Η υφ. Παιδείας για την έπαρση της ελληνικής σημαίας στα σχολεία: Η ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης γίνεται μέσα στην τάξη

Εθνική συνείδηση σημαίνει πρώτα απ’ όλα αυτογνωσία, σημαίνει γνώση και κατανόηση της ιστορικής αλήθειας, πέρα από εξωραϊσμούς ή όποιες εθνικιστικές εξάρσεις

27/09/2023

Άκουσε το άρθρο

"Δεν γίνεται η ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης πριν μπουν τα παιδιά στην τάξη. Δεν μπορεί να περιορίζεται η ανάπτυξη εθνικής συνείδησης πριν μπει ένα παιδί σε μια τάξη. Γίνεται μέσα στην τάξη, εκεί που καλούνται τα παιδιά να κατανοήσουν τη θέση της πατρίδας μας στο σήμερα, μέσα από την κατανόηση του παρελθόντος και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας".

Τα παραπάνω είπε σήμερα στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΙΚΗ  Δημ. Νατσιού , με θέμα: «Επαναφορά Έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας στα Σχολεία».  

Η Δόμνα Μιχαηλίδου προέτρεψε τον Δ. Νατσιό  να καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις" και τόνισε:

  • Εμείς είμαστε αποφασισμένοι -αυτό κάναμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και θα το κάνουμε και ακόμη καλύτερα- να πάμε την Ελλάδα μπροστά με έναν σύγχρονο πατριωτισμό που θα μας δίνει τη δυνατότητα να γινόμαστε καλύτεροι όλες και όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά. Δεν ξέρω αν θέλετε εσείς να γυρίσετε τη χώρα μας στο χθες.  Ο καθένας έχει τις προτεραιότητές του και εμείς θέλουμε η Ελλάδα μας να πάει μπροστά".
  • Η ανάπτυξη εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης είναι μια διαρκής διαδικασία. Ξεκινά από το νηπιαγωγείο, όταν τα παιδιά μαθαίνουν να ζωγραφίζουν την ελληνική σημαία, μαθαίνουν την ιστορία της και τον συμβολισμό των χρωμάτων της και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της μαθητικής τους ζωής, όταν μαθαίνουν -όταν μαθαίνουμε όλοι- να αγαπούμε την πατρίδα μας μέσα από την ιστορία και μέσα από τον πολιτισμό μας.
  • Εθνική συνείδηση σημαίνει πρώτα απ’ όλα αυτογνωσία, σημαίνει γνώση και κατανόηση της ιστορικής αλήθειας, πέρα από εξωραϊσμούς ή όποιες εθνικιστικές εξάρσεις, καλλιεργείται όμως και με την εδραίωση της πίστης μας στη Δημοκρατία, στους θεσμούς της, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση διακρίσεων και κοινωνικών ανισοτήτων, τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, την αποδοχή της διαφορετικότητας, τον σεβασμό προς τον άλλον.
  • Αν η σημαία μας είναι το σύμβολο της ενότητας του λαού μας, τότε η παιδεία μας είναι το όχημα που θα τη σφυρηλατεί.
  • Ως πολιτικοί και ως πολίτες έχουμε την υποχρέωση να οικοδομήσουμε ένα ανοιχτό, ένα συμπεριληπτικό σχολείο, πάνω στις διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού, την ελεύθερη σκέψη, την αναζήτηση της ιστορικής και επιστημονικής αλήθειας, την αξία του επιχειρήματος και του ορθολογισμού.
  • Σήμερα  η Πολιτεία ορίζει ότι η ελληνική σημαία θα κυματίζει στο προαύλιο όλων των σχολείων από άκρη σε άκρη της χώρας σε όλες τις βαθμίδες.
  • Οι μαθητές την τιμούν στις εθνικές μας εορτές και την κρατάνε ψηλά όταν ψέλνουν τον εθνικό μας ύμνο, όπως θέλουμε και κάνουμε άλλωστε κι εμείς.

Σχόλια (19)

Να γίνουν τα σχολεία
|

κρυφά γιατί αν φανεί το έθνος έξω από τα σχολεία (σηκώνοντας σημαία) τη βάψαμε... Μόνο στα κρυφά σχολεία θα τολμάμε να μιλάμε για το έθνος.

Ετεοκρής
|

- Αυτή τελικά είναι πιο αριστερή από τον... Να το πω;
- Όι.

Ανώνυμη
|

Διδάσκω σε σχολείο της Αφρικής, κάθε πρωί λέμε και τον ελληνικό εθνικό ύμνο και τον εθνικό ύμνο της χώρας που είμαστε!

Στο σχολείο μας
|

...κάνουμε έπαρση σημαίας και ψαλλουμε τον Εθνικό Ύμνο κάθε πρώτη του μήνα και στις εθνικές μας επετείους.

Εμβόλια μέχρι να γίνουμε τέρατα.
|

Η Εθνική συνείδηση των παιδιών μας και μαθητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ,δεν καλλιεργείται μέσα στην τάξη να πείτε στην Κυρία Υφυπουργό . Η Κυρία αυτή να πετάξει την καραμέλα περί εθνικισμού και διαφορετικότητας γιατί δεν αρμόζει σε κανέναν Έλληνα. Αν καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται τη σημαίνει η έννοια Έλληνας. Μέσα στις τάξεις διδάσκεται κάτι σαν Ιστορία, που για να μάθουν τα παιδιά τα γεγονότα, πρέπει να ανοίξουν δυο τρεις,!! εγκυκλοπαίδειες !! και κάνα δυο σελίδες!! στο διαδίκτυο. Αυτό δεν γίνεται τώρα, κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια. Από τον συνωστισμό της Σμύρνης έως σήμερα. Την εν λόγω Κυρία την πέταξε σαν τη μύγα από το γάλα ο Κασσελάκης και είπε μια μπούρδα για να δικαιολογήσει τον παχυλό μισθό της. Όλοι θα μάθουν στου κασίδη το κεφάλι, όπως λέει ο σοφός λαός μας.

Carlito
|

Τι είδους διαχωρισμός είναι αυτός;
Έξω από την τάξη και μέσα στην τάξη
Μόνο γέλιο προκαλεί η τοποθέτηση της κυρίας

Έλλη
|

Αυτά που είπε ο κύριος Νατσιός για τη μη επαρκή ανάπτυξη των ιστορικών γεγονότων μέσα στα βιβλία της Γ και της Ε τάξης είναι αναληθή. Αναπτύσσονται τόσο και με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν τα παιδιά αυτών των ηλικιακών τάξεων να τα κατανοήσουν. Μια ματιά στα συγκεκριμένα βιβλία θα σας πείσει. Άλλωστε οι συγκεκριμένες επέτειοι γιορτάζονται στα σχολεία κανονικότατα. Όσο για την έπαρση της σημαίας αυτή γίνεται κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα. Να λέμε αλήθειες κύριε Νατσιέ.

Ηλιας
|

Η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας σηματοδοτεί την καλλιέργεια Εθνικής Συνείδησης και καλό θα ήταν να επανέλθει. Το σύγχρονο Σχολείο πρώτα από όλα είναι Ελληνικό σχολείο με προσήλωση και καλλιέργεια διαχρονικων αρχών και αξιών που εθρεψαν τη χώρα μας σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθηκες.
Σεβόμαστε πλήρως τη διαφορετικοτητα.,χωρις να ξεχνάμε, όμως, και να εδραιωνουμε στις ψυχές των μαθητών μας τα ιδανικά της Ελληνικής μας ιστορίας.

Ελεοος!!!
|

Εθνικιστική έξαρση το να γίνεται έπαρση της σημαίας στο σχολείο;;Μήπως και η πρωινή προσευχή είναι προσηλυτισμός;;;Μήπως και το να διδάσκουμε ελληνική ιστορία είναι εθνικιστική ιδεολογία;;;;Ρε που τους βρήκαμε όλους αυτούς;;;;;;;;;

Στελιχά
|

Στη Τουρκία κάθε Δευτέρα πρώτη ανεβαίνει η σημαία τους με τον εθνικό ύμνο ψαλλωντας όλα τα παιδιά κ Παρασκευή στο σχόλασα κατεβαίνει ξαναλεγοντας πάλι τον εθνικό ύμνο. Και σε όλα τα σχολικά βιβλία στη πρώτη σελίδα υπάρχει γραμμένος ο εθνικός τους ύμνος.

ApoTel
|

Να δούνε την Αμερική που έχουν το αντίστοιχο της έπαρσης σημαίας κάθε μέρα

ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΟΥΝ
|

Πρέπει τις Δευτέρες με καλό καιρό (εκτός από τις βροχερές ή τις κρύες χειμωνιάτικες) να γίνεται έπαρση της σημαίας.Έξι χρόνια στο δημοτικό υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ψάλλει ούτε ξέρουν να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο.Υπάρχουν και λίγοι δ/ντές σχολείων που με δική τους πρωτοβουλία κάνουν έπαρση της σημαίας.Όπως πάμε,σε λίγο θα καταργηθεί και η πρωινή προσευχή.Όταν το 2017 καταργήθηκε η έπαρση,άλλα έλεγε η σημερινή κυβέρνηση.

Κλαίρη
|

Διαφωνώ απόλυτα με την κα. Δόμνα! Ολόκληρη η τοποθέτησή της άκυρη!!

Ονειρο ζω
|

Απίστευτο!!! Ποια κυρία τα λέει αυτά?
Μήπως την τρέλανε ο Κασελάκης?

Πέτρος
|

Η έπαρση της σημαίας είναι κάτι πολύ ταιριαστό και πολύ ωφέλιμο για τα σχολεία μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας παγκοσμίως. Ειδικά θα ωφελούσε τη χώρα μας, που πέρασε για πολλά χρόνια μέσα από τη λαίλαπα του μηδενισμού και του λαϊκισμού. Αλλά ξέχασα ότι στη σύγχρονη Ελλάδα οτιδήποτε υψηλό και ωφέλιμο συκοφαντείται συστηματικά. Ο κ. Νατσιός, άσχετα από τις όποιες άλλες αποψεις του, με τις ερωτήσεις του τελικά εκθέτει την κα υφυπουργό, η οποία αγκομαχώντας αναμασά τα γνωστά ανούσια κλισέ που δεν βγάζουν και νόημα. Λυπάμαι πολύ γι' αυτήν την εικόνα!

Κώστας
|

Αυτά τα περί ανοιχτού και συμπεριληπτικού σχολείου παραπέμπουν αλλού και δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη εθνικής συνείδησης, η οποία αναπτύσσεται ΚΑΙ με την έπαρση σημαίας, ως συμβόλου της πατρίδας μας.

Βασιλικη
|

Υπάρχει σύγχρονος πατριωτισμός???τι έννοια και αυτή?

Ποιος να το περίμενε !
|

Πριν από χρόνια τέτοια ερώτηση θα κατέθετε η Νέα Δημοκρατία και τέτοια απάντηση θα έδινε ο ... ορίτζιναλ Σύριζα !

ουαου
|

μανιφέστο εθνικό-παιδαγωγικό η δόμνα !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ