Κ. Πιερρακάκης: "Πρεμιέρα" των Μη Κρατικών -Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων από το μεθεπόμενο ακ. έτος 2025-26

Τα κριτήρια αδειοδότησης-Προαπαιτούμενα: Τρεις σχολές και ελάχιστος αριθμός καθηγητών 30

20/12/2023

Ενημερώθηκε: 21/12/2023, 14:35

Άκουσε το άρθρο

Από το μεθεπόμενο ακ. έτος, 2025-26, και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος αυτής της κυβερνητικής περιόδου, θα ξεκινήσει η λειτουργία των Μη Κρατικών- Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων , δήλωσε σήμερα στον Alpha ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σχετικά με τα κριτήρια αδειοδότησης ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι :

  • Θα χρειάζονται τουλάχιστον τρεις σχολές για να εξεταστεί ο φάκελός τους, 
  • τα κριτήρια ίδρυσης θα είναι τα πιο αυστηρά σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς έχουμε μελετήσει τι ισχύει σε κάθε χώρα και έχουμε επιλέξει την πιο αυστηρή εκδοχή του πακέτου των κριτηρίων, 
  • ο ελάχιστος αριθμός των καθηγητών θα είναι 30 καθηγητές με διδακτορικό, 
  • την ευθύνη εξέτασης των φακέλων τόσο στην κτιριακή υποδομή όσο και στο πρόγραμμα σπουδών αλλά και στην επάρκεια των καθηγητών θα έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, 
  • η πολιτεία δεν έχει κανένα λόγο να παρέμβει στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων

Παράλληλα ο Κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε τα εξής:

  • Με το νομοσχέδιο για την ίδρυση των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα παύουμε να είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη χωρίς μη Κρατικά ΑΕΙ
  • Το Σύνταγμα μετεξελίσσεται συνεχώς και χρειάζεται να συνομιλεί με την πραγματικότητα. 
  •  Μετά το 2020 και την κρίσιμη αλλαγή που σημειώθηκε στο ενωσιακό δίκαιο με αφορμή μια υπόθεση που αφορούσε στην Ουγγαρία άνοιξε ο δρόμος για να μεταφέρουμε και στην Ελλάδα τη δυνατότητα της ίδρυσης και λειτουργίας Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, ως παραρτημάτων πανεπιστημίων του εξωτερικού. 
  • Στη συνέχεια προσδοκούμε πως με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων ιδρυμάτων να εγκαθίστανται στη χώρα και να ιδρύουν μόνα τους παραρτήματα των πανεπιστημίων τους, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σχόλια (19)

@ 21 Δεκ 2023 11:04
|

Ε αυτό μας έλλειπε.... να παίρνουν άδεια λειτουργίας από τον Κιμ....

Σταθμάρχης
|

@ @Το βιβλίο Γκίνες το ξέρει21 Δεκ 2023 11:04
Αυτή η κυβέρνηση ξέρει σίγουρα να διασφαλίζει την ασφάλεια όπως έλεγε και ο Κωστας Jr....

@Το βιβλίο Γκίνες το ξέρει
|

εχει λογο στην αδειοδότηση τους

Το βιβλίο Γκίνες το ξέρει?
|

@Απάντηση στην Απορία
Άρα αυτά τα ιδρύματα θα "βγάζουν" γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, επιστήμονες με αναγνωρισμένα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα.... αλλά η πολιτεία που θα τους δίνει-αναγνωρίζει αυτά τα δικαιώματα, "δεν έχει κανένα λόγο να παρέμβει στο πλαίσιο λειτουργίας" τους! Νομίζω ότι καλύτερα (ίσως και καλυτερότερα) δεν γίνεται....

Αυτό ακριβώς καταλαβαίνουμε όλοι
|

@ Απάντηση στην Απορία20 Δεκ 2023 23:52
Εφόσον ο τρόπος εισαγωγής θα αποφασίζεται από αυτά τα ιδρύματα χωρίς παρέμβαση της πολιτείας σημαίνει πως οι μεν θα δίνουν εξετάσεις, οι δε θα καταθέτουν την επιταγή τους.

"Πανεπιστήμια" για γέλια και για κλάματα.
|

"Ο ελάχιστος αριθμός των καθηγητών θα είναι 30 καθηγητές με διδακτορικό". Άρα ένας επιχειρηματίας, γιατί περί επιχειρηματιών γίνεται ο λόγος, θα προσλάβει 30 διδάκτορες (και όχι έμπειρους ερευνητές και δασκάλους με ελάχιστο τυπικό και ουσιαστικό προσόν στον φάκελό τους το διδακτορικό δίπλωμα) και θα ιδρύσει Ιατρική Σχολή. Θα προσλάβει άλλους 30 διδάκτορες ανάλογου επιστημονικού αναστήματος και θα ιδρύσει Νομική Σχολή. Και θα προσλάβει και άλλους 30 διδάκτορες πάλι του ιδίου επιστημονικού αναστήματος και θα ιδρύσει Πολυτεχνική Σχολή.
Άντε, λίγο ακόμα και θα καταργηθεί και το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αμέσως μετά θα γίνουμε ακαδημαϊκός παράδεισος μαζικής παραγωγής κυρίως γιατρών όπως είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και άλλες "πανεπιστημιομάνες" χώρες.
Μία απλή ανάγνωση στα Προγράμματα των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών των αντίστοιχων Τμημάτων των Δημοσίων Α.Ε.Ι. αλλά και των αντίστοιχων Τμημάτων σοβαρών Α.Ε.Ι. του εξωτερικού (π.χ. Αμερική, Γερμανία) καθιστά σαφές πόσο προσχηματικές είναι αυτές οι "προϋποθέσεις" που τίθενται. Βεβαίως θα πει κάποιος υπάρχει και το "τουλάχιστον" στην απαίτηση του Νόμου. Όντως, αλλά γιατί δεν προέβλεψε "50 τουλάχιστον"; Η απάντηση είναι εύκολη για όποιον έχει νουν και γνώση.
Και μία ερώτηση: Ποιο ακριβώς είναι το κίνητρο κάποιου να ιδρύσει στην Ελλάδα ένα "Μη Κρατικό-Μη Κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο"

Δείξε μας το νομοσχέδιο, τα λόγια περιττεύουν
|

πάμε για νέες δ(λ)όξες, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία. Άντε βγάλτε και το νομοσχέδιο σας στην φόρα, έτσι κι αλλιώς ντροπής πράματα θα είναι, για να το δια-σκεδάσουμε.

το αφήνω εδώ
|

από την στιγμή που θα επιτραπεί ο νέος τύπος Πανεπιστημίων, θα δούμε συμπράξεις που ήδη υφίστανται σε κολλέγια (με τους ομίλους να παρέχουν άμεση εργασία στην συνέχεια), κάποια Κυπριακά που ήδη τρέχουν προγράμματα στην Ελλάδα να αναβαθμίζονται.
Κρατάω μια επιφύλαξη για τα Κινεζικά Πανεπιστήμια, ίσως αποφασίσουν να έρθουν κάποια από αυτά καθ΄ότι διαθέτουν την οικονομική δύναμη σε αντίθεση με τα δυτικά Πανεπιστήμια που ήδη εξοικονομούν από παντού.
Άλλωστε είδαμε και τα φτωχά αποτελέσματα των πολυδιαφημισμένων ξενόγλωσσων προγραμμάτων που τρέχουν κάμποσα χρόνια τώρα.

Το βέβαιο αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευση Πανεπιστημίων ΄όπως το Αιγαίο, το Ιόνιο, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, ΕΛΜΕΠΑ, Θεσσαλίας, Διεθνές κτλ κτλ

Ελπίδα
|

@Απάντηση στην Απορία 20 Δεκ 2023 23:52
Τουλάχιστον να πουν αν ο τρόπος "εξαγωγής" θα είναι Pay on Exit.

Απάντηση στην Απορία
|

Ερώτηση: "Δεν λέει το πιο σημαντικό. Τρόπος εισαγωγής;".

Απάντηση: Νομίζω η απάντηση είναι στην φράση "Η πολιτεία δεν έχει κανένα λόγο να παρέμβει στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων". Άρα ο τρόπος εισαγωγής θα αποφασίζεται από αυτά τα ιδρύματα χωρίς παρέμβαση της πολιτείας.

Ενήλικας
|

Απορία

Είχε αναφερθεί στο άρθρο πως η εισαγωγή θα είναι για τους απόφοιτους
λυκείου, με εξετάσεις κιόλας. Δεν αναφέρει όμως, τι εξετάσεις. Πανελλαδικές
ή πανεπιστημιακές; Μακάρι να το κάνουν δίνοντας πανεπιστημιακές εξετάσεις.
Όπως ακριβώς είναι οι κατατακτήριες, δίνοντας εξετάσεις σε οποιοδήποτε
πανεπιστημιακό τμήμα. Να 'σαι 40 χρονών, απόφοιτος λυκείου και να θες
να σπουδάσεις σε προπτυχιακό τμήμα του μη κρατικού πανεπιστημίου.
Που να μπλέκεις πάλι με πανελλαδικές και να τις δίνεις στο σχολείο.
Τέλος, ελπίζω οι προπτυχιακές σπουδές να είναι δωρεάν.

fft
|

Εξαγγελίες άνευ περιεχομένου
Άστο καλύτερα για το 2030

Alex
|

Πρωτα να δωσουν επαγγελματικα δικαιωματα στα αποφοιτους ΤΕΙ!

Leo
|

Πάει πίσω

Ελπίδα
|

Δύσκολα τα προαπαιτούμενα για να τα πετύχουν οι "επενδυτές"!
Μήπως καλύτερα να τους πουλούσαμε ένα εν λειτουργία έτοιμο δημόσιο δίνοντάς στον "επενδυτή" δάνειο από ελληνική τράπεζα και εγγύηση του ελληνικού δημοσίου?

ΝΙΚΟΛΑΟΣ
|

Το ότι το σύνταγμα το απαγορεύει θεωρείται λεπτομέρεια φαντάζομαι. Ε;

Τι σημαινει μη κερδοσκοπικα?
|

Για να καταλαβω και εγω ο αδαης.

Απορία
|

Δεν λέει το πιο σημαντικό. Τρόπος εισαγωγής;

Win Win επόμενες εκλογες
|

Το αφήγημα αφορά τις επόμενες εκλογές.
Θα έχουν μόλις ξεκινήσει, κάποιες χιλιάδες παιδιά δεν θα τρέχουν στα ξένα και στα περιφερειακά πανεπιστήμια και κάποιοι θα επιστρέψουν από το εξωτερικό για δουλειές. Τα αποτελέσματα θα αργήσουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ