Δέκα προτάσεις για την οικοδόμηση ενός fast track από την ανώτατη εκπαίδευση στην απασχόληση

23/04/2023

Άκουσε το άρθρο

Του Αποστόλη Δημητρόπουλου*

Επείγει να προωθηθούν αλλαγές και μέτρα που θα βελτιώσουν τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη της χώρας, δημιουργώντας ένα fast track από την ανώτατη εκπαίδευση στην απασχόληση. Ένα fast track που οδηγεί απευθείας από την ανώτατη εκπαίδευση στη θέση εργασίας.

Ένα fast track που θα μειώσει το χρόνο εξεύρεσης της πρώτης εργασίας και την ανεργία των νέων, ιδίως των πτυχιούχων (που παρά την μετανάστευση πτυχιούχων στο εξωτερικό και τη μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια είναι ακόμα διπλάσια από το μ.ό. στην υπόλοιπη Ευρώπη), θα αυξήσει το ποσοστό ολοκλήρωσης των σπουδών στα πανεπιστήμια (σήμερα σχεδόν οι μισοί εγκαταλείπουν), θα στρέψει το ενδιαφέρον και τη ζήτηση των νέων, ήδη από το Λύκειο, για ανώτατη εκπαίδευση που οδηγεί στην απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, αντί για τον –έτσι κι αλλιώς- κορεσμένο δημόσιο τομέα (π.χ. εκπαίδευση), και θα περιορίσει τις ελλείψεις κατάλληλα εκπαιδευμένων στελεχών επιχειρήσεων (πχ. πληροφορικής, τουρισμός, βιώσιμη ανάπτυξη κλπ.), συμβάλλοντας στην ανάπτυξή τους.  

Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα τέτοιο fast track?

Πρώτο, με επανασύσταση, ενίσχυση και επέκταση του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, με θεσμική διάκριση των πανεπιστημίων και σχολών "εφαρμοσμένων επιστημών & τεχνολογίας",  με νέα προγράμματα τριετούς διάρκειας που δίνουν έμφαση στις εφαρμογές των επιστημών και της τεχνολογίας στους χώρους εργασίας.

Δεύτερο, διαμόρφωση και εφαρμογή νέων κατάλληλων κριτηρίων για την αξιολόγηση/πιστοποίηση/αδειοδότηση των νέων προγραμμάτων "εφαρμοσμένων επιστημών & τεχνολογίας" με συμμετοχή εκπροσώπων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Τρίτο, υποχρεωτική αμειβόμενη πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις για τους φοιτητές προγραμμάτων "εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας" με επέκταση της ιδιωτικής χρηματοδότησης της πρακτικής άσκησης.

Τέταρτο, αξιοποίηση της σημερινής δημόσιας δαπάνης για την πρακτική άσκηση με σκοπό τη μόχλευση και ιδιωτικής χρηματοδότησης για τη χρηματοδότηση της επέκτασης της πρακτικής άσκησης (π.χ. για κάθε μια αμειβόμενη θέση πρακτικής άσκησης από την επιχείρηση άλλη μία αμειβόμενη από το δημόσιο).

Πέμπτο, φοροαπαλλαγή της ιδιωτικής χρηματοδότησης της πρακτικής άσκησης (κατά το πετυχημένο πρότυπο της φοροαπαλλαγής των ιδιωτικών δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη).

Έκτο, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων (για 1 ή 2 χρόνια) που προσλαμβάνουν τους πρακτικά ασκούμενους με την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης και διατηρούν τη θέση εργασίας («πρώτο ένσημο»).

Έβδομο, δυνατότητα μετεγγραφής των "αιωνίων" φοιτητών στα νέα προγράμματα "εφαρμοσμένων επιστημών & τεχνολογίας" (με αναγνώριση συναφών μαθημάτων που έχουν ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς).

Όγδοο, ίδρυση και επέκταση μεταπτυχιακών προγραμμάτων ανακατεύθυνσης (conversion courses) για πτυχιούχους ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των πτυχιούχων) σε τομείς με ελλείψεις στην αγορά εργασίας (π.χ. πληροφορική, τουρισμός, υπηρεσίες "τρίτης ηλικίας", βιώσιμη ανάπτυξη).

Ένατο, άμεση αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων των ιδρυμάτων και των σχολών εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας στα πανεπιστήμια (όπως έχει ήδη προβλεφθεί στο σχεδιασμό του έργου του Ταμείου Ανάκαμψης για τα πανεπιστήμια).

Δέκατο, άμεση αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027 για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων σπουδών "εφαρμοσμένων επιστημών & τεχνολογίας" π.χ. για την πρόσληψη πρόσθετου διδακτικού προσωπικού (όπως έχει ήδη προβλεφθεί στο σχέδιο για το ΕΣΠΑ 2021-2027 του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση).

*Ο Αποστόλης Δημητρόπουλος είναι διδάκτωρ Εκπαιδευτικής Πολιτικής της London School of Economics και πρώην Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης

Σχόλια (16)

"μόνιμη ΝΔ" Porsche δηλαδή???
|

@Μάλιστα....25 Απρ 2023 07:57
Συγχωρήστε με αλλά δεν είμαι ούτε ο Υπ. Οικονομικών ούτε ο Υπ. Ανάπτυξης ούτε κάποιος επίτροπος των Βρυξελλών, για να "δω" κι εγώ ΟΛΑ αυτά που λέτε ότι έγιναν. Που ούτε κι εσείς τα "είδατε" δηλαδή.... και απλά αναπαράγετε αυτά που οι παραπάνω σας λένε ότι "είδαν".

Ένας απλός φορολογούμενος πολίτης είμαι.... και βλέπω την καθημερινότητά μας. Τη δική μου και της κοινωνίας που ζω. Αυτά περιέγραψα συνοπτικά στο προηγούμενο σχόλιό μου στις 24 Απρ 2023 10:42.... και μάλλον σε εσάς δεν άρεσε ΑΥΤΗ η πραγματικότητα. Λογικό είναι άλλωστε, αφού για εσάς, μόνο ΕΝΑ κόμμα υπάρχει στην Ελλάδα.... ενώ ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες δημοκρατικά εκλεγμένες δυνάμεις "παίζουν μπιρίμπα" (ωραία εικόνα έχετε για τη Δημοκρατία και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των πολιτών).

Πείτε μου τέλος σας παρακαλώ εάν έχετε την καλοσύνη. Πρακτικά, άμεσα και στην καθημερινότητά σας.... σε τί σας βοήθησε ΕΣΑΣ ως πολίτη 4 χρόνια τώρα, ότι "η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ είναι σχεδόν στο 95% και είμαστε πρώτοι σε απορρόφηση στην ΕΕ"? Εάν δεν είμασταν πρώτοι, δεν θα σας έδινε δηλαδή ο Άδωνις το voucher για τη "νουνολαμπάδα"? Σε τί βοήθησαν επίσης όλα τα οικονομικά-αναπτυξιακά "θαύματα" που περιγράφετε.... πχ την ασφάλεια στις μεταφορές για να μην σκοτώνονται τα παιδιά σας-μας?

ΥΓ. Εάν πιστεύετε ότι ένα κόμμα θα πάει σε εκλογές, με αφήγημα την "πρόσβαση ΕΣΠΑ, χρηματοδότηση, δανειοδότηση, φορολογία, εξαγωγές, επενδύσεις, ανάπτυξη, μείωση μισθολογικού κόστους, ανταγωνιστικότητα"..... κινδυνεύετε να στεναχωρηθείτε πολύ και πριν και μετά τις 21/5....

Μάλιστα....
|

@Κρέας Fiat.... για λαβράκι Porsche24 Απρ 2023, το ότι δεν τα είδατε δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν. Όταν δεν μας αρέσει η πραγματικότητα , δημιουργούμε μια δική μας που μας αρέσει. Αυτό κάνετε. π.χ. η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ είναι σχεδόν στο 95% και είμαστε πρώτοι σε απορρόφηση στην ΕΕ. Αντίστοιχα έχουν γίνει πραγματικότητα και τα υπόλοιπα που δεν ,"είδατε", όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κ.τ.λ. Ψάξτε λίγο καλύτερα και θα τα βρείτε!

Πολίτες
|

Και όλα αυτά που λες γιατί δεν μπορεί να τα κάνει ένα ΑΕΙ και πρέπει να φτιάξουμε νέα ΤΕΙ ;
Τι ακριβώς πρόσφεραν τα ΤΕΙ τόσα χρόνια σε σχέση με τα ΑΕΙ στα τμήματα Διοίκησης πληροφορικής, Νοσηλευτικής και σε ένα σωρό άλλα αντικείμενα έχοντας σχεδόν τα ίδια μαθήματα;
Αφήστε τις μπούρδες με τα ΤΕΙ, όσο ήταν ΚΑΤΕΕ είχαν νόημα μετά τα πιο πολλά ήταν ΑΕΙ με άλλο όνομα.
ΤΕΙ.....ΤΕΛΟΣ.....

Πιτσιφλής
|

Είμαι βέβαιος ότι χαμογελά ο τρίτος όροφος, γελά και ο ίδιος, έεε, είμαστε, δεν ξέρω αν το προσέξατε, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε!

Κρέας Fiat.... για λαβράκι Porsche
|

@Τρικυμία... @ΔΜ @Μάλιστα...
Στην Ελλάδα ζει ο @London School of Economics. Κι εσείς στην Ελλάδα ζείτε βέβαια.... και πιο συγκεκριμένα, μέσα ή πέριξ του Μαξίμου.
Ποιοί "τεχνοκράτες πολιτικοί"?.... Ποιό "παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι"?.... Ποιό "ανταγωνιστικό οικονομικό και αμυντικό πλαίσιο"? (ξεχάσατε την υπενθύμιση του κακού γείτονα και των μεταναστευτικών ροών).... Ποιός "παραγωγικός τομέας της χώρας"? Αχαχαχα!!! Έμεινε αλήθεια κανείς.... ή κι αυτοί που υπήρχαν, έβαλαν λουκέτο και ξενιτεύτηκαν?

Tέλος, ποιά "πρόσβαση ΕΣΠΑ, χρηματοδότηση, δανειοδότηση, φορολογία, εξαγωγές, επενδύσεις, ανάπτυξη, μείωση μισθολογικού κόστους, ανταγωνιστικότητα"??? 4 χρόνια είδαμε κυρίως τα pass(που πουθενά δεν πας), τα voucher(μέχρι και για τη λαμπάδα του Νονού), το καλάθι του νοικοκυριού(με προϊόντα Fiat κι όχι Porsche), τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας(που δεν τα είδαμε δηλαδή) και που κυκλοφορούν με Porsche(και με Lambo για να είμαι δίκαιος), τη λίστα Πέτσα, τον κ. Πάτση και τα νόμιμα funds, τις νόμιμες συνακροάσεις(από το Μαξίμου) μέχρι και στον Ανδρουλάκη.... και φυσικά τα ασφαλή μας τρένα..... που όταν γίνονται ανασφαλή φταίει ο σταθμάρχης(που εμείς όμως τον βάλαμε κομματικά στη θέση του).

"οι εκπαιδευτικοί ζουν στη δεκαετία του 80" λοιπόν?.... και οι εκπαιδευτικοί έχουν "διαχρονικά την ελάχιστη επαφή με την πραγματικότητα"?..... ή κάποιοι άλλοι εδώ μέσα, νομίζουν ότι θα μας πουλήσουν κρέας Fiat.... για λαβράκι Porsche?

ΥΓ. @Μάλιστα : "μόνιμη ΝΔ"??? Γλώσσα λανθάνουσα, που δυστυχώς αποκάλυψε τις πραγματικές "ανησυχίες" σας. Εάν λέγατε τουλάχιστον μόνιμος ΠΘ (ή Σουλτάνος ή Πασάς ή Χαλίφης κλπ) θα το καταλάβαινα καλύτερα....

Χρήστος
|

Εάν θητεύσεις ΓΓ σε ένα Υπουργείο για ποσό διάστημα μετά θα ομιλείς και δε θα αφοσιωθείς στην πρώτα βαθμό και την τάξη που ανήκεις ;;;
Έλεος πια

Μόλις είπε τρίχρονες σπουδές
|

Άρχισε το πανηγύρι από κάτω χαχαχα.

Πολίτης Ν
|

Εκτός από τη θέση σας ως "πρώην Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης" γιατί δεν μας ενημερώνετε και για την τωρινή σας επαγγελματική απασχόληση;

Τρικυμία
|

Εάν αυτό είναι το όραμα ενός πρώην γ.γ. του υπουργείου παιδείας για την διασύνδεση πανεπιστημίου-επιχειρηματικότητας τρομάζω με τις επιλογές της ηγεσίας. Στο άρθρο φαίνεται νοσταλγός του ν.1268/1982. Ας ξαναδιαβάσει τον σύγχρονο ν. 4957/2022. Ας μιλήσει λίγο και με τον αρμόδιο υφυπουργό. Βέβαια υπάρχει και η πιθανότητα να μπερδεύει τις ε΄ννοιες πρόγραμμα σπουδών-τμήμα-σχολή-πανεπιστήμιο, γενικώς τρικυμία εν κρανίω.

Polar_Fish
|

Γιατί οι εταιρείες να δίνουν χρήματα για πρακτικές και να μην δινουν χρηματα για να απασχολουν πτυχιούχους.

Τρικυμία...
|

@London School of Economics, καθίστε εκεί που είστε και αφήστε εμάς που ζούμε εδώ να ξέρουμε καλύτερα. Η χώρα χρειάζεται τεχνοκράτες πολιτικούς για να ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Αλλιώς θα γίνουμε χειρότερα απ' την Αλβανία. Οι λαοπλανοι πολιτικοί που επικαλούνται τον πράσινο ήλιο του 80 , μόνο ως αυτοκτονικές επιλογές μπορεί να υπάρχουν σε ένα ανταγωνιστικό οικονομικό και αμυντικό πλαίσιο απαιτήσεων που ζητάει απαντήσεις και λύσεις άμεσα!!!

ΔΜ
|

@London School of Economics, αυτή η σιγουριά των εκπαιδευτικών για το αποτέλεσμα των εκλογών αναδεικνύει διαχρονικά την ελάχιστη επαφή με την πραγματικότητα! Όλος ο παραγωγικός τομέας της χώρας ξορκίζει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για αντικειμενικούς μετρήσιμους λόγους επιβίωσης και όχι μόνο (πρόσβαση ΕΣΠΑ, χρηματοδότηση, δανειοδότηση, φορολογία,εξαγωγές, επενδύσεις, ανάπτυξη, μείωση μισθολογικού κόστους, ανταγωνιστικότητα κ.τ.λ.) και οι εκπαιδευτικοί ζουν στη δεκαετία του 80.....

Μάλιστα...
|

@London School of Economics, δεν τα έμαθες; Καλώς ή κακώς μόνιμη ΝΔ υπάρχει ως αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. Οι υπόλοιποι παίζουν μπιρίμπα.....

Mελο ΔΕΠ
|

Πολυ προχειρα ολα αυτα. Χωρις μελετες χωρις ουσιαστικη αιτιολογηση.
Καλυτερα, οι δασκαλοι να ασχολουνται με τα της πρωτοβαθμιας εκπαιδευσης.

London School of Economics
|

Εύχομαι όταν σε 8 χρόνια επιστεψει η ΝΔ να φέρετε στην (τουριστική) Ελλάδα 3.0 τα εφαρμοσμένα ΤΕΙ επιστημών & τεχνολογίας για να έχουμε fast track καλύψεις θέσεων εργασίας.

πού εργάζεται ΤΩΡΑ ο κύριος;
|

4 χρόνια η παράταξή του τι έκανε ; α, μια σχολή στο διδυμότειχο...
λίγη τσίπα δεν υπα΄ρχει στη νδούλα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ