Αλ. Τσίπρας: Έχω έτοιμη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσεις Εισαγωγής

"Έφερε ο κ. Μητσοτάκης αυτόν τον κόφτη για να μειωθούν οι δαπάνες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για να σπρώξει πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια"

16/05/2023

Άκουσε το άρθρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμη μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τρία άρθρα: Το πρώτο είναι η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας -μηδέν το δημοσιονομικό κόστος. Το δεύτερο έχει να κάνει με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσεις Εισαγωγής -μηδέν το δημοσιονομικό κόστος. Το τρίτο είναι μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που από τότε που θα εφαρμοστεί έως το τέλος του έτους.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα , στους πολιτικούς συντάκτες, στο Ζάππειο,και τόνισε:

  • Πανελλαδικές δίνουμε δεκαετίες.
  • Γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν υπήρχε κόφτης.
  • Έφερε ο κ. Μητσοτάκης αυτόν τον κόφτη για να μειωθούν οι δαπάνες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για να σπρώξει πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια.
  • Η αθλιότητα θα τερματιστεί Θα μπουν στα Πανεπιστήμια αυτοί που πρέπει.

Σχόλια (13)

Θα πιάσουν τόπο τα λεφτά μου-σας
|

@Παραλογισμός; 17 Μάιος 2023 08:46
Είμαι οδοντίατρος κι έχω 4 παιδιά.... που θέλω να γίνουν επίσης οδοντίατροι. Σκέφτομαι ν' ανοίξουμε (οικογενειακό) ιδιωτικό οδοντιατρικό κέντρο. Δυστυχώς είναι μαθητές του 10-15 και άρα δεν υπάρχουν πιθανότητες να περάσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα στέλνω λοιπόν στο Κολάμπια (ή αύριο στο greek Κολάμπια) με κόστος 250 χιλιάρικα το πτυχίο και σύνολο 1μύριο (και λίγα σας λέω).
Ερώτηση 1 : Ποιος λέτε να "χρηματοδοτήσει" τις σπουδές τους? Από πού θα βγάλω δηλαδή αυτά τα λεφτά? Όχι από εσάς (δηλ. από τους πελάτες μου) αλλά από το Τζόκερ?
Ερώτηση 2 : Ποιος λέτε να κάνει μεθαύριο την "απόσβεση" αυτής της δαπάνης.... που έβαλα από την τσέπη μου?

"Παντού στην Ευρώπη υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια".... όπου υπάρχουν ταυτόχρονα, ΚΑΙ δημόσια πανεπιστήμια ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ πρόσβασης. Χώρα που να έχει, ιδιωτικά χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις και δημόσια με εισαγωγικές εξετάσεις(πανεθνικό διαγωνισμό εισαγωγής).... εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω. Αν εσείς γνωρίζετε, παρακαλώ να μας ενημερώσετε κι εμάς. Ελέησον....

@ Εμπρός ξανά για εισακτέους με βαθμό 3
|

γιατΊ το ΔΙΚΟ σου ΑΦΕΝΤΙΚΟ δεν έκλεισε απλώς σχολές , όπως π[εριμέναμε να μην πληρώνουμε;;;;;; καλοχώνευτο το σανό

Παραλογισμός;
|

Το κολλέγιο το πληρώνει μόνος του ο καθένας. Οι μαθητές του 2 ας πάνε στα κολέγια να προκόψουν. Δεν τα πληρώνω εγώ. Ας σταματήσει αυτό το παραμύθι. Παντού στην Ευρώπη υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια . Μόνο εδώ τα δαιμονοποιούν. Είμαστε ικανοί να σύρουμε με το ζόρι υποψήφιους να πιάσουν στασίδι ως αιωνιοι φοιτητές για να γεμίσουν σχολές. Έλεος!

Παραιτήσου χθες
|

@Εκπαιδευτικός
Ενώ το να βγει μια οικογένεια στο δρόμο ή να ξενιτευτεί, δεν έχει κόστος ε? Τα Τέμπη είχαν κόστος λες? Οι μάσκες-αερόστατο? Το Predator?

Θαλασσοδάνεια (με μπλε και πράσινους κόκκους)
|

Όσο επανέρχεται το θέμα της ΕΒΕ, του ν+2 και των ιδιωτικών πανεπιστημίων.... ο Αλέξης θα κερδίζει ψήφους(από τους πολλούς). Γι' αυτό και φέρνει αυτά τα θέματα στην επιφάνεια, μια βδομάδα πριν τις κάλπες.

@Εκπαιδευτικός
Τράπεζες με "χασούρες" υπήρχαν μέχρι τον 19 αιώνα (άντε μέχρι αρχές του 20ου). Άλλα πράγματα.... και άλλων τα απλήρωτα δάνεια πληρώνουμε....

Πιτσιφλής
|

Πράσινο από αριστερά, πράσινο και στα δεξιά. Και ΑΛΛΑΓΗ!
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ!

Λεφτά υπάρχουν
|

Εμπρός ξανά για εισακτέους με βαθμό 3 στα 20. Εμπρός για νέες στρατιές αιώνιων φοιτητών! Όλα τζάμπα! Το αφεντικό τρελάθηκε!

@Αθλιότητα
|

>17,5 έχουν 1 στα 14 τμήματα και <10 έχουν 1 στα 4. (2022, ΓΕΛ 90%)

Αντίστοιχα μπορείτε να δείτε σε κάθε μια από τις πάνω από 10-15 κατηγορίες επιτυχοντων ΑΕΙ

Αυτά και καλά είναι κρίνοντας ότι και να διαβάζεις, δεν υπάρχει διέξοδος με την αναξιοκρατία παντού (εκτός αν έχουν καμιά άκρη ή κολλανε αφίσες σε καμιά πολιτική νεολαία) και φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό (βλέπε κάπου 5% μείωση πληθυσμού τελευταίας δεκαετίας)

Εκπαιδευτικός
|

Όλα έχουν δημοσιονομικά κόστη!Ακόμα κ η αναστολή των πλειστηριασμών επιβαρύνει, δυστυχώς για όλους,τους Έλληνες φορολογούμενους αφού εμείς ανακεφαλαιωνουμε τις τράπεζες στις χασουρες τους!Ας μην μιλήσω για τα άλλα που λέει..

Κώστας
|

Μηδέν το δημοσιονομικό κόστος της κατάργησης της ΕΒΕ;
Σοβαρά τώρα;;;

Christos
|

Αν έλεγες ότι έχεις έτοιμο νόμο με ένα άρθρο μόνο για την κατάργηση της ΕΒΕ δεν θα σε πίστευα γιατί την έχω πατήσει. Τώρα που λες για ΠΝΠ σε πιστεύω.

Αθλιότητα
|

"Η αθλιότητα θα τερματιστεί Θα μπουν στα Πανεπιστήμια αυτοί που πρέπει."

Ερώτηση: ενώ τώρα μπαίνουν αυτοί που δεν πρέπει?

Φυσικά, εξακολουθούν να μπαίνουν μερικοί που δεν πρέπει, αφού οι θέσεις είναι πάρα πολλές και η ΕΒΕ σε μερικά τμήματα ΑΕΙ είναι < 10.

Οπότε, ναι, ακόμα και με ΕΒΕ μπαίνουν άτομα που δεν πρέπει.

Δεν καταλαβαίνω, γιατί ο έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει για αδιάφορα άτομα.

Μόνη λύση η μείωση των θέσεων στα ΑΕΙ. Αφού οι μισοί είναι αδιάφοροι (πλην των σχολών με υψηλή βάση>17,5/20),

Αντώνης, μέλος ΔΕΠ
|

Ας αποφασίσει ο Τσίπρας αν θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια ή όχι και μετά να πετάει μαγκιές για την ΕΒΕ.
Μέσα στην ίδια ημέρα είπε ότι δέχεται για να συζητήσει για ιδιωτικά πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου άρα κατάργηση του άρθρου 16 και κατάργηση της ΕΒΕ. Ας μας εξηγήσει κάποιος από το ΣΥΡΙΖΑ που το πάτε.
Η προσωπική μου άποψη αν έχει κάποια σημασία είναι ότι ο θεσμός της ΕΒΕ είναι επιτυχημένος και ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη. Να μειωθεί ο αριθμός των πανεπιστημιακών τμημάτων και να οργανωθεί τεχνική μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση οργανωμένη από τα πανεπιστήμια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ