Υψηλός αριθμός συμμετοχών των ΑΕΙ σε ερευνητικές προτάσεις στο Πρόγραμμα "Ορίζοντας Ευρώπη"

Από τον τομέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν 28 φορείς (5.5% του συνόλου), στους οποίους περιλαμβάνονται όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας με σημαντικό αριθμό ερευνητών

23/06/2023

Άκουσε το άρθρο

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που αξιοποιούν, διαχρονικά, σε μεγάλο βαθμό τις ευκαιρίες από τα Προγράμματα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία, με αξιοσημείωτες επιδόσεις που κατατάσσουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 χωρών μελών σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες, όπως αριθμός εγκεκριμένων έργων, αριθμός συμμετοχών σε έργα και ύψος εγκεκριμένης χρηματοδότησης.

Την περίοδο 2021-2022 στο πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» η Ελλάδα αναδεικνύεται στην 7η θέση, τόσο αναφορικά με τον αριθμό εγκεκριμένων έργων (829 έργα, μερίδιο Ελλάδας 16,5%), όσο και ως προς την εγκεκριμένη χρηματοδότηση (644,72 εκατ. ευρώ, μερίδιο Ελλάδας 4,5%).

Στα έργα συμμετέχουν 505 μοναδικοί ελληνικοί φορείς, ενώ καταγράφονται συνολικά 1.716 συμμετοχές.

Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία και τους δείκτες της νέας έκδοσης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με τίτλο «Η ερευνητική δραστηριότητα των ελληνικών φορέων σε χρηματοδοτούμενα έργα, Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», 2021-2022» (https://metrics.ekt.gr/publications/651).

Στα εγκεκριμένα έργα της πρώτης διετίας 2021-2022, συμμετέχουν επιχειρήσεις, τα ελληνικά Πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και άλλοι δημόσιοι φορείς, καθώς και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Οι συμμετοχές προέρχονται και από τις 13 Περιφέρειες, ενώ οι θεματικές περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών και τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, είναι «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» και «Κλίμα, Ενέργεια και Κινητικότητα».

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η δικτύωση που επιτυγχάνουν οι ελληνικοί φορείς, δημιουργώντας συνεργατικούς δεσμούς με φορείς από 92 χώρες.

Ο αριθμός των μοναδικών ελληνικών φορέων (unique participants) που συμμετέχουν στα 829 εγκεκριμένα έργα του «Ορίζοντα Ευρώπη» για τη διετία 2021-2022 είναι 505. Συντονιστικό ρόλο έχουν αναλάβει 52 φορείς ή διαφορετικά πάνω από 1 στους 10.

Από τον τομέα των επιχειρήσεων συμμετέχουν 339 μοναδικοί φορείς (67,1% του συνόλου των μοναδικών ελληνικών φορέων), οι οποίοι καταγράφουν 670 συμμετοχές (39,0% του συνόλου) και έχουν λάβει εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους 209,95 εκατ. Ευρώ (32,6% του συνόλου).

Από τις 339 ελληνικές επιχειρήσεις, οι 203 (ποσοστό 59,9%) είναι μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) οι οποίες καταγράφουν 410 συμμετοχές και έχουν λάβει εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους 137,73 εκατ. Ευρώ. Οι κυριότεροι κλάδοι, τόσο αναφορικά με τον αριθμό των συμμετοχών όσο και το ποσό της χρηματοδότησης από την ΕΕ, είναι ο κλάδος «Ι. Ενημέρωση και επικοινωνία» (ο κλάδος των ΤΠΕ) και ο κλάδος «ΙΓ. Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες». Ακολουθούν ο κλάδος «Γ. Μεταποίηση», «Δ. Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού», «Ζ. Χονδρικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών» και «Η. Μεταφορά και αποθήκευση». Ενδεικτικά και σχετικά με τον μέγιστο αριθμό συμμετοχών, οι εταιρείες Wings ICT, Gioumpitek και Exus Software πραγματοποιούν 19, 17 και 12 συμμετοχές αντίστοιχα.

Τα ΑΕΙ

Από τον τομέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν 28 φορείς (5.5% του συνόλου), στους οποίους περιλαμβάνονται όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας με σημαντικό αριθμό ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην υποβολή ερευνητικών προτάσεων.

Ως εκ τούτου, στον τομέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφεται υψηλός αριθμός συμμετοχών που ανέρχεται σε 461 (26,9% του συνόλου) ενώ η εγκεκριμένη χρηματοδότηση φθάνει τα 209,87 εκατ. Ευρώ (32,6% του συνόλου). Από τους φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μαζί με το συνδεδεμένο με αυτό Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών "ΕΠΙΣΕΥ" έχουν 123 συμμετοχές, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει 72 συμμετοχές, και το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει 50 συμμετοχές.

Αντίστοιχα, από τον κρατικό τομέα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα μεγάλα δημόσια ερευνητικά κέντρα της χώρας, συμμετέχουν 71 φορείς (14,1% του συνόλου) οι οποίοι καταγράφουν 441 συμμετοχές (25,7% του συνόλου) και έχουν λάβει εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους 177,08 εκατ. Ευρώ (27,5% του συνόλου).

Στους κρατικούς φορείς, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης καταγράφουν 111, 71 και 37 συμμετοχές, αντίστοιχα.

Τέλος, από τον τομέα ιδιωτικών μη-κερδοσκοπικών ιδρυμάτων συμμετέχουν 67 φορείς (13,3% του συνόλου) οι οποίοι καταγράφουν 144 συμμετοχές (8,4% του συνόλου) και έχουν λάβει εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους 47,82 εκατ. Ευρώ (7,4% του συνόλου).

Οι μη-κερδοσκοπικοί φορείς Core, Foodscale Hub και Inlecom Innovation σημειώνουν 13, 13 και 10 συμμετοχές, αντίστοιχα.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε ολόκληρη  την ανάλυση δεδομένων

Σχόλια (1)

Μπράβο στα μέλη ΔΕΠ
|

Αντιπροσωπεύουν επάξια και άριστα τη χώρα μας με ΄τα πενιχρά μέσα που έχουν στο διεθνές ερευνητικό στίβο!
Συνεχίστε να τους περιφρονείτε ως κυβέρνηση μαζί με τις αποφάσεις του ΣΤΕ στο οποίο έχουν προσφ΄ύγει και θα πάνε ακόμα καλύτερα! (κάτι θα ξέρετε εσει΄ς οι άριστοι)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ