Κ.Μητσοτάκης: Ιδιωτικά Πανεπιστήμια μέσω διακρατικών συμφωνιών

"Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  θα εφαρμόσουμε πλήρως την  μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε  από την προηγούμενη ηγεσία  του υπουργείου Παιδείας"

06/07/2023

Άκουσε το άρθρο

Οι διακρατικές συμφωνίες  του άρθρου  28 του Συντάγματος  προσφέρουν  σήμερα τη δυνατότητα  με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής  Ανώτατης Εκπαίδευσης  να υπάρξει αναγνώριση  ξένων Πανεπιστημίων  που θα ήθελαν να επενδύσουν  στην Ελλάδα  . 

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 

Κάτι τέτοιο, είπε ο πρωθυπουργός, θα ξεκαθάριζε  την κατάσταση  στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής  εκπαίδευσης   και θα προετοίμαζε το δρόμο για τη μεγάλη  μεταρρύθμιση του άρθρου 16  και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα.

Ο Κ. Μητσοτάκης προέτρεψε   τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να βρουν μαζί τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση και να σπάσει, επιτέλους,  το κρατικό μονοπώλιο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για το νόμο πλαίσιο "Κεραμέως" για τα ΑΕΙ ο πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε:

"Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  θα εφαρμόσουμε πλήρως την  μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε  από την προηγούμενη ηγεσία  του υπουργείου Παιδείας . Τα δημόσια Πανεπιστήμια αλλάζουν . Ανοίγονται στoν  κόσμο . Παρέχουν πτυχία τα οποία   έχουν πια μεγαλύτερη αξία  σε μια αγορά εργασίας  η οποία αλλάζει  ραγδαία".

Σχόλια (3)

KONSTANTINOS
|

Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν μπορούν να γίνουν, γιατί σύμφωνα με το Σύνταγμα καταργείται έτσι η Δημόσια, Δωρεάν και με ίσες ευκαιρίες Παιδεία για όλους. Μπορεί να μην είναι τόσο Δωρεάν όσο θα θέλαμε, αλλά προτιμάμε να σπουδάζουν μόνο όσα παιδιά έχουν χρήματα; Επίσης πώς γίνεται ένα παιδί της elitte που δεν πέτυχε στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο επειδή έγραψε 7 ή και λιγότερο να μπορεί να παίρνει πτυχίο από ιδιωτικό πανεπιστήμιο, μόνο και μόνο επειδή έχει χρήματα; Το επιχείρημα γιατί να δίνει τα χρήματα στο εξωτερικό αντί να τα δίνει σε Ελληνικές επιχειρήσεις εκπαίδευσης στο εσωτερικό
είναι εξ ορισμού άθλιο. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα σε μια ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ.

Μέλος ΔΕΠ
|

Νομίζω γίνεται ένα λογικό σφάλμα.
Ένας πρωθυπουργός θα έπρεπε πρώτα να ανακοινώσει μέτρα για τα δημόσια πανεπιστήμια (αυτά που ήδη υπάρχουν) και μετά να ανακοινώσει την απελευθέρωση των ιδιωτικών (που δεν υπάρχουν).
Ποια μέτρα αναμένουμε για τα δημόσια πανεπιστήμια; Αυτά που επείγουν. Αλλαγές στο νόμο Κεραμέως για τα συμβούλια διοίκησης, αναδιάρθρωση ακαδημαϊκού χάρτη, βελτίωση νομικού πλαισίου για έρευνα.

Υπουργέ τι άλλο να μας πεις τώρα,
|

"Τα δημόσια Πανεπιστήμια αλλάζουν . Ανοίγονται στoν κόσμο . Παρέχουν πτυχία τα οποία έχουν πια μεγαλύτερη αξία σε μια αγορά εργασίας η οποία αλλάζει ραγδαία"
Εμπρός Ανδρέα(ουλακη) για μια Ελλάδα νέα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ