«Εξώδικο » προς την ΠΔΕ Κ. Μακεδονίας για την «ποινή αποκλεισμού» στους αναπληρωτές που παραιτήθηκαν για να θέσουν υποψηφιότητα ως Βουλευτές!!!

24/08/2023

Άκουσε το άρθρο

«Εξώδικο » προς την  ΠΔΕ Κ. Μακεδονίας για την «ποινή  αποκλεισμού» από τη διεκδίκηση θέσης αναπληρώτριας για το νέο σχολικό έτος επειδή παραιτήθηκε , στις τελευταίες εθνικές εκλογές για να θέσει υποψηφιότητα  , κατέθεσε  η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Τρεμπελή Δήμητρα .

Το εξώδικο

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 άρθρ.56 του Συντάγματος δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές, αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξη τους ως υποψηφίων. Η παραίτηση συντελείται με μόνη τη γραπτή υποβολή της. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρ.18 του ν.1735/1987, όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρ.12 του ν. 3231/2004 και τις διατάξεις της παρ.7 όπως αναριθμήθηκε με τις διατάξεις της παρ.2. του άρθρ.12 του ν 3231/2004 : "5, τις διατάξεις της παρ.5Α, η οποία προστέθηκε στο άρθρ.63 του ν. 4589/2019 με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρ.45 του ν. 4692/2020:

Από τις προαναφερθείσες διατάξεις συνάγεται, επίσης, αφενός ότι  δεδομένου ότι οι διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 1735/1987 (Α΄ 195) περί επανόδου στην υπηρεσία δεν εφαρμόζονται στους/στις αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς.

Από τις γενικές ισχύουσες διατάξεις αλλά και τις ειδικές για τους εκπαιδευτικούς διατάξεις προκύπτει,οι αναπληρωτές/ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παραιτηθούν εντός του σχολικού έτους για το οποίο υπάρχει ενεργή σύμβαση προκειμένου να ανακηρυχθούν υποψήφιοι/ες και να εκλεγούν βουλευτές, αφετέρου ότι, εάν δεν εκλεγούν, δεν επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων (ή, εάν εκλεγούν, από τη λήξη της θητείας τους για οποιονδήποτε λόγο). Η περίπτωση αυτή, όπως προαναφέρθηκε προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά και έχει κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ωστόσο, βάσει της ειδικότερης νομοθεσίας για τους εκπαιδευτικούς, οι αναπληρωτές/ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί εφόσον παραιτηθούν για τον ανωτέρω λόγο δεν έχουν  δικαίωμα πρόσληψης ούτε και για το επόμενο σχολικό έτος, είτε είναι σε ισχύ οι αξιολογικοί πίνακες βάσει των οποίων προσλήφθηκαν κατά το έτος εντός του οποίου παραιτήθηκαν, είτε έχουν καταρτιστεί νέοι αξιολογικοί πίνακες βάσει νεότερης σχετικής πρόσκλησης. Και αυτό διότι οι διατάξεις του άρθρ.63 του ν. 4589/2019 ισχύουν συλλήβδην για όλες τις περιπτώσεις παραίτησης αναπληρωτών/ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν, έγινε η ανακήρυξη των βουλευτών και δεδομένου ότι προσωπικά δεν εξελέγην (ανακηρύχθηκα πρώτη αναπληρώτρια) επιθυμώ να επανέλθω παραχρήμα και αυτοδίκαια στην προηγούμενη ιδιότητά μου και στη δυνατότητα να υποβάλω στον ΟΠΣΥΔ μέχρι την καταληκτική προθεσμία της 25ης-08-2023 αίτηση-δήλωση προτίμησης περιοχών για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, καθώς είναι πάρα πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι με τη μοριοδότηση που έχω από την προϋπηρεσία, τους τίτλους σπουδών και την οικογενειακή μου κατάσταση θα προσληφθώ εκ νέου σε κάποια σχολική μονάδα.

Στις 18-08-2023, όταν άνοιξε το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΣΥΔ και αποπειράθηκα να υποβάλω την εν λόγω αίτησή μου, αυτό δεν μου επετράπη, καθώς έχω αποκλειστεί, σύμφωνα με τα παραπάνω, από τους πίνακες των προσληπτέων αναπληρωτών εκπαιδευτικών επειδή είχα παραιτηθεί για να θέσω υποψηφιότητα για το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η προβλεπόμενη αντιμετώπιση των αναπληρωτών από τον Έλληνα νομοθέτη εν συγκρίσει με τους μονίμων-διορισμένων εκπαιδευτικών αποτελεί ευθεία παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας και συνιστά αθέμιτη διάκριση των μεν έναντι των δε, η οποία είναι παράνομη.

Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 5 του Συντάγματος : ΄΄Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητα του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη΄΄. Επιπλέον, με τις διατάξεις του άρθρ.51 του Συντάγματος κατοχυρώνονται θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα του πολίτη, αυτά του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα σε εκλογές , εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του Συντάγματος. Τέλος, με το ν. 2462/1997 κυρώθηκε το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα το οποίο στο τρίτο μέρος περιλαμβάνει είκοσι δύο (22) δικαιώματα ατομικά και πολιτικά που το κράτος αναλαμβάνει να σέβεται και να προστατεύει έναντι του ατόμου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το δικαίωμα της συμμετοχής στα κοινά ήτοι το δικαίωμα του  εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Επειδή η προαναφερθείσα ισχύουσα διάταξη για τους αναπληρωτές/ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ως υποψήφιοι σε εκλογές δεδομένου ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν για ένα ολόκληρο σχολικό έτος, αλλά και «τιμωρητικά» για όσους επιλέξουν τελικώς να παραιτηθούν και να υποβάλουν υποψηφιότητα.

Επειδή ως προς όλα τα παραπάνω συνηγορεί και ο Συνήγορος του Πολίτη, σύμφωνα με την από 04-08-2023 και με Αρ. Πρωτ. 334752/37562/2023 επιστολή του προς το Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Για τους λόγους αυτούς  Ζητώ

  •           Να μεριμνήσετε έτσι ώστε να μου επιτραπεί να υποβάλω νομίμως κι εμπροθέσμως την αίτηση-δήλωση προτίμησης περιοχών για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΣΥΔ αφού καταχωρήσω τα ατομικά στοιχεία ταυτοποίησης μου στον οικείο διαδικτυακό τόπο.
  •                  Να πράξετε οτιδήποτε απαιτείται και να ενημερώσετε τους αρμόδιους χειριστές προκει­μένου να ξεμπλοκάρει η καρτέλα μου στο λογισμικό του ιστοτόπου του ΟΠΣΥΔ το πολύ μεχρί την Πέμπτη 24/08/23 και ώρα 23:59, άλλως και σε εσχατη περίπτωση μέχρι την ώρα 13:00 της Παρασκευής 25/08/23, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει δεκτή η αίτησή μου ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός.
  •             Να με ενημερώσετε ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ σχετικά με την διεκπεραίωση της αιτούμενης από εμένα διόρθωσης, ώστε να υποβάλω την εν λόγω αίτηση προτίμησης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ήτοι εντός της Παρασκευής 25/08/23.

Οφείλω σαν Ελληνίδα μητέρα 3 παιδιών που πληρώ επίσημα τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την συμμετοχή μου τόσο στα εργασιακά όσο και στα κοινωνικά ζητήματα της Χώρας μου να υπηρετήσω με τη σειρά μου το Δίκαιο και Σωστό και με όποιο μέσο μου δίνεται και μπορώ να διεκδικώ νομίμως. Παράλληλα να ευχαριστήσω από καρδιάς την Αντιπρόεδρο του κόμματος κ.Κρητικού Δήμητρα για την άμεση ανταπόκριση και τον συνεχή αγώνα για την διεκδίκηση της υπόθεσης που για πρώτη φορά προβάλλεται το θέμα της ποινής των αναπληρωτών για την συμμετοχή στις Εθνικές εκλογές , τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κ. Χήτα Κωνσταντίνο για την επίσημη και συνεχή διεκδίκηση του θέματος στην Ελληνική Βουλή. Τον συνάδελφο και αγωνιστή κ. Ζαρώτη Διονύση εκπαιδευτικό φιλόλογο από τον Ν.Πιερίας όπου συμπορευτήκαμε από κοινού για την απόδοση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης για όλους χωρίς κόμματα και χρώματα.

Τέλος να ευχαριστήσω και να δεσμευτώ για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι είμαι διπλά περήφανη για την επιλογή της συμμετοχής μου σε κάθε εκλογική αναμέτρηση με την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο ξε-βολεύωντας την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως εκπαιδευτικός για να καταφέρω με την σειρά μου να αποδώσω τα μέγιστα για την κοινωνία μέσα από αγώνες, αξίες και ιδανικά.
Με εκτίμηση Τρεμπελή Δήμητρα

Ο Αριστοτέλης διακρίνει τρία είδη δικαιοσύνης:

Τη διανεμητική που απονέμεται με βάση την αξία του ανθρώπου.
Τη διορθωτική που απονέμεται με βάση την αρχή όλα τα άτομα είναι ίσα μεταξύ τους. Της αμοιβαιότητας που οφείλεται στην ελεύθερη βούληση των μελών της κοινωνίας και είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί συντελεί στην ενότητά της.

Σχόλια (1)

Polar_Fish
|

Αν διαβασετε προσεκτικά το άρθρο 56 του Συντάγματος, θα δειτε οτι οι στρατιωτικοι που παραιτουνται δεν επανέρχονται και γενικά δεν προβλέπει την επάνοδο παρα μόνο στα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ. Αρα δεν ειναι αυτονοητο οτι επειδή υπάρχει νόμος που προβλέπει υπο όρους την επιστροφη των εκπαδευτικών δεν πρέπει να ισχύσει άλλος νόμος. που επιβαλει ποινη στους αναπληρωτες Ετσι και αλλιώς ο νόμος ειναι εκει αρκετά χρόνια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ