Μη νόμιμη η έκδοση προκήρυξης θέσης καθηγητή ΑΕΙ μετά από δύο προηγηθείσες αρνητικές κρίσεις

Γνωμοδότηση του ΝΣΚ η οποία έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας

24/11/2023

Άκουσε το άρθρο

Δεν είναι νόμιμη η έκδοση προκήρυξης μίας θέσης καθηγητή πρώτης βαθμίδας ύστερα από αίτηση για εξέλιξη αναπληρωτή καθηγητή, μετά από δύο προηγηθείσες αρνητικές κρίσεις του για εξέλιξη και η προώθησή της στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να εγκριθεί η σχετική πίστωση και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης .

Τη γνωμοδότηση αυτή εξέδωσε, ομόφωνα, το Ε΄τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,η οποία έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από το ακόλουθο ερώτημα Πρύτανη Πανεπιστημίου:

"Εάν είναι νόμιμη η έκδοση προκήρυξης μίας θέσης καθηγητή πρώτης βαθμίδας ύστερα από αίτηση για εξέλιξη αναπληρωτή καθηγητή, μετά από δύο προηγηθείσες αρνητικές κρίσεις του για εξέλιξη και η προώθησή της στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να εγκριθεί η σχετική πίστωση και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης".

Ιστορικό

Ο ... διορίστηκε σε μόνιμη θέση Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής  το έτος 2011 .

Το έτος 2014 με  αίτησή του ζήτησε την εξέλιξή του σε θέση Καθηγητή πρώτης βαθμίδας . 

Η ειδική επταμελής επιτροπή (συν. 2017), αποφάσισε τη μη εξέλιξή του στην επόμενη βαθμίδα.

Κατόπιν προσφυγής του ενδιαφερομένου, ο τ. Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με το υπ’ αριθ. ... έγγραφό του, ανέπεμψε στο Πανεπιστήμιο  το φάκελο της αρνητικής κρίσης λόγω τυπικών παρατυπιών. 

Σε συμμόρφωση προς το ως άνω έγγραφο, η διαδικασία επαναλήφθηκε και η ειδική επταμελής επιτροπή (συν.  2018) αποφάσισε εκ νέου τη μη εξέλιξή του στην επόμενη βαθμίδα.

Εν συνεχεία, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, μετά από εισήγηση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής (συν.  2019), λαμβάνοντας υπόψη την  νέα αίτηση για εξέλιξη του κ....., προκήρυξε την πλήρωση μίας (1) θέσης Καθηγητή πρώτης βαθμίδας της Ιατρικής Σχολής   με γνωστικό αντικείμενο «Ιατρική Μικροβιολογία - Ταξιδιωτική και Διεθνής Ιατρική» . Το οικείο εκλεκτορικό σώμα σε κοινή συνεδρίαση με τη Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής (συν.  2021), αποφάσισε εκ νέου τη μη εξέλιξή του στην ως άνω θέση. 

Κατόπιν τούτου, εκδόθηκε  πρυτανική πράξη περί αρνητικής κρίσης για εξέλιξη του εν λόγω μέλους ΔΕΠ.

Με το υπ’ αριθ. ...2022 έγγραφό της, η Ιατρική Σχολή έχει διαβιβάσει στη Διεύθυνση Διοικητικού του Πανεπιστημίου, εισήγηση της Συνέλευσης της Σχολής (συν.  2022) για την προκήρυξη μίας (1) θέσης Καθηγητή πρώτης βαθμίδας, μετά από νέα αίτηση για εξέλιξη του ..., με ταυτόχρονη μεταβολή του γνωστικού του αντικειμένου από «Ιατρική Μικροβιολογία – Ταξιδιωτική και Διεθνής Ιατρική» σε «Ιατρική Βιοπαθολογία – Ταξιδιωτική και Διεθνής Ιατρική», προκειμένου να εκδοθεί η σχετική προκήρυξη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Κατόπιν των ανωτέρω υποβλήθηκε το παρόν ερώτημα.

Μετά την υποβολή του ερωτήματος, με το υπ ́ αριθ.πρωτ.116815/04.11.2022 έγγραφο του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, διαβιβάσθηκε στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου το με αριθ. πρωτ.  ...2022 υπόμνημα του ενδιαφερόμενου Αναπληρωτή Καθηγητή,   Η άποψη που διατυπώνεται στο υπόμνημα του ενδιαφερόμενου αναπληρωτή καθηγητή είναι ότι από τη γραμματική διατύπωση της διάταξης της παρ.11 του ν.4405/2016 προκύπτει ότι μόνη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης εξέλιξης στη βαθμίδα του Καθηγητή είναι η παρέλευση ενός έτους από οποιαδήποτε προηγούμενη αρνητική κρίση χωρίς περιορισμό ως προς το πόσες φορές μπορεί αναπληρωτής Καθηγητής να ζητήσει την προκήρυξη της θέσης του στη βαθμίδα του Καθηγητή.

Σχόλια (6)

Polar_Fish
|

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εχει καταργηθει η προηγουμενη νομοθεσία. Συγκεκριμένα ο Ν4957/2022 τροποποιεί μέρος της διαδικασίας.

Το 2017 δεν υπηρχαν τα εκλεκτορικά ειχαν το ονομα "επταμελεις επιτροπές".

ειδική επταμελής επιτροπή
|

Τι σημαίνει "ειδική επταμελής επιτροπή". Δεν συγκροτήθηκε Εκλεκτορικό σώμα;
Εφόσον

Καμία έκπληξη
|

Γιατί χρειάστηκε το ΝΣΚ για αυτή την ιστορία; Είναι γνωστός ο περιορισμός των 2 αρνητικών κρίσεων. Σε περίπτωση που το μέλος ΔΕΠ δεν έχει μονιμότητα, φεύγει. Αν είναι μόνιμος ήδη απλά δεν ανεβαίνει στην επόμενη βαθμίδα ποτέ.

Polar_Fish
|

Πάντα, από τον Νομο Πλαίσιο 1268/1982 ισχύει ο περιορισμός των δυο αιτήσεων για εξέλιξη στο ιδιο ΑΕΙ. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει αιτηση σε οποιαδηποτε θέση προκηρυχθει στο ιδιο ή αλλο ΑΕΙ. Αρα προς τι τοση εκπληξη?

ΔΕΠ
|

Θα θέλαμε διευκρινίσεις. Οι αρνητικές κρίσεις ήταν από τη ΓΣ του τμήματος - πριν γίνει ανοιχτή προκήρυξη και συγκροτηθεί εκλεκτορικό; Αν είχε υπάρξει θετική εισήγηση από τη ΓΣ και δεν είχε γίνει εκλογή στο εκλεκτορικό θα υπήρχε περιορισμός; Είναι γενικό αυτό που περιγράφεται ή αναφέρεται σε κάποιες ειδικές συνθήκες;

Δημήτρης
|

Για πόσο καιρό (χρόνια;) δεν μπορεί να βγει προκήρυξη για εξέλιξή του; Όπως έχει (ή τουλάχιστον όπως αναπαράγεται) η απάντηση του ΝΣΚ, δίνεται η εντύπωση οτι υπάρχει δια βίου αποκλεισμός του ενδιαφερομένου από την θέση πρωτοβάθμιου Καθηγητή! Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Ποια η νομική τεκμηρίωση;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ