Πρυτανικές εκλογές ΑΠΘ: Ξεκινά σήμερα το τριήμερο εκλογικής διαδικασίας ή κλήρωσης εάν χρειαστεί

Την Τετάρτη, τρίτη ημέρα συνεδρίασης, εφόσον αποβεί "άκαρπη" η εκλογή μέλους ή μελών θα διεξαχθεί κλήρωση

20/11/2023

Άκουσε το άρθρο

Ξεκινά σήμερα  Δευτέρα θα ξεκινήσει το τριήμερο της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των 5 εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης  εκ των 45 υποψηφίων, λόγω της αδυναμίας των 6 εσωτερικών μελών να ολοκληρώσουν  τη σχετική διαδικασία αποφάσισαν τα 57 μέλη της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση.

Την Τετάρτη, τρίτη ημέρα συνεδρίασης, εφόσον αποβεί "άκαρπη" η εκλογή μέλους ή μελών θα διεξαχθεί κλήρωση.

Αφού ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία θα γίνει η Προκήρυξη για την δήλωση υποψηφιότητας για τη  θέση  του Πρύτανη.

Στη συνέχεια θα συνέλθει το 11μελές εκλεγμένο Συμβούλιο Διοίκησης για να αναδείξει το νέο Πρύτανη καθώς και τους Αντιπρυτάνεις τους οποίους προτείνει ο εκλεγμένος Πρύτανης.

Τη θέση του Πρύτανη διεκδικούν  ο πρώτος με 359 “πρώτες” ψήφους   πρόεδρος της Ιατρικής Κυριάκος Αναστασιάδης  , οι νυν Αντιπρυτάνεις Στράτος Στυλιανίδης (355 ψήφους)  και  Χαράλαμπος Φείδας ( 225 ψήφους).

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας για την εκλογική διαδικασία στη Σύγκλητο

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε τις ακόλουθες διευκρινίσεις , σχετικά με την εκλογική διαδικασία στη Σύγκλητο μετά τα από σχετικά ερωτήματα του Πρύτανη Δ. Κωβαίου:

Μυστική η ψηφοφορία: Σύμφωνα με τις πρόνοιες της διάταξης της παρ. 4Α του άρθρου 10 του ν. 4957/2022, εάν η διαδικασία ανάδειξης των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης από τα εσωτερικά μέλη αποβεί άγονη, η αρμοδιότητα περιέρχεται στη Σύγκλητο, («...η αρμοδιότητα ανάδειξης των εξωτερικών μελών περιέρχεται στη Σύγκλητο. Η ψηφοφορία διενεργείται ...»).

Η τελευταία με την έκδοση κανονιστικής απόφασης (αριθμός απόφασης 18450/1.1.2023 - Β ́ 6397/8.11.2023) ορίζει τον αριθμό των συνεδριάσεων και το χρονικό διάστημα της διεξαγωγής τη σχετικής εκλογικής διαδικασίας, η οποία διενεργείται, όπως και αυτή της ανάδειξης των εσωτερικών μελών, αποκλειστικά με μυστική ψηφοφορία είτε με τη χρήση «φυσικής» κάλπης είτε με το ηλεκτρονικό σύστημα ΖΕΥΣ της «ΕΔΥΤΕ Α.Ε.» .

Όποιος/α υποψήφιος/α συγκεντρώσει τα δυο τρίτα των μελών της Συγκλήτου, εκλέγεται: Με την ίδια διάταξη (παρ. 4Α του άρθρου 10 του ν. 4957/2022) ορίζεται ότι ως εξωτερικά μέλη αναδεικνύονται οι υποψήφιοι που λαμβάνουν την αυξημένη πλειοψηφία των δυο τρίτων των μελών της Συγκλήτου (εδ. γ’). Από την γραμματική διατύπωση αλλά και την τελολογική ερμηνεία της διάταξης προκύπτει ότι όποιος/α υποψήφιος/α συγκεντρώσει τα δυο τρίτα των μελών της Συγκλήτου, εκλέγεται, και η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη μεταξύ όλων των απομεινάντων και μη εκλεγέντων υποψηφίων εξωτερικών μελών.

Δεν συμμετέχει εκ νέου στην επόμενη ψηφοφορία: Στη διάταξη της παρ. 4Α, ο νομοθέτης δεν περιορίζει τα υποψήφια εξωτερικά μέλη που συμμετέχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, όπως στην παρ. 4. Αναφέρει απλώς ότι όποιος/α εκ των υποψηφίων συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων των μελών της Συγκλήτου στην πρώτη ψηφοφορία, «αναδεικνύεται», δηλαδή εκλέγεται, και συνεπώς δεν συμμετέχει εκ νέου στην επόμενη ψηφοφορία, η οποία διενεργείται με τους εναπομείναντες υποψηφίους.

Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται με  απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου: Στο εδ. δ’ ορίζεται ότι εάν δεν εκλεγούν με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, κατά την οποία για την εκλογή του εξωτερικού μέλους απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου (ήτοι το 50% + 1 του αριθμού των μελών του οργάνου σύμφωνα με την πράξη της συγκρότησής του) και όχι μόνο των παρόντων (κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση) μελών της.

Η Κλήρωση: Το εδ. ε’ της παρ. 4Α ορίζει ότι , για να συμπληρωθεί ο αριθμός των πέντε (5) εξωτερικών μελών, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Και στο σημείο αυτό η σχετική η διάταξη δεν καταλείπει αμφιβολία ότι η κλήρωση διενεργείται «μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση, και σε περίπτωση μη ισοψηφίας στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων».

Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει στο έγγραφό του ότι:

  •             Εκκινώντας από το γεγονός ότι τα μέλη της Συγκλήτου θα έχουν ψηφίσει και οι εναπομείναντες υποψήφιοι σύμβουλοι θα έχουν λάβει συγκεκριμένο αριθμό ψήφων ο καθένας, η διάταξη, υπό την αρχή της πλειοψηφίας που διέπει κάθε ψηφοφορία, δίνει προτεραιότητα στους υποψήφιους εκείνους που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.
  •              Μεταξύ δε αυτών, απαιτεί (κάθε φορά) να διενεργείται κλήρωση για να πληρωθεί κάθε φορά μια κενή θέση εξωτερικού μέλους.
  •             Με τον τρόπο αυτό, τηρείται η αρχή της πλειοψηφίας και γίνεται σεβαστή η σειρά με την οποία κατέταξαν τους υποψηφίους τα μέλη της Συγκλήτου ενώ παράλληλα υλοποιείται η βούληση του νομοθέτη σύμφωνα με την οποία τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης «αναδεικνύονται» σταδιακά στα διάφορα στάδια τόσο των εκλογικών διαδικασιών (ψηφοφοριών) όσο και των κληρώσεων.

Τέλος όσον αφορά το υποβληθέν  αίτημα  του Πρύτανη Δ. Κωβαίου  για την άμεση νομοθετική πρόβλεψη δυνατότητας παράτασης των υπηρετουσών Πρυτανικών Αρχών, για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών το υπουργείο Παιδείας απάντησε ότι αναμένει  σχετική με αυτό (το αίτημα) εισήγηση από την αρμόδια υπηρεσία και τους νομικούς συνεργάτες της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των ως άνω διαδικασιών εντός του μηνός Νοεμβρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ