Σοβαρές παρατυπίες στις σχολικές εκδρομές

Έλεγχος της ΕΑΔ με αντικείμενο τη νομιμότητα της διαδικασίας πραγματοποίησης σχολικών εκδρομών στο σύνολο των σχολικών μονάδων του Νομού Αττικής.

30/10/2023

Άκουσε το άρθρο

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατόπιν αιτήματος της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, διενήργησε έλεγχο με αντικείμενο τη νομιμότητα της διαδικασίας πραγματοποίησης σχολικών εκδρομών, κατά τα σχολικά έτη 2021-22, 2022-23 στο σύνολο των σχολικών μονάδων του Ν. Αττικής - 14 Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (7 Πρωτοβάθμιας και 7 Δευτεροβάθμιας), περίπου 600.000 μαθητές.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των σχολικών μονάδων, ο έλεγχος διεξάγεται με τη μέθοδο δειγματοληψίας, με βάση τα διεθνή πρότυπα και θα εκδοθούν εκθέσεις ανά σχολική μονάδα του δείγματος.

Για τις εκδρομές/διδακτικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τα σχολικά έτη 2021-2022 και 2022-2023, σε συγκεκριμένη σχολική μονάδα διαπιστώθηκε ότι:

  •     Δεν είχε καταρτισθεί εγγράφως ετήσιος προγραμματισμός όπως προβλέπεται.
  •     Από τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν, δεν επιβεβαιώθηκε η προηγούμενη απαραίτητη έγγραφη ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδρομών/διδακτικών επισκέψεων.
  •     Σε κάποιες περιπτώσεις δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία λήψης οικονομικών προσφορών.
  •     Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν προέκυψε η προβλεπόμενη έγγραφη ενημέρωση της Τροχαίας για τον έλεγχο των οχημάτων.
  •     Σε κάποιες περιπτώσεις, προέκυψαν κατά πολύ υπεράριθμοι συνοδοί καθηγητές χωρίς ειδική αιτιολογία στην πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων, καθ’ υπέρβαση της προβλεπόμενης αναλογίας συνοδών καθηγητών/μαθητών

Μεταξύ άλλων προτάθηκαν:

1. Στην αρμόδια Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να εξετάσει την δυνατότητα έκδοσης εγκυκλίων οδηγιών αναφορικά με την αναλυτική καταγραφή των ενεργειών του αρχηγού της εκδρομής για τον έλεγχο της καταλληλότητας των χώρων που επιλέγονται για τη διαμονή, εστίαση, άθληση και ψυχαγωγία των μαθητών και μαθητριών και των εγγράφων που πρέπει να αναζητούνται για την πιστοποίηση της νόμιμης λειτουργίας τους, καθώς και των όρων και προδιαγραφών ασφάλειας και υγιεινής τους.

2. Στον/Στην Προϊστάμενο/η της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του/της, λαμβάνοντας υπόψη τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα της έκθεσης:

α) να διερευνήσει, με κάθε πρόσφορο μέσο, τα αναφερόμενα σχετικά με την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 παρ. 7 της υ.α. 20883/ΓΔ4/2020 (Β΄456) Υπουργού και Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που αφορά στην ενημέρωση της Διεύθυνσης Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, για να διενεργηθεί έλεγχος καταληλότητας των οχημάτων πριν την αναχώρηση των μαθητών/μαθητριών στις μετακινήσεις τους,

β) να προβεί στις δέουσες ενέργειες αρμοδιότητάς του/της, στην περίπτωση που διαπιστωθεί η τέλεση τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων και

γ) Απηύθυνε συστάσεις στη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας να εφαρμόζει απαρέγκλιτα, τις προβλεπόμενες από την υ.α. 20883/ΓΔ4/2020 (Β΄456) Υπουργού και Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων διαδικασίες, σχετικά με τις εκδρομές-εκπαιδευτικές επισκέψεις και μετακινήσεις μαθητών/τριών.

Οι Έλεγχοι συνεχίζονται για το σύνολο των σχολικών μονάδων του Νομού Αττικής

Σχόλια (17)

ΚΩΣΤΑΣ
|

Συνάδελφοι, αν το σκεφτείτε σοβαρά δεν
θα κάνετε καμιά εκδρομή ,πλην των περιπάτων...

Ετεοκρής
|

Έχει δίκιο ο Δημήτρης. Αλλά έχουμε κομματικές ταυτότητες και δεν μπορούμε να πράξουμε αυτό που πρέπει για να λυθεί το πρόβλημα γρήγορα και οριστικά. Τι πρέπει να γίνει με νομοθετική ρύθμιση;
Ο σύλλογος διδασκόντων θα είναι υπεύθυνος μόνο για το εκπαιδευτικό θέμα των εκδρομών-επισκέψεων και ο σύλλογος γονέων για όλα τα υπόλοιπα. Δεν υπάρχει σύλλογος γονέων; Πρόβλημα των οικογενειών. Θα πιεσουν τα παιδιά και θα λυθεί σε χρόνο dt.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
|

Κανένας να μη συνοδέψει εκδρομή πλην περιπάτου, για ένα χρόνο.
Να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος

Jimmys
|

Γαληνέ δεν ξέρεις τι λες.
Δηλαδή να κινείται η βιομηχανία του εξωτερικού??? Έχουμε την καλύτερη χώρα του κόσμου. Εδώ ξέρεις τις τιμές. Εκεί θα σε τσεκουρώσουν.
Αν πας Γαλλία να πιείς ένα μπουκαλάκι νερό με 3 ευρώ?? ή μια πίτσα στην Ιταλία που είναι ακτινογραφία και να πληρώσεις 20 ευρώ?? ή να πας Αγγλία και να πληρώσεις 20 ευρώ για να δεις ένα κάστρο 100 ετών , όταν εδώ η Ακρόπολη χιλιάδων ετών είναι τζάμπα για τους μαθητές ΄ και 15 ευρώ για τους τουρίστες??
με τρένα στην Ευρώπη?? Ξέρεις πόσο κοστίζουν??
Σε youth hostel???20 άτομα σε ένα δωμάτιο??? και μην νομίζεις ότι είναι φθηνά, 20 ευρώ το άτομο για μια βραδιά Εδώ στην Ελλάδα 4 αστέρων ξενοδοχείο με 30 ευρώ τη βραδιά. Πιο φθηνά είναι στην Ελλάδα και η διαμονή και η διατροφή. Και φυσικά πολύ καλύτερα φαγητά στην Ελλάδα.
Επομένως καλύτερα ξενοδοχείο και είναι και πολύ πιο ασφαλές.

Με σακίδιο στην πλα΄τη??? Δεν πας καλά. Να πα΄ρουν και μία αλλαξιά ρούχα δηλαδή.
Να πάνε και οι γονείς μαζί τους !!!! Μάλλον έχεις πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Οταν τελειώνει το διδακτικό έτος, όλοι ε΄χουν ΄άλλες δουλειές. Χωράφια, ζώα, μαγαζιά, πάνε να βρούνε εποχική δουλειά.

Σε όλα που είπες ΄έχεις λάθος. Θα έχει πλάκα να έχεις και κάποια θέση που θα πρέπει να συντονίζεις σχολεία, εκπαιδευτικούς ή μαθητές.

Σοβαρευτείτε εκεί...
|

Λήψη προσφορών για μονοήμερες εκδρομές!!!! Έλεος!!! Καλύτερα να μην κάνω! Ο ετήσιος προγραμματισμός υπόκειται σε αλλαγές σχεδόν πάντα! Τι θα πει ετήσιος προγραμματισμός όταν για παράδειγμα προκύπτουν διαφοροποιημένες ανάγκες σε ότι αφορά τα εργαστήρια δεξιοτήτων;!!! Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις αποφασίζονται από τον σύλλογο διδασκόντων στα, από τον νόμο, οριζόμενα χρονικά πλαίσια. Δεν μπορώ να μυρίζω τα νύχια μου για τις ανάγκες που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς!! Βάλτε επί τέλους να νομοθετούν μάχιμοι εκπαιδευτικοί και όχι της καρέκλας!

Απαγορεύονται οι σχολικοί περίπατοι για μαθητές Δημοτικού
|

Μέχρι και τους περιπάτους έχει καταργήσει το Υπουργείο. Πάνε καλά ? Τι θέλουν να καταφέρουν? Έχει κανείς καλύτερες αναμνήσεις στο Δημοτικό από τις μέρες που θα πήγαινε το Σχολείο εκδρομή. Είναι τόσο κακό να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να χαλαρώσουν, να παίξουν, να αλληλοεπιδράσουν με τους συμμαθητές τους σ ένα πιο χαλαρό πλαίσιο, να χαρούν μια ωραία μέρα και να ξεφύγουν από το "εξαναγκαστικό εκπαιδευτικό πλαίσιο " που ορίζει τη καθημερινότητα των παιδιών.
Ε λοιπόν σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται, είναι παράνομο .Και αυτοί οι εκπαιδευτικοί που παίρνουν την ευθύνη μια ωραία ηλιόλουστη μέρα να πάνε εκδρομή τους μαθητές τους ας το ξανασκεφτούν. Γιατί?
Η νομοθεσία (ΦΕΚ 2888/2020) ορίζει ότι πρέπει να έχεις πάρει Υπεύθυνη δήλωση γονέα τουλάχιστον 3 μέρες πριν την εκδρομή όπου θα του έχεις αναφέρει ανάμεσα σε άλλα τόπο και κυρίως τη μέρα της εκδρομής. Επίσης πρέπει να ενημερώσεις 5 μέρες πριν τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών θεμάτων της Δ/νσης.
Επομένως αν θες να πας σχολικό περίπατο τα παιδιά πρέπει να σαι μάγος και να προβλέψεις τον καιρό που θα έχει μετά από 5 μέρες. Μιλάμε τον εκπ/κο που θέλει να ναι νόμιμος .
Αλλιώς μπορεί όπως λέει και το άρθρο " Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατόπιν αιτήματος της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, διενήργησε έλεγχο με αντικείμενο τη νομιμότητα της διαδικασίας πραγματοποίησης σχολικών εκδρομών"

Kitsos
|

Για να δούμε αντιδράσεις βρε παιδιά, ας μη συνοδεψουμε ένα δίμηνο μέχρι τα Χριστούγεννα. Ας αφήσουμε τις εξελίξεις να τρέξουν... Α βρε ΟΛΜΕ...

"Ετήσιος προγραμματισμός"
|

Μεγαλύτερη γελοιότητα δεν έχει ακουστεί! Προγραμματισμός για εκδρομές, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί εκπαιδευτικοί (από το σύνολο των οποίων και θα προκύψουν οι συνοδοί), χωρίς να έχει εκδηλωθεί, μέσα από τις μαθητικές διεργασίες, το ενδιαφέρον των μαθητών για εκπαιδευτικούς προορισμούς, χωρίς να γνωρίζουν τα σχολεία πόσοι μαθητές προτίθενται να ακολουθήσουν, χωρίς να ξέρουν οι γονείς αν θα μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά.
Και ποιος τον ζητά τον "ετήσιο προγραμματισμό", που, σημειωτέον, δεν είναι προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση εκδρομής από ΚΑΜΙΑ νομοθεσία; Αυτοί που δεν είναι σε θέση να προγραμματίσουν την έγκαιρη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία, αυτοί που δεν μπορούν να εκδώσουν εγκαίρως ένα "μήνυμα υπουργού" για τις όποιες επετείους, αυτοί που "αγωνίζονται" ακόμη να φτιάξουν μια εκπαιδευτική πλατφόρμα που να μην καταρρέει όταν τη χρειάζονται όλα τα σχολεία μαζί.
"Εσύ ρούφα το αυγουλάκι σου, μπούλη", ήταν η ατάκα παλιάς ελληνικής ταινίας.

ΚΕΑ
|

Στο δικό μας δημοτικό σχολείο, δεν διοργανώνονται εκδρομές εκτός διοικητικών ορίων και ευτυχώ ςή δυστυχώς, διοργανώνονται εκδρομές μόνο από τα μέλη του Συλλόγου Γονέων & κηδεμόνων...

Ο Γαληνός
|

Έλεος. Ας σταματήσουμε εντελώς τις εκδρομές των σχολείων. Ειδικά αυτές της τρίτης Λυκείου. Απο τη μια οι συνοδοί κινδυνεύουν να πάνε μέσα απο την άλλη οι γονείς κάνουν το σκατό παξιμάδι να πάει το παιδί τους εκδρομή. Όλες οι μαθητικές εκδρομές είναι για να κινείται η βιομηχανία του εσωτερικού τουρισμού.
Αν θέλουν ας δώσουν youth pass αξιοσέβαστο από το υπουργείο να πηγαίνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τα καλοκαίρια στην Ευρώπη και να χρησιμοποιηθεί και η ευρωπαϊκή κάρτα Νέων για τραίνα και τα καταλύματα. Ας γίνουν οι εκδρομές οταν τελειώνει το διδακτικό έτος στο εξωτερικό να δίνεται η δυνατότητα να πηγαίνουν τα παιδιά. Εντός Ελλάδος μπορούν να πάνε και αργότερα. Ολιγομελείς εκδρομές ανά τμήμα με δύο συνοδούς να συνοδεύουν και γονείς με δημόσια μέσα, τραίνα καράβια αεροπλάνα. Με διανυκτέρευση σε youth hostels, οχι σε πολυτελή ξενοδοχεία, σε κάμπινγκ (στην Ευρώπη όλοι οι νέοι ταξιδεύουν με σακίδιο στην πλάτη). Αυτές είναι εμπειρίες, οχι αυτό που γίνεται εδώ.

Takis P
|

Κανένας σε εκδρομή , ας αναλάβει το υπουργείο τις εκδρομές , μετά συζητάμε πως θα τρέχουν όλοι , μην πέφτετε χαμηλά συνάδελφοι σκεφτείτε λίγο …

Πλατάρος Γιάννης
|

Ο έλεγχος αυτός είναι μια απαράδεκτη επίθεση στον κλάδο.

Οι άλλοι τι φταίνε να ψάχνουν χαρτιά αν ειδοποίησαν την τροχαία, αν είχαν προγραμματίσει την εκδρομή τον Σεπτέμβριο!
Παλιά αυτούς τους ελέγχους τους προκαλούσαν βουλευτές του ΚΚΕ και ζητούσαν χαρτιά ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ, ΌΛΑ, ΜΑ ΌΛΑ,!
Τώρα τα ζητάει το υπουργείο...
Δεν υπάρχει ΙΧΝΟΣ σοβαρότητας...

Γγγγ
|

Όποιος πάει σχολική εκδρομή παίζει τα πάντα κορώνα γράμματα.......!

Πολίτης Ν
|

Ενδιαφέρον έχει αυτό που λέει ότι "σε κάποιες περιπτώσεις, προέκυψαν κατά πολύ υπεράριθμοι συνοδοί καθηγητές"
Όσοι καθηγητές συνοδεύουν στις εκδρομές μάλλον δεν καταλαβαίνουν τις ευθύνες που αναλαμβάνουν και μάλιστα χωρίς καμία αμοιβή. Οπότε σε λίγο, έτσι που το πάνε από το υπουργείο, όχι μόνο δεν θα υπάρχουν "υπεράριθμοι συνοδοί" αλλά ούτε καν συνοδοί.

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα
|

Και γιατί στην Αττική μόνο έλεγχοι; Παντού και σε όλη την επικράτεια για να φανεί το μέγεθος του προβλήματος και όχι να υποβαθμίζεται.

Anastasia
|

1. Αυτό με την οικονομική προσφορά να ξέρετε ότι έχει πρόβλημα. Έρχεται το ένα γραφείο με βρόμικο και παλιό λεωφορείο, με αγενή οδηγό και θα πρέπει να το προτιμάμε επειδή είναι πιο φτηνό;
2. Οι διδακτικές επισκέψεις δεν μπορούν να προγραμματιστούν από την αρχή της χρονιάς. Φέρνει μια έκθεση η Πινακοθήκη και το βλέπουμε ένα μήνα πριν, δεν θα πάμε τα παιδιά επειδή δεν το είχαμε πει από το Σεπτέμβρη;
3. Να ελέγχουμε την καταλληλότητα της ταβέρνας και και του κάθε χώρου που πάμε, ξεχάστε το. Πού να ξέρω εγώ όταν πάω από την Αθήνα στην Κρήτη πώς είναι ο χώρος; Κάτι γνωστούς εκπαιδευτικούς που έχω σε ιδιωτικά, τους στέλνει το σχολείο για δυο μέρες με όλα τα έξοδα πληρωμένα στο μέρος που θα γίνει η πολυήμερη για να βρουν και να ελέγξουν τα μουσεία, τους χώρους κ.λ.π. Εμείς στο Δημόσιο αυτά τα κάνουμε με τηλεπάθεια. Και όλες τις διαδικασίες ΧΩΡΙΣ γραμματειακή υποστήριξη!!!
Και για να τελειώνουμε. Καλύτερα να μην τα ξαναβγάλουμε από το σχολείο για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Εσείς είστε που μου θέλατε και Λευκή Εβδομάδα κάποτε για να ενισχυθεί ο χειμερινός τουρισμός της χώρας.

Καλαμαρας
|

Θα ελεγχει ο αρχηγος της εκδρομης "την πιστοποίηση της νόμιμης λειτουργίας" του μαγαζιού που αγοράζει τυρίπιτα ο Γιωργάκης; ΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑ καμια εκδρομή και πουθενά ορεξη ειχαμε την ευθυνη και την γραφειοκρατία τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ