Αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου

28/07/2023

Άκουσε το άρθρο

Τροποποιητική απόφαση , σχετικά με τις  «Αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου» (Β’ 2737), ως προς τις αναθέσεις του μαθήματος Χημεία του Γυμνασίου, του διακριτού διδακτικού αντικειμένου - κλάδου Χημεία του μαθήματος Φυσικές Επιστήμες Γενικής Παιδείας των Α’ και Β’ τάξεων Γενικού Λυκείου και του μαθήματος Χημεία της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου, υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου.

  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ οι οποίες ορίζονται ως εξής:

 

Σχόλια (9)

Νεοδιοριστος Γεωπόνος
|

Διαθέτω τα πτυχία Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Γεωπονικής Βιοτεχνολογιας από το ΓΠΑ. Και λέει δεν μπορώ να διδάξω χημεία και βιολογία (α αναθεση). Σε γυμνασιο και λυκειο. Ορίστε?

Στο πρώτο πτυχίο έκανα γενική χημεία, ανόργανη χημεία, οργανική χημεία, βιοχημεία, αναλυτική χημεία, ενόργανη χημική ανάλυση, φυσικοχημεία, χημεία τροφίμων, βιοχημεία τροφίμων, μέθοδοι ανάλυσης κ.λπ. μαθήματα με χημεία (βασικό μάθημα εισαγωγής με πανελλήνιες, τοτε, η χημεία!). Υπόψιν είμαι ικανός και έχω το δικαίωμα να υπογράφω σωρό χημικές αναλύσεις... μέχρι και σε κρασιά (βεβαίωση οικολογίας).

Επίσης με το πτυχίο Βιοτεχνολογιας (έτσι λέγεται το Τμήμα τώρα) και μεταπτυχιακό στη βιοτεχνολογια, επίσης, όχι λεει δεν κάνω να διδάξω βιολογία. Τμήμα επιπέδου integrated master (επίπεδο 7) με κατεβατό σε μαθήματα σχετικά με τη βιολογία και είμαι εκτός, ενώ είναι εντός το υποδεέστερο πτυχίο βιολογίας (επίπεδο 6). Πώς γίνεται αυτό;

Μπορώ να διδάξω π.χ. ζωική παραγωγή που έκανα 2 μαθήματα στο πτυχίο μου και δεν μπορώ π.χ. βιολογία που έκανα 102 μαθήματα. Λες και αλλάζουν τα βιολογία, βιοχημεία, μοριακή βιολογία, βιοτεχνολογια, κ.λπ. μαθήματα στο βιοτεχνολογιας από ο,τι στο βιολογίας. Ποιος φωστήρας τα αποφασίζει όλα αυτά τα εξοφθαλμα? Συντεχνίες και εδώ?

Σημειωτέον διαθέτω και το ετήσιο πιστοποιητικό ΕΠΠΑΙΚ (παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια με 15 μαθήματα και πτυχιακή εργασία και ΠΑΔ σε 2 εξάμηνα) από ΑΕΙ, ενώ οι "καθηγητικές σχολές" διαπιστωσαμε πρόσφατα (βλέπε σχετικές αντιδράσεις στα ΜΜΕ) ότι τελικά διδάσκονται μόνο τύπου 3-4-5 μαθήματα και αν σχετικά (ούτε τα μισά δηλαδή με το ΕΠΠΑΙΚ)!

Ακατανόητα και άδικα
|

Γιατί μπορούν να διδάξουν χημεία οι χημικοί μηχανικοί αλλά όχι οι πτυχιούχοι επιστήμης υλικών, που ανάλογα τα επιλογής μαθήματα είναι δυνατό να έχουν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με χημεία.
Ένα απλό και δίκαιο μέτρο που θα άλλαζε την προσέλκυση φοιτητών στα τμήματα επιστήμης υλικών.

George S
|

Απλά τραγικό. Η Χημεία πρέπει να διδάσκεται μόνο από Χημικούς και ευτυχώς έγινε η διδακτική επαρκεια. Αν είναι έτσι μαθηματικα μπορούν να διδάξουν σχεδόν όλες οι θετικές σχολες.

In Silico
|

Έλεος πια με το ιδεολόγημα ότι οι πενταετείς σχολές είναι δήθεν καλύτερες. Είναι θέμα περιεχομένου του προγράμματος σπουδών, όχι της διάρκειας σπουδών γενικά και αφηρημένα (ούτε βέβαια και του ύψους των βάσεων των σχολών, γιατί άμα είναι έτσι να δώσουμε στους γιατρικάριους και στους νομικάριους και Α' ανάθεση τα Μαθηματικά)

ΠΕ85 Πλην ΧΜ
|

Και οι υπόλοιποι ΠΕ85, Τι θα κάνουν; Όλοι αυτοί που διορίστηκαν φέτος...και δεν είναι χημικοί μηχανικοί τι μάθημα θα κάνουν; Θα έχουν τη Χημεία Β ανάθεση;

?
|

Ποια αλλαγή συνάδελφε;

ΧΗΜΙΚΟΣ
|

Δημιουργήθηκε ένας κλάδος ο ΠΕ85 στον οποίο εντάσσονται πτυχιούχοι διαφορετικών τμημάτων ομοειδούς κατεύθυνσης. Έρχεται τώρα η εγκύκλιος και λέει ότι μόνο ένα μέρος των καθηγητών του κλάδου αυτού έχει δικαίωμα να διδάξει Χημεία, Οι υπόλοιποι όχι. Τότε τι νόημα έχει η ύπαρξη του κλάδου, Ας τον διαχωρίσουν. Με την ίδια λογική αύριο μπορούν να πουν πως Ιστορία ε΄χουν δικαίωμα να διδάξουν μόνο οι απόφοιτοι ιστορικού του κλαδου ΠΕ02.

φιλελεύθερος
|

Περιμένω από την κυρία Υφυπουργό να αιτιολογίσει την απόφαση της. Αλλη η εκπαίδευση των μηχανικών και άλλη των χημικών κυρία Υφυπουργέ. Διαβάστε τα προγράμματα σπουδών τους, κάτι θα καταλάβετε.Περιμένω επίσης την αντίδραση της ΕΕΧ.

φυσικός και χημικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη φυσική και στη χημεία, 38 χρόνια υπηρεσία.

Μπλατζόπουλος
|

Σημαντική η αλλαγή για το μάθημα της χημείας. Εισήγηση εδώ και πολλά έτη από την εεχ που εισακούστηκε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ