Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων που δεν "κουνιέται" με καμία Κυβέρνηση

Δουλεύει "αθόρυβα" και αποτελεί "δίαυλο" άριστης επικοινωνίας μεταξύ της ορθόδοξης εκκλησίας (Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ελλαδικής εκκλησίας)

19/07/2023

Ενημερώθηκε: 19/07/2023, 10:10

Άκουσε το άρθρο

Ο Γιώργος Καλατζής τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων  το 2011, από την τότε υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Στην πορεία αποδείχθηκε ότι το πρόσωπο το οποίο επέλεξε η Άννα Διαμαντοπούλου , "άντεξε", μέχρι και σήμερα , στη θέση αυτή, χωρίς να αμφισβητηθεί ούτε από τις Κυβερνήσεις που ακολούθησαν , αλλά και ούτε από την εκκλησία.

Η πορεία αυτή δεν είναι "τυχαία" για το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά οφείλεται σε δυο παράγοντες:

  • Αποτελεί "δίαυλο" άριστης επικοινωνίας μεταξύ της ορθόδοξης εκκλησίας  (Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ελλαδικής εκκλησίας) και άλλων εκκλησιών.
  • Εργάζεται "αθόρυβα", χωρίς να "διατυμπανίζει" το  έργο του με δηλώσεις, και ανακοινώσεις του,  στα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και η αναδιάταξη του "χάρτη" των εκκλησιαστικών ακαδημιών.

Απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη είναι o Γιώργος Καλατζής να  είναι ένας από τους Γενικής Γραμματείς της Κυβέρνησης, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του και την τρέχουσα τετραετία. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (8)

Κυρ. Μαρια
|

Καλή συνέχεια στην θητεία σας.

Νίκος
|

Πως είναι δυνατόν η "αναδιάταξη" των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών να είναι έργο του κ. Καλατζή τη στιγμή που η Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του Γ.Γ. Θρησκευμάτων? Ο ίδιος μάλιστα έχει δηλώσει ότι η αρμοδιότητα του περιορίζεται στην Β'βάθμια Εκκλησιαστική εκπαίδευση, αρνούμενος μάλιστα την "πατρότητα" των άρθρων του ν. 4823/2021 που αφορούν τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και το κλείσιμό τους! ....αλλά αυτά είναι "ψιλά γράμματα"! Σημασία έχει ότι ο Γ. Καλατζής στο τέλος της τετραετίας θα έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ θητείας στην ίδια θέση όντας διαχρονικός και υπερκομματικός αφού προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και το στενό περιβάλλον του Θ. Πάγκαλου. Αντε και Πρόεδρος της Δημοκρατίας!

Κωνσταντίνος Παπακώστας
|

Τα "παλιά χρόνια" τότε που αναδεικνύονταν εθνομάρτυρες και άγιοι από τις μητρικές σχολές της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης, δεν υπήρχε ούτε σκέψη γιά κατάργησή τους. Από τη στιγμή που υπογράφτηκαν τα μνημόνια εδώ και πάνω από δεκαετία, ορίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν επανειλημμένα οι θέσεις των κληρικών, άρα και των αποζημιώσεών τους, άρχισε και το συνολικότερο ξήλωμα.
Μαζί με τις επιτυχίες του ο κύριος Καλαντζής πρέπει να αναγνωρίζει και τις αποτυχίες του. Γιατί, γνωρίζει ότι στο λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη λειτουργούν ήδη 4 θεολογικά τμήματα από τα οποία ήδη έχουν αποφοιτήσει και έχουν τη δυνατότητα να αποφοιτούν εκατοντάδες ιερείς. Άρα δεν υπήρχε θέμα να διατηρηθούν τα τμήματα Ιερατικών Σπουδών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αφού ήδη αυτή η δυνατότητα δινόταν κι από τα υπάρχοντα θεολογικά τμήματα. Όμως τα μη θεολογικά τμήματα των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που αφορούσαν ειδικότητες ιεροψαλτών και συντηρητών εκκλησιαστικών κειμηλίων δεν έπρεπε να κλείσουν. Ειδικά το τμήμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων στην Ακαδημία Θεσσαλονίκης ανεξα΄ρτητα από τις διαμαρτυρίες των φοιτητών και των καθηγητών του, δεν έπρεπε να κλείσει, διότι λειτουργεί στο λεκανοπέδιο στο ΠΑΔΑ αντίστοιχο τμήμα και θα έπρεπε με βάση τη σωστή γεωγραφική κατανομή των τμημάτων σε όλη τη χώρα να λειτουργεί και ένα τμήμα στη Θεσσαλονίκη.
Αν δούμε δηλαδή την κατανομή των θεολογικών τμημάτων στη χώρα, εκείνα που θα έπρεπε να διατηρηθούν, ήταν τα ιερατικά στα Ιωάννινα και το Ηράκλειο, αφού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπήρχε αυτή η δυνατότητα μέσω των 2+2 θεολογικών τμημάτων. Έτσι θα είχαμε 2 τμήματα ιερατικών σπουδών σε Ιωάννινα και Ηράκλειο και 1 τμήμα Εκκλησιαστικής και Βυζαντινής Μουσικής σε Ηράκλειο και 1 τμήμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων στη Θεσσαλονίκη. Αφού και γι' αυτό υπήρχαν τεχνικές δυσκολίες λόγω της λειψής λειτουργίας των Ακαδημιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορούσε να επιλεγεί η συγχώνευση και η υπαγωγή των προγραμμάτων αυτών ως τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ ή του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη. Αντί γι' αυτό προκρίθηκε η λύση του κλεισίματος συνολικά της Α.Ε.Ε.Α. Θεσσαλονίκης.
Κι αυτό είναι δείγμα των προθέσεων της απερχόμενης ευτυχώς!, κυρίας Κεραμέως και γιά τα υπόλοιπα τμήματα ανά τη χώρα που κατ' εκείνη κρίνεται προβληματική η λειτουργία τους. Ότι δηλαδή δεν προκρίνει τη σωστή χωροταξική κατανομή τους, αλλά το οριστικό τους κλείσιμο με τη μέθοδο της συγχώνευσης ή της κατάργησης. Εδώ το μόνο σωστό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι ο κάθε υπουργός Παιδείας που αναλάμβανε, προωθούσε την ίδρυση τμημάτων αυθαίρετα κι όχι ομοιόμορφα μέσα στη χώρα ώστε να μην αδικούνται άλλες Περιφέρειες κι έτσι υπάρχει το φαινόμενο σήμερα να λειτουργούν τμήματα σε κοντινή απόσταση. Αλλά η πιό σωστή μέθοδος γι' αυτά είναι η αμοιβαία αλλαγή έδρας από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή γεωγραφική κατανομή, και η συνολική συγχώνευση όχι των τμημάτων, αλλά των Πανεπιστημίων. Το αποτέλεσμα θα περιλάβει 105 συνολικά τμήματα πολιτικά και στρατιωτικά και θα μειώσει τα Πανεπιστήμια από 50(και οι στρατιωτικές σχολές, σχολές αστυνομικών, λιμενικών, μουσικές, δραματικές, εμπορικού ναυτικού κλπ) που είναι σήμερα σε 16(μαζί με το ΕΑΠ).
Αλλά στο θέμα μας, εφόσον υπήρχε επιπλέον πρόβλημα βιωσιμότητας της ΑΕΑΑ. Ιωαννίνων αφού το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν ανέλαβε τις ευθύνες του να συγχωνεύσει εκείνο τα τμήματα που αντιμετώπιζαν πρόβλημα λόγω έλλειψης καθηγητών, και η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης δεν μπορούσε να κλείσει λόγω ΄έλλειψης ανάλογου ιδρύματος γιά το Φανάρι, έπρεπε να προκριθεί άλλη λύση.
Είναι γνωστό με βάση εργασία μου που έχει ήδη δημοσιευτεί ότι οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες παίζουν ήδη σοβαρό ρόλο στην εκπαίδευση όχι μόνο των κληρικών, αλλά και των επισκόπων. Περίπου το 25% τους είναι απόφοιτοι τέτοιας σχολής. Αλλά και η Ακαδημία της Θεσσαλονίκης μέσα σ' αυτά τα 15 χρόνια λειτουργίας της, είχε δείξει το ρόλο της στην προσέλκυση όχι μόνο των βόρειων γειτόνων, αλλά και φοιτητών από όλα τα μέρη της γης, όπως κι ανέπτυξε και διδακτορικά ακόμα στη Διαχείριση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων. Το ΔΙΠΑΕ θα έπρεπε να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον σε μία ενδεχόμενη συγχώνευση μ' αυτήν, αλλά ο επιτυχημένος κύριος Καλαντζής δε διερεύνησε αυτό το ενδεχόμενο. Ούτε φυσικά και το προώθησε.
Τελειώνοντας θέλω να πώ ότι αφού η Ακαδημία της Κρήτης δεν ήταν δυνατό να καταργηθεί αν και υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα σε ιερείς ή διακόνους από μακρινά μέρη της χώρας να σπουδάσουν στο Ηράκλειο, αντίθετα με την επιλογή να διατηρηθεί η Ακαδημία των Αθηνών, θα έπρεπε, ακόμα και γιά εθνικούς λόγους να διατηρηθεί η Ακαδημία της Θεσσαλονίκης. Έχει τόσα τμήματα και ιδρύματα η Αθήνα πιά. Δε θα της έλειπε η Εκκλησιαστική Ακαδημία. Ο κύριος γραμματέας απέτυχε οικτρά, όσα χρόνια κι αν έχει στο ενεργητικό του.

Πέτρος
|

Αυτά τα χρόνια όμως, απ' ό,τι θυμάμαι, έχουν κριθεί αντισυνταγματικά αρκετά βιβλία θρησκευτικών! Αυτό δεν το λες ούτε άσχετο με τη θέση ούτε καλό!

Δάσκαλος
|

Ο,τι έχει σχέση με ορθόδοξη εκκλησιά στην Ελλάδα δεν "κουνιέται" (έτσι κι αλλιώς) με καμία Κυβέρνηση.

Δημητρης
|

Να σημειωθεί πως ως "αναδιάταξη του "χάρτη" των εκκλησιαστικών ακαδημιών" νοείται το οριστικό κλείσμο των εκκλησιαστικών ακαδημιών της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων. Ακολουθουν και άλλες σχολε΄ς...

Ελένη
|

Αναδιάταξη του χάρτη των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών: Πτυχιούχοι του Προγράμματος Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων , το οποίο καταργήθηκε ,χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Πιτσιφλής
|

Στον άνδρα δεν είναι πρεπό τα κάνει να καυχάται μ᾿ αυτός να κάνει τς αντριγιές κι άλλος να τα διηγάται

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ