Το πόρισμα για την πτώση μαθητή από μεγάλο ύψος σχολείου

"Στους ετήσιους τακτικούς ελέγχους της Υπηρεσίας μας ουδέποτε διαπιστώθηκε επικινδυνότητα στην περίφραξη του 3ου Γυμνασίου, αλλά ούτε έχουν υπάρξει και αιτήματα του σχολείου για τον έλεγχο της συγκεκριμένης περίφραξης"

25/09/2023

Άκουσε το άρθρο

Σε σχέση με το περιστατικό που συνέβη σήμερα στο 3ο Γυμνάσιο Λαμίας στον Αφανό, και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μαθητή, ο Δήμος Λαμιέων δημοσιοποίησε  το πόρισμα , το οποίο διαβίβασε στην Αστυνομική Αρχή, στα πλαίσια της προκαταρκτικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη για τα αίτια του ατυχήματος.

Ειδικότερα, από το Δήμο ανακοινώθηκαν τα εξής:

1.- Με εντολή του Δήμαρχου, αμέσως μετά το περιστατικό και για να μην υπάρξει η οποιαδήποτε αλλοίωση των στοιχείων, διετάχθη έρευνα από την Διεύθυνση Υποδομών και Τεχνικών Εργων του Δήμου,  στο συγκεκριμένο σημείο που έγινε το ατύχημα και για την κατάσταση της περίφραξης, σε αυτό το σημείο.

2. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, εκδόθηκε πόρισμα και με εντολή του Δημάρχου, διαβιβάζεται στην Αστυνομική Αρχή, στα πλαίσια της προκαταρκτικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη για τα αίτια του ατυχήματος.

3.  Όπως, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται στο εν λόγω πόρισμα :

«[….] Από την περίφραξη αποκολλήθηκε το εσωτερικό-κεντρικό πλέγμα ενός τμήματος, που στηρίζεται σε πλαίσιο σιδερογωνιάς. Η μεταλλική κατασκευή στο σύνολο της δεν παρουσιάζει κάποια φθορά παρά μόνο επιφανειακή οξείδωση, η οποία όμως δεν καθιστά την μεταλλική κατασκευή αποσαθρωμένη και μη λειτουργική.

Το εσωτερικό πλέγμα της μεταλλικής κατασκευής δέχτηκε μεγάλη ώθηση με αποτέλεσμα να στραβώσει η σιδερογωνιά στο πάνω μέρος όπως φαίνεται και στις επισυναπτόμενες Εικόνες 4 και 5 και να υποχωρήσει.

Σημειώνουμε ότι στους ετήσιους τακτικούς ελέγχους της Υπηρεσίας μας ουδέποτε διαπιστώθηκε επικινδυνότητα στην περίφραξη του 3ου Γυμνασίου, αλλά ούτε έχουν υπάρξει και αιτήματα του σχολείου για τον έλεγχο της συγκεκριμένης περίφραξης [….]»

4.- Ως Δήμος Λαμιέων εκφράζουμε την λύπη μας για αυτή την εξέλιξη, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον 13χρονο μαθητή  και θεωρούμε ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως για τα αίτια του ατυχήματος.

Ο Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος επισκέφτηκε το 3ο Γυμνάσιο Λαμίας, αλλά και το Νοσοκομείο Λαμίας και συνομίλησε με υπηρεσιακούς παράγοντες της εκπαίδευσης και τους γονείς του μαθητή, στους οποίους και εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Δήμου σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα ενημέρωσε και τον Υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Προς πλήρη ενημέρωσή σας, σας κοινοποιούμε και το πόρισμα της αρμόδιας αρχής, το οποίο διαβιβάζεται στην δικαιοσύνη.

Σχόλια (16)

Πλατάρος Γιάννης
|

@Δισκοβόλος
Ναι, είναι μέγιστο προσόν να είσαι πολυτεχνίτης ως Διευθυντής. το σπουδαιότερο.
Ελπίζαμε όμως διαχρονικά να αρθούν οι πολύχρονες στρεβλώσεις με τους δήμους, το προσωπικό που δεν υπάρχει και όταν υπάρχει είναι κατά κανόνα προβληματικό, ....τέτοια...
Δεν άλλαξε τίποτα...
Η κατάληψη ενώ είναι αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου, θεωρείται ύψιστη δημοκρατική διαδικασία από το σινάφι μας και κανείς δεν γελάει...
Πολύ παλιά γέλαγα, μετά έκλαιγα, τώρα τους κοιτάω στα μάτια και τους λέω ΄«έχεις απόλυτο δίκιο, έτσι είναι, όπως τα λές...»

Δισκοβόλος (πρώην Ανήσυχος εκπαιδευτικός)
|

@Πλατάρος Γιάννης 27 Σεπ 2023 11:00
Ωραία τα περιγράφεις όλα αυτά, αν και θα έπρεπε μάλλον να περνάει απ' το μυαλό σου ότι τόσα κι άλλα τόσα κάνουν πολλοί διευθυντές σχολείων εν Ελλάδι με μια μικρή όμως διαφορά: Δεν κάθονται να τα διαλαλούν ασταμάτητα!
Ωστόσο όντως, αυτή είναι η ομολογημένη απ' όλους καθημερινότητας ενός διευθυντή, οπότε εύλογα ανακύπτει ένα ερώτημα που εγώ το απευθύνω άμεσα σε σένα ως τον διαπρύσιο υποστηρικτή του διαβόητου νόμου Κεραμέως: Σε ποιο σημείο, σε ποιο άρθρο του δαιδαλώδους αυτού νόμου προβλέπονται τα πραγματικά κριτήρια που θα καθορίσουν την επιλογή ενός άξιου διευθυντή με τα ως άνω προσόντα, τα οποία προφανώς δεν αποκτώνται με τα κάθε είδους (και παντελώς άσχετα με το αντικείμενο) μεταπτυχιακά ή διδακτορικά ή εξειδικευμένα συγγραφικά πονήματα και πιστοποιημένες δημοσιεύσεις; Εν τέλει γιατί κρυβόμαστε συνεχώς πίσω από το δάκτυλό μας υπερασπιζόμενοι μιαν άχρωμη, άγευστη και άοσμη αριστεία, η οποία στην πράξη αποδεικνύεται σχεδόν πάντα ανεπαρκέστατη στη στοιχειώδη επιτέλεση του πραγματικού της έργου;

@ Τα έκανα όλα αυτά παλιά
|

όταν θα καταλάβει ο κλάδος ΟΛΟΣ ότι
-άλλοι υπαλληλοι δημοσίου κάνουν τη δουλειά τους και μόνο
-δεν είναι όλοι για όλα και μάλιστα να αναλαμβάνουν τα πάντα (δεν τους λέμε καλά παιδιά, άλλο τους λεμε)
-πρέπει να υπάρξει σαφές πλαίσιο , εργασιών και ευθυνών
-πολυεργαλείο είναι μόνο ο αυθεντικός ελβετικός σουγιάς
-ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου ήταν άλλος προ 2000+ ετών (και αν )

τότε ίσως συνέλθει η εκπαιδευση (επίσης , αν κάνει μια πλατφόρμα για συλλογή παρατηρήσεων - μέσα σε τόσες α΄λλες άχρηστες- ο Pierre)

Πλατάρος Γιάννης
|

@παιδι για όλες τις δουλειές.
Τα έκανα όλα αυτά παλιά.
Όχι μόνον εγώ, όλοι οι διευθυντές.
Είχα γράψει και σημείωμα στο esos πριν χρόνια. Γλαφυρός σαν το δικό σας.
Είχα πει να κάνω και σεμιναρια:
Για παράδειγμα, πως απεγκλωβιζουμε την καθηγήτρια από κλειδωμένη τάξη, χωρις σπάσιμο πόρτας.
Σε ποιο σημειο του αφαλου τρυπάμε με το Μπακ εντ Ντεϊκερ για να ύπαρξει αποτελεσματικό ξεκλείδωμα.
Τι κοφτη πρέπει να έχετε στο πορτ μπαγκάζ για τις καταλήψεις.
Πως κόβεται η αλυσίδα, χωρίς να κόψεις δάκτυλο, αυτού που έχει βάλλει δάκτυλο, να βάζουν αθώα παιδάκια δάκτυλο, να μην κοπεί η μέγιστου διατομής αλυσίδα που τους έχουν προμηθεύσει.
Τρόποι για απεγλωβισμο χαρτιου από φωτοτυπικά.
Πως προλαμβάνουμε κατάρρευση σοβά οροφής από την οξύτητα του ηχου "Ντουκ" που κάνει το σκουπόξυλο.
Είπα να γράψω και σημειώσεις, αλλά με αποθαρρυναν....
Καλύτερα να γράφω εκλαϊκευμενη φιλοσοφία Μαθηματικών...

Ετεοκρής
|

@ Γιάννης Πλατάρος
Ξέχασες κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: Τη δύναμη του ΔΣ του συλλόγου Γονέων.

Το παιδί για όλες τις δουλειές
|

@Πλατάρος Γιάννης
Φοβάμαι ότι για να μπορεί ο Διευθυντής α) "να κάνει κάθε τόσο βόλτες" για τους ελέγχους που περιγράφετε β) "να κάνει έγγραφα άρσης επικίνδυνοτητας, διόρθωσης και ο, τι μπορεί μόνος του" και γ) να προλαβαίνει ταυτόχρονα να εκπληρώσει επιτυχώς και τα υπόλοιπα καθήκοντά του, θα πρέπει :
- να κοιμάται στο σχολείο,
- να είναι σε καλή φυσική κατάσταση, λιτοδίαιτος και μη καπνιστής,
- να έχει γνώσεις και δεξιότητες ηλεκτρολόγου, υδραυλικού, σιδηρουργού, υαλουργού, μαραγκού, χτίστη, τεχνικού πλακιδίων και φυσικά μηχανικού,
- να διαθέτει αρκετά km ερυθρόλευκης κορδέλας (κατά περίπτωση και κώνους, πλαστικά πλέγματα και πορτοκαλί φάρους),
- τέλος να διαθέτει φωριαμό στο γραφείο του, με τον κατάλληλο ιματισμό ανά περίσταση.
ΥΓ. Οι στολές του "Μπομπ ο μάστορας", του "Superman" ή της Catwoman(σε περίπτωση Διευθύντριας) κρίνoνται ακατάλληλες ακόμη και για την Α/θμια.

Γιώργος
|

Αν είχαμε σοβαρή χώρα ο έλεγχος των σχολικών μονάδων θα ήταν θεσμοθετημένος. Πριν την έναρξη του σχολικού έτους, η τεχνική υπηρεσία του δήμου όφειλε να ελέγξει τις εγκαταστάσεις σύμφωνα με εγκεκριμένη λίστα ελέγχων, δίδοντας γραπτώς πράσινο φως για τη λειτουργία τους.
Δυστυχώς δεν υπάρχει κουλτούρα ασφαλείας σε στελέχη της εκπαίδευσης, μιας και δέχονται αδιαμαρτύρητα να εργάζονται οι ίδιοι σε κτίρια που ενίοτε δεν καλύπτουν προδιαγραφές ασφαλείας (να μην συζητήσουμε για την ασφάλεια των μαθητών).

Πλατάρος Γιάννης
|

@Ετεοκρητα
Απαγορευεται η προσέγγιση στο σημείο τάδε με σήμανση με ερυθρόλευκη σήμανση. Απαγορεύεται η χρηση του γηπέδου μπάσκετ μεχρι να το φτιάξουν. Το έχουμε πει στον Δήμαρχο.
Κατέβασμα τοπικού διακόπτη στον πίνακα, με ταυτόχρονη αφαίρεση ΚΑΙ της ασφάλειας, ΚΑΙ του βιδωτου καπακιού, φύλαξη σε συρτάρι του διευθυντή, μέχρι να το φτιάξει ο ίδιος ή να έλθει ηλεκτρολόγος.
Κλείδωμα πόρτας επικίνδυνης τουαλέτες. Αφαίρεση της πόρτας αν δεν κλειδώνει. Σήμανση με ερυθρόλευκη κορδέλα.

Ετεοκρής
|

'' Άκρη '' με τους Δήμους βγαίνει, έστω και με την κατάλληλη πίεση, που δεν είναι άλλη απ' αυτή που προτείνετε, κύριε Πλατάρε, με τα έγγραφα αναφοράς επικίνδυνων σημείων στον σχολικό χώρο και γύρω από αυτόν. Ο διευθυντής δεν γνωματεύει, απλώς αναφέρει ό,τι θεωρεί κατά την κρίση του αλλά και κατά την κρίση του συλλόγου διδασκόντων, ικανό να προκαλέσει βλάβη σε μαθητή ή σε εργαζόμενο υπάλληλο. Τα έγγραφα αυτά είναι σωτήρια γι' αυτόν σε μια πιθανή δίκη. Αξίζει εδώ να αναφερθεί για τους νέους διευθυντές ότι σε μια πιθανή δίκη θα τους τεθεί το ερώτημα:
Ποια μέτρα πήρατε, από τότε που στείλατε το έγγραφο στον Δήμο, για την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων εξαιτίας των κινδύνων που αναφέρατε;

Πλατάρος Γιάννης
|

Άκρη με τους Δήμους δεν βγαίνει.
Ο Διευθυντής πρέπει να κάνει κάθε τόσο βόλτες να βλέπει καλώδια, σωλήνες, πρίζες, κάγκελα, νιαγαρες, μπάσκετ ες, σκάλες, Πορτοπαράθυρα, λακκούβες στο προαύλιο, καπάκια, ταράτσα, αν κουνιούνται τα κάγκελα, και να κάνει έγγραφα άρσης επικίνδυνοτητας, διόρθωσης και ο, τι μπορεί μόνος του.
Το γράφω για τους νέους διευθυντές...

NN
|

«...θα πρέπει να ανέβει δύο βαθμίδες μεγάλου ύψους περίπου 80 εκατοστών...»
Πράγμα που για να κάνει ένα παιδί γυμνασίου θα πρέπει να καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και χρησιμοποιώντας σχοινιά αναρρίχησης!
«...παρά μόνο επιφανειακή οξείδωση...»
Από τις εικόνες φαίνεται καθολική οξείδωση, το κατά πόσο είναι μόνο επιφανειακή, ειδικά στις περιοχές των συγκολλήσεων, ας το διερευνήσει ειδική επιτροπή. Επίσης, αν πράγματι η οξείδωση είναι επιφανειακή, τότε πώς μπορεί ένα παιδί να σπάσει τα στηρίγματα, αν δεν ήταν εκ κατασκευής (όταν παρελήφθη το σχολείο) σαθρά;
«Το εσωτερικό πλέγμα της κατασκευής δέχθηκε μεγάλη ώθηση με αποτέλεσμα να στραβώσει...»
Δηλαδή, το να στράβωσε από την πτώση δεν παίζει;

Και μια πρόταση για την επιλογή των διευθυντών: Στα μοριοδοτούμενα κριτήρια να προστεθεί και η εξειδίκευση στην αντοχή των υλικών και μάλιστα τουλάχιστον με 20 μόρια για μεταπτυχιακό και με 50 για διδακτορικό.
Μόνον έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι επιλέγονται οι καταλληλότεροι διευθυντές για την πρόληψη τέτοιων ατυχημάτων.

Τέλος, καλή και γρήγορη ανάρρωση στο παιδί.

Αιτήματα???
|

αιτήματα του σχολείου για τον έλεγχο της συγκεκριμένης περίφραξη???
Το γνωρίζετε δήμαρχε κλπ υπηρεσιακό παράγοντες ότι τα σχολεία ανήκουν στο Δήμο ο οποίος έχει την ευθύνη συντήρησης τους. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ και άνευ αιτήματος πρέπει να γίνεται έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανά τακτά διαστήματα. Για τα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα, τις παιδικές χαρές κ. α. χρειάζεται να υποβληθεί αιτημα από κάποιον ή είστε υποχρεωμένοι να ελέγχετε και να επισκευαζετε ότι χρειαστεί?

Απορία
|

Αφού είχαμε μόνο επιφανειακή οξείδωση, πως έσπασε κοτζάμ μεταλλική κατασκευή; Μήπως δεν ήταν μόνο επιφανειακή η οξείδωση; Και ποιος θα το κρίνει αυτό; Η τεχνική υπηρεσία ;

Ετεοκρής
|

Να προσθέσω επίσης, κύριε Διευθυντά, ότι ακόμη κι αν αποδειχθεί η αιτία της ''μεγάλης ώθησης'' που επικαλείται η τεχνική υπηρεσία, το ερώτημα της καταλληλότητας του κιγκλιδώματος παραμένει.

Ετεοκρής
|

''Η υποχώρηση του πλέγματος εξαιτίας της άσκησης μεγάλης ώθησης'' αποτελεί μία έωλη αιτιολογία και πρέπει να αποδειχθεί η δυνατότητα αυτή με την κατάλληλη αναπαράσταση του συμβάντος.

Πότε θα επισκευαστεί ο φράχτης,
|

αυτό επείγει να κάνετε, στην "χαρτούρα πρώτοι" αλλά με λόγια δεν γίνονται έργα.
Πότε θα επισκευαστεί ο φράχτης;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ