«Ποινή» αποκλεισμού στους αναπληρωτές που παραιτήθηκαν για να θέσουν υποψηφιότητα ως Βουλευτές!!!

Παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη στον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη

23/08/2023

Άκουσε το άρθρο

Την "ποινή" του αποκλεισμού από την διεκδίκηση θέσης αναπληρωτή για την επόμενη σχολική χρονιά, επέβαλε το υπουργείο Παιδείας στους  εκπαιδευτικούς που παραιτήθηκαν  οικειοθελών , προκειμένου να θέσουν   υποψηφιότητα ως Βουλευτές, στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Ήδη για το ζήτημα ο Συνήγορος του Πολίτη,  παρενέβη στον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη από τον οποίο ζητά να μεριμνήσει ούτως ώστε να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη και να εισαχθεί εξαίρεση κατά το μέρος που αφορά παραίτηση εκπαιδευτικών λόγω συμμετοχής τους ως υποψηφίων σε εκλογές, με ισχύ ακόμη και από το προσεχές σχολικό έτος 2023-2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos  ο υπουργός Παιδείας έδωσε εντολή στο επιτελείο του να εξεταστεί άμεσα το θέμα.

Επίσης αναπληρωτής εκπαιδευτικός με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας αναφέρει:

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Εργαζόμουν κατά το 2022-23 ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός-φιλόλογος ΠΕ02 σε σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας. Παραιτήθηκα στις 27 Απριλίου, ως όφειλα βάσει του άρθρου 56 του Συντάγματος, προκειμένου να είμαι υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Πιερίας κατά τις εκλογές του 2023.

Από τις 18 Αυγούστου 2023 έχω διαπιστώσει ότι το σύστημα του ΟΠΣΥΔ με έχει μπλοκαρισμένο, δεν μου επιτρέπει να υποβάλω αίτηση-δήλωση περιοχών πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2023-24. Θεωρείται επομένως από το σύστημα η παραίτησή μου οικειοθελής και δεν λαμβάνεται υπόψη ότι ήταν υποχρεωτική για να ασκήσω συνταγματικό μου δικαίωμα. Να σημειώσω ότι οι αιτήσεις γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023.

Με αίτησή μου στις 22-08-2023, πρωτοκολλημένη στο Γραφείο του υπουργού, σάς ζητώ να αρθεί ο αποκλεισμός μου εγκαίρως".

Θέση και πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη

Ο Συνήγορος του Πολίτη κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας την ακόλουθη πρόταση:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 5 του Συντάγματος :

 ́ ́Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητα του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη ́ ́

Επιπλέον με τις διατάξεις του άρθρ.51 του Συντάγματος κατοχυρώνονται θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα του πολίτη, αυτά του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα σε εκλογές , εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του Συντάγματος.

Τέλος, με το ν. 2462/1997 κυρώθηκε το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα το οποίο στο τρίτο μέρος περιλαμβάνει είκοσι δύο (22) δικαιώματα ατομικά και πολιτικά που το κράτος αναλαμβάνει να σέβεται και να προστατεύει έναντι του ατόμου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το δικαίωμα της συμμετοχής στα κοινά ήτοι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Η προαναφερθείσα ισχύουσα διάταξη για τους αναπληρωτές/ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ως υποψήφιοι σε εκλογές δεδομένου ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν για ένα ολόκληρο σχολικό έτος, αλλά και «τιμωρητικά» για όσους επιλέξουν τελικώς να παραιτηθούν και να υποβάλουν υποψηφιότητα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι η εισαγωγή εξαίρεσης από την εν λόγω ποινή εκπαιδευτικών που επιθυμούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι σε εκλογές οφείλεται αποκλειστικά σε εκ παραδρομής παράλειψη μη λήψης υπόψη των συγκεκριμένων περιπτώσεων οι οποίες άλλωστε, υπό κανονικές συνθήκες, ανακύπτουν κάθε τέσσερα έτη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη καλέι τον υπουργός Παιδείας  όπως μεριμνήσει ούτως ώστε να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη και να εισαχθεί εξαίρεση κατά το μέρος που αφορά παραίτηση εκπαιδευτικών λόγω συμμετοχής τους ως υποψηφίων σε εκλογές, με ισχύ ακόμη και από το προσεχές σχολικό έτος 2023-2024.

Συγκεκριμένα να αρθεί εφεξής ο αποκλεισμός από τις προσλήψεις επόμενου σχολικού έτους για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι παραιτούνται για να ανακηρυχθούν υποψήφιοι σε οποιεσδήποτε εκλογές και επιπλέον να δοθεί η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι παραιτήθηκαν στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών 2023 ,να προσληφθούν ως αναπληρωτές/ωρομίσθιοι εφόσον έχουν σειρά στον αξιολογικό πίνακα προς τούτο.

Σχόλια (15)

Bravo
|

Σωστός!

Ετεοκρής
|

- Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για να ορίσουμε και τον εγκιβωτισμό της στέγης.
- Τι προτείνεις;
- Έστω ν η απόσταση ανατολικού και δυτικού τοίχου και δ η απόσταση βορινού και νοτικού. Αν 50cm < ν < 60cm και δ ---> οο τότε νδ <=> ΝΔ για όλα τα ζεύγη τιμών ν και δ.

Δισκοβόλος (πρώην Ανήσυχος εκπαιδευτικός)
|

@Πλατάρος Γιάννης 24 Αυγ 2023 12:46
Ναι, αλλά δεν απαντάτε! Αλλά κι όταν το κάνετε, καταφεύγετε στη συσκότιση με σχοινοτενείς "αναλύσεις" και περιστροφές, χωρίς ποτέ να μένετε σ' αυτό που σας ρωτούν.

Πλατάρος Γιάννης
|

@Για τους δημοκρατικούς σχολιαστές μόνον :
Εδω και 85 χρόνια τουλάχιστον, όποιος στρατιωτικός επιθυμεί συμμετοχή "εις τας εθνικάς εκλογας" όπως ανεφέρετο, υποχρεουτο να παραιτηθεί (Όπως όλοι οι Δ. Υ.) όμως ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ.
Αυτό ισχύει και τώρα.
Γιατί ισχύει;
(ως Ασκηση... )

Πλατάρος Γιάννης
|

@για τους νέους διευθυντές που ήταν υποψήφιοι.
Σας είχα μια απάντηση πλήρη ότι καλώς επανήλθαν.
ΟΜΟΙΩΣ και για τον δίσκοβόλο που επιτίθεται προσωπικά εμπαθως και αναιτιολογήτως.
Χαθηκε το σεντόνι στο κινητό....
Πάντως η νεώτερη ισχύουσα εγκύκλιος είναι αυτη:
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αρ.Πρωτ.61500/Ε3/01-06-2023/ΥΠΑΙΘ

Ετεοκρής
|

- Γι' αυτό συμπαθώ τους ''άστεγους'', όταν είσαι κάτω από τη στέγη, λίγο η θαλπωρή, λίγο ο τοίχος...
- Ο βορινός;
- Κι ο βορινός και όλοι οι άλλοι!... Όταν λείπουν οι τοίχοι, όλοι οι δρόμοι φαίνονται. Άκου τη συνείδησή σου, διάλεξε έναν καθαρό και προχώρα!

Ετεοκρής
|

Μία δεύτερη συγγνώμη είναι αναγκαία.

Αρχίλοxos
|

Δισκοβόλος (πρώην Ανήσυχος εκπαιδευτικός)@ Μα επιτέλους, όλα καλά καμωμένα τα βρίσκετε στη δεξιά; Όλα; Έστω και για το θεαθήναι, δε θα μπορούσατε μια φορά να ψελλίσετε έναν επικριτικό λόγο;

Zητάς από δεξιό επικριτικό λόγο; Μα η σχέση που τους συνδέει είναι καθαρά ωφελιμιστική- ανταποδοτική! Είναι σαν να ζητάς κάτι ανάλογο από τον.....ΣΚΑΙ

Δισκοβόλος (πρώην Ανήσυχος εκπαιδευτικός)
|

@Πλατάρος ...ο δυσανάλογος!
Απίστευτη η λογική σας με νομικίστικη μάλιστα επίφαση! Ο ένας χάνει απλώς ένα προνόμιο, αλλά συνεχίζει να εργάζεται, ενώ ο άλλος χάνει τη δουλειά του! Ο ορισμός της ...αναλογικότητας με το μυαλό μάλιστα ενός Μαθηματικού!
Μα επιτέλους, όλα καλά καμωμένα τα βρίσκετε στη δεξιά; Όλα; Έστω και για το θεαθήναι, δε θα μπορούσατε μια φορά να ψελλίσετε έναν επικριτικό λόγο; Όχι για να κάνετε καμιά χάρη, αλλά απλώς για την ...αναλογικότητα έναντι όλων! Και να πω ότι δε σας δίνονται οι ευκαιρίες; Άπειρες, καθημερινά! Και ασφαλώς πολύ περισσότερες από αυτές που οι παλιότεροι κυβερνώντες σας πρόσφεραν, για να τους στηλιτεύετε δικαίως τω καιρώ εκείνω.

Άρης
|

Τουλάχιστον να εξαιρούνται από την τιμωρία οι υποψήφιοι που πολιτεύονται με τη ΝΔ και φέρνουν ψήφους στο κόμμα από τους συλλόγους διδασκόντων!

Πειραματικός
|

Αν οι εκλογές γίνονταν μέσα στο πρώτο τετράμηνο, εκπαιδευτικός θα άφηνε τους μαθητές του με όσα αυτό συνεπάγεται και μετά θα είχε την απαίτηση να ξαναγυρίσει; Απλώς αναρωτιέμαι...

Μα...
|

... είναι δυνατόν το "σύστημα" να επιτρέψει και να διευκολύνει τον "κάθε δασκαλάκο" να μπει στον "ναό της Δημοκρατίας" και να αποκτήσει φωνή ο λαός;;;

@Πλατάρος Γιάννης
|

Οι νέοι διευθυντές που τοποθετήθηκαν πριν τις εκλογές και παραιτήθηκαν για να είναι υποψήφιοι βουλευτές εμπίπτουν στο παραπάνω ή όχι;

Τι εννοείτε κ. Πλαταρε.
|

Ο Διευθυντής χάνει ένα αξίωμα, ενώ ο αναπληρωτής ένα δικαίωμα, αυτό της εργασίας. Ειναι το ίδιο;;;

Πλατάρος Γιάννης
|

Να σας αναφέρω ένα μέτρο που ισχύει ήδη εδώ και δεκαετίες. :
Διευθυντής υπηρετεί σε Σχολείο Α και βάζει για Βουλευτής και ΔΕΝ εκλέγεται.
1. Επιστρέφει ως ΜΗ διευθυντής.
2. Στο Σχολείο Β της οργανικής και όχι στο Α που ήταν Διευθυντής.
Και κάπου ο νομοθέτης στο όλον πνεύμα του, λέει: «Και χάρη σου κάνουμε ,γιατί κανονικά....»
Αναλογικά μια ποινή παίρνει και ο Αναπληρωτής.
Επαναλαμβάνω, αυτά ισχύουν ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ