωράριο

Η προϋπόθεση της συμπλήρωσης του υποχρεωτικού ωραρίου της θέσης του Διευθυντή προκειμένου να αποκτήσει ο υποψήφιος διευθυντής το δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας , ελέγχεται με βάση το ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα του τρέχοντος σχολικού έτους

10/04/2023

Άκουσε το άρθρο

Ο  επιλεγείς Διευθυντής σχολικής μονάδας θα πρέπει να συμπληρώνει το υποχρεωτικό ωράριο της θέσης του Διευθυντή στη σχολική μονάδα ή το Ε.Κ. που έχει επιλεγεί, διευκρινίζει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με σημερινή εγκύκλιο, και σημειώνει:

Αποκλείεται από τη διαδικασία: Υποψήφιος Διευθυντής ο οποίος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τοποθέτηση σε σχολική μονάδα όπου δεν είναι δυνατό να συμπληρώνει το υποχρεωτικό ωράριο του Διευθυντή, αποκλείεται από τη διαδικασία επιλογής στο συγκεκριμένο σχολείο.

Συνεπώς:

  • Δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας για θέση Διευθυντή σχολικής μονάδας ή Ε.Κ. έχει ο εκπαιδευτικός εφόσον το ωρολόγιο πρόγραμμα της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας περιλαμβάνει αριθμό διδακτικών ωρών για τα μαθήματα πρώτης και δεύτερης ανάθεσης καθώς και της πιθανής δεύτερης ειδικότητας, ο οποίος αντιστοιχεί στον αριθμό ωρών υποχρεωτικού ωραρίου για το Διευθυντή.
  • Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για θέση Διευθυντή σχολικής μονάδας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν οι εκπαιδευτικοί που δύνανται να συμπληρώσουν εντός του εργασιακού τους ωραρίου το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο του διευθυντή στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα

Ελέγχεται με βάση το ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα του τρέχοντος: Η προϋπόθεση της συμπλήρωσης του υποχρεωτικού ωραρίου της θέσης του Διευθυντή στη σχολική μονάδα ή το Ε.Κ. προκειμένου να αποκτήσει ο υποψήφιος διευθυντής το δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας για τη συγκεκριμένη σχολική μονάδα ή Ε.Κ., ελέγχεται με βάση το ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα του τρέχοντος σχολικού έτους .

Με βάση το νέο αριθμό τμημάτων γενικής παιδείας:  Ειδικά στην περίπτωση των πρόσφατα ιδρυμένων σχολείων που το σχολικό έτος 2023-2024 πρόκειται να λειτουργήσουν νέες τάξεις η προϋπόθεση της συμπλήρωσης του υποχρεωτικού ωραρίου της θέσης διευθυντή κρίνεται με βάση το νέο αριθμό τμημάτων γενικής παιδείας.

Σχόλια (24)

Δισκοβόλος (πρώην Ανήσυχος εκπαιδευτικός)
|

@Spiros
Μη λέτε ανακρίβειες, παρακαλώ! Εγώ ο ίδιος μέχρι πριν από μερικούς μήνες ως διευθυντής λυκείου έκανα υποχρεωτικά 7 ώρες μάθημα την εβδομάδα! Αν κάπου μεμονωμένα κάποιος με την ανοχή της τοπικής ΔΔΕ (και χωρίς να το έχει εντοπίσει και το ίδιο το υπουργείο που παρακολουθεί το πρόγραμμα MySchool) παραβιάζει την υποχρέωσή του, αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να γενικεύουμε αυθαίρετα...

@spiros
|

Μη γράφετε ό,τι σας κατέβει. Στα λύκεια με μικρό αριθμό μαθητών (που είναι πολλά της επαρχίας και σχεδόν όλα τα εσπερινά) ο δ/ντής υποχρεούται να κάνει 8 ώρες μάθημα. Αν κάπου δεν εφαρμόζεται, δεν αλλάζει η ουσία.

YΠ_ΔΝΤΗΣ
|

Ώρα 23:50 εδώ και μισή ώρα περίπου το σύστημα δεν ανταπωκρίνεται ΚΑΘΟΛΟΥ τις τελευταίες ώρες η πρόσβαση η΄ταν προβληματική με τα 1000 ζόρια εκτύπωσα την αίτηση κατά τις 22:30 (μετά από προσπάθεια μισής ώρας) ενώ πριν με είχε βάλει σε άλλο συνάδελφο.
Ρε χαρά που θα κάνουν οι δικηγόροι !!!!

Spiros
|

Οι διευθυντές σε Λύκεια κάνουν 3 ώρες μάθημα. Πηγαίνω σε 2 σχολεία ,στο ένα ο διευθυντής κάνει κανονικά 3 ώρες ,ενώ στο άλλο καμμία χωρίς καμμία δικαιολογία. Και τα δύο σχολεία έχουν περίπου τον ίδιο αριθμό μαθητών.....

νικος
|

ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΔΝΤΕΣ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ

παπα
|

παράταση στην πλατφόρμα των προτιμήσεων για του δ/ντες σχολείων αφού σέρνεται;

Nikoletta
|

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΚΟΛΛΗΣΕ!!! ΠΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΕΙΣΤΕ ΠΙΑ!!!!

Πρωινό ολοήμερο
|

Οι ώρες του πρωινού ολοήμερου 7-8 αφιερώνονται σε παιδαγωγικές δραστηριότητες και μπορούν να ανατεθούν στο σύνολο των εκπαιδευτικών. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι μπορούν να τις πάρουν μόνο ΠΕ70 ούτε αναφέρεται κάτι για ορθογραφία και αντιγραφή. Πού τα βρίσκετε αυτά και τα λέτε; Ο νόμος είναι σαφής και αναφέρεται αναλυτικά το πλαίσιο στον κανονισμό λειτουργίας των σχολικών μονάδων 2022-2023 που στάλθηκε στα σχολεία τον Σεπτέμβρη.

Σωτήρης
|

Δηλαδή η ουσία είναι:
Οι εκπαιδευτικοί
ΠΕ-απειρο
θα μπορούν να αναλάβουν θέση διευθυντη σε λύκειο.
Διαψευστε με....

Για να δείτε...
|

ανάψτε το φως πρώτα!

Την Πρωινή Ζώνη μπορούν να την πάρουν ΟΛΕΣ οι ειδικότητες.

Φωτεινή
|

Αυτό με τη δεύτερη ανάθεση είναι μεγάλη ανοησία και να γιατί: υπηρετώ εγώ ως οικονομολόγος σε λύκειο και έρχεται δ/ντής κοινωνιολόγος που δε συμπληρώνει ωράριο. Μοιραία θα πάρει την οικονομία κατ/νσης (2η ανάθεση) δηλ. μαθηματικά, άρα ένας απόφοιτος θεωρητικής κατ/νσης θα κάνει μαθηματικά! Η 2η ανάθεση θεσπίστηκε από το νόμο για να εξυπηρετήσει έκτακτες ανάγκες και όχι να γίνει πρώτη προτεραιότητα, γιατί αυτό θα γίνει τώρα. Αλλά πού να τα ξέρουν αυτά οι άσχετοι που αποφασίζουν στο ΥΠΑΙΘ. Έχουν περάσει ποτέ απέξω από σχολείο; οι δ/ντες, επειδή παίρνουν πρώτοι ωράριο, έπρεπε να συμπληρώνουν με 1η ανάθεση.

Για να δούμε...
|

Οι έχοντες μονόωρο μάθημα στα Δημοτικά (ΠΕ79) και (ΠΕ86) μπορούν να πάρουν και εργαστήρια δεξιοτήτων, μπορούν να πάρουν και κάποιες ώρες της ειδικότητάς τους στο ολοήμερο. Ο διευθυντής εξαντλεί πρω΄τος από όλους το διδακτικό του ωράριο. Αυτές οι ειδικότητες όμως μπορούν να πάρουν Πρωινή Ζώνη στο Δημοτικό. Αυτή είναι μέρος του ολοήμερου και είναι αφιερωμε΄νη στην προετοιμασία των μαθητών (ορθογραφία, αντιγραφή κλπ), που σημαίνει ότι πρέπει να την πάρει μόνο ΠΕ70. Επίσης ο διευθυντής πρέπει να εξαντλεί το διδακτικό του ωράριο μέσα στο εργασιακό του ωράριο. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίρνει ώρες και στην Πρωινή Ζώνη και στο Ολοήμερο την ίδια μέρα. Κατά συνέπεια ακόμη και σε 4/θ 5/θ μπορούν να εξαντλήσουν το διδακτικό τους ωράριο οι ειδικότητες αυτές αλλά με ανάληψη όλων των εργαστηρίων δεξιοτήτων, των ωρών της ειδικότητάς τους και κάποιων ωρών στο ολοήμερο πάλι για την ειδικότητά τους. Π.χ. σε 5/θ σχολείο Τ.Π.Ε. 5 ώρες + Ερ. Δεξ. 9 + 4 ώρες Ολ.(Διατρ. Αγ.). Αν λοιπόν μπορούν να κάνουν το μάθημά τους, διοίκηση και Εργαστήρια σε όλες τις τάξεις... Αν υπάρχει ολοήμερο βέβαια.

Τι κάνει ο Διευθυντης
|

Δουλειές κλητήρα. Δεν υπάρχει κάτι το Διευθυντικό. Να υπάρχει ένας Διευθυντής για 2-4 σχολεία αλλά με πραγματικές εξουσίες στο προσωπικό και στα και στο πρόγραμμα. Κάθε σχολείο να έχει εναν γραμματέα για τα διαδικαστικά κλπ. Ο διευθυντής να έχει δικαίωμα να μετακινεί δασκάλους από ένα σχολείο σε άλλο κλπ, ανάλογα με τις ανάγκες. Να μην διδάσκουν οι Διευθυντές.

Σωτήρης
|

Το λεξικό Τριανταφυλλιδη πού είναι το επίσημο του ελληνικού κράτους αναφέρει τα παρακάτω για τη λέξη διεύθυνση: "Η ενέργεια του διευθύνω, η ευθύνη που έχει ο διευθυντής να προγραμματίζει και να επιβλέπει τη λειτουργία ενός οργανισμού, μιας υπηρεσίας". Σε ένα σχολείο ο εκπαιδευτικος προγραμματίζει και επιβλεπει τη λειτουργία του προγράμματος για το τμήμα του και για το σχολείο προγραμματίζει ο σύλλογος διδασκόντων κι επιβλέπει το έργο που προγραμματίζει Αυτοί είναι οι πραγματικοί διευθυντές. Οι άλλοι είναι απλά γραμματείς για τα γραφειοκρατικά του σχολείου..

ΝΟ
|

@δασκαλα
Είναι και τα εργαστήρια δεξιοτήτων
Συμφωνώ, ότι οι Διευθυντές δεν πρέπει να κάνουν μάθημα. Ας δούμε και λίγο τα ευρωπαϊκά σχολεία. Υπάρχει γραμματεία, project manager κι εμείς, όλα τα σφάζουμε όλα τα μαχαιρωνουμε

nik
|

Αρα πολλές ειδικότητες αποκλείονται από μικρά σχολεία

Γιε-Yes
|

@ΔΑΣΚΑΛΑ
Όλες οι ειδικότητες μπορούν να αναλάβουν Εργαστήρια Δεξιοτήτων, οι ώρες των οποίων στο ΕΩΠ υπερκαλύπτουν το υποχρεωτικό ωράριο οποιασδήποτε ειδικότητας. Αν μάλιστα λειτουργεί και Πρωινή Ζώνη...
Αμφιβάλλω αν έχει εφαρμογή στην Α/θμια αυτή η ρύθμιση ή κι αν έχει θα είναι σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Legend
|

Κακώς έχουν ώρες μαθημάτων οι διευθυντές! Μόνο διοίκηση στα μεγάλα σχολεία με 150 μαθητές και πάνω. Στα μικρά επαρχιακά θα μπορούσαν να κάνουν και μάθημα. Να καταργηθεί η θέση υποδιευθυντή στα μεσαία σχολεία και ο διευθυντής να διοικεί ΜΟΝΟ!

Απορία
|

Δηλαδή μπορεί ο Διευθυντής να συμπληρώνει το υποχρεωτικό του ωράριο και μόνο με μαθήματα δεύτερης ανάθεσης;

Δάσκαλος
|

Κάνουν οι δ/ντές και διδακτικό ωράριο;
Από πότε και πού;

ΧΑΖΟΥΛΑ
|

Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι...

ΔΑΣΚΑΛΑ
|

Οι εκπκοί α/θμιας με ειδικότητες ΠΕ 86 ΚΑΙ ΠΕ 79 (Μουσικοί και Πληροφορικάριοι δεν μπορούν να καλύψουν το διδακτικό τους ωράριο σε σχολεία κάτω των 8/θεσίων γιατί απλά είναι 1/ωρο το μάθημά τους.
Επομένως θα πρέπει να δηλώσουν μόνο μεγάλα σε οργανικότητα σχολεία.
Φαντάζομαι ότι η πλατφόρμα να μην το επιτρέπει.

good luck
|

Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα έχουν γίνει με την ειδικότητα με την οποία έχει γίνει ο διορισμός η η μετάταξη Πως θα γνωρίζουν τα συμβούλια επιλογής αν υπάρχει αναγνώριση δεύτερης ειδικότητας και κατ επέκταση συμπλήρωση ωραρίου με την δεύτερη ειδικότητα?

Niki
|

Είχε ειπωθεί σε μια τηλεδιάσκεψη με τον γ.γ και τους δ/ντες εκπαίδευσης από κάποιον δντη ότι ο χρόνος που υπηρετούν οι δάσκαλοι σε εεεεκ είναι σωστό να θεωρείται ως χρόνος υπηρέτησης που να προσμετράται στην αθμια για τις σμεαε.
Είχε μάλιστα πει ο γενικός ότι θα σταλεί διευκρινιστικη επ αυτού γιατί είναι σωστό κ δικαιο αυτό το αίτημα να διεκπεραιωθει.
Γνωρίζει κάποιος κάτι; εστάλη; θα σταλεί;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ