Πρόεδρος ΕΘΑΑΕ: Η διαδικασία και τα κριτήρια για την ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας

Μη κρατικά και όχι Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα ορίζει ο νέος νόμος "Πιερρακάκη"

26/08/2023

Άκουσε το άρθρο

Μια πρώτη σκέψη για το πως θα λειτουργούν τα υπό ίδρυση Μη Κρατικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας, μετά τη ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή, δίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Π. Μήτκας,με άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής.

Ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, ο   οποίος ήδη έχει κληθεί  από τον υπουργό Παιδείας να διατυπώσει σχετική εισήγηση υποστηρίζει ότι τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια:

Θα πρέπει να ελέγχονται οι διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού καθώς και οι διαδικασίες επιλογής και προαγωγής των φοιτητών.

Σημαντική παράμετρος οφείλει να είναι η επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.).

Αυτό που πρέπει να σχεδιάσουμε είναι η διαδικασία και τα κριτήρια για την έγκριση λειτουργιας ενός νέου μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου.

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι ένα πανεπιστήμιο υπηρετεί τη διδασκαλία και την έρευνα, προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα και απαρτίζεται από έναν αριθμό σχολών, οι πρώτες σκέψεις μάς οδηγούν σε κριτήρια που θα εξετάζουν τη βασική στόχευση (π.χ. στοχεύει στην ελληνική κοινότητα, στη διεθνή ή και στις δύο;) και την αναπτυξιακή στρατηγική του και θα αξιολογούν τη βιωσιμότητα και την προοπτική του νέου Ιδρύματος.

Μη κρατικά και όχι Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα ορίζει ο νέος νόμος "Πιερρακάκη"

Σύμφωνα  με πληροφορίες του esos μ η Κρατικά Πανεπιστήμια και όχι Ιδιωτικά θα είναι ο όρος ο οποίος θα δοθεί στο νέο νόμο τον οποίο ήδη ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης.

Ο όρος   "Μη Κρατικά Πανεπιστήμια" μπορεί να παραπέμπει στο σχετικό  Σχέδιο Νόμου, του 1995, του τότε υπουργού     Γ. Παπανδρέου , αλλά δεν θα έχει καμία "συγγένεια".

Το Σχέδιο Πιερρακάκη :

  1. Θα αποκλείει αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης Μη κρατικών Πανεπιστημίων, χωρίς της αρωγή ξένου ΑΕΙ.
  2. Θα δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Παραρτημάτων   στην Ελλάδα, από ξένα Πανεπιστήμια, είτε ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς  ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, το οποίο συμμετέχει στη σύνταξη του νέου νόμου, σε   ερωτήσεις του esos, μας το ξεκαθάρισε ότι χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος δεν μπορεί να δοθεί η δυνατότητα,  σε αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες, ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων και τη διαδικασία επαγγελματικής και ακαδημαϊκής αναγνώρισης εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια.

Τα δικαιώματα των πτυχιούχων θα είναι  ακριβώς τα  ίδια με αυτά των δημοσίων Πανεπιστημίων , δηλαδή θα τους χορηγείται ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος στην πρόσφατη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:

"Είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές όμως -εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση", δήλωσε, και σημείωσε:

"Αυτή η ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία θα διορθωθεί, αλλά με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίσουμε ότι τα νέα πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν και θα εγκατασταθούν στη χώρα μας θα πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές που η Ελληνική Πολιτεία θα έχει θέσει".

Έντονη κινητικότητα ξένων ΑΕΙ για αγορά ακινήτων

Οπως ήδη σας έχει ενημερώσει το esos με άλλο ρεπορτάζ υπάρχει έντονη κινητικότητα   από ξένα Πανεπιστήμια για την αγορά ακινήτων στην Αττική.
 
Ηδη  βρίσκονται στην Ελλάδα για αγορά ακινήτων, αντιπροσωπείες:

Α. Κυπριακών  Πανεπιστημίων

Β. Ενός Ισπανικού Πανεπιστημίου

Γ. Ενός ομίλου "κολοσσού" , ο οποίος στο δυναμικό του έχει δεκάδες Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ανά τον κόσμο.

Οι εντολές τις οποίες έχουν λάβει οι αντιπροσωπείες των ξένων Πανεπιστημίων, είναι η αγορά ακινήτων να είναι:

Πρώτον: Αγορά ακινήτων εντός της Αθήνας και να έχει άμεση πρόσβαση στο Μετρό , και

Δεύτερον:  Αγορά επιπλέον ακινήτων σε  μικρή χιλιομετρική απόσταση από το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".

Σχόλια (9)

george
|

Το να γίνουν νέα πανεπιστήμια στη χώρα με ιδιωτικά κεφάλαια δεν είναι καθόλου κακό εάν:
1) Τα κεφάλαια τα βάζουν ι ιδιώτες και όχι το κράτος μέσω επιδοτήσεων,
2) Η ποιότητα των παρεχόμενων προγραμμάτων είναι ελεγχόμενη ,
3) εάν η πλειονότητα των σπουδαστών προέρχεται από την αλλοδαπή,
4) εάν μειώσουν την εξαγωγή λληνων σπουδαστών στην αλοδαπη.
5) εάν μπορούν να κατέχουν αξιοπρεπή θέση στη λίστα webomtrics (σύμφωνα με τη οποία μέχρι στιγμής τα ιδιωτικά ελληνικά ιδρύματα βρίσκονται σε θέσει πέρα του 5600 )

6) Τα επαγγελματικά δικαιώματα θα πρέπει να είναι αναλογα με την ποιότητα και την αξιολόγηση τους.
Δηλαδή ένα σχολείο που βγάζει γιατρούς και βρίσκεται στην θέση 10000 στην παγκόσμια κατάταξη θα πρέπει να οδηγεί σε εργασία βοηθού νοσοκόμου μιας και νοσοκόμους βγάζουν πολλες σχολες που βρίσκονται στις δύο πρώτες χιλιάδες την λίστας αξιολόγησης...

Polar_Fish
|

Eπένδυση=Εσοδα=Κερδη

@Ελλάδα=Αθήνα
|

Φτανει με αυτή την καραμέλα. Εσείς που θα ανοίγατε ΑΕΙ με ΔΙΚΑ ΣΑΣ λεφτα;
Στην Ορεστιάδα; Στη Λήμνο; Ή στην Αθήνα;

Επλίδα
|

"Μια πρώτη σκέψη για το πως θα λειτουργούν ", δίνει ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ. Άρα ξεκίνησαν οι πρώτες σκέψεις για το πως θα λειτουργούν.
"Αυτό που πρέπει να σχεδιάσουμε είναι η διαδικασία και τα κριτήρια για την έγκριση λειτουργίας ενός νέου μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου.".
Συνεπώς δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοιος σχεδιασμός.
Ταυτόχρονα, "Ηδη βρίσκονται στην Ελλάδα για αγορά ακινήτων, αντιπροσωπείες" (πανεπιστημίων).
Μήπως βιάζονται πολύ οι "επενδυτές" ή γνωρίζουν κάτι περισσότερο?

Ελλάδα=Αθήνα;
|

Ντροπή να είναι όλα στην Αθήνα. Κανονικά όλα υποχρεωτικά στις ακριτικές περιοχές, κερδοσκοπικά θέλουν να γίνουν;

@Πούντο
|

Είδαν ότι ο Κυριάκος μας πήρε τα βουνά και είπαν να μην τον ακολουθήσουν....

Πούντο
|

Που είναι το χάρβαρντ και το καλούμπια?

καθηγητής Πανεπιστημίου
|

καιρός ήταν να προχωρήσουμε από την δεκαετία του 80 μπροστά...

Διαδικασίες επίσπευσης fast-track και σύσταση κοινοπραξίας
|

Εδώ ο κόσμος το έχει τούμπανο και εσείς "κρυφό" καμάρι!
Ήδη έχει ανακοινωθεί στον τύπο "Κατ’ αρχήν συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας, η οποία θα λειτουργήσει ανώτατη πανεπιστημιακή σχολή στην Αθήνα, και την έχουν υπογράψει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (UNIC), σε πρώτη φάση σε εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού."
Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ξένου κολοσσού, είναι το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC, που ήδη "επενδύει" στην Ελλάδα από το 2021 και έχει στο δυναμικό του δεκάδες Ιδιωτικά Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.
Η Βουλή ψήφισε τον νόμο 4957/2022 της ΝΔ για τα Πανεπιστήμια που ήδη εφαρμόζεται. Η ΕΘΑΑΕ διατείνεται ότι θα λειτουργήσουν ιδιωτικά (πχ το CVC και το UNIC είναι ιδιωτικά =>ιδιωτικό=μη-κρατικό) πανεπιστήμια στην Ελλάδα με διαφορετικό νομικό πλαίσιο (διαφορετικά μέτρα και σταθμά για διδάσκοντες και πρόγραμμα σπουδών), αλλά θα δίνουν ισοδύναμα πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα?
Η ΕΘΑΕΕ οφείλει να διασφαλίσει ίδια μέτρα και σταθμά για τα προσόντα των διδασκόντων και τα προγράμματα σπουδών (στο ιδιωτικό θα υπάρχουν τα δίδακτρα και η συμμετοχή του ιδιώτη στο Συμβούλιο του ιδρύματος, όλα τα άλλα ίδια).
Η ΕΘΑΕΕ (και όποια άλλη αρχή) δεν πρέπει να συναινέσει στην ενορχηστρωμένη μεθόδευση της κυβέρνησης που αναφέρει το esos ως "Έντονη κινητικότητα ξένων ΑΕΙ", έχοντας εμφανώς ως επενδυτή το CVC (απόδειξη ότι το συμπέρανα από μόνος μου εξ αρχής, δίχως πρόσβαση σε καμία άλλη πηγή) και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (for profit) που το CVC επένδυσε σχετικά πρόσφατα εκτός Ελλάδας, όπως:
α) Το QA Education (UK's leading business and IT training company) με δεκάδες ιδιωτικά πανεπιστήμια στο UK, είναι εμμέσως το (Α) μιας και το UNIC συνδέεται με πανεπιστήμιο στο UK με μέτοχο το CVC.
β) Το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Ισπανίας, το UAX (Universidad Alfonso X El Sabio), θα είναι το (Β).
γ) Ιδιωτικά πανεπιστήμια της Ιταλίας Universitá Telematica Pegaso και Mercatorum University (για πτυχία με τηλεκπαίδευση), η επόμενη φάση θα είναι η ιδιωτική τηλεκπαίδευση.
Επιπλέον το Σχέδιο Πιερρακάκη φωτογραφίζει, με τα #1 και #2, τα ήδη λειτουργούντα ιδιωτικά κολέγια εν ελλάδι προς αναγνώριση σε πανεπιστήμια, ενώ τεχνηέντως εισάγει τον ανύπαρκτο διεθνώς όρο "μη-κρατικό πανεπιστήμιο", ως "συνεταιρικό δάνειο" από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί Γ.Α.Π. που ανακοίνωνε στον τύπο του 2009 την ίδρυση "μη-κρατικών πανεπιστημίων".
Όλα τα ιδιωτικά χωράνε στο "μη-κρατικό κράτος" της ΝΔ, που αποζητά συνεταίρους στο ΠΑΣΟΚ και σε "άλλους" για την αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος. Εν τω μεταξύ δημιουργεί κλίμα για ντε φάκτο αναγνώριση όλων των ιδιωτικών κολεγίων σε πανεπιστήμια ενώ παράλληλα παραχωρεί εγκαταστάσεις (του Δημοσίου) στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για λειτουργία ιδιωτικού πανεπιστημίου.
Προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης:
- Η κυβέρνηση της ΝΔ αποκάλυψε τις προθέσεις της, εσείς τι θέσεις έχετε?
- Η σιωπή είναι συνενοχή.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ