Live/ Βουλή ( 2 μ.μ.): Συζήτηση για τις Φοιτητικές Εστίες του ΑΠΘ

Το esos συνδέθηκε διαδικτυακά με τη Βουλή για να παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση

13/11/2023

Ενημερώθηκε: 13/11/2023, 14:23

Άκουσε το άρθρο

1.Υπάρχει και αν ναι ποιος είναι ο σχεδιασμός για την άμεση ανακαίνιση των υπαρχουσών φοιτητικών εστιών του ΑΠΘ καθώς και για την ανέγερση νέων;

2.Πόσοι φοιτητές του ΑΠΘ έχουν αιτηθεί και δικαιούνται δωρεάν στέγασης αλλά δεν διαβιούν στις φοιτητικές εστίες και ποια υποστήριξη παρέχεται σε αυτούς;

Στα ερωτήματα αυτά θα απαντήσει η υφυπουργός Pαιδείας Ζέττα Μακρή, σήμερα  στις 2 το μεσημέρι, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης   του Βουλευτή του  ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη .

Το esos συνδέθηκε διαδικτυακά  με τη Βουλή για να παρακολουθήστε ζωντανά τη  συζήτηση

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει στην ερώτησή του ότι:

  • Οι φοιτητικές εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έχουν συνολική δυναμικότητα περίπου 1.500 κλινών και αυτή τη στιγμή στεγάζουν 1.300 οικότροφους. Οι εστίες ΑΠΘ είναι για χρόνια σε ένα μεταβατικό καθεστώς, όπου υπάγονται διοικητικά στο ΑΠΘ αλλά η οικονομική τους διαχείριση βρίσκεται ακόμα στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Σήμερα στις εστίες του ΑΠΘ διαμένουν λιγότερο από το 2% των φοιτητών που σπουδάζουν στο ΑΠΘ και σε αρκετά δωμάτια υπάρχουν προβλήματα με το ζεστό νερό στα μπάνια που είναι κοινόχρηστα, αλλά και με το ασανσέρ στα πολυόροφα κτίρια. Επίσης συχνά υπάρχει έλλειψη κλιματισμού ενώ υπάρχει μόνο ένα πλυντήριο για 200 φοιτητές. Η δε σύνδεση στο διαδίκτυο είναι πολύ κακή έως και ανύπαρκτη σε μια εποχή που υπάρχει η τηλεκπαίδευση και οι ηλεκτρονικές εξεταστικές.
  • Τέλος τίθενται και ζητήματα ασφαλούς διαβίωσης των φοιτητών αφού πολλά μπάνια δεν κλειδώνουν, κάποιες πόρτες δωματίων είναι σπασμένες και γενικά τα κτήρια δεν έχουν φώτα το βράδυ σε πολλούς διαδρόμους. Το περασμένο διάστημα έγινε και ένα περιστατικό απόπειρας βιασμού από αγνώστους στα κοινόχρηστα μπάνια της εστίας.
  • Την ίδια στιγμή, που οι εστίες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση με τα ενοίκια να αυξάνονται διαρκώς και τους φοιτητές να αδυνατούν να βρουν στέγη, υπάρχουν κτήρια που παρακμάζουν χωρίς να παραχωρούνται για άμεση χρήση, ενώ ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί και στη δυνατότητα φοιτητικής στέγης εντός του Πανεπιστημίου με την καταβολή όμως φθηνού ενοικίου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ