Απάντηση Ν.Φίλη στο υπ. Παιδείας για την επιλογή Διευθυντών: «Δεσμευόμαστε για διερεύνηση και αξιολόγηση όλων των καταγγελιών»

21/04/2023

Άκουσε το άρθρο

Μετά από πολλές μέρες αφωνίας, με τις καταγγελίες για τον κομματισμό και τα ρουσφέτια στην επιλογή διευθυντών σχολείων να έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, αντί η υπουργός Παιδείας να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις και να απολογηθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα για το όργιο ημετεροκρατίας και αναξιοκρατίας που διοργάνωσε, κρύφτηκε πίσω από μια διεκπεραιωτική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου της.

Σε αυτήν, κάνει λόγο για μετρήσιμα τυπικά προσόντα. Θαρρείς και για αυτό καταγγέλλεται από τους εκπαιδευτικούς! Και όχι για την αξιοποίηση της συνέντευξης από τα διορισμένα Συμβούλια Επιλογής (με αποκλεισμένους τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών), ώστε να ανατραπεί άρδην η κατάταξη βάσει μετρήσιμων προσόντων και να ευνοηθούν τα κομματικά στελέχη της ΝΔ.

Από τις ενώσεις των εκπαιδευτικών έχουν δοθεί στη δημοσιότητα συνδικαλιστικά ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ, με τους συγκεκριμένους υποψηφίους να λαμβάνουν άπαντες (!) στη συνέντευξη «20». Την ίδια στιγμή, άλλοι εκπαιδευτικοί, μη κομματικά στελέχη της ΝΔ, αλλά με ζηλευτό εκπαιδευτικό έργο και προσόντα, έχουν λάβει από τα ίδια ακριβώς Συμβούλια Επιλογής απροσδόκητα χαμηλό βαθμό στη συνέντευξη. Κατρακυλώντας έτσι δεκάδες θέσεις στην κατάταξη.

Για αυτό το όργιο παραποίησης και νόθευσης της διαγωνιστικής διαδικασίας θα έπρεπε να δίνει απαντήσεις η κα Κεραμέως. Δεν το κάνει σήμερα, δεν το έκανε στη Βουλή, αφού απέφυγε να προσέλθει και να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση για το θέμα (την κατέθεσα στις 11 Απριλίου 2023).

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα διερευνήσει και θα αξιολογήσει όλες τις καταγγελίες. Δεσμεύεται επίσης για την καθιέρωση αδιάβλητων και ακομμάτιστων διαδικασιών επιλογής στελεχών στη δημόσια εκπαίδευση. Έχουμε ήδη δώσει δείγμα γραφής με την επιλογή περιφερειακών διευθυντών το 2018. Τότε που η μεγάλη πλειοψηφία των επιλεγμένων ανήκε πολιτικά στο χώρο της ΝΔ. Με παράδειγμα τον νυν Γ. Γ. του υπουργείου Παιδείας, που είχε επιλεγεί περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αν και γνωστό στέλεχος της ΝΔ.

Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός Παιδείας, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια (31)

Περίεργοι συμψηφισμοί και παραλληλισμοί
|

@Μιλάνε όλοι...
Για το ότι, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης είχαν επιλεγεί από εκλεγμένους διευθυντές σχολείων με ψηφοφορία που κρίθηκε αντισυνταγματική, συμφωνούμε. Αυτό όμως, ήταν δείγμα ευνοιοκρατίας και το φέρνετε ως παράδειγμα? Ή μήπως ο κάθε νόμος που ΔΕΝ κρίνεται αντισυνταγματικός, σημαίνει αυτόματα, ότι αποκλείει την ευνοιοκρατία? Το 99% των νόμων μας είναι συνταγματικοί....
Μπορούμε να θυμηθούμε και να βάλουμε στο μίξερ όλες τις "αμαρτίες" του κ. Φίλη που ήταν υπουργός..... για 10 μήνες πριν από 8 χρόνια. Για την ευνοιοκρατία με τα 20άρια στις συνεντεύξεις ΣΗΜΕΡΑ, έχετε άποψη-γνώμη?

Μιλάνε όλοι...
|

Μίλησε ο κύριος Φίλης ο οποίος ως Υπουργός συρρίκνωσε τα ολοήμερα σχολεία, μείωσε ώρες μαθημάτων στο ΩΠ και κάνει νύξη για ευνοιοκρατία στις κρίσεις των Διευθυντών όταν το 2017 Διευθυντές Εκπαίδευσης ( πρόεδροι συμβουλίων επιλογής) είχαν επιλεγεί με αντισυνταγματικό νόμο-ψηφοφορία από εκλεγμένους διευθυντές σχολείων...Όλα τα υπόλοιπα περισσεύουν!

Κομπλικέ όμως
|

@Υποψήφιος 2017 21 Απρ 2023 22:34
Δηλαδή ο ΔΕ που προέδρευε του συμβουλίου επιλογής που σας έκρινε, είχε ήδη κριθεί δικαστικά, ότι τοποθετήθηκε ως ΔΕ με αντισυνταγματικό τρόπο?
Ή μήπως καταθέσατε ένσταση προς το συμβούλιο επιλογής, για εξαίρεση του εν λόγω ΔΕ, επικαλούμενος ότι ΘΕΩΡΟΥΣΑΤΕ ότι είχε τοποθετηθεί με αντισυνταγματικό τρόπο?
Το ρωτώ, γιατί εάν ισχύει το δεύτερο, δεν θεωρώ ότι ήταν κομματική η δυσαρέσκεια του συμβουλίου για την ένστασή σας.

Παλαιος εκπαιδευτικος
|

@ ΠΕ800
Αξιολογες αποψεις απο εναν αξιολογο -κρινοντας απο τα γραφομενα του-εκπαιδευτικο.Δυστυχως τετοιες προτασεις δεν συγκινουν τους συνδικαλιστες μας.Γι αυτους ολοι ειμαστε αριστοι,ολοι κανουμε καλα τη δουλεια μας και για ολα φταινε οι''αναλγητες κυβερνησεις''.

ΑΣΧΕΤΟΣ
|

@πατσιφλής
υπάρχει και ανακοίνωση γραπτή Οι ρουσφετολογικές τοποθετήσεις θα ακυρωθούν έτσι ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη και στην τοποθέτηση στελεχών στην εκπαίδευση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πιτσιφλής
|

@ ΠΕ800
Συμφωνώ μαζί σας, την ίδια γνώμη έχω κι εγώ για την περίοδο που αναφέρετε.
Η πρότασή σας είναι αξιόλογη, είμαι βέβαιος ότι μία ανεξάρτητη Αρχή θα κινούνταν από το ίδιο πνεύμα. Φαντάζει όμως και ουτοπική... Μόνο ο ''Μικρός Πρίγκιπας'' συμφωνεί μαζί μας. Μπορούμε όμως, προς το παρόν, να τραγουδήσουμε:
Είμαστε δυο, είμαστε τρεις
...

Δεν ξεχναμε κ. Φιλη
|

Δεν ξεχναμε κ Φιλη τι εγινε με τις συνεντευξεις επι των ημερων σας.

Ανέκδοτο
|

Αδιάβλητες ακομμάτιστες. Έλεος ! Τι λέει ο άνθρωπος!

ΠΕ800
|

Υποψήφιος ΔΣΜ το 2017, υποψ΄΄ήφιος ΔΣΜ και τώρα σε ΔΙΔΕ της Αττικής. Υπηρετώ ως ΔΣΜ και τοποθετήθηκα εκ νέου (στην 1η μου επιλογή). Δεν ανήκω στην κυβερνητική παράταξη, αλλά πήρα πολύ υψηλή βαθμολογία συνέντευξης όπως και το 2017. Όμως έχω διαπιστώσει τις τελευταίες 3 δεκαετίες ότι η συνέντευξη ήταν το βασικό "ρυθμιστικό" εργαλείο του μοιράσματος των σχολείων. Όταν στα Συμβούλια Επιλογής συμμετείχαν οι αιρετοί, το "μαγείρεμα" ήταν εντονότερο. Όλοι το γνωρίζαμε, όλοι το ζήσαμε. Απ' ότι είδα όμως και τώρα στα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής υπήρχαν αρκετές συμμετοχές συνδικαλιστών κυρίως της ΔΑΚΕ. Η άποψή μου:
1. Γραπτές εξετάσεις με αριθμητική βαθμολογία
2. Συνέντευξη με ταυτόχρονη κατάργηση της αριθμητικής βαθμολογίας της συνέντευξης με περιγραφικό χαρακτηρισμό "κατάλληλος" - "ακατάλληλος".
3. Απαραίτητη συμμετοχή ψυχολόγου(ων) στα Συμβούλια Επιλογής.
Συμπληρωματικά και άσχετα με την διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, είναι απαραίτητη η περιοδική ψυχολογική (ψυχιατρική;) εξέταση καταλληλόλητας του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού. Ίσως μαζί με την ατομική αξιολόγηση όπως προβλέπεται να συμπληρωθεί η διαδικασία με την ψυχολογική εξέταση. Υπάρχουν προβλήματα....

Πιτσιφλής
|

''Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα διερευνήσει και θα αξιολογήσει όλες τις καταγγελίες."
Και αν διαπιστώσει αδικίες τι θα κάνει;
Θα ακυρώσει αποφάσεις και θα έχουμε νέες τοποθετήσεις;
Υπερβολές.
Σεβασμός στο σαραντάχρονο σύστημά μας!...

Τα ίδια και χειρότερα κάνατε.
|

Δεν έχουμε όλοι κοντή μνήμη κ. Φίλη....
διαβάζουμε τακτικά πυκνά και μόνο από το esos για τις αγωγές και τις μηνύσεις που κατατέθηκαν και είναι σε εξέλιξη από υποψηφίους κατ΄α συμβουλίων επιλογής (των δικών σας κρίσεων κ. Φίλη) επί υπουργίας Γαβρόγλου που είχατε διορίσει 5 στους 7 στα διευρυμένα ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ. Συνδικαλιστές δικοί σας τραβιούνται στα δικαστήρια.ήδη οι πρώτες ποινές έπεσαν. Ξεχάσατε την αντισυνταγματικότητα των ψηφοφοριών στους συλλόγους από το ΣτΕ. όσο υπάρχουν παρανομίες κάποιοι θα πηγαίνουμε στις εισαγγελικές αρχές με ότι καταφέρνουμε...

Ζακ-Υβ Κουστώ (ο νεότερος)
|

Τα όσα ζούμε με τον καλυτερότερο εδώ και 2,5 χρόνια, τα έχουμε ξαναδεί ποτέ? Ας μου απαντήσει κάποιος, πότε άλλοτε είχαμε επιλογές-κρίσεις στελεχών που σβήνουν κεράκια γενεθλίων? Όσο απογοητευμένος κι αν είναι κάποιος που είχε αδικηθεί στο παρελθόν (για κομματικούς λόγους), το μπάχαλο που έγινε τώρα, πιστεύω ότι καταρρίπτει όλα τα "ρεκόρ".

Δεν βλέπω επίσης, ούτε ΜΙΑ απάντηση-σχόλιο στην επισήμανση του κ. Φίλη :
"Έχουμε ήδη δώσει δείγμα γραφής με την επιλογή περιφερειακών διευθυντών το 2018. Τότε που η μεγάλη πλειοψηφία των επιλεγμένων ανήκε πολιτικά στο χώρο της ΝΔ. Με παράδειγμα τον νυν Γ. Γ. του υπουργείου Παιδείας, που είχε επιλεγεί περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αν και γνωστό στέλεχος της ΝΔ".
Δεν γνωρίζουμε (ή έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και ξεχάσαμε) άραγε ποιοι ήταν ΠΔΕ το 2018-2019.... και πού ανήκαν πολιτικά.... κι όμως τοποθετήθηκαν ΠΔΕ επί ΣΥΡΙΖΑ?

Κωστας
|

Τα ίδια κανατε

Υποψήφιος 2017
|

Στις επιλογές Διευθυντών σχολείων 2017 1ος στα μετρήσιμα μόρια πήρα τη χαμηλότερη βαθμολογία στη συνέντευξη 5,00 με άριστα 8,00 γιατί στο συμβούλιο επί ΣΥΡΙΖΑ δεν άρεσε η ένσταση μου για εξαίρεση του τοποθετημένου ΔΕ με αντισυνταγματικό τρόπο

Φιλολογος
|

Το 1/3 μετρούσε η συνέντευξη; Με ποιον αλγόριθμο;!!!

Πάλι τα ίδια
|

Συνέντευξη υπήρχε και επι ΣΥΡΙΖΑ και εκεί καθόριζε τις τελικές επιλογές. Τώρα τα ξέχασαν; Μήπως να δεσμευτεί για κατάργηση συνεντευξεων μαζί με την κατάργηση ΕΒΕ, ανοιχτά πανεπιστήμια, στέκια , άσυλο ….

Φουμαρα
|

Φουμαρα του Φίλη και του συριζα, δεν τρώμε σανό άντε!!!!

ένας απλός εκπαιδευτικός
|

Δεν πιστεύω να εννοείτε ότι όλοι όσοι κατρακύλησαν είναι αξιόλογοι, ενώ όλοι όσοι αρίστευσαν είναι άχρηστοι.

Δισκοβόλος (πρώην Ανήσυχος εκπαιδευτικός)
|

@ΓΙΑΝΝΗΣ
Το "όλοι είναι ίδιοι" είναι το πιο φασιστικό τσιτάτο των τελευταίων χρόνων, απότοκο της παγκάλειας ανοησίας "όλοι μαζί τα φάγαμε" που αποτέλεσε το ιδεολογικό άλλοθι όσων, πολύ συγκεκριμένων, πραγματικά κατέστρεψαν αυτόν τον τόπο κι ας συνεχίζουν με θράσος να σεμνύνονται για τον πατριωτισμό τους!

νικ δε γκρικ
|

Αντε γειά κε Φίλη τα ίδια της κας Κεραμέως κάνατε και τα ίδια του κου Λοβέρδου και της κας Διαμαντοπούλου που ήθελε κλείσιμο Σχολικών Μονάδων κ,α,τ, εμένα με ρωτούσε γιατί φέρνω αντίρρηση να κλείσουν τα σχολεία της περιοχής μου γιαυτό ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΝΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ [ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΧΡΩΣΤΑΤΕ\

ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΕΞΩ

ΝΙΡ
|

Συμφωνώ με τον Γιάννη
Όλοι ίδιοι είστε
Τα ίδια κάνατε και το 2017
Αυτή τη φορά ίσως έγινε και στα αντικειμενικά το μαγείρεμα για να μη φαίνεται μόνο η συνέντευξη
Που το μόνο που έπρεπε να δίνει είναι "κατάλληλος - μη κατάλληλος" τίποτα άλλο
Κι επιτέλους όλοι αυτοί με τα μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως θα διοικήσουν ζωντανά σχολεία (μαθητές και εκπαιδευτικούς) και θα έπρεπε σε πραγματικές συνθήκες να είχαν αξιολογηθεί για το έργο τους και την προσωπικότητά τους από τους ανωτέρω τους... Κι όχι να ανταλλάσσουν όλοι μαζί ωραία λόγια στις συνεντεύξεις μέσα στα γραφεία τους... Επιπλέον η απουσία αιρετών ήταν απαράδεκτη γιατί και δεν διασφαλίζεται ο κλάδος και απέξω οι αιρετοί αποκτούν μεγαλύτερη φωνή και κατακραυγή των όσων γίνονται μέσα (ίδια με πριν αλλά χωρίς τους αιρετούς να τα ευλογούν...) Ζήτω συγγνώμη από μερικούς (πολύ λίγους) αιρετούς που πάντα υπήρξαν ιδεολόγοι και αντικειμενικοί αντιπρόσωποι του κλάδου

Σώστης
|

Ποιοι μιλούν!! Ξεχνάτε τις δικές σας κρίσεις, έτσι; Το 1/3 μετρούσε η συνέντευξη τώρα. Μόνο το 1/3!!! Όταν ήσαστε στα πράγματα, πόσο μετρούσε; Ποια άτομα στελέχωναν τα Συμβούλια; Προπαγάνδα χωρίς όρια, κύριοι! Σας ξέρουμε πια…

ΓΡΗΓΟΡΗΣ
|

Τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Εξετάσεις σε θέματα διοίκησης, διοικητικής πρακτικής, διαχείρισης κρίσεων και ανθρώπινου δυναμικού.Συνέντευξη με συμμετοχή εργασιακού ψυχολόγου

Θωμάς
|

Να ψάξετε πρώτα τα πρωτοφανή έκτροπα που κάνατε το 2017, με κρίσεις παρωδία, κρίσεις στελεχών καταγέλαστες η καλύτερα για κλάματα.

Κωνσταντίνος
|

Αν επαναφέρετε και τα καλλιτεχνικά μαθήματα καθώς και τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών και της Κοινωνιολογίας θα επιτελούσατε σημαντικό έργο κατά της απαξίωσης των εκπαιδευτικών των αντίστοιχων ειδικοτήτων

Φαταούλας
|

@ΓΙΑΝΝΗΣ
Όχι αγαπητέ. Ούτε είναι όλοι ίδιοι..... ούτε φταίει κάθε φορά ο σταθμάρχης. Η κομματοκρατία και ο νεποτισμός στη χώρα έχουν συγκεκριμένα (και γνωστά) ονοματεπώνυμα. Το "ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΣΤΕ" είναι σαν το "Όλοι μαζί τα φάγαμε".... και βολεύει εκείνους που πραγματικά τα φάγανε.

Σχόλιο
|

Ναι στα αντικειμενικά κριτήρια αν και μόνο αξιοποιούνται στη λειτουργία του σχολείου. Αρκετοί σχολιάζουν πως ένα μεταπτυχιακό στις παραδοσιακές στολές ή στη μελισσοκομία ή την αγιογραφία του 11ου αιώνα έχουν αντίκρυσμα στη διοικητική λειτουργία του σχολείου. Έχουν και πολύ μάλιστα. Η εξειδικευμένη γνώση χρησιμοποιήθηκε έστω και μια φορά στη διοργάνωση εκδηλώσεων, στο σχεδιασμό και παρουσίαση πρότζεκτ ή προγράμματος, στη συμμετοχή σε διαγωνισμό ή στην οργάνωση του μαθήματος/ων ή στη δημιουργία διασχολικών συνεργασιών ή...
Έχουν κόπο, απαιτούν χρόνο και ολοκληρώνονται με συνεργασίες.

εκπαιδευτικός
|

Μιλάει στα αλήθεια ο κ Φίλης για επιλογή στελεχών, όταν ο νόμος του 2015 έχει βγει αντισυνταγματικός;
Μήπως θα μπορούσε να μας πει ο κ Φίλης ποιος από τους περιφερειακούς πέρα από τον κ Κόπτση ανήκει στο χώρο της ΝΔ;

ΓΙΑΝΝΗΣ
|

ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟ 17.ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΣΤΕ!!!

καταργηση 4ετίας
|

απαξίωση επαγγελματιών στελεχών με πολλά χρόνια εκτός τάξης,αλλαγή ΟΛΩΝ των προσώπων , μόνο αντικειμενικά κριτηρια και κρίση και από ΣΔ με καποιον τρόπο. δίκαια κριτήρια και όχι περίεργα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ