Δ. Μιχαηλίδου: Διαδίκτυο και παρέες οι πηγές ενημέρωσης παιδιών και εφήβων για τις σεξουαλικές σχέσεις

Ασπασία Κουρουπάκη :Η Δανία που από το 1970 και η Σουηδία ήδη από το 1955 εφαρμόζουν το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είχαν ως αποτέλεσμα τα αυξημένα ποσοστά διαζυγίων, αυτοκτονιών καθώς και αμβλώσεων

27/11/2023

Άκουσε το άρθρο

Η  εμπειρία   και οι έρευνες  μας δείχνουν και  το επιβεβαιώνουν, ότι οι πηγές ενημέρωσης παιδιών και εφήβων για τις σεξουαλικές σχέσεις είναι δύο: Το διαδίκτυο και οι παρέες τους.

Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης  της Βουλευτού   της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκη   Ασπασίας Κουρουπάκη  με θέμα: «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία στο πλαίσιο της διδακτικής ενότητας «Εργαστήριο Δεξιοτήτων».

« Αν δε λάβουμε υπόψη ότι η συζήτηση μεταξύ φίλων γύρω από τις σεξουαλικές συμπεριφορές αναπαράγει πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός γίνεται ο ρόλος του διαδικτύου σε ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο που αφορά στην υγεία, αφορά στη συναισθηματική ωριμότητα και στην κοινωνικότητα, αν θέλετε, κάθε ανθρώπου» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας και σημείωσε:

  • Έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τα παιδιά και τους εφήβους μας εκτεθειμένους σε μια ανεξέλεγκτη πηγή πληροφοριών που, δυστυχώς, βρίθει από ανασφάλειες και στρεβλώσεις; Θα αφήσουμε τα παιδιά μας να ψάχνουν μόνα τους στο διαδίκτυο με τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε λανθασμένες εντυπώσεις και να αποκτήσουν μια στρεβλή εικόνα για τις σεξουαλικές σχέσεις, τη συναισθηματική τους λειτουργία και τις αντιλήψεις γύρω από αυτές; Η απάντηση είναι φυσικά και όχι.
  • Το διαδίκτυο είναι σίγουρα ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης και επικοινωνίας που σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση θεμάτων που άπτονται της καλής ζωής, του ευ ζην.
  • Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Πολιτεία αποφάσισε -και εδώ θα μου επιτρέψετε να πω- μάλλον καθυστερημένα να συμπεριλάβει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη θεματική «Ζω καλύτερα» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που εντάσσονται στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα δημοτικού και γυμνασίου.

Η Βουλευτής Ασπασία Κουρουπάκη  τόνισε ότι η Δανία που  από το 1970 και η Σουηδία ήδη από το 1955 εφαρμόζουν το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είχαν ως αποτέλεσμα  τα   αυξημένα ποσοστά διαζυγίων, αυτοκτονιών καθώς και αμβλώσεων. Για κάθε χίλιες γεννήσεις στη Σουηδία γίνονται δύο χιλιάδες εξακόσιες πενήντα πέντε αμβλώσεις, στη Δανία τρεις χιλιάδες διακόσιες πέντε, ενώ στην Ελλάδα μόνο τριακόσιες δύο.

Η υφυπουργός Παιδείας προέτρεψε την Βουλευτή  για τον συσχετισμό μεταξύ του ρυθμού αυτοκτονιών στη Σουηδία και τη Δανία και των μαθημάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης,  να καταθέσει οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη.

 

Σχόλια (6)

Εδώ Κέιμπριτζ εδώ Κέιμπριτζ
|

"Διαδίκτυο και παρέες οι πηγές ενημέρωσης"??? Ε να τα καταργήσετε.... αχαχαχα!

Μαρίνα 12
|

Ποιος θα διδάξει; Τι θα διδάξει; Πως θα το διδάξει;
Δυστυχώς στο τέλος ο καθένας θα καταλήξουμε να διδάσκει στα παιδιά τα βίτσια του.
Γιατί δεν διοργανώνει το υπουργείο Σχολές Γονέων;;
Και φυσικά δεν έλυσε η Σεξουαλική Αγωγή κανένα πρόβλημα στις χώρες που εφαρμόστηκε.
Ίσα ίσα τα παιδιά ξεκινούν νωρίτερα τις σχέσεις.

Ανθής
|

Έλεος πια!Δεν είναι ποτέ δυνατόν να σχολειοποιείται η κάθε είδους κοινωνική κρίση.Στο τέλος θα καταντήσουμε να κάνουμε μαθήματα οδήγησης στα Λύκεια επειδή σκοτώνονται πολλοί συνελληνες σε αυτοκινητικα.Μπουλιγκ γίνεται,ορίστε μάθημα ενάντια στο μπουλιγκ,έχουμε ανεργία,υποαπασχόληση ή ετεροαπασχοληση,να το εξαιρετικού επιπέδου μάθημα του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού,εδώ κ'χρονια.Κι όλα λύθηκαν.Βια ενάντια στις γυναίκες κ'στους ομοφυλόφιλους,ορίστε κι ένα μάθημα ισότητας κ'σεξουαλικης διαπαιδαγώγησης.Για τον Πλάτωνα κ'τον Αριστοτέλη πότε θα μάθουν τα παιδιά;Για το έργο των Τριών Ιεραρχών;Για τις 4 διαστάσεις;Για νεοτερικες γεωμετρίες;Μπα!
Μα υπάρχουν τα σχετικά μαθήματα θα πει κάποιος.Μειωνονται οι ώρες τους,ή αμφισβητείται η ύπαρξη τους,ή αδιαφορούν οι αρμόδιοι γιατί είναι πράγματα που δεν αρμόζουν στη μέση εκπαιδευση.Ενω η ενδελεχής εκμάθηση της κοινωνικής μας παθογένειας αρμόζει.
Ας γίνει κατανοητό το εξής:Δεν χρειαζόμαστε σχολείο κοινωνικών δεξιοτήτων.Τις κοινωνικές δεξιότητες η οικογένεια είναι εκείνη που τις καλλιεργει στο παιδί.Αν σήμερα η οικογένεια δεν μπορεί να το κάνει αυτό τότε ας μιλήσουμε επιτέλους για την οικογένεια κ'δη για την σύγχρονη εκδοχή της.Το σχολείο κι οι εκπαιδευτικοί τι δουλειά έχουν μ'αυτα;
Το σημερινό σχολείο λειτουργεί με το πνεύμα Μέσης τεχνικής σχολής παλαιών δεκαετιών:Επιλύει προβλήματα(δηλαδή προσπαθεί).Υπάρχει ένας μπηχαβιορισμος άνευ προηγουμένου. Αποσπασματικότητα,αυστηρή αιτιοκρατία,μηχανιστική αντίληψη.Δεν είναι έτσι όμως.

Είναι μακριά νυχτωμένοι
|

Ενώ αν βάλουμε βιβλία "σεξουαλικής διαπαιδαγώγισης" από το δημοτικό θα πάψουν τα παιδιά να πληροφορούνται από το διαδίκτυο και τους φίλους και θα ακολουθούν ότι τους λέει το βιβλίο του υπουργείου...

Polar_Fish
|

H συζήτηση γίνεται σε λάθος βάση και γινονται λάθος συγκρίσεις. Δεν ειναι το σχολείο που θα λύσει το πρόβλημα. Το πρόβλημα ειναι κοινωνικής φύσης. Οταν η κοινωνία μπορεί να λύσει το πρόβλημα ολα πάνε καλά.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία...
|

Και μόνο το γεγονός ότι εν έτει 2023 δεν υπάρχει μάθημα Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης στα σχολεία φανερώνει πόση παρωχημένη παιδεία παρέχεται σήμερα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ