Δεν θα παρουσιάσει ο Κ. Πιερρακάκης το Σχέδιο Νόμου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια στη σημερινή Σύνοδο Πρυτάνεων

Ο Κ. Πιερρακάκης , εφόσον τεθεί από Πρυτάνεις το θέμα των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, θα επαναλάβει όσα έχει πει μέχρι σήμερα και θα τονίσει ότι το Σχέδιο Νόμου θα παρουσιαστεί στο υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης

15/12/2023

Ενημερώθηκε: 15/12/2023, 08:17

Άκουσε το άρθρο

Χωρίς τον φάκελο με το Σχέδιο Νόμου "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο" για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια ,θα προσέλθει ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, σήμερα , Παρασκευή,  στη Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία γίνεται σε ξενοδοχείο , στο Καβούρι.

Ο Κ. Πιερρακάκης , εφόσον τεθεί από Πρυτάνεις το θέμα των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, θα επαναλάβει όσα έχει πει μέχρι σήμερα και θα τονίσει ότι το Σχέδιο Νόμου θα παρουσιαστεί στο υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης.

Στη Σύνοδο , παρουσία των υπουργού Παιδείας, θα συζητηθούν άλλα θέματα  οικονομικά και θεσμικά.

Ειδικότερα τι αυριανό Πρόγραμμα της Συνεδρίασης της Συνόδου Πρυτάνεων, έχει ως εξής:

09:30 - 09:45 Χαιρετισμοί

9:45 - 10:3 Τοποθετήσεις Εκπροσώπων Κομμάτων της Ελληνικής Βουλής

10:30 - 11:00 Θέματα Οργάνωσης της Συνόδου Πρυτάνεων
 
11:30 - 14:00 Συζήτηση με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

15:30 - 16:30 Συμπεράσματα και Σύνταξη Ανακοίνωσης της Συνόδου

Σχόλια (6)

Μία από τα ίδια....
|

"τα ιδιωτικά σχολεία που επιλέγουν τους δασκάλους/καθηγητές όπως θέλουν".... δεν βγάζουν γιατρούς και δικηγόρους....
Για οποιοδήποτε θέμα αφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια όταν και εάν έρθουν, λόγο και ρόλο πρέπει να έχει και το κράτος και η ακαδημαϊκή κοινότητα (εγώ λέω ακόμα και οι πολίτες), από τη στιγμή που τα πτυχία τους θα αναγνωρίζονται επαγγελματικά και ακαδημαϊκά ως ισότιμα με αυτά των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων.

μην μας το κάνεις αυτό, Γάργαρεττττττττ
|

έλεγε ο φωτόπουλος ...
άγιε φανούρη , φανέρωσε λίγο μυαλό

σύνοδος μαγείρων και συνοδός καμηλών
|

Η σύνοδος των Πρυτάνεων δεν καποιο θεσμοθετημένο όργανο.
Οι Πρυτάνεις εχουν ψηφιστεί για να διοικούν τα ιδρύατα τους οχι φια να νομοθετούν. Οι ακαδημαϊκές τους αρμοδιότητες περιορίζονται στα ιδρύματα του. Οση αρμοδιτότητα εχει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ στα ακαδημαϊκά του ΕΜΠ αλλο τόση μπορεί να έχει και στα ακαδημαϊκά των ιδιωτικών.

Για τα ακαδημαικά είναι αρμόδιο το πρυτανικό
|

ΠΡΟΣ: @Δηλαδή αρμοδιότερο είναι το υπουργικό....
Τα ερωτήματα ετέθησαν επί των τριών καθαρά ακαδημαϊκών κριτηρίων. Επομένως, αναντίρρητα, επί των ζητημάτων αυτών αρμοδιότεροι είναι η σύνοδος των πρυτάνεων και η ακαδημαϊκή κοινότητα.
Αφήστε τον υπουργό να απαντήσει ο ίδιος στα ερωτήματα που ετέθησαν, δεν χρειάζονται ενδιάμεσοι ούτε παρεμβολές.
Οι πάντες, πανεπιστημιακοί και μη-πανεπιστημιακοί, επιθυμούν διακαώς να έχουν απαντήσεις σε αυτά τα θέματα (επαναλαμβάνω) ακαδημαϊκής φύσεως.

@Δηλαδή αρμοδιότερο είναι το υπουργικό από την σύνοδο?
|

Το υποργείο είναι αρμοδιότερο για μια τέτοια πολιτική, γιατί προφανώς η σύνοδος αφορά τα δημόσια ΑΕΙ. Συμφωνώ απόλυτα με την κριτική σας για τη συνεχή αναβολή παρουσίασης. Οι ερευνητικές υποδομές, πέρα των βασικών (βιβλιοθήκη, υπολογιστές) δεν είναι απαραίτητες πχ για θεωρητικές σπουδές. Όσο για την κρίση των ΔΕΠ σε ιδιωτικά ΑΕΙ, αυτό θα ήταν πολύ περίεργο (και παγκόσμια πρωτοτυπία) αν τα όριζε το νομοσχέδιο, πέρα ίσως από το να είναι διδάκτορες και να έχουν δικαίωμα να διδάσκουν σε ΑΕΙ. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ιδιωτικά σχολεία που επιλέγουν τους δασκάλους/καθηγητές όπως θέλουν .

Δηλαδή αρμοδιότερο είναι το υπουργικό από την σύνοδο?
|

Από ποιο ανέκδοτο της ιστορίας ξεπεταχτήκατε, του 1952 ή του 1968? Ετοιμάζετε νομοσχέδιο άνευ προηγουμένου, για "Ελεύθερο" πανεπιστήμιο, ιδιωτικό, και δεν τολμάτε να το παρουσιάσετε στην σύνοδο πρυτάνεων?
Αναβάλλατε (ως κυβέρνηση) την προγραμματισμένη συζήτηση του στο υπουργικό (που ήταν κανονισμένη πριν την σύνοδο) μόνον και μόνον για να αποφύγετε το "bugger off" δημοσίως?
Τόσες και τόσες "αλλοπρόσαλλες" ανακοινώσεις κάνετε περί της ιδρύσεως ιδιωτικών, και για το Σύνταγμα, και δεν τολμάτε να μας ανακοινώσετε τα βασικά ακαδημαϊκά κριτήρια:
-Θα είναι τριών κύκλων σπουδών: προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, υποχρεωτικά με ερευνητικές υποδομές?
-Τα προσόντα του προσωπικού θα προσδιορίζονται ως Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ), και με ποια ακαδημαϊκά κριτήρια και διαδικασίες θα εκλέγονται και θα κρίνονται?
-Η ισοτιμία των πτυχίων και τα επαγγελματικά δικαιώματα ΄θα διασφαλίζονται ανάλογα με τα έτη σπουδών (6 έτη ιατρικές, 5 πολυτεχνικές-γεωπονικές, 4 έτη τα υπόλοιπα)?
Τα 3 ερωτήματα είναι ξεκάθαρα και απλά και η απάντηση στο καθένα μονολεκτική: ΝΑΙ ή ΟΧΙ κ. υπουργέ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ