Πρυτανικές εκλογές Παν. Θεσσαλίας: Διαφορετικό το εκλογικό αποτέλεσμα από αυτό των άγονων εκλογών

Δεν εξελέγησαν δύο εκλεγμένα μέλη των άγονων εκλογών

03/05/2023

Ενημερώθηκε: 04/05/2023, 07:47

Άκουσε το άρθρο

Διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό των άγονων εκλογών του περασμένου Οκτώβρη προέκυψε στις σημερινές ηλεκτρονικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την ανάδειξη των 6 εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος.

Ενώ και οι 6 εκλεγέντες των εκλογών του περασμένου Οκτώβρη, που με απόφαση του υπουργείου Παιδείας κηρύχθηκαν "άγονες", έθεσαν και πάλι υποψηφιότητα, δεν εξελέγησαν δύο.

Πρόκειται για τους καθηγητές:

  • Μυστακίδη  Ευριπίδη του Σωτηρίου,  Πολυτεχνική Σχολή, και,
  • Δαναλάτο Νικόλαο  του Γερασίμου, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών

Στη θέση τους εξελέγησαν οι:

  • Σταμούλης Γεώργιος του Ιωάννη, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής
  • Εξαδάκτυλος Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών

Ειδικότερα εκλέγονται οι:

  1. Μπιλλίνης Χαράλαμπος του Δημητρίου, καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΠΘ.
  2. Ανδρέου Γεωργία του Δημητρίου, καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών  
  3. Θεοδωράκης Ιωάννης του Χρήστου, καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Διαιτολογίας  
  4. Σταμούλης Γεώργιος του Ιωάννη, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής  
  5. Μπάγκος Παντελεήμονας του Γεωργίου, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική της Σχολής Θετικών Επιστημών  
  6. Εξαδάκτυλος Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών  

Σημειώνεται ότι ο νυν Πρύτανης  Ζήσης Μαμούρης δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές,η διαδικασία των οποίων κηρύχθηκε άγονη,  ο   Ζήσης Μαμούρης δεν εξελέγη , καθώς λόγω "δυάδας" από την ίδια  Σχολή, επικράτησε  σε ψήφους, ο  καθηγητής Χαράλαμπςο Μπiλίνης (νυν Αντιπρυτανης)

Σε περίπτωση ισοψηφίας

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα τη Βουλή:

Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για το σύνολο των θέσεων των εξωτερικών μελών, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα για τον αριθμό των θέσεων για τον οποίο δεν επετεύχθη η ως άνω απαιτούμενη πλειοψηφία, οπότε και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εσωτερικών μελών. Εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση, και σε περίπτωση μη ισοψηφίας μεταξύ των υποψηφίων που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και για την εκλογή τους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εσωτερικών μελών.

Η διαδικασία ανάδειξης των εξωτερικών μελών ολοκληρώνεται το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ανάδειξης των εσωτερικών μελών.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η ανάδειξη του συνόλου ή μέρους των εξωτερικών μελών εντός της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η διαδικασία συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης καθίσταται άγονη και εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη, η οποία κοινοποιείται στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερών από την ημέρα που κατέστη άγονη η διαδικασία, ο Πρύτανης του Α.Ε.Ι. επαναπροκηρύσσει τις θέσεις των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης για την ίδια θητεία και ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 9 και της παρ. 1 του ν. 4957/2022.

Ειδικώς κατά την επαναπροκήρυξη των θέσεων των εσωτερικών και εξωτερικών μελών, οι προθεσμίες υποβολής υποψηφιοτήτων δύναται να συντμηθούν κατά το ήμισυ.

Εάν μετά από την επαναπροκήρυξη δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία του συνόλου των εσωτερικών μελών για την ανάδειξη του συνόλου των εξωτερικών μελών σύμφωνα   και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης, η αρμοδιότητα ανάδειξης των εξωτερικών μελών περιέρχεται στη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι..

Η ψηφοφορία διενεργείται μεταξύ του συνόλου των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση του εξωτερικού μέλους. Ως εξωτερικά μέλη αναδεικνύονται κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας οι υποψήφιοι που λαμβάνουν την αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι..

Εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου.

Εάν εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός των συνεδριάσεων και δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση, και σε περίπτωση μη ισοψηφίας στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Α.Ε.Ι. καθορίζονται ο ανώτατος αριθμός συνεδριάσεων των εσωτερικών μελών και της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι. σε περίπτωση αδυναμίας ανάδειξης από τα εσωτερικά μέλη, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη διαδικασία συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης.

Σχόλια (1)

3-3
|

Ισοπαλία, σημειώσατε Χ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ