Αυξήσεις μισθών εκπαιδευτικών και μελών ΔΕΠ θα ανακοινώσει στη Βουλή ο υπ. Παιδείας

Ο "χάρτης" μονίμων εκπαιδευτικών (τριών βαθμίδων) και υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας

04/07/2023

Ενημερώθηκε: 04/07/2023, 11:32

Άκουσε το άρθρο

Αυξήσεις  στις αποδοχές των   εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , καθώς και στα μέλη ΔΕΠ , θα ανακοινώσει ο υπουργός Κ. Πιερρακάκης, την Παρασκευή, στη Βουλή , κάνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις.

Οι αυξήσεις δεν θα αφορούν μόνο νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και   στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες, όπως  προβλέπονταν  στο πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά  και τους 135.000, περίπου, μονίμους εκπαιδευτικούς

Για τις σχετικές αυξήσεις , ήδη έχουν εξασφαλιστεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Το "πακέτο" αυξήσεων  συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Παιδείας με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Ειδικά για τους μισθούς των εκπαιδευτικών και μελών ΔΕΠ θα κάνει αναφορά και ο πρωθυπουργός, στην ομιλία ου, στη Βουλή.

Ο "χάρτης" μονίμων εκπαιδευτικών (τριών βαθμίδων) και υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας

Συνολικά 173.054 μονίμους εκπαιδευτικούς -και των τριών βαθμίδων- και υπαλλήλους έχει στο δυναμικό του το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Νοέμβρη:

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Σύνολο Ανθρώπινου Δυναμικού: 20.565

Α. 27 διοικητικοί υπάλληλοι στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).  

Β.   20.538 τακτικό εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό εκ των οποίων: 

20.452 στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων έρευνας ΑΕΙ, Εταιρείες Αξιοποίησης, Ταμεία Διοίκησης και Διαχείρισης, Εστίες και Ερευνητικά Ιδρύματα ΑΕΙ, Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), Ακαδημία Αθηνών), 

25 στο Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ)

47 στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, 

14 στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ).

Πρωτοβάθμια/ Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Σύνολο Ανθρώπινου Δυναμικού: 138.848

Α.  138.655 εκ των οποίων 

  • 135.393μόνιμοι εκπαιδευτικοί (71.000 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και
  • 64.393εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), 

Β. 3.262 υπάλληλοι Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. 

Επαγγελματική Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση

Σύνολο Ανθρώπινου Δυναμικού: 349

Ίδρυμα Νεολαίας και δια βίου μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ): 92. 

Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων: 191. 

Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού: 66.  

Εκπαίδευση Ελληνοπαίδων Εξωτερικού

Σύνολο Ανθρώπινου Δυναμικού: 846

845 εκπαιδευτικοί και 1 διοικητικός υπάλληλος ιδρυμάτων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού

Δημόσιες βιβλιοθήκες/ Γενικά Αρχεία

Σύνολο Ανθρώπινου Δυναμικού: 598

Σχολικός/ Πανεπιστημιακός Αθλητισμός

Σύνολο Ανθρώπινου Δυναμικού: 422

Α. 214 μόνιμοι Εκπαιδευτικοί και 200 Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Β.  1 αποσπασμένος εκπαιδευτικός στο Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών «Ι. Φωκιανός» και 1 μόνιμος διοικητικός υπάλληλος, 4 αποσπασμένοι διοικητικοί και 2 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο Δημόσιο πρότυπο παιδικό γυμναστήριο Καισαριανή

Θρησκεία

Σύνολο Ανθρώπινου Δυναμικού: 10.072

10.072 εκ των οποίων:

9.652 ιερείς και υπάλληλοι, 

420 υπάλληλοι ορισμένου χρόνου ιεροδιδάσκαλοι και υπάλληλοί μουφτειών. 

Θρησκευτική Εκπαίδευση

Σύνολο Ανθρώπινου Δυναμικού: 166

14 υπάλληλοι εκκλησιαστικών σχολείων, 96 εκπαιδευτικοί εκκλησιαστικών σχολείων.

Επιτελικός Συντονισμός και Επενδύσεις Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Σύνολο Ανθρώπινου Δυναμικού: 1.100

Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία 

Σύνολο Ανθρώπινου Δυναμικού: 509

Σχόλια (56)

ΕΛΕΝ
|

Προς @ ΕΛΕΝ
Το esos έχει πολύ καλούς σχολιαστές και πολλές φορές αυτά που γράφουν είναι πολύ ανώτερα από απλά σχόλια. Εγώ όμως αγαπώ τον Πιτσιφλή που τον ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή.

@ΕΛΕΝ
|

Συναδελφισσα χαραμίζεσαι ως δασκάλα. Διαφήμιση -marketing έπρεπε να επιλέξεις . Λίγα λόγια και συμπυκνωμένα ώστε να μένουνε μέσα στο μυαλό. Σωστή!!!!!! Και τα καλύτερα τα γράφεις για το esos. Σωστή!!!!!
Έχεις να πεις κάτι για κάποιον άλλο συνάδελφο μήπως;

Μάικ
|

Πολύ μεγάλος ο αριθμός μελών ΔΕΠ αναλογικά με τις υπόλοιπες βαθμίδες συγκριτικά με Ευρωπαϊκά δεδομένα κ με σοβαρά έξτρα εισοδήματα από ερευνητικά προγράμματα, μεταπτυχιακά.

Master chef (μόνο φυσικό χυμό από αύριο)
|

@ΕΛΕΝ και @Πιτσιφλής
Αυτά είναι Δάσκαλε.... Εμείς να προσπαθούμε με κόπο να μοιράσουμε ψυχικές και πνευματικές απολαύσεις.... και οι ωραίες κυρίες του esos να μας μοιράζουν (γλυκό) πόνο με δυο τους φράσεις. Λυπηθείτε μας αγαπητή ΕΛΕΝ.... ακόμα πονούν οι αμυγδαλές μου, από το παγωτό που στραβοκατάπια στην παραλία διαβάζοντας το μήνυμά σας. Και να 'χεις και την κυρά από δίπλα να σου λέει "Αμάν πια, θα σκάσεις λαίμαργε"....
Να είστε πάντα καλά my fair lady. Σας εύχομαι ένα υπέροχο καλοκαίρι, μ' όποια παρέα κι αν διαλέξετε.

Πιτσιφλής
|

Αααχ!...
Τι βέλος ήταν αυτό!
....

@Master chef
|

Εσύ, σχολιάζεις θετικά ή αρνητικά ή χιουμοριστικά κι εμείς απολαμβάνουμε καθώς εξηγείς εύκολα και απλά ( βασικό πολύ αυτό) τις σκέψεις-εμπειρίες σου. Όπλο σου ο λόγος και ενισχυτικό του, το βαθύ , έξυπνο χιούμορ που είναι και το ζηλευτό σου στοιχείο. Η θετική ενέργεια με την καλή αίσθηση του χιούμορ κάνουν σίγουρα ένα άνθρωπο ακαταμάχητο! Και κάπως έτσι ,κερδίζεις αγαπητέ μου κάθε φορά τις εντυπώσεις ό,τι όνομα κι αν επιλέξεις.( έχω μάθει πλέον να σε αναγνωρίζω όταν δεν υπογράφεις ως Master chef )
Να περάσεις ένα χαρούμενο και ξένοιαστο καλοκαίρι με την οικογένειά σου.
Με αγάπη
ΕΛΕΝ

ΔΕΠ vs Δικαστικοί
|

ας δει ο υπουργό΄ς την ψαλίδα μεταξύ των δύο λειτουργών, τα ΔΕΠ συνεχώς χάνουν εισοδήματα σε αντίθεση με τους δικαστικούς που διατηρούν και αμβλύνουν τα εισοδήματα τους...βάσει αυτού θα κριθεί ο υπουργός και η κυβέρνηση...Εκτός και αν το σκεπτικό είναι να φύγουν και οι τελευταίοι πανεπιστημιακοί, να κλείσουν τα τμήματα και να δοθούν τα κτίρια στα επερχόμενα ιδιωτικά Πανεπιστήμια...

ελπίζω
|

να μην δώσουν γερές αυξήσεις σε επιδόματα για προϊσταμένους, διευθυντές κτλ...που είναι λίγοι και θα φαίνεται μεγάλο ποσό...καθότι οι υπάλληλοι γενικότερα είναι στα κάγκελα μια και καλούνται να βγάλουν την δουλειά....

Master chef ("Εφιάλτης στην κουζίνα")
|

@05 Ιουλ 2023 09:14 και @05 Ιουλ 2023 09:17
"εσύ πώς τα ξέρεις όλα και κρίνεις τους άλλους";
Ο Μωυσής κι ο Προφήτης τα ξέρουν όλα. Εγώ ξέρω τη δουλειά μου στην πράξη και εκ των έσω. Εσείς νομίζετε ότι ξέρετε τη δουλειά μου θεωρητικά κι απ' έξω.
Δεν κρίνουμε ανθρώπους στο esos. Δεν θα μας άφηνε εκείνο άλλωστε. Καταθέτω τη γνώμη μου, τη γνώση μου, την εμπειρία μου και σχολιάζω (θετικά ή αρνητικά ή χιουμοριστικά) τοποθετήσεις και απόψεις που διαβάζω είτε στο δημοσίευμα είτε στα σχόλια.
Στο 99% πλανήτη, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί του δημοσίου πληρώνονται το καλοκαίρι. Ίσως να υπάρχουν 3-4 χώρες, που να κουρεύουν το γκαζόν ή να σπάζουν πέτρες ή να κολλάνε αφίσες του ηγέτη τους.
Δικαίως δεν αποκαλύπτετε το επάγγελμά σας, γιατί πόσο ακριβής και αντικειμενική (και άρα αξιόπιστη) θα ήταν άραγε η γνώμη μου, για τη δική σας δουλειά?
ΥΓ. Πείτε μου τουλάχιστον που δουλεύει ο φίλος σας, να πω στον Έκτορα να βάλει ένα χεράκι βοηθείας. Καλό και δημιουργικό καλοκαίρι με υγεία σας εύχομαι.

Ελπίδα
|

@Μανώλης, πρέπει να ξέρουμε πόση θα είναι η αύξηση, ο πληθωρισμός, ο τιμάριθμος, η φορολογία, το ωράριο κλπ για να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ
|

Μη φάτε...γλαροσουπα . Όταν λένε για αυξήσεις...εννοούν στην καλύτερη ένα 50ευρω. Είμαστε πολλοί. Δεν πρόκειται να δώσουν πολλά...εδώ είμαστε και θα το δούμε...

Μανώλης
|

Αναρωτιέμαι, μετά την αύξηση, οι εκπαιδευτικοι θα δουλεύουν λίγο καλύτερα; Τα αρνητικά σχόλια σε ότι προέρχεται από το υπουργείο θα είναι λίγο λιγότερα; Μακάρι, αλλά επιτρέψτε μου να αμφιβάλω.

Φωτεινή
|

Είναι απαράδεκτο με 1.000 μισθό να νοικιάζουμε σπιτι ( διότι δε διοριζομαστε στον τόπο καταγωγής μας) , να πληρώνουμε λογαριασμούς, κοινόχρηστα κλπ ... θα πρεπε έστω ένα επίδομα ενοικιου ....

Μαρία μας
|

Ο Στράτος Αττική αναφέρθηκε σε υπαλλήλους του δημοσίου...και συμφωνώ. Όλα τα άλλα επαγγέλματα που παραθέτετε είμαι ιδιωτικός τομέας. Φυσικά και είναι ψυχοφθορο επάγγελμα . Αρκεί να σκεφτείτε τον εαυτό σας 6 ώρες με ένα παιδί...πουψδεν αντέχετε και τα παρκάρετε αλλού κι εμάς με 25...

nik
|

Θα ανακοινώσει αυξήσεις των 60€ - 100€ που ισχύουν για όλους τους ΔΥ με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Οι δικοί τους : ενστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί, υπάλληλοι ΕΣΠΑ και διαχείρισης ταμείου ανάκαμψης έχουν βγει εκτός ενιαίου μισθολογίου. Επομένως πέφτει δούλεμα.....χοντρό δούλεμα.

Γενοφιάν Γιώργος
|

Προσοχή αγαπητέ μου υπουργέ.
Αν η αύξηση είναι ψίχουλα καλλίτερα να μη τη κάνετε, τον καλά αμειβόμενο εκπαιδευτικό μπορείς να τον αξιολογήσεις, από το... ζητιάνο εκπαιδευτικό δεν μπορείς να έχεις και απαιτήσεις.

Βασίλης
|

Με 25 τις εκατό μείωση του πραγματικού μισθού την τετραετία της κυβέρνησης ΝΔ θα δώσουν μια γελοία αύξηση και θα τους πούμε κι ευχαριστώ? Μήπως γινόμαστε ανόητοι?

ΕΜ
|

Εγώ ξέρω ότι από το 2011 που μας έγινε η περικοπή μισθού, σήμερα 2023 και δεν έφτασα ακόμη στο ποσό που έπαιρνα τότε. Δεν θα συζητήσω για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια των προϊόντων και των λοιπών υπηρεσιών όλα αυτά τα χρόνια. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Άντε να δούμε τι ποσό θα είναι αυτή η περιβόητη αύξηση για να μπορέσει να αντισταθμίσει την πικρή πραγματικότητα!!!

Legend
|

Δίκαιο! Επιστροφή στο μισθολόγιο προ κρίσης. Αυτό είναι το δίκαιο. Επιστημονικό προσωπικό, με τα περισσότερα προσόντα από κάθε άλλο κλάδο. Για την ίδια θέση με τα ίδια πτυχία (και με περισσότερες διακοπές, αφού στη Γαλλία έχουν πιο πολλές εβδομάδες οφ) πληρωνόμουν το τριπλάσιο. Μπορώ να ξαναφύγω θα μου πείτε! Αυτή είναι η λύση; Τα τακτά διαστήματα διακοπής από την εκπαιδευτική διαδικασία είναι απαραίτητα, διότι δεν αναπληρώνεται αλλιώς το απόθεμα ενέργειας που απαιτείται για την διδασκαλία. Ένας άξιος δάσκαλος επίσης τις διακοπές του τις αξιοποιεί τόσο για την απαραίτητη ξεκούραση ψυχική και σωματική όσο και για την ενίσχυση των γνώσεών του (σεμινάρια, πολιτιστικές ενέσεις, ανάγνωση βιβλίων κ.α.) άκρως απαραίτητη! Για τα αποτελέσματα της pisa να κοιτάτε προς τα φροντιστήρια που αντί να ανοίγουν τον νου των μαθητών τον βάζουν σε περισσότερα κουτάκια. Για όλα τα καλά συνηθίζουν να επαινούν τα φροντιστήρια για όλα τα κακά το σχολείο. Δεν γίνεται αυτό! Σκεφτείτε το καλά! Όχι απλώς αμφιβάλλω βέβαια για τις αυξήσεις, αλλά πολύ φοβάμαι και περαιτέρω μειώσεις, αφού η ΝΔ για δεύτερη φορά μας οδηγεί στα βράχια… μεκάρι να διαψευστώ κι εγώ και τα νούμερα της οικονομίας.

Πιτσιφλής
|

Θα στηρίξει το επίδομα βιβλιοθήκης η Δόμνα;

Σώστης
|

Είναι δεδομένο ότι κάποιος εκτός εκπαιδευτικού χώρου δεν μπορεί να αντιληφθεί το βάρος του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού, δάσκαλου και καθηγητή. Αρκεί βέβαια να κρατήσει τα παιδιά του (όχι 20-27!!), χωρίς τάμπλετ και τβ, για 8 ώρες σε δημιουργική διάθεση. Τότε όλοι κατανοούν πόσο ψυχοφθόρο είναι και δεν συγκρίνεται με το ψήσιμο μιας μπριζόλας (μα πόση άγνοια! Πόση υποτίμηση της ανθρώπινης ψυχής!) Είναι σίγουρα και μερικοί που δεν εργάζονται. Να μειωθεί ο μισθός τους; Να μεταταχθούν αλλού; Μαζί σας! Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού όμως και το πόσο εκτιμάται είναι δείγμα πολιτισμού και προόδου μιας χώρας!!!! Δεν μετριέται με όρους προσφοράς και ζήτησης ούτε παραγωγικότητας. Είναι το ένα και μοναδικό έργο που στηρίζει συνολικά την κοινωνική συνοχή και κοινωνική πρόοδο (το είχε πολύ καλά καταλάβει ο φιλόσοφος Αριστοτέλης και πριν από αυτόν ο δάσκαλός του Πλάτωνας)! Η απαξίωση του έργου αυτού οφείλεται στο σύμπλεγμα κατωτερότητας των Νεοελλήνων. Θυμηθείτε πόσο ψηλά είχαν τον Δάσκαλο άλλοτε στη χώρα αυτή! Όλα είναι ζήτημα Παιδείας και αυτή για κάποια μη προνομιούχα άτομα εξαρτάται αποκλειστικά από το δημόσιο σχολείο.

Πιτσιφλής
|

Εκτός από τη γενική αύξηση χρειάζεται κι ένα ικανοποιητικό επίδομα βιβλιοθήκης. Φυσικά μόνο για τους εκπαιδευτικούς της αίθουσας, για αυτούς της πρώτης γραμμής. Για τις ειδικές δυνάμεις του Υπουργείου Παιδείας.

@ Master chef (εποχιακός κολυμβητής)
|

όταν τα περισσότερα παιδιά κατά γενική ομολογία βγαίνουν σχεδόν αμόρφωτα από 3 βαθμίδες εκπαίδευσης τί περιμένεις;;; να πει ο κόσμος ότι γίνεται καλή δουλειά στην εκπαίδευση;
για δες τα αποτελέσματα της PISA..
είσαστε ικανοποιημένοι σαν εκπαιδευτικοί;;;

@ Master chef (εποχιακός κολυμβητής)
|

εσύ πώς τα ξέρεις όλα και κρίνεις τους άλλους; ο εκπαιδευτικός μετέχει μιας διαδικασίας που κάνει τους μαθητές φίλους και δέκτες παιδαγωγικής, μαθησιακής διδασκαλίας αλλά και αποδέκτες στάσεων ζωής με παραδείγματα.
Πού είναι το ψυχοφθόρο; να επικοινωνήσεις με παιδικές ψυχές; να δεχτείς την αταξία τους και να τα σύμβουλε΄ψεις;;; κινδυνεύεις από αυτές τις ψυχούλες;;;;
τι να πω...

πάντως όντως είναι προκλητικό οι 2 μήνες του καλοκαιριού που πληρώνονται πλήρως χωρίς να κάνουν τίποτα....
Πες μας αφού τα ξέρεις όλα;; σε ποιόν ΄άλλο κλάδο γίνονται αυτά;

Ματίας
|

Μόνο με αξιολόγηση οι αυξήσεις. Διαφορετικά είναι Σα να μη δόθηκαν.

Master chef (εποχιακός κολυμβητής)
|

Ακόμη δεν ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις (max 1 ευρώ το μήνα) ούτε και με ποιες προϋποθέσεις θα δοθούν (σπαγγάτο και διπλό φλικ-φλακ).... κι έχουμε ήδη συλλογή "μαργαριταριών" από τους καλούς μας φίλους, που προφανώς έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τη δημόσια εκπαίδευση και τους λειτουργούς της.
Σύγκριση της εκπαίδευσης.... με ταβέρνα, τουριστικό γραφείο, ΣΔΟΕ, πολεοδομία, ιατρική, γενικό λογιστήριο, οικοδομή/χωράφι? Να βάλουμε και τους πιλότους των Rafal στον αχταρμά?
Πόρισμα (ως ψυχολόγος-ψυχίατρος?) για το ποια επαγγέλματα είναι ψυχοφθόρα και ποια όχι? Και πόρισμα (ως εργοδότης-manager?) για το ποιος κάνει ή δεν κάνει για εκπαιδευτικός? Και η καρδιοχειρουργική είναι ψυχοφθόρα. Άρα ο Σπύρου κι ο Γιακούμπ ήταν ακατάλληλοι?
Σύγκριση (ως εργατολόγος-συνταγματολόγος?) μεταξύ μισθού-ωραρίου ανειδίκευτου υπαλλήλου Υ.Ε.(κι όχι απαραίτητα).... και μόνιμου εκπαιδευτικού Π.Ε.(απαραίτητα) που μπορεί να έχει και τρία πτυχία(8-12 χρόνια σπουδών)? Κι ο "κολυμβητής σερβιτόρος" στη Ρόδο δουλεύει 5 μήνες και κάθετε 7 αλλά παίρνει 3000/μήνα(και τα 2500 δεν φαίνονται και πουθενά). Στη δε Μύκονο 6000/μήνα.
ΥΓ. Ότι δίνεις παίρνεις. Τόσα χρόνια στην παιδεία δίνονται ψίχουλα. Αν βάζετε νερό (ή ξύδι) στο ρεζερβουάρ της, μην ονειρεύεστε ταξίδια. Εσείς τι επαγγέλλεσθε αλήθεια, για να σας πούμε κι εμείς τη γνώμη μας?

Μήτσος
|

Θα γελάνε και οι πέτρες με τις αυξήσεις που θα δώσουν...

Γιούλη
|

Ανοίξτε τα πορτοφόλια!!!Δε θα χωράνε οι αυξήσεις!!! Ποιον κοροϊδεύουν?Μας έχουν εξαθλιωσει!Είμαστε οι χειρότερα αμειβομενοι δημόσιοι υπάλληλοι! Τι να περιμένουμε?

Αντώνης
|

Οι "αυξήσεις" θα έχουν "προϋποθέσεις";

@Ότι είπαν
|

Μα δεν είπαν. Θολά σχόλια περί αυξήσεων που μπορεί στο τέλος να καταλήξουν να πάρουν αύξηση μόνο οι διευθυντές ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. Μήπως, αυτός είναι ο στόχος;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ