Αναγνώριση αντιστοιχίας τίτλου σπουδών Ιεροσπουδαστηρίου αλλοδαπής χώρας

19/06/2023

Άκουσε το άρθρο

Πολίτης υπέβαλε αναφορά στον Συνήγορο, όταν απορρίφθηκε το αίτημά του για τη χορήγηση βεβαίωσης, όσον αφορά την αντιστοιχία-ισοτιμία του απολυτήριου τίτλου σπουδών του από Λύκειο της αλλοδαπής με απολυτήριο Ελληνικού Δημόσιου τριτάξιου Λυκείου.

Η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης δεν ικανοποίησε το αίτημα του διοικούμενου, επικαλούμενη την ενημέρωση της Δ/νσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων (Τμήμα Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με την οποία η αντιστοιχία τίτλου σπουδών Ιεροσπουδαστηρίου της αλλοδαπής με εγχώριο τίτλο σπουδών ‘δεν ρυθμίζεται από την κείμενη νομοθεσία’.

Ωστόσο, η ίδια Διεύθυνση ΔΕ κατά το παρελθόν είχε χορηγήσει σχετικές βεβαιώσεις αντιστοιχίας σε άλλους αποφοίτους του ίδιου αλλοδαπού Λυκείου, αλλά και στον ίδιο τον αιτούντα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε πως η συγκεκριμένη ενέργεια της Δ/νσης ΔΕ συνιστούσε προσβολή της γενικής αρχής του διοικητικού δικαίου, που αφορά την προστασία της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου, γιατί ο συγκεκριμένος πολίτης (αλλά και όσοι απόφοιτοι είχαν λάβει έως τότε βεβαιώσεις αντιστοίχισης) είχε σχηματίσει την εύλογη πεποίθηση ότι η ελληνική διοίκηση θα αναγνώριζε και μελλοντικά την ισοτιμία του αλλοδαπού απολυτήριου τίτλου του με εκείνον του ελληνικού τριτάξιου Λυκείου, εφόσον στο μεταξύ δεν μεταβλήθηκαν τα πραγματικά περιστατικά βάσει των οποίων χορηγήθηκε η αντιστοιχία αρχικά, ούτε η νομοθεσία.

Μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος θα μπορούσε να ανατραπεί η ευνοϊκή για τον διοικούμενο κατάσταση, που είχε δημιουργηθεί από προηγούμενες νόμιμες ενέργειες της διοίκησης, αλλά επίκληση τέτοιου λόγου δεν υπήρχε στην απόρριψη της αίτησης. Τέλος, ο Συνήγορος υποστήριξε ότι το αρρύθμιστο στην κείμενη νομοθεσία της ισοτιμίας σπουδών των απολυτηρίων Ιεροσπουδαστηρίων μουσουλμανικής αλλοδαπής χώρας κατέλειπε σε κάθε περίπτωση την ευχέρεια στην ελληνική διοίκηση να προβεί, εναλλακτικά, σε χορήγηση αντιστοιχίας τους με το απολυτήριο των Ελληνικών Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων, που επίσης παρέχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σχολές μεταλυκειακής εκπαίδευσης, αλλά η Δ/νση ΔΕ δεν είχε εξετάσει ούτε αυτό το ενδεχόμενο στο πλαίσιο των αρχών της χρηστής διοίκησης.

Για τους πιο πάνω λόγους, ο Συνήγορος ζήτησε από τη Δ/νση ΔΕ Ροδόπης να ανακαλέσει το απορριπτικό έγγραφό της και να χορηγήσει εκ νέου βεβαίωση ισοτιμίας του αλλοδαπού απολυτήριου τίτλου με τον αντίστοιχο ελληνικό στον αιτούντα.

Μετά την παρέμβαση, η διοίκηση χορήγησε εκ νέου ακριβές αντίγραφο της αρχικής της βεβαίωσης αντιστοιχίας-ισοτιμίας στον ενδιαφερόμενο. Όμως μένει να διαπιστωθεί ποια θα είναι η κατάληξη σε περίπτωση υποβολής παρόμοιας αίτησης από πολίτη που ζητά τη χορήγηση της ίδιας αντιστοιχίας για πρώτη φορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ