Μαθήτρια αυτοκτόνησε σε Ιδιωτικό Σχολείο

12/05/2023

Ενημερώθηκε: 13/05/2023, 08:28

Άκουσε το άρθρο

Μαθήτρια της Β Γυμνασίου Ιδιωτικού Σχολείου στο Χαλάνδρι ,  έβαλε τέλος στη ζωή της πηδώντας από τον 3ο όροφο του σχολικού κτηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μαθήτρια  φέρεται, σήμερα, την ώρα  ώρα του μαθήματος να ζήτησε από τον εκπαιδευτικό να πάει τουαλέτα, αλλά δεν επέστρεψε, καθώς βρέθηκε από τον 3ο όροφο στο κενό.

Ο θάνατος της μαθήτριας ήταν ακαριαίος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς είναι διπλωμάτες και εργάζονται σε ξένη Πρεσβεία.

Οι γονείς οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ αναμένεται   να καταθέσουν στην αστυνομία.

Ήδη σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το παιδί βρήκε ο κηπουρός του σχολείου, ο οποίος ήδη έχει κάνει σχετική κατάθεση στην αστυνομία.

Οι λόγοι που οδήγησαν τη μαθήτρια σε αυτή την πράξη παραμένουν άγνωστοι.

Σχόλια (25)

Αχ αυτοί οι εκπαιδευτικοί.....
|

Δηλαδή το τραγικό περιστατικό που δημοσιεύεται, αφύπνισε το ενδιαφέρον κάποιων.... για την ψυχική υγεία των εκπαιδευτικών κι όχι των ανήλικων, ευάλωτων, ευαίσθητων μαθητών??? Είπαμε σάκος του μποξ οι εκπαιδευτικοί.... αλλά έλεος μερικοί-μερικοί. Άλλωστε, από του χρόνου θα μπορούν να επιλέγουν οι γονείς το σχολείο των παιδιών τους, είπε η κα. Υπουργός.... και άρα εμμέσως και τους εκπαιδευτικούς τους.

Εκτός από την αυτοαξιολόγηση κι εκτός από την ατομική αξιολόγηση "Κεραμέως" μέσω των Σ.Ε. (που τρέχει με 1000), θα πρέπει να αξιολογεί τους εκπαιδευτικούς και ψυχολόγος (έμπειρος, ειδικός και αντικειμενικός να φανταστώ)? Πχ για διορισμό? μονιμοποίηση? εξέλιξη-βαθμό-μκ? επίδομα μεταπτυχιακού? θέση στελέχους? συνοδεία σε 5ήμερη? επιτήρηση στις Πανελλαδικές ή στην ΠΙΣΑ?..... Για μάθημα, θα γίνουν πρόσθετες προσλήψεις???

Κι εμείς είμασταν κάποτε μαθητές. Πόσους εκπαιδευτικούς είχαμε (πχ στους 100) που να είχαν "θεματάκια"? Κρύβονται αυτά τα πράγματα σήμερα από την Υπηρεσία-Διοίκηση? Όποιος "δεν κάνει", 99 φορές στις 100, μόνος του ζητά να είναι εκτός τάξης. Δεν απολύεται κιόλας ε?

@ μπαίνεις και στην τάξη
|

υπάρχουν και μαθητές με σοβαρά ψυχιατρικά στις τάξεις που βγαίνουν στην κοινωνία ! εκεί δε σε νοιάζει ; δεν καταλαβαίνεις τι γράφεις ούτε τι χρειάζεται η κοινωνία. προφανώς υπάρχουν και δάσκαλοι με τέτοια θέματα , αλλά βρίθουν όλοι οι χώροι, στο σχολείο από όπου περνάνε ΟΛΟΙ είναι εύκολο να να εντοπίσεις νωρίς και να τα διαχειριστείς. κατάλαβες πόσο αστοχο ήταν το σχόλιο για ένα σοβαρό θέμα;;;;;;;

Δρ. Φου-Μαν-Τσου
|

@Ψυχολόγος, MSc
Δηλαδή απλά "Διαβάζοντας τα σχόλια" βγάλατε πόρισμα? Σε μαθητές και γονείς δεν κρίνετε απαραίτητη την "τακτική ψυχολογική αξιολόγηση"? Έχουν ανοσία στις ψυχολογικές διαταραχές? Στον ΟΣΕ? Στο ΕΣΥ? Στα Σώματα Ασφαλείας και στο Στράτευμα? Όλα καλά?

@ΝΟΜΙΚΟΣ
|

ααα, μάλιστα. Βρήκαμε τρόπο να εμπλέξουμε και την PISA σε αυτό το τραγικό περιστατικό...

Εκπαιδευτικός
|

@ΨυχολόγοςMSc
Δεν αρνούμαι τη δική μας αξιολόγηση ακόμη και σε καθημερινή βάση, δεν γνωρίζω όμως κατά πόσο σας διαφεύγει ότι πολλά από τα προβλήματα που έχουν τα παιδιά σχετίζονται με το ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον. Ίσως μια ματιά στην καθημερινή ειδησεογραφία να σας κατατοπίσει.
Επίσης, πόσοι από τους γονείς που έχουν πρόβλημα είτε οι ίδιοι είτε δεν αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για το παιδί τους , νομίζετε πως επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας?

Επίσης....στο θέμα της τουαλέτας... όταν πριν μερικά χρόνια μαθήτρια μου ζήτησε 5 λεπτά πριν από το διάλειμμα να πάει στην τουαλέτα και την παρακάλεσα αν δεν ήταν εντελώς επείγον να περιμένει αυτά τα 5 λεπτά, την επόμενη μέρα είχα να αντιμετωπίσω έναν εξαγριωμένο πατέρα που ήρθε να μου ζητήσει τα ρέστα γιατί δεν της επέτρεψα να πάει.
Μήπως οι πολύτιμες συμβουλές σας θα έπρεπε πρωτίστως να δοθούν σε γονείς και κηδεμόνες?

ΣΩΣΤΟ
|

@Ψυχολόγος, MSc

Πρέπει να υπάρχει και το πιστοποιητικό ψυχολογικής επάρκειας. Η κόρη μου έπεσε θύμα μιας δασκάλας, την οποία βέβαια την απομάκρυναν από το σχολείο γιατί δημιούργησε σε πολλά παιδιά ψυχολογικά προβλήματα. Η παιδοψυχολόγος μου είπε ότι αυτό που συνέβη στο παιδί μου ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί. Πότε αυτή η χώρα θα απαλλαγεί από συνδικαλιστικούς λαϊκισμούς που αποτρέπουν την απομάκρυνση τέτοιων εκπαιδευτικών; Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να περνάνε από "κόσκινο".

Ψυχολόγος, MSc
|

Διαβάζοντας τα σχόλια, φοβάμαι πως η τακτική ψυχολογική αξιολόγηση(πέρα από την παιδαγωγική) θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική σε κάθε ενήλικα που εργάζεται σε σχολείο.

good luck
|

Θερμά συλλυπητήρια στους γονείς και τη μαθητική κοινότητα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι το να δώσουμε άδεια για τουαλέτα εν ώρα μαθήματος θα έχουμε τέτοια αποτελέσματα. Σίγουρα οι ψυχολόγοι μαζί με τον σύμβουλο σχολικής ζωής θα μπορούσαν να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες βοηθώντας τα παιδιά να επιλύσουν τα ψυχολογικά τους προβλήματα.

Τινα Γιαν.
|

ΕΙΜΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΥΛΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΗ ΖΩΟΥΛΑ ΤΗΣ. ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ. ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΉΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ. ΕΛΑΦΡΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΣΚΕΠΑΣΕΙ.

Τα κάγκελα.... δεν ενδείκνυνται
|

@NO
Ορθά μίλησε ο/η @Νομικός. Η ψυχική υγεία των πολιτών, πρέπει να είναι ευθύνη και πρόνοια του κράτους. Και αυτή των μαθητών, του Υπουργείου. Οι γονείς (όπως λέτε κι εσείς) πολλές φορές δυσκολεύονται να δουν και άρα ν' αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ή και δεν έχουν τις δυνατότητες.
Τα ψυχολογικά-ψυχικά προβλήματα παιδιών και ενηλίκων, είναι όλο και περισσότερα στις σύγχρονες κοινωνίες και φυσικά δεν λύνονται με κάγκελα.
Φυσικά και "δεν φταίει πάντα το σχολείο και το Υπουργείο" αλλά μήπως θα μπορούσαν-θα έπρεπε να βοηθούσαν, ώστε να ανιχνεύονται και να υποστηρίζονται λύσεις γι' αυτά τα προβλήματα? Γιατί άλλωστε το ίδιο το Υπουργείο "διατυμπανίζει" τις προσλήψεις των ψυχολόγων που πραγματοποίησε?

Χουρδάκης Μιχαήλ
|

Η λύση σε όλα αυτά είναι να κάνεις επίσημες ενέργειες. Αν το παιδί διαπιστωθεί ότι έχει θέμα, να ενημερώσεις γραπτά τους γονείς και την υπηρεσία και να τους αναγκάσεις να κάνουν κάτι.

Δε θα γίνει ίσως τίποτα, αλλά αν το παιδί πάθει κάτι τουλάχιστον θα πεις ότι εγώ ζήτησα βοήθεια και με αγνόησαν.

Δυστυχώς το 99% των εκπαιδευτικών φοβούνται να διαπιστώσουν κάτι γραπτά και γίνεται ότι γίνεται.

Ειρήνη Κ.
|

Τι άσχετα γράφετε?Αυτοκτόνησε επειδή το άφησε ο εκπαιδευτικος να πάει τουαλέτα?Όποιος θέλει να αυτοκτονήσει περιμένει την άδεια κάποιου?Οπουδήποτε και με όποιονδηποτε τρόπο μπορούσε να το κάνει...

NO
|

@ Νομικός
Το ΥΠΑΙΘ θα κάνει ψυχομετρικα τεστ?
Παιδιά για να πάνε στο ΚΕΔΑΣΥ, πρέπει πολλές φορές με δυσκολία να πείσουμε τους γονείς. Οι γονείς πρέπει να δουν ότι η ψυχή του παιδιού τους δεν είναι υγιής. Βλέπουμε παιδιά στο σχολείο, με ψυχολογικα θεματα και πως να το πεις στους γονείς και ως τι?
Όσο για το σχολείο, έπρεπε θεωρώ να έχει κάγκελα. Δεν φταίει η άδεια που δόθηκε για τουαλέτα. Το παιδί αποφάσισε δυστυχώς να αυτοκτονήσει. Επέλεξε δυστυχώς το σχολείο. Κρίμα για το παιδάκι, κρίμα για τους γονείς, αλλά έλεος, δεν φταίει πάντα το σχολείο και το Υπουργείο.

Εκπαιδευτικός
|

Θερμά συλλυπητήρια στους σκληρά πληγέντες οικείους του παιδιού.

ΝΟΜΙΚΟΣ
|

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάζει το μικρό κορίτσι! Θερμά συλλυπητήρια στους γονείς του!

Μια πρόταση προς Υπουργείο: Αντί να υποβάλλετε τα παιδιά σε διαγνωστικές εξετάσεις PISA, δε θα είναι καλύτερα να τα υποβάλλετε σε ψυχο-διαγνωστικές εξετάσεις; Υπάρχουν άριστα τεστ (κι από το εξωτερικό), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατόπιν να αναλυθούν από ειδικούς ψυχολόγους και ψυχιάτρους, τους οποίους βέβαια θα πρέπει να προσλάβετε και να πληρώσετε... Έτσι θα σώσετε ζωές!
Κι όχι αγαπητέ κ. @Πέτρο , απαγορεύοντας την προσωπική ανάγκη των μαθητών, που συνιστά προσβολή΄ της προσωπικότητάς του, καταπατά το δικαίωμα στην υγεία του και καταλήγει΄ ακόμα και σε βασανισμό.... Ειδικά όταν το παιδί έχει διαγνωσμένα ιατρικά προβλήματα ΄(ουρολοιμώξεις, γυναικολογικά ή ανδρολογικά προβλή΄ματα, έχει κάνει περιτομή ΄κ.ά.).
Κρείττον το σιγάν @Πέτρο ...

pakis
|

@ Αφροδίτη
Ανέλυσε μας που εντοπίζεις το πρόβλημα ;
Ποιοι φταίνε;
Ο/Η εκπαιδευτικός που της έδωσε την άδεια για τουαλέτα θα τρέχει μια ζωή για αυτή την υπόθεση και θα υποφέρει ψυχολογικά.

Πέτρος
|

Δεν περιγράφω άλλο! Ερρέτω, που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι σε ανάλογες περιπτώσεις!

Σωτήρης
|

Εμένα μου έχει κατουρηθεί παιδί με΄σα στην τάξη, επειδή δεν το άφησα να πάει τουαλέτα... αυτή είναι η λύση ; Το να μην το άφηνε να πάει τουαλέτα; Ή το να μην έχουν ορόφους τα σχολεία; Αν και ούτε αυτό προφυλάσσει από όλα... ( τουλάχιστον όμως προφυλάσσει από τα περισσότερα...) γιατί κάποιος που έχει πάρει απόφαση να κάνει κάτι... θα το κάνει...

Γιε-Yes
|

Τραγικό... τι να πει κανείς!
@Πέτρος
Εδώ και δεκαετίες υπήρξαν εκατομμύρια έξοδοι μαθητών από τις αίθουσες με πρόσχημα ή πραγματικό λόγο την τουαλέτα κι έχουμε ένα μόνο τραγικό περιστατικό (που θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και στο διάλειμμα). Μήπως υπερβάλλεις λιγάκι με το «σώζουν ζωές»; Τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν οι «καλές πρακτικές» σου μπορείς να τα φανταστείς; Θα βάλουμε κόφτη και στο κατούρημα;

ΥΓ Ο Πλατάρος το βιολί του με τα περί ανωνυμίας κτλ... Λες και δε χορτάσαμε επώνυμες αρλούμπες!

antizervas
|

Μάλλον θα προτείνει να είναι όλα τα σχολεία ισόγεια. Το σχόλιο περί επίβλεψης στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι άστοχο. Εξάλλουν, και την ώρα του διαλλείματος μπορούμε να έχουμε υπό επίβλεψη όλους τους μαθητές/-τριες ταυτόχρονα.
Κρίμα στο παιδί και στους οικείους του. Η αναζήτηση των αιτιών θα πρέπει να αφορά τους λόγους που ωθούν κάποιον/α σε κάτι τέτοιο.

Παύλος
|

Αλήθεια ..στην περίπτωση που πέφτει στην αντίληψη των εκπαιδευτικών ότι κάποιος μαθητής/τρία αντιμετωπίζει προβλήματα ,ψυχολογικά ας πούμε , γνωρίζετε τι μπορεί να κάνει το σχολείο για να βοηθήσει το παιδί ? Θα του μιλήσει ο διευθυντής και φυσικά ο σύμβουλος σχολικής ζωής , θα ενημερωθούν οι γονείς του , αν στο σχολείο υπάρχει ψυχολόγος θα οργανωθεί σχέδιο δράσης . Αν δεν υπάρχει ψυχολόγος τι γίνεται ? Αν οι γονείς είναι στον κόσμο τους τι γίνεται . Το ΚΕΔΑΔΥ το πολύ πολύ να στείλει κάποιον να οργανώσει και να συμβουλέψει το διδακτικό προσωπικό για το πώς να αντιμετωπίσει το θέμα και όχι για να αναλάβει τον ίδιο τον μαθητή. Μέχρι να γίνουν αυτά ο μαθητής θα έχει πηδήξει από το μπαλκόνι (ακραία περίπτωση βέβαια που δυστυχώς όμως συμβαίνει ) . Με λίγα λόγια το σχολείο δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα , αν μιλάμε για τέτοιες ακραίες περιπτώσεις . Μακάρι βέβαια να κάνω λάθος .

Αφροδίτη
|

Από όλη αυτήν την τραγωδία το δικό σας μυαλό (αν μπορώ να συλλάβω τη διαστροφή ) επεξεργαζεται τρόπους αποποίησης ευθύνης σε περίπτωση αυτοκτονίας μαθητή εν ώρα μαθήματος;

Πέτρος
|

@Εκπαιδευτικός

Όπως κάνουμε σε όλα τα θέματα στην κοινωνία μας, αρνούμαστε την εφαρμογή απλών πρακτικών λύσεων που μπορούν να σώσουν ακόμη και ζωές. Αν αυτό που προτείνω εφαρμοζόταν στα σχολεία, η κοπέλα δεν θα είχε αυτοκτονήσει εκεί. Για αλλού είναι άλλοι οι βασικοί υπεύθυνοι. Δεν σκέφτηκα φυσικά ότι το να περιμένεις να λυθούν όλα τα προβλήματα όλων των ανθρώπων είναι η μόνη λύση σε όλα τα θέματα! Ως τότε όμως, που μάλλον είναι μια πολύ μακρινή προοπτική, έχουν οι άνθρωποι δικαίωμα να βρίσκουν πρακτικές λύσεις βελτίωσης της καθημερινότητάς τους, και μάλιστα όταν από τον νόμο έχουν την ευθύνη επίβλεψης ανηλίκων; Απ' ό,τι κατάλαβα, μάλλον όχι!

Εκπαιδευτικός
|

@ Πέτρος
Το πρόβλημα δεν είναι οτι δίνουμε άδεια να πάει ο μαθητής στην τουαλέτα αλλα αυτα τα ψυχολογικά που εχουν τα παιδιά και δεν τα ανιχνευουμε ουτε εμεις ως καθηγητες ουτε οι γονεις
Εφτασε να θελει να αυτοκτονησει ενα μικρο παιδι!!!

Πέτρος
|

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της άτυχης μαθήτριας! Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα της!
Δεν μπορώ όμως να μην το επισημάνω: Με τραγικό τρόπο αποδεικνύεται πόσο αφελές είναι να είναι αυτονόητη η άδεια για τουαλέτα εν ώρα μαθήματος! Ο καθένας, είτε μαθητής είτε καθηγητής, μπορεί να κρατηθεί μέχρι το διάλειμμα, αν κρίνουμε από το ότι οι καθηγητές ποτέ δεν βγαίνουν από την τάξη εν ώρα μαθήματος για τουαλέτα και δεν νομίζω να έπαθε ποτέ κανένας κάτι. Είναι φανερό εξάλλου ότι οι μαθητές δεν πρέπει ποτέ να μένουν χωρίς επιτήρηση στους χώρους του σχολείου, ειδικά στην εποχή μας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ