Ο Πρόεδρος της ΕΘ.Α.Α.Ε. Π. Μήτκας απένειμε τις Πιστοποιήσεις Ποιότητας σε 17 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του ΠΑ.Δ.Α

24/10/2023

Ενημερώθηκε: 26/10/2023, 10:55

Άκουσε το άρθρο

Σε εκδήλωση με θέμα την αποτίμηση του έργου της ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κατά την περίοδο των ακαδημαϊκών ετών 2019-2023, στις 19/10, απονεμήθηκαν οι Πιστοποιήσεις Ποιότητας σε 17 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του ΠΑ.Δ.Α από τον Πρόεδρο της ΕΘ.Α.Α.Ε. καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ακαδημαϊκά Τμήματα του ΠΑΔΑ που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης μέχρι σήμερα, σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις.

Από αριστερά ο Αντιπρύτανης Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων -Βιώσιμης Ανάπτυξης ΠΑΔΑ, καθηγητής Αριστείδης Παπαγρηγορίου,, O Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και δια βίου Μάθησης, καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης, ο Πρύτανης ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, το Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ, καθηγήτρια Ευσταθία Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Α.Α.Ε. καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας, καθηγητής Σταύρος Καμινάρης,  Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας, καθηγητής Θεόδωρος Ξάνθος

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, καλωσόρισε τον Πρόεδρο της ΕΘ.Α.Α.Ε. στην πρώτη επίσκεψη στο ΠΑΔΑ, ευχαριστώντας τον για την καλή συνεργασία και την υποστήριξη, αναφέροντας συνοπτικά τα έργα που έχουν μεταμορφώσει το Ίδρυμα και διατυπώνοντας το αίτημα να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός από τη μεριά της ΕΘ.Α.Α.Ε. στις μελλοντικές πιστοποιήσεις. Ζήτησε από τον κ. Μήτκα τη συνδρομή του ώστε να μην υφίσταται πλέον διαχωρισμός σε παλαιά και νέα Τμήματα στα Πανεπιστήμια. Έχοντας συμμετάσχει στο Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, εξέφρασε την πάγια θέση της Συνόδου στη στήριξη του εθνικού φορέα πιστοποίησης.

Το Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ, καθηγήτρια Ευσταθία Παπαγεωργίου, που ήταν η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας και είχε την ευθύνη για την πιστοποίηση των προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών, μίλησε για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλλαν όσοι συμμετείχαν στο εν λόγω εγχείρημα για να θεσπισθούν οι ορθές διαδικασίες, να ενσωματωθούν οι βελτιωτικές δράσεις και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες εφαρμογές. Η κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε διεξοδικά στην αποτίμηση του έργου της ΜΟΔΙΠ του ΠΑΔΑ κατά την τελευταία τετραετία καθώς και στις σημαντικές δράσεις των δύο υποέργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχετικού έργου της ΜΟΔΙΠ, ενώ τόνισε πως είναι ιδιαιτέρως ευτυχής που η συστηματική και εργώδης προσπάθεια της Ακαδημαϊκής Κοινότητας για τις πιστοποιήσεις, υπό την καθοδήγησή της, επιστεγάστηκε με άριστα αποτελέσματα τόσο για το ΕΣΔΠ του Ιδρύματος όσο και για τα ΠΠΣ των Ακαδημαϊκών Τμημάτων. Παραδίδοντας τη σκυτάλη στον κ. Καμινάρη, εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά της για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου που αφορά όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, ευχαριστώντας από καρδιάς όλους όσους εργάστηκαν εντατικά για να είναι πραγματικότητα η σημερινή ημέρα. Σημείωσε, επίσης, ότι είναι πολύ σημαντικό γεγονός η αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών και αποφοίτων του ΠΑ.Δ.Α. στις διαδικασίες της ΜΟΔΙΠ, δηλώνοντας έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια στη διαδικασία που θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα τμήματα.

Ο Πρόεδρος της ΕΘ.Α.Α.Ε. Περικλής Α. Μήτκας συνεχάρη όλους όσους εργάστηκαν για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος, τον Πρύτανη κ. Καλδή, το μέλος Διοίκησης ΠΑΔΑ, καθηγήτρια Ε. Παπαγεωργίου που ήταν η αρμόδια Αντιπρύτανις, επικεφαλής της ΜΟΔΙΠ, σημειώνοντας ότι το ΠΑΔΑ είναι ένα Ίδρυμα συγκροτημένο, στιβαρό, με στόχους και με προσήλωση στην ποιότητα. Αναφερόμενος στη στενή συνεργασία που έχει με τον Πρύτανη του ΠΑΔΑ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΔΑ θα σημειώσει λαμπρότερα βήματα προς το μέλλον. Ο κ. Μήτκας διευκρίνισε ότι τα Πανεπιστήμια είναι ο πρώτος και μόνος τομέας στην ελληνική πραγματικότητα που όχι μόνο αποδέχεται, αλλά και αποζητά την αξιολόγηση. Σ’ ότι αφορά τους δείκτες, ο κ. Μήτκας υπογράμμισε την αναγκαιότητα να είναι το κέντρο βάρους στους πιο ουσιαστικούς δείκτες, όπως είναι η απασχόληση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Σημείωσε ότι η ΕΘ.Α.Α.Ε. λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στέκοντας δίπλα τους. Στην ομιλία του ανέδειξε αφενός τη ζωτική σημασία της ΜΟΔΙΠ στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, αφετέρου τις ευκαιρίες που προσφέρει ο νέος νόμος για την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων, τα οποία οφείλουν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη στρατηγικής μετά από την ορθή ιεράρχηση στόχων. Σ΄ότι αφορά τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών που ανέρχονται σε 1.200 στο σύνολο των ΑΕΙ της χώρας, θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία δομής μέσα στα Πανεπιστήμια για την πιστοποίηση και αξιολόγησή τους, μετά την ολοκλήρωση της αρχικής πιστοποίησης από την ΕΘ.Α.Α.Ε.

Ο τ. Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΚΠΑ, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, Δημήτριος Καραδήμας, στην ομιλία του σημείωσε ότι η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου είναι στο DNA των Πανεπιστημίων, με την ποιότητα να αποτελεί εκ των πραγμάτων, επομένως, φυσιολογικό μέρος της ακαδημαϊκής ζωής. Καθιστώνταςσαφές ότι η αξιολόγηση και η πιστοποίηση είναι διαδικασίες απαραίτητες για τα Πανεπιστήμια, επεσήμανε την ανάγκη επίτευξης ισορροπίας μεταξύ των αναγκών της πολιτείας, αφενός, που αποφασίζει τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων βάσει των κοινωνικών αναγκών, των υφιστάμενων δυνατοτήτων και της αναγκαιότητας σύνδεσης των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας και των αναγκών του Πανεπιστημίου, αφετέρου, καθώς αυτό που πρέπει να εξασφαλισθεί είναι ότι δεν τίθεται υπό διακινδύνευση η ακαδημαϊκότητα των Τμημάτων απότην υπέρμετρη προσήλωση στην αναγκαιότητα σύνδεσης με την αγορά εργασίας.

Ο τ. Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, επέστησε, επίσης, την προσοχή στον κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας του παρεχόμενου στα προπτυχιακά προγράμματασπουδών διδακτικού έργου, μέσα στις γενικότερες συνθήκες που διαμορφώνονται και τόνισε ότι τα ιδρύματα θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την αποφυγή αυτού του κινδύνου. Ο κ. Καραδήμας ευχαρίστησε την ΕΘ.Α.Α.Ε. και προσωπικά τον κ. Μήτκα για τη στήριξη στη διαδικασία πιστοποίησης των Τμημάτων του Ιδρύματός του, επισημαίνοντας την ανάγκη ουσιαστικότερης συνεργασίας της ΕΘ.Α.Α.Ε. με τα Πανεπιστήμια, αλλά και την ανάγκη για αξιολόγηση της ίδιας της ΕΘ.Α.Α.Ε. από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Παρακάτω παρατίθενται τα 17 Τμήματα του ΠΑΔΑ που έλαβαν τα Πιστοποιητικά Ποιότητας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν στην ημερίδα το Μέλος Διοίκησης ΠΑΔΑ, καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και δια βίου Μάθησης, καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης , ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας, καθηγητής Σταύρος Καμινάρης, και ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας, καθηγητής Θεόδωρος Ξάνθος και ο Αντιπρύτανης Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων -Βιώσιμης Ανάπτυξης ΠΑΔΑ, καθηγητής Αριστείδης Παπαγρηγορίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παραλαβή των πιστοποιητικών τόσο οι νυν όσο και οι απερχόμενοι πρόεδροι εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες για τη στήριξη εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και ιδιαίτερα του Πρύτανη, της κ. Παπαγεωργίου, και της Προϊσταμένης της Δ/νσης ΜΟΔΙΠ, Δρ. Μ. Σιγάλα.

Φωτογραφίες: Ευτυχία Περιβολάρη

Σχόλια (5)

Αποφοιτος ΠΑΔΑ
|

Το τμήμα μου πήρε την πιστοποίηση από το ΕΘΑΕΕ πέρυσι το Δεκέμβριο τα επαγγελματικά μας δικαιώματα περάστηκαν σε ΦΕΚ από τον Βορίδη 2 μήνες μετά! Οπότε μετά την πιστοποίηση πολύ σύντομα θα βγουν και τα επαγγελματικά δικαιώματα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΔΑ
|

Εγω που αποφοίτησα τώρα δεν γνώριζα όταν ήμουν 18 το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων... Επομένως, καλύτερα είναι να στηρίζουμε στο να λυθούν τα προβλήματα των τμημάτων αυτών παρά να λέμε ποιος ήξερε και δεν ήξερε!
Εαν θέλουμε να θεωρούμαστε Ευρωπαϊκή χώρα!!

@@Όμηρος
|

Και βέβαια γνώριζε κ. καθηγητά. Αλλά επίσης πιστεύουμε ότι έχουμε ένα σοβαρό κράτος που σχεδιάζει σοβαρά και υλοποιεί τις αποφάσεις του. Δημιουργήθηκαν νέα τμήματα και η επίσημη πολιτεία αλλά και οι συνάδελφοί σας μας δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες των masters και των επεγγελματικών δικαιωμάτων. Εμείς ποιους πρέπει να εμπιστευτούμε;

@Ομηρος
|

Είμαι καθηγητής σε άλλο ΑΕΙ και είχα πάντα την εξής απορία: όταν κάποιος αποφασίζει να φοιτήσει σε ένα τμήμα/ΑΕΙ γιατί το κάνει αν γνωρίζει ότι τη στιγμή εκείνη δεν υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα;
1. Δεν το έψαξε και δε γνώριζε;
2. Γνώριζε αλλά υπήρχε η ελπίδα ότι μέχρι να τελειώσει τις σπουδές θα δοθούν;
3. Κάτι άλλο;

Όμηρος
|

Επαγγελματικά δικαιώματα πότε θα δοθούν; Από γραφειοκρατία χορτάσαμε. Είμαστε όμηροι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ