Πρόβλημα στις τοποθετήσεις Διευθυντών Σχολείων;

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας-Η ανταπάντηση του ΔΔΕ Μαγνησίας

18/04/2023

Ενημερώθηκε: 18/04/2023, 17:04

Άκουσε το άρθρο

Ένα ερώτημα ,σχετικά με τη δυνατότητα των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να δηλώνουν ταυτόχρονα θέση προτίμησης Διευθυντή ΕΕΕΕΕΚ και Δημοτικών  Σχολείων , το οποίο εάν τελικά ισχύει δημιουργεί τεράστιο νομικό πρόβλημα στην ολοκλήρωση επιλογής των Διευθυντών σχολικών μονάδων, κατέθεσε, σήμερα το πρωί, ο ΔΔΕ Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης  στο forum των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλ. Κόπτσης.

Η απάντηση  του υπουργείου Παιδείας

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλ. Κόπτσης, απάντησε στο παραπάνω ερώτημα του ΔΔΕ Μαγνησίας ως εξής:

"Το θέμα ρυθμίζεται από το νόμο 4823/  έρθρο 39  παρ 3ε  και άρθρο 31 παρ 6α και 6β".

Ειδικότερα το ερώτημα του ΔΔΕ Μαγνησίας, έχε ως εξής:

"Πρόβλημα στις τοποθετήσεις; Οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων   έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν θέση Διευθυντή   ΕΕΕΕΕΚ, παρότι αυτά τα ΣΜΕΑΕ ανήκουν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ωστόσο  φαίνεται ότι η πλατφόρμα δεν τους έδωσε ποτέ τη δυνατότητα να δηλώσουν ΕΕΕΕΚ. 

Επίσης δεν δόθηκε ούτε η δυνατότητα να δηλώσουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της αντίστοιχης Δευτεροβάθμιας ούτε να συντονιστούν οι δυο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. 

Αρα δεν ξέρουμε ποιος δικαιούται να τοποθετηθεί σε ΕΕΕΕΕΚ πράγμα το οποίο επηρεάζει και τις υπόλοιπες τοποθετήσεις κι επίσης δεν είναι σύννομο αφού ουσιαστικά αποκλείει τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας. Γνωρίζει  κανείς κάτι;"

Η ανταπάντηση του  ΔΔΕ Μαγνησίας

Ο ΔΔΕ Μαγνησίας Σ. Σαβελίδης ανταπάντησε στον κ. Κόπτση ως εξής:

"Μάλλον  δεν ήμουν αρκετά σαφής στο ερώτημα και θέτω ένα πιο συγκεκριμένο:

Στο ν. 4823 άρθρο 31 Παρ. δβ ιβ) δίνεται η δυνατότητα και στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας να διεκδικήσουν θέση Διευθυντή  σε ΕΕΕΕΕΚ.

Για την πλήρωση των θέσεων, στα ΕΕΕΕΕΚ που έμειναν κενά, σύμφωνα με το αρ 41 παρ 11 θα πρέπει να προσκαλέσουμε υποψηφίους που δεν έχουν τοποθετηθεί από τον αξιολογικό πίνακα μόνο της Δευτεροβάθμιας (στην οποία υπάγεται το ΕΕΕΕΕΚ) ή και της Πρωτοβάθμιας (αφού οι εκπαιδευτικοί της που δεν έχουν τοποθετηθεί έχουν δικαίωμα τοποθέτησης σε ΕΕΕΕΕΚ)".

Σχόλια (30)

Πλατάρος Γιάννης
|

@@@εκπαιδευτικος ΔΕ
Η "λεπτομέρεια" ότι τμήμα με λιγότερους μαθητές από το ήμισυ του ανώτατου δεν λιγιζεται ως τμήμα, ισχειε μέχρι το 2020.
Από προσφάτως, ΔΕΝ ισχύει...
(κάνουμε ολόκληρη έρευνα)
Πάντως για κάτω από 3 τμήματα, ισχύει το πλήρες ωράριο του εκπαιδευτικού με τις μειώσεις ανά χρόνο.
https://www.esos.gr/arthra/76965/orario-ton-ekpaideytikon-kai-dieythynt…

ΝΟ
|

@πλαταρος Γιάννης
Το αναφερόμενο ωράριο, αφορά στους διευθυντές με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας από τα 20. Πάνω από 20 χρόνια, το ωράριο ανά κατηγορία μειώνεται 2 ωρες

Πλατάρος Γιάννης
|

@@Εκπαιδευτικός ΔΕ
Κάνω και ένα κοινωνικό πείραμα :
1. Σας είπα ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος πρέπει όλοι να συμπληρώνουν και οι Διευθυντές ωράριο παντί τρόπω (το λέει και ο 1566, εκτός από την νομική λογική)
Επειδή είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μετακινηθούν οι Διευθυντές (από το καθηκοντολόγιο) πρέπει να συμπληρώσουν ωράριο ΠΡΩΤΟΙ.

=================================================================
2. Σύμφωνα με την παρ. 13α του άρθρου 14 του ν. 1566/1985, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει :
«Οι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και διεξαγωγής πρακτικών ασκήσεων από το εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ορίζονται από 1.9.2013 ως εξής:
α) διευθυντές γυμνασίων, λυκείων και επαγγελματικών σχολών ώρες 10 όταν λειτουργούν με τρία έως πέντε τμήματα τάξεων, ώρες 9 όταν λειτουργούν με έξι έως εννέα τμήματα τάξεων, ώρες 7 όταν λειτουργούν με δέκα έως δώδεκα τμήματα τάξεων και ώρες 5 όταν λειτουργούν με περισσότερα από δώδεκα τμήματα τάξεων. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής δεν υπολογίζεται ως τμήμα εκείνο που έχει αριθμό μαθητών μικρότερο από το μισό του προβλεπόμενου ανώτατου αριθμού.»
============================================================
3. Από τις διατάξεις του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α’) όπως ισχύουν δεν προκύπτει ότι υφίσταται οιαδήποτε μείωση ωραρίου για εκπαιδευτικούς που έχουν οριστεί ως στελέχη εκπαίδευσης σε σχολεία με αριθμό τμημάτων μικρότερο από τρία.
Ως εκ τούτου, οι Διευθυντές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. έχουν το ωράριο που
προβλέπεται για τους εκπαιδευτικούς.
============================================================
Με τα παραπάνω, σας γλύτωσα κάποια λεφτά από δικηγόρους.
Περιμένω (το πείραμα) αν θα μου πείτε ένα «ευχαριστώ»

Πλατάρος Γιάννης
|

@εκπαιδευτικος Δ. Ε.
Ο Διευθυντής αναλαμβάνει πρώτος να συμπληρώσει ωράριο, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς ως εκ της θεσεώς του είναι αδύνατον να απομακρυνθεί ο διευθυντής από το σχολείο του σε άλλο σχολείο για να συμπληρώσει ωράριο. Η εγκύκλιος του υπουργείου σε αυτή την αρχή βασίζεται. Κανονικά θα έπρεπε να αναφέρει και γ' ανάθεση που δεν αναφέρει!
Μην το ψάχνετε, γιατί δεν σας συμφέρει...
Αν δεν μπορείτε να διαβάσετε τον νόμο 1566/1985, θα σας τον διαβάσει ο συνηγοργος του πολίτη; Ο δικηγόρος που θα πληρώσετε;
Διαβάστε τον μόνος σας!...
Εκεί θα δείτε ότι οι διευθυντές θα πρέπει να συμπληρώνουν το πλήρες ωράριο του εκπαιδευτικού (23 ώρες κλιμακουμενο!)
Μπορείτε να το υποστηρίξετε σε δικαστήριο αυτό;
(Η πληροφορία δωρεάν!)

Κ.Α.
|

@Εκπαιδευτικός, ΔΕ19 Απρ 2023 17:01
Γράφεις "Θα απευθυνθώ σε δικηγόρο και Συνήγορο του πολίτη και εισαγγελέα". Ερώτημα: Και στους τρεις ταυτόχρονα ή στον καθένα χωριστά; (LOL)

Πολύ τα συζητάτε. Ο διευθυντής προηγείται
|

ΠΡΩΤΑ συμπληρώνει ο διευθυντής και μετά οι οργανικά ανήκοντες.
Πάνε αλλού για συμπλήρωση.
Αλλιώς στα σχολεία των μεγάλων πόλεων διευθυντές θα ήταν (σχεδόν) μόνο οι οργανικά ανήκοντες στα σχολεία.
Να πάτε και στο διπλανό τετράγωνο. ΔΕΝ θα πάθετε τίποτα.

@ert
|

Το αν συνηθίζεται να γίνεται κάτι.. δεν σημαίνει ότι είναι και νόμος. Ούτε αναφέρεται κάτι τέτοιο στο σύνταγμα. Δεν θέλω κάτι παραπάνω από την απλή εφαρμογή του νόμου αν δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο απλά να μην το κανουν
Άλλη άποψη έχουν νομικοί (οχι μονο δικηγοροι) που τους ανέφερα την υπόθεση.

ert
|

Ο Διευθυντής είναι αρχαιότερος λόγω θέσης. Δεν υπάρχει νόμος, βασίζεται στο Σύνταγμα-αλλιώς δεν θα μπορούσε να τοποθετηθείς διευθυντής παρά μόνο σε συγκεκριμένα σχολεία. Βλέπω σας έχει πιάσει η (ανούσια) δικομανία κάποιους.

Εκπαιδευτικός ΔΕ
|

Οριστηκε διευθυντής σε σχολείο που υπάρχει ήδη οργανικά ανηκοντας άλλος εκπαιδευτικος της ίδιας ειδικότητας με τον τοποθετημένο διευθυντή. Βάση της εγκυκλίου που γίνεται η ανάθεση ωραρίου αυτή αναφέρει χωρίς να ξεχωρίζει το αν κάποιος έχει θέση ευθύνης ότι το ωράριο συμπληρώνετε από τον αρχαιότερο οργανικα. Στη περίπτωση αυτή ο οργανικά ανηκοντα εκπαιδευτικος παίρνει ώρες και αυτές που περισσεύουν δεν φτάνουν για τη κάλυψη του ωραρίου του διευθυντή. Ούτε έχει δυνατότητα β ανάθεσης στη συγκεκριμένη μονάδα. Η αιτιολόγηση της διεύθυνσης είναι ότι υπάρχει νόμος/εγκύκλιος η οποία λέει ότι ο διευθυντής απλά προηγείται όλων και για αυτό. Ξέρει κάποιος ποιος είναι αυτός ο νομος/εγκυκλιος; προσωπικά όσο και αν έχω ψάξει δεν βρίσκω κάτι. Θα απευθυνθώ σε δικηγόρο και Συνήγορο του πολίτη και εισαγγελέα.

IQ50
|

ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ,ΑΠΛΑ ΠΑΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΧΘΕΣ ΝΩΡΙΣ ΝΩΡΙΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ?

Virdil
|

Ετοιμαστείτε για προσφυγές. Όχι απλά για λόγους έννομου συμφέροντος αλλά & για αποζημίωση ηθικής/εργασιακής βλάβης.

Virdil
|

Άντε γειαααααααααα!!!

Stel
|

Ναι, η/ο δάσκαλος μπορεί τρία μαθήματα να διδάξει σε ΕΕΕΕΚ. Αλλά όλα αυτά τώρα τα θυμήθηκαν?!

ΔΑΣΚΑΛΑ
|

ΠΡΟΣ ΓΙE-YES
ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2018 ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας για θέση Διευθυντή σχολικής μονάδας ή Ε.Κ. έχει ο εκπαιδευτικός εφόσον το ωρολόγιο πρόγραμμα της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας περιλαμβάνει αριθμό διδακτικών ωρών για τα μαθήματα πρώτης και δεύτερης ανάθεσης καθώς και της πιθανής δεύτερης ειδικότητας, ο οποίος αντιστοιχεί στον αριθμό ωρών υποχρεωτικού ωραρίου για το Διευθυντή.
Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για θέση Διευθυντή σχολικής μονάδας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν οι εκπαιδευτικοί που δύνανται να συμπληρώσουν εντός του εργασιακού τους ωραρίου το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο του διευθυντή στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα

ΔΑΣΚΑΛΑ
|

ΠΡΟΣ ΓΙΕ-YES
Εγώ πάλι γνωρίζω σχολείο που συναδερφος δεν μπορούσε να συμπληρώσει ωράριο με το μαθημα της Αγγλικά και δεν μπορούσε να κανει αιτηση για υποδντρια , παροτι και πρωινη ζωνη θα μπορουσε να αναλαβει και εργαστηρια δεξιοτητων και δανειστικη βιβιβλιοθηκη.

Οταν όμως υπάρχουν σχολεια με ελλεψεισ ειδικοτητων , θα κανουν πρωινη ζωνη οι ειδικοτητες και τα παιδια δεν θα μαθαινουν γαλλικά σε αλλα σχολεια; τωρα για σας δεν ξερω , μπορει να ειχε αρχικα γαλλικα και μετα να εκλεισαν τα τμηματα, ασφαλως και δεν θα εχανε την θεση της.
Στη δθμια που δεν υπαρχει πρωινη ζωνη και εργαστηρια τι μπορει να κανει μια ειδικοτητα πχ η Αγγλικων;, Γαλλικά όχι, αρα πως θα συμπληρωσει το ωραριο της;

ΠΕ82
|

Με τη χρήση της Πλατφόρμας δε δίνονταν η δυνατότητα, σε κανένα εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας να κάνει αίτηση και να δηλώσει ταυτόχρονα επιλογές τόσο για ΕΕΕΕΕΚ όσο και για τυπικό σχολείο όπως είχε κάθε δικαίωμα. Ή μπορούσε να κάνει αίτηση μέσω της Πλατφόρμας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μόνο για ΕΕΕΕΕΚ ή μπορούσε μέσω της πλατφόρμας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μόνο για τυπικό σχολείο. Αυτό δεν είναι απλά παράτυπο είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ.

Χ.Ψ.
|

α) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών δημοτικών σχολείων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί που αναφέρονται στο π.δ. 323/1993 (Α’ 139, διόρθ. σφάλμ. Α’ 185) και στην υπό στοιχεία 172260/Ε1/17.10.2016 κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (Β’ 3391). Εκπαιδευτικοί κλάδου δασκάλων με οργανική θέση σε Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) μπορούν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας, να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας και για θέση διευθυντή σχολικής μονάδας Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

@Ann
|

Ο Δντης συμπληρώνει πρωτος. Ο προηγουμενος φευγει

Γιε-Yes
|

@ΔΑΣΚΑΛΑ
Δεν ισχύει αυτό που λες. Στο σχολείο μου τοποθετήθηκε δ/ντής εκπαιδευτικός Β' ξένης γλώσσας που δε διδάσκεται φέτος στο σχολείο (0 ώρες!)! Κι όμως τοποθετήθηκε κανονικά, μιας και υπάρχει Πρωινή Ζώνη και Εργαστήρια Δεξιοτήτων με τα οποία μπορεί να καλύψει τις 10 ώρες του υποχρεωτικού ωραρίου.

Ann
|

Διορίστηκε ως διευθυντής καθηγητής πληροφορικής σε σχολείο που υπάρχει ήδη καθηγητής πληροφορικής που συμπληρώνει ωράριο με άλλα μαθήματα. Τι γίνεται σ' αυτή την περίπτωση;

............
|

ΤΩΡΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 4ΕΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ ΝΟΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!!!!!!!!

ΔΑΣΚΑΛΑ
|

Περιμένουμε ακόμη τα αποτελέσματα.
Δεν είναι δύσκολη η διαδικασία, άλλωστε όσο να πεις ,εχουν κανει σχεδιασμούς, είναι αδικαιολόγητη η καθυστέρηση.
Και τον Ζήκο από την ομώνυμη ταινία να βαζαμε , θα είχε τελειωσει..
Ίσωσ και κάποια σχολεία να προκηρυχθουν, όπως έχουν ανακοινωθεί σε 2 Διευθύνσεις, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Καποιος
|

Το "πρόβλημα" είναι υποθετικό. Αν υπήρχε θα ήταν γνωστό από την πρώτη φάση με τους δεκτούς και μη δεκτούς και θα είχε σίγουρα λυθεί.

Μάκης
|

Μάλιστα. Ας περιμένουμε την απάντηση του υπουργείου λοιπόν για να δούμε ποιος δεν καταλαβαίνει... Η δεύτερη ειδικότητα προφανώς δεν σχετίζεται με το ερώτημα του στελέχους...

ΔΑΣΚΑΛΑ
|

Πρέπει οι υποψηφιοι δντες να συμπληρώνουν ωραριο στην ιδια σχολική μονάδα.
πχ στα Δημοτικα Σχολεια για να τοποθετηθεί δντης 1/ωρου μαθήματος όπως οι εκπκοι ειδικοτητας ΠΕ 86 Ή ΠΕ 79 πρέπει να είναι από 10/θεσιο και άνω.

@ ΜΑΚΗΣ
|

Αγαπητέ συνάδελφε, υπάρχει και η 2η ειδικότητα με την οποία μπορει κάποιος να συμπληρώσει το ωράριο του. Μην βιάζεσαι να κρίνεις ότι δεν καταλαβαίνεις.

ΟΣΕ
|

Ολη η οργάνωση τύπου ΟΣΕ! Εκ των υστέρων το πήραν είδηση!

Μάκης
|

Μα οι δάσκαλοι έχουν ώρες μαθημάτων σε ΕΕΕΕΚ; Αφού υπάρχει η προϋπόθεση να συμπληρώνουν ώρες διδασκαλίας οι διευθυντές στο σχολεία που θα τοποθετηθούν..... Τεστ ΙQ υποχρεωτικά σε όλους και ειδικά στους κατέχοντες θέσεις ευθύνης στο δημόσιο...

Nik
|

Σήμερα το πήραν χαμπάρι; Έλεος!

Qwerty
|

Ημαθ΄ία, Κιλκίς, Έβρος, Κυκλάδες έχουν ήδη ανακοινώσει Δ/ντές στη δευτεροβάθμια στις 13.50

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ