ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και το πραγματικό ζητούμενο στην Ανώτατη Εκπαίδευση

29/12/2023

Ενημερώθηκε: 29/12/2023, 20:53

Άκουσε το άρθρο

Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που προαναγγέλλουν την παράκαμψη του άρθρου 16 επιδιώκουν να θεμελιώσουν ένα καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε συνέχεια όσων προηγούμενων νόμων-πλαισίων είχαν δρομολογήσει την προοπτική αυτή. Με τον πρόσφατο 4957/2022 επιταχύνεται η συρρίκνωση της δημοκρατικής λειτουργίας, η απορρύθμιση της οργάνωσης των σπουδών, η αυτόματη αναγνώριση των τίτλων κολεγίων, η παρέμβαση στις διαδικασίες ακαδημαϊκής εξέλιξης του προσωπικού, η περαιτέρω υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας και των υποδομών των ΑΕΙ, η αύξηση του κόστους σπουδών. Το «ελεύθερο πανεπιστήμιο» του νέου νομοσχεδίου μία και μόνη «ελευθερία» υπηρετεί: το «άνοιγμα» της αγοράς πτυχίων τόσο με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όσο και με την απλοποίηση των διαδικασιών και προϋποθέσεων για την αγοραπωλησία πτυχίων μέσω του δημόσιου.

Η ελληνική κοινωνία, οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες, οι φοιτητές και φοιτήτριες, η ίδια η εξέλιξη των επιστημών και των τεχνών στη χώρα μας, δεν έχει να ωφεληθεί σε τίποτα από την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αντιθέτως, οι κοινωνικοί φραγμοί ισχυροποιούνται, τα πτυχία και οι τίτλοι σπουδών μετατρέπονται σε προσόντα χωρίς αντίκρισμα και διάρκεια, τα Ελληνικά ΑΕΙ στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, ενώ από την άλλη η «απελευθέρωση» των πανεπιστημίων θα σημάνει νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, θα εντείνει το κλίμα εκφοβισμού, τη συρρίκνωση μισθών, την κατηγοριοποίηση των ΑΕΙ και το κυνήγι χρηματοδοτήσεων.

Για αυτούς τους λόγους ο ΕΣΔΕΠ με την παρούσα απόφασή του αντιτίθεται:

  • Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ίδρυση ιδιωτικών «ελεύθερων» πανεπιστημίων που θα πλήξει τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Στη λειτουργία των Δημόσιων Πανεπιστημίων με επιχειρηματικούς όρους.

Διεκδικεί:

  1. Χρηματοδότηση και στελέχωση με προσωπικό, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των ΑΕΙ, των προσδοκιών της νεολαίας και της προόδου των επιστημών και των τεχνών προς όφελος της κοινωνίας.
  2. Εξασφάλιση επαρκών και δωρεάν όρων φοίτησης και διαβίωσης (σίτισης – στέγασης) των φοιτητών και φοιτητριών.
  3. Κάλυψη όλων των εισοδηματικών απωλειών και επιπλέον αύξηση των μισθών ανάλογη με την αύξηση του κόστους διαβίωσης των τελευταίων ετών, για όλο το προσωπικό, και με καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για το σύνολο των εργαζομένων στα ΑΕΙ.

Ο ΕΣΔΕΠ εκτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος της εξαγγελθείσας ίδρυσης των ιδιωτικών «ελεύθερων» πανεπιστημίων ως προς τις επιπτώσεις της τόσο για τα ΑΕΙ όσο και για το σύνολο της κοινωνίας, αποφασίζει τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, καλώντας ταυτόχρονα σε αγωνιστική συμπόρευση το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η απάντηση του Πανεπιστημιακού κινήματος θα είναι ένα ξεκάθαρο και μαζικό «Δε θα περάσει!».

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α.Π.Θ.

Για το ΔΣ
Ο Αντιπρόεδρος              Ο Γραμματέας
Γιώργος Αγγελόπουλος   Ηλίας Κονδύλης
 

Σχόλια (31)

@Επαναστατική εκ των έσω βεβαίως βεβαίως?....
|

Μην ανησυχείτε δεν σκοπεύω να ιδρύσω ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Οπότε, θα παραμείνω πιστός σε αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα. Αλλά θα συνεχίσω να εκφράζω την άποψη μου ελεύθερα, όπως επίσης επιτάσσει το Σύνταγμα. Βλέπετε το Σύνταγμα δεν επιτάσσει συμφωνία γνώμης και πίστη στα αναθεωρήσιμα άρθρα του (σε αντίθεση βέβαια με τα μή αναθεωρήσιμα άρθρα του πιστεύω, με τα οποία πολλοί δημόσιοι λειτουργοί δεν συντάσσονται)

Απλά θέλω τρία πτυχία και δύο μάστερ....
|

@05 Ιαν 2024 11:23
Τον τίτλο που χρησιμοποίησα ήδη τρεις φορές (03 Ιαν 2024 23:50) (04 Ιαν 2024 15:20) (05 Ιαν 2024 00:00) κι αυτή είναι η τέταρτη. Θέλει μεγάλη "προσπάθεια" για να μην τον είδατε.
Εσείς, ποιο δικό σας τίτλο χρησιμοποιήσατε στα σχόλιά σας πλην του @ και ξένων τίτλων?
Τέλος, άδικα ανησυχείτε για τη δυνατότητα έκφρασης της αντίθετης άποψης στο esos. Τις επιτρέπει όλες και είναι στην κρίση όλων.

Επαναστατική εκ των έσω βεβαίως βεβαίως?....
|

@05 Ιαν 2024 10:21 @05 Ιαν 2024 09:52
Ή αστειεύεστε ή υπάρχει θέμα κατανόησης ή υπάρχει θέμα σκόπιμου αποπροσανατολισμού(πετάω τη μπάλα στην εξέδρα, λέγεται αλλιώς). Τείνω προς το τελευταίο.
- Σήμερα.... και μέχρι να γίνουν - εάν τελικά γίνουν - και με τον τρόπο που πρέπει γίνουν(δηλ. με αναθεώρηση του Συντάγματος) οι αλλαγές τις οποίες εικάζετε.... ένας δημόσιος λειτουργός οφείλει ή όχι να συντάσσεται με όσα επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας του? Απλό όσο 1+1=2 νομίζω.
- Ναι.... ένας δημόσιος λειτουργός "Μπορεί να πιστεύει" - "Μπορεί να βλέπει" - μπορεί ακόμα και να φαντάζεται ό,τι θέλει, ότι είναι για το καλό μας. Ακόμα κι ότι πρέπει πχ να γίνουμε η 51η πολιτεία των ΗΠΑ ή παράρτημα της Ρωσίας ή της Τουρκίας.... Μπορεί να βγαίνει και να το υποστηρίζει δημόσια άραγε?
- Σε σχέση με τις εκλογές. Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω.... αλλά επειδή δεν με λένε Χατζηνικολάου, δεν μπορώ να φανταστώ να κερδίζει τις εκλογές το εν λόγω αντιπολιτευόμενο κόμμα, ώστε επιπλέον να κρίνω και τις δηλώσεις του "αρχηγού" του.... για τις ακόμα πιο μελλοντικές εκλογές....
- Τέλος, "επιτρέψτε μου και μια ερώτηση"....ακόμα ποιο απλή.... "για την οποία προσμένω την απάντησή σας" εδώ κι ένα μήνα: Αν δεν είστε "ο αρχικός σχολιαστής", για ποιο λόγο ΔΕΝ χρησιμοποιείτε ένα δικό σας τίτλο, ώστε να ξεχωρίζουν τα σχόλιά σας.... από αυτά του αρχικού σχολιαστή?

@Απλά θέλω τρία πτυχία και δύο μάστερ.... 05 Ιαν 2024 00:00
|

Για να το γνωρίζετε αυτό, μάλλον ασχολείστε κι εσείς μέρα νύχτα με τα σχόλια του esos και "ξιφουλκεί[τε] μέρα νύχτα στο esos "[εναντιον] ιδιωτικ[ών] ΑΕΙ". Ποιο είναι το πρόβλημά σας σχετικά; Ο χώρος των σχολίων είναι για όλους, και συγγνώμη γι αυτό που θα πω, ακόμα και γι αυτούς που τολμούν να διαφωνούν μαζί σας. Ας πούμε όλους αυτούς που βάζετε κάτω από τη σκεπή του "εν[ός], άντε δυο, στην καλύτερη περίπτωση" χρησιμοποιούν του @. Εσείς ποιο _συγκεκριμένο_ και ίδιο ψευδώνυμο χρησιμοποιείτε; (Δεν έχω δει το ίδιο ψευδώνυμο ακόμα...)

@Επαναστατική εκ των έσω βεβαίως βεβαίως?.... 04 Ιαν 2024 22
|

Δεν είμαι ο αρχικός σχολιαστής, αλλά παρακολουθώ τη στιχομυθία. Αν οι αλλαγές γίνουν με τις διαδικασίες του Συντάγματος (αυξημένη πλειοψηφία κτλ) και στηρίζονται σε προγραμματικές δηλώσεις κομμάτων που έλαβαν μέρος σε εκλογές (πχ αναθεώρηση του Συντάγματος σε βάθος τετραετίας) και οι πολίτες υποστηρίξουν με την ψήφο τους το κόμμα με τις προγραμματικές δηλώσεις, όλο μαζί αυτό λέγεται "Δημοκρατία". Μια και σας απάντησα, επιτρέψτε μου και μια ερώτηση για την οποία προσμένω την απάντησή σας: η δήλωση αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος ότι θα "ξαναγίνουν εκλογές αλλά όχι όπως σήμερα" πώς την κρίνουν τα αντανακλαστικά σας;

@Επαναστατική εκ των έσω βεβαίως βεβαίως?....
|

Ξέρετε αν άλλαξει το Σύνταγμα, δεν θα το απαγορεύει πλέον.

Δεν βλέπω γιατί ένας ακαδημαϊκός-δημόσιος λειτουργός δεν πρέπει να είναι κατά της απαγόρευσης ίδρυσης ιδωτικών πανεπιστημίων. Δεν θέλει την κατάργηση των δημοσίων.
Μπορεί να πιστεύει οτι η απαγόρευση είναι αναχρονιστική και ξεπερασμένη απο την πραγματικότητα. Πόσοι παίρνουν ήδη πτυχία απο τα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, της Ευρώπης, του κόσμου;
Μπορεί να βλέπει κανείς το κέρδος για το δημόσιο απο τον φόρο εισοδ΄΄ηματος, ΦΠΑ, οικονομική δραστηριότητα ΄γυρω απο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μπορεί να βλέπει ευκαιρίες εργασίας για τους φοιτητές του.

Απλά θέλω τρία πτυχία και δύο μάστερ....
|

@04 Ιαν 2024 20:07
Θα σας πω εγώ ποιοι είναι, αν και ("Δεν σχολιάζω συχνά και, συγκεκριμ΄ένα, δεν έχω σχολιάσει ξανά για ιδιωτικά ΑΕΙ.)" : Είναι ο ένας, άντε δύο στην καλύτερη περίπτωση, που εδώ και ένα μήνα ξιφουλκεί μέρα νύχτα στο esos "για ιδιωτικά ΑΕΙ". Ούτε για μη κρατικά ούτε για μη ιδιωτικά ούτε για μη κερδοσκοπικά ούτε για ελεύθερα αλλά για ιδιωτικά ΑΕΙ που απαγορεύει το Σύνταγμα της χώρας του.

Έχει αρκετά χαρακτηριστικά γνωρίσματα η γραφή του αλλά το κυριότερο είναι ότι απαντά στα σχόλια των άλλων χρησιμοποιώντας πάντα το @, "κρυπτόμενος" δηλαδή πίσω από τα δικά τους ψευδώνυμα και τίτλους.

Και μια σημείωση, από κάποιον που φαίνεται πράγματι ότι δεν έχει σχέση με ΑΕΙ: Η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών ΑΕΙ ούτε προπηλακίζονται ούτε εμποδίζονται "να κάνουν το μάθημά τους", πράγμα που είναι όμως εντελώς διαφορετικό, από το "όποιος/α εκφέρει άποψη υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ, λάβει φραστικές και όχι μόνο επιθέσεις από κόμματικά όργανα" που αναφέρετε/ται στις 04 Ιαν 2024 14:17 και στο οποίο απαντούσε η πρώτη παράγραφος στο προηγούμενο σχόλιό μου στις 04 Ιαν 2024 15:20.

Επαναστατική εκ των έσω βεβαίως βεβαίως?....
|

@@Γνώμη
Το να είσαι ακαδημαϊκός-δημόσιος λειτουργός στο ελληνικό πανεπιστήμιο και "να εκφέρεις άποψη για επιθυμητές αλλαγές στο Σύνταγμα" που προωθούν την ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση που το Σύνταγμα απαγορεύει.... τί πράξη θεωρείται δηλαδή?

@Απλά θέλω τρία πτυχία και δύο μάστερ.... 04 Ιαν 2024 15:20
|

ποιοι είναι αυτοί που τόλμησαν να σχολιάζουν σχόλια άλλων χωρίς ψευδώνυμο χωρίς οι ίδιοι να έχουν ψευδώνυμο; (Δεν σχολιάζω συχνά και, συγκεκριμ΄ένα, δεν έχω σχολιάσει ξανά για ιδιωτικά ΑΕΙ.) Και μια σημείωση: φαίνεται πράγματι ότι δεν έχετε σχέση με ΑΕΙ: η αστυνομία ποτέ δεν θα έρθει όταν 50 "φοιτητές" προπηλακίζουν και εμποδίζουν καθηγητές να κάνουν το μάθημά τους. Βέβαια έχω και συναδέλφους που τα επικροτούν αυτά ως "αντίλογο". Οι απλοί φοιτητές τα βλέπουν (όπως και άλλες συνήθειες, πχ "παίρνω κάλπες και τρέχω") και απογοητεύονται από την κατάσταση στα ΑΕΙ και δικαίως.

@Γνώμη
|

Δεν γνώριζα οτι το να εκφέρεις άποψη για επιθυμητές αλλαγές στο Σύνταγμα θεωρείται πράξη κατάργησης άρθρων που δεν με βολεύουν.
Στις δυτικές δημοκρατίες, το Σύνταγμα συντάσσεται και "με βάση τη γνώμη και τα γούστα μου" μεσω της ψήφου μου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το άρθο 1 παραγραφους 2 & 3.

@04 Ιαν 2024 10:00
|

Έχετε δίκιο. Λάθος σύνταξη από μέρους μου. Επανάληψη στο ορθό (για όσους δεν το κατάλαβαν) :
Μια κι επικαλείστε τη Δημοκρατία, μήπως να βλέπατε λίγο ποια γνώμη συντάσσεται με το Σύνταγμα της χώρας σας?
Στα πλαίσια της συζήτησης όμως :
- Για την ίδρυση "ιδιωτικών" πανεπιστημίων, απαιτείται αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος.
- Για αλλαγή του άρθρου 16, απαιτείται συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία.
- "Ο νόμος που ετοιμάζουν" (για την παράκαμψη του άρθρου 16) "θα κριθεί στα δικαστήρια για την συνταγματικότητα του".
- Ο νόμος ΔΕΝ υπερισχύει του Συντάγματος.
- Όταν κάποιος τάσσεται κατά άρθρων του Συντάγματος, φέρει και την ευθύνη των λόγων και της στάσης του.

Απλά θέλω τρία πτυχία και δύο μάστερ....
|

@04 Ιαν 2024 14:17
Όποιος δέχεται "επιθέσεις", στις δημοκρατίες κάνει μήνυση και κρίνεται από τη δικαιοσύνη. Εάν βέβαια εκλαμβάνει τον αντίλογο, ως "επιθέσεις", τότε μάλλον η ετυμηγορία θα τον απογοητεύσει.
Κάποιοι πάντως τοποθετούνται επώνυμα υπέρ ή κατά των μη κρατικών (ακόμα και υπέρ των ιδιωτικών).... ενώ κάποιοι άλλοι, εδώ και ένα ολόκληρο μήνα, δεν μπορούν να βρουν ούτε ένα δικό τους ψευδώνυμο-τίτλο ούτε καν για τα σχόλιά τους στο esos.
Για τα όσα ακολουθούν τα "ροδοπέταλα", μόνο μια μπάλα στην κερκίδα είδα επίσης....

Γνώμη
|

@03 Ιαν 2024 16:0704 Ιαν 2024 10:00
Το Σύνταγμα δεν συντάσσεται με βάση τη δική σας γνώμη και τα δικά σας γούστα. Στο καφενείο της γειτονιάς σας μπορείτε να συζητάτε ό,τι θέλετε και να καταργήσετε όποιο άρθρο δε σας βολεύει. Στη δημοκρατία δυτικού τύπου αυτές τις αποφάσεις τις λαμβάνει η Βουλή σε προβλεπόμενες χρονικές στιγμές. Όταν λοιπόν κάποιος δεν θελει να είναι το γαλατικό χωριό, μάλλον θα σταματούσε να εκφράζει καφενειακές απόψεις και να επιχειρεί νομικά ρεσάλτο προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις φαντασιώσεις του.

@Απλά θέλω τρία πτυχία και δύο μάστερ.... 03 Ιαν 2024 23:50
|

Τα μη κρατικά, αν γίνουν σωστά, θα είναι σε θέση να προσφέρουν πιο ευέλικτα πτυχία με ουσιαστική σύνδεση με τη βιομηχανία και την οικονομία, σε ευχάριστα περιβάλλοντα διδασκαλίας και εκπαίδευσης, χωρίς "αγώνες", καταλήψεις, προπηλακισμούς κτλ. Ήδη κάποιοι φοιτητές,παράλληλα με τις σπουδές τους στο κεντρικό ΑΕΙ που διδάσκω, φοιτούν και σε ιδιωτικά ιδρύματα (υπάρχουν μερικά μη αναγνωρισμένα στην Αθήνα) κι ας έχουν περάσει σε σχολή με 16+ βάση.

@Απλά θέλω τρία πτυχία και δύο μάστερ.... 03 Ιαν 2024 23:50
|

Δεν ξέρω αν έχετε περάσει από πανεπιστήμιο τελευταία αλλά να είστε σίγουρος/η για το ότι: όποιος/α εκφέρει άποψη υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ, λάβει φραστικές και όχι μόνο επιθέσεις από κόμματικά όργανα . Μήπως γι αυτό ζητάτε επώνυμα;

@03 Ιαν 2024 16:07
|

Το Σύνταγμα δεν συντάσσεται με γνώμες ούτε έχει άποψη. Ο νόμος που ετοιμάζουν θα κριθεί στα δικαστήρια για την συνταγματικότητα του. Στα πλαίσια της συζήτησης ομως, οταν κάποιος δεν θελει να είναι το γαλατικό χωριό, μάλλον θα ήθελε να καταργηθεί απο το Σύνταγμα η απαγόρευση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Απλά θέλω τρία πτυχία και δύο μάστερ....
|

@ΔΕΠ 03 Ιαν 2024 11:56
Και γιατί δεν μαζεύεστε με τους καλύτερους επιστημονικά συναδέλφους σας, να τα γράψετε αυτά επώνυμα ή να τα πείτε δημόσια, να σας ραίνει κι ο κόσμος με ροδοπέταλα?
Δυστυχώς όμως μας τα χαλάσατε λίγο στο τέλος, <<καθώς αρκετοί φοιτητές που απλά "θέλουν ένα πτυχίο" θα προτιμήσουν τα μη κρατικά>> γράφετε.
- Γιατί άραγε θα προτιμήσουν τα μη κρατικά? Τα δημόσια θα έχουν ποιότητα σπουδών και άρα απαιτήσεις, δυσκολίες και φίλτρα.... και τα μη κρατικά τι θα έχουν?
- Ως Ακαδημαϊκός δεν έχετε αντίρρηση, εάν "αρκετοί φοιτητές" θα παίρνουν απλά ένα πτυχίο από τα μη κρατικά..... πτυχίο ισότιμο σε όλα και με το δικό σας, και με των φοιτητών σας από τα δημόσια πανεπιστήμια?
- Και πόσοι άραγε φοιτητές λέτε ότι θα προτιμήσουν το δύσκολο δρόμο της εισαγωγής μέσω πανελλαδικών και των ποιοτικών σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια.... κι όχι της εύκολης λύσης του απλά "θέλουν ένα πτυχίο" από τα μη κρατικά?

Πρώην μέλος
|

@28 χρόνια μελος ΔΕΠ
Νομίζω ότι το θέμα και το ενδιαφέρον στο δημοσίευμα και στα σχόλια, είναι για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.... κι όχι για το εάν τα 500 τμήματα που δημιουργήθηκαν, παράγουν ΟΛΑ ικανούς επιστήμονες. Πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν σε πολλά εισάγονται μαθητές (ακόμα και με την ΕΒΕ) με χαμηλότατους βαθμούς στις πανελλαδικές? Άλλο θέμα νομίζω είναι ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη και τα "αχρείαστα" τμήματα.... και διαφορετικό θέμα η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
*** Από τους απόφοιτους ιατρούς, φαρμακοποιούς, οδοντίατρους, νομικούς, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικούς, οικονομολόγους, στελέχη της Δ.Δ. των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, πως κρίνετε τα πανεπιστήμια και τους πτυχιούχους μας "σε σχέση με άλλες προηγμένες χώρες", για μια χώρα του οικονομικού και πληθυσμιακού μεγέθους της Ελλάδας και σε συνάρτηση με τη χρηματοδότηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση? ***

@03 Ιαν 2024 11:06
|

Μια κι επικαλείστε τη Δημοκρατία, μήπως να βλέπατε λίγο με ποια γνώμη συντάσσεται το Σύνταγμα της χώρας σας?

Είμαι 28 χρόνια στο Βατικανό
|

@03 Ιαν 2024 10:24
- Κανείς πλην εσάς δεν γνωρίζει ποια είναι τα σχόλιά σας, αφού δεν χρησιμοποιείτε ποτέ και σκόπιμα ένα δικό σας τίτλο ή ψευδώνυμο.
- Τα δικά μου σχόλια έχουν πάντα τίτλο. Τα δικά σας σχόλια, είναι απαντήσεις στα δικά μου.
- "20-50 χιλιάδες ευρώ ανά έτος ανάλογα με το πτυχίο" έγραψα.... κι όχι "ποσά των 50 χιλιάδων" όπως το διαστρεβλώσατε εσείς. Μια ματιά στο κόστος σπουδών στα ιδιωτικά της Κύπρου και του κόσμου, θα βοηθούσε να έχουμε-έχετε μια "πρόγευση". Ξέρετε, οι σπουδές πχ στην ιατρική ή στη νομική ή στο πολυτεχνείο, δεν κοστολογούνται στα ιδιωτικά όσο πχ οι σπουδές στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Ομοίως, ένα έτος μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών, κοστολογείται πολύ ακριβότερα απ' ότι ένα έτος προπτυχιακών σπουδών στο ίδιο αντικείμενο.
- Και όπως θέλετε μπορείτε να γράφετε και ότι επιχειρήματα θέλετε να επικαλείστε. Να μην νομίζετε όμως -αλλά να είστε βέβαιος/η- ότι όποιος διαβάσει τα σχόλιά μας έβγαλε συμπεράσματα.

Μη κρατικά-Μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια αλλά με πανελλαδικές
|

Αν θέλουν μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ας ενταχθούν και αυτά (οι θέσεις που προσφέρουν) στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και του μηχανογραφικού δελτίου.

Στο μηχανογραφικό δελτίο: πχ 200 θέσεις στην Ιατρική ΕΚΠΑ, 200 θέσεις στην Ιατρική ΑΠΘ, 200 θέσεις στην Ιατρική ΔΠΘ κλπ, 200 θέσεις στην Ιατρική του Χ μη κρατικού - μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου. Με δίδακτρα σ' αυτό το Χ πανεπιστήμιο και να δούμε ποιοι θα πάνε.

Δεν αρκούν οι βιταμίνες γιατρέ μου
|

@03 Ιαν 2024 08:35
"γενικολογίες με τα υποτθέμενα επιχειρήματα"? Αυτή είναι μια δική σας υποκειμενική γνώμη. Εάν δεν σας κάνει επίσης κόπο, παρακαλώ να μου υποδείξετε που αλλού ακούσατε-διαβάσατε τις γενικολογίες και τα υποτιθέμενα (για εσάς) επιχειρήματά μου, για να στραφώ εναντίον τους για λογοκλοπή.
Μονοπώλιο στις σπουδές δεν υφίσταται. Ο καθένας μπορεί να σπουδάσει ό,τι θέλει, όπου θέλει, όπως θέλει (ακόμα κι εξ αποστάσεως). Επισήμανα ότι τα δημόσια ΑΕΙ μας τα καταφέρνουν άριστα εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα με ρωτάτε τι θα γινόταν, "αν υπήρχαν και άλλα ΑΕΙ"? Τι να σας πω? Αν είχαμε βρει πετρέλαιο, αν δεν είχαμε τα μνημόνια, αν είμασταν Μόντε Κάρλο, αν είχαμε και Βασιλιά.... όχι, δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά τι θα είχε συμβεί. Για ένα πράγμα που το βάζω είναι, ότι οι καλύτεροι πέρασαν μέσω πανελλαδικών στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Εάν τώρα υπήρχαν και ιδιωτικά πανεπιστήμια.... κι ένα μαθητή του 10-11-12 στις πανελλαδικές, τον έβγαζαν κορυφαίο νομικό ή γιατρό.... πάλι δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά.

ΔΕΠ
|

Είναι εντυπωσιακό πόσο φτωχή είναι η επιχειρηματολογία σε δεδομένα και πόσο πλούσια είναι συνδικαλιστικό λόγο της δεκαετίας του '80. Εξηγήστε μας γιατί πιστεύετε ότι "Η απάντηση του Πανεπιστημιακού κινήματος θα είναι ένα ξεκάθαρο και μαζικό «Δε θα περάσει!»." Οι περισσότεροι και, τολμώ να πω οι καλύτεροι επιστημονικά, συνάδελφοί μου που έχω συζητήσει είναι υπέρ της θέσπισης μη κρατικών ΑΕΙ για 3 πολύ απλούς λόγους: 1) θα αυξηθούν οι θέσεις ΔΕΠ στην Ελλάδα χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Όποιος ενδιαφέρεται για την επιστήμη του θέλει πολλούς και καλούς επιστήμονες στη χώρα του 2) θα υπάρξουν ακαδημαϊκά περιβάλλοντα χωρίς βία, βρωμιά, πανό, ύβρεις, και προπηλακισμούς, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε πολλά δημόσια ΑΕΙ που κρατάει τα πανεπιστήμια στη δεκαετία του '70. Ίσως μερικοί συνάδελφοι να μετοικήσουν, καθώς πολλοί δεν αντέχουν τη βρωμιά και την "επαναστατική γυμναστική του ΦΣ" στην καθημερινότητά τους 3) τα καλύτερα δημόσια ΑΕΙ θα έχουν την ευκαιρία να εστιαστούν στην ερευνητική δραστηριότητα, την ποιότητα των εισακτέων, και τα ποιοτικά μεταπτυχιακά, έχοντας λιγότερους φοιτητές και συνεπώς λιγότερη διοικητική και διδασκαλική επιβάρυνση (καθώς αρκετοί φοιτητές που απλά "θέλουν ένα πτυχίο" θα προτιμήσουν τα μη κρατικά).

@ Συμπληρώματα και μη κερδοσκόποι
|

Με άλλα λόγια, αν κάποιος έχει διαφορετική γνώμη απο τη δική σας, να μην την εκφράζει.
Δημοκρατικά πράγματα.

@Γαλατικό χωριό και παραγωγή επιστημόνων
|

Είμαι 28 χρόνια μελος ΔΕΠ. Μην ακούω τέτοια πράγματα, λίγη ειλικρίνεια δε βλάπτει. Ναι, η Ελλάδα παράγει αρκετούς καλούς επιστήμονες. Αλλά πολύ λίγους σε σχέση με τον τεράστιο όγκο των φοιτητών για τους οποίους πληρώνει το κράτος (εμείς δηλαδή) για να σπουδάσουν. ΅Ενα σωρό τμήματα ΑΕΙ πετάνε "κάτω απ'το ραντάρ" στο ζήτημα και παράγουν πτυχιούχους που δυσκολεύονται καν να βρουν δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν, ένα σωρό τμήματα με τίτλο πτυχίου που δεν τον βλέπεις πουθενά στον κόσμο αλλά φτιάχτηκε για τις τοπικές ανάγκες όπως είπε και άλλος.
Το ποσοστό των "αξιόλογων επιστημόνων" στο σύνολο των φοιτητών είναι ελάχιστο σε σχέση με άλλες προηγμένες χώρες.
Δε λέω, αυτό μπορούμε αυτό κάνουμε, αλλά δεν είναι για να περηφανευόμαστε - ακόμα.

@Ζητείται μη κερδοσκοπικός ιατρός, να μας γράψει βιταμίνες
|

Νομίζω όποιος διαβάσει τα σχόλιά μου και τις απαντήσεις σας, μπορει να βγάλει συμπεράσματα. Κατά τ'άλλα, κοντός ψαλμός αλληλούια. Κάποια από αυτά που γράφετε προσωπικά θεωρώ ότι αποτελούν υπερβολές που αποπροσανατολίζουν. Τα ποσά των 50 χιλιάδων π.χ. που γράφετε είναι τελείως εξωπραγματικά, ούτε στο Harvard δεν είναι τόσα τα δίδακτρα. Στην πόλη που ζω τα κολλέγια χρεώνουν 6-8 χιλιάδες.

Όσο για το "ΥΓ" σας, γράφω ανώνυμα, γράφετε ανώνυμα εδώ, όπως και πολλοί άλλοι. Δε φαντάζομαι να "ενοχλεί" αυτό ή η ισχύς μερικών λογικών επιχειρημάτων να εξαρτάται από το αν γράφονται ανώνυμα ή επώνυμα, σε κομματικές/συνδικαλιστικές ανακοινώσεις ή στο esos...

@ Ζητείται μη κερδοσκοπικός ιατρός, να μας γράψει βιταμίνε
|

Συγγνώμη που επεμβαίνω, αλλά κι εσείς αναμασάτε τις γνωστές γενικολογίες με τα υποτθέμενα επιχειρήματα εναντίον των μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ. Σχετικά με το " Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι ότι το γαλατικό χωριό "παράγει" εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες άξιους και καταρτισμένους επιστήμονες και επαγγελματίες," Είναι αλήθεια, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή καθώς είναι μονοπώλιο. Είστε σίγουρος/η αν υπήρχαν και άλλα ΑΕΙ ότι τα δημόσια θα παρήγαγαν τους καλύτερους;

Ζητείται μη κερδοσκοπικός ιατρός, να μας γράψει βιταμίνες
|

@02 Ιαν 2024 20:05
Απλώς αναμασάτε τα κυβερνητικά επιχειρήματα, ακόμα και όρους, σχετικά με ένα υβριδικό μοντέλο πανεπιστημίων καταδικασμένο ν' αποτύχει.
- Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι ότι το γαλατικό χωριό "παράγει" εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες άξιους και καταρτισμένους επιστήμονες και επαγγελματίες, και που μάλιστα δυστυχώς είναι, ένα από τα ελάχιστα "προϊόντα" που εξάγει με επιτυχία σε όλα τα μη γαλατικά χωριά του κόσμου πλην ίσως της Β. Κορέας.
- Η άλλη αλήθεια επίσης είναι, ότι ακόμα και οι "πέτρες" καταλαβαίνουν ποιους θα ωφελήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια με δίδακτρα 20-50 χιλιάδες ευρώ ανά έτος ανάλογα με το πτυχίο. Οι μη έχοντες σήμερα ξέρετε, δεν έχουν όχι για να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε δημόσιο (πολλώ δε μάλλον σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο) αλλά πολλές φορές ούτε για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες.
- Το ότι "ο μαθητής χρειάζεται φροντιστήρια, ιδιαίτερα, νοίκια, έξοδα διαβίωσης κλπ για να σπουδάσει στα δημόσια ΑΕΙ", ρωτήστε καλύτερα τις κυβερνήσεις μας γιατί συμβαίνει. Σε όλα τ' άλλα γαλατικά ή μη χωριά με παράδοση στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, γνωρίζουν εδώ και πάνω από μισό αιώνα το "μαγικό φίλτρο". Κι εμείς το γνωρίζουμε αλλά μάλλον το απαγορεύει ο ιδιώτης γιατρός μας, που θέλει να μας γράφει το φάρμακο των συνεργαζόμενων φαρμακευτικών εταιριών.
- Ποιος σας είπε επίσης ότι "τα σουβλατζίδικα ή τα ενοικιαζόμενα κάκιστης ποιότητας" δεν μας ενοχλούν? Είναι μάλιστα ένα εξαιρετικό παράδειγμα, γιατί όταν το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει αυτά που είναι τα απλά, καταλαβαίνουμε τι θα γίνει με τα πιο περίπλοκα. Το να συγκρίνουμε βέβαια σουβλάκια και γκαρσονιέρες και τα κέρδη τους, με ιδιωτικά πανεπιστήμια και πτυχία ιατρικής, νομικής κλπ..... ε δεν μου ακούγεται και πολύ ορθόδοξο, μη σας πω ούτε και καθολικό.
- Αποφασίστε τέλος εάν θα είναι ιδιωτικά, μη ιδιωτικά, μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, ελεύθερα, νεοφιλελεύθερα ή λίγο απ' όλα.... γιατί ξέρετε ένα πχ ιδιωτικό ΑΕΙ, πληρώνει όπου, όπως, όσο, ότι, όποιον ΘΕΛΕΙ-ΤΟ ΒΟΛΕΥΕΙ-ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ εκείνο (βασική αρχή της επιχειρηματικότητας σε γαλατικά και μη χωριά). Και τα έσοδα-κέρδη του επίσης τα επενδύει όπου, όπως και σε ότι θέλει εκείνο και κανείς δεν μπορεί να το υποχρεώσει για το αντίθετο.
ΥΓ. Δεν ξέρω τι ακριβώς παρανοήσατε από το προηγούμενο ΥΓ μου.... αλλά εάν δεν έχετε να παραθέσετε κάτι νέο και διαφορετικό από την επίσημη κυβερνητική επιχειρηματολογία, τότε ούτε κομίζετε γλαύκα εις Αθήνας ούτε και παρέχετε υπηρεσίες σε κανέναν.

@ Από συμπληρώματα διατροφής
|

1) Όποιος υποστηρίζει ότι πρέπει να είμαστε "γαλατικό χωριό", "ελληνική πατέντα" σε κάποιο ζήτημα, φέρει και το βάρος της "απόδειξης" ότι είναι και σωστό να διαφοροποιούμαστε τόσο ριζικά από ΟΛΟΥΣ τους άλλους, ακόμα και από τη Β. Κορέα. Στο ΄ζήτημα των ΑΕΙ δεν έχει βγει κανείς με πειστικά επιχειρήματα (για μένα, και για την πλειονότητα του κόσμου).

2) Δεν καταλάβατε τι έγραψα. Ναι, υπάρχει δημόσιο ΑΕΙ στην πόλη σας. Αν το παιδί σας ΔΕΝ περνάει στην πόλη σας, αλλά στην άλλη άκρη της χώρας τότε τι είναι πιο φτηνο; Το ιδιωτικό στην πόλη σας ή το δημόσιο με έξοδα διαβίωσης σε άλλη πόλη, όπως πληρώνουν τώρα χιλιάδες οικογένειες; Εσείς/εγώ τί θα αποφασίζαμε πρακτικά σε εκείνη την περίπτωση, να πληρώσουμε πολλά λεφτά που μπορεί να μην τα έχουμε, ή λιγότερα λεφτά; Οι μη-έχοντες που ωφελούνται είναι αυτοί που δεν τους φτάνουν τα χρήματα για σπουδάσουν στο εξωτερικό ή στην Κύπρο, ή σε ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΕΙ *άλλης πόλης*, και τώρα θα μπορούν να ζουν στο πατρικό τους και να σπουδάζουν στην ίδια πόλη, με λιγότερα χρήματα.

Το ότι "το δημόσιο έγινε ιδιωτικό" έχει να κάνει με το ότι ο μαθητής χρειάζεται φροντιστήρια, ιδιαίτερα, νοίκια, έξοδα διαβίωσης κλπ για να σπουδάσει στα δημόσια ΑΕΙ. Αυτό γίνεται εδώ και κάποιες 10ετίες, χωρίς να υπάρχουν ιδιωτικά ΑΕΙ. Άρα δε φταίνε τα ιδιωτικά ΑΕΙ γι'αυτό. Η έλευση των ιδιωτικών ΑΕΙ θα ελαφρύνει κάποιους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, θα ξε-αγχώσει κάποια παιδιά, και θα ελευθερώσει και κάποιες θέσεις/πόρους στα δημόσια ΑΕΙ.

Για τα οικονομικά κίνητρα, ας μην το πιάσουμε! Γνωρίζετε/θυμάστε τις "τοπικές πιέσεις" και τα τοπικά συμφέρονται που "ενεργοποιούνται" κάθε φορά που ιδρύεται τμήμα/ΑΕΙ στις εσχατιές της χώρας μας. Εκεί δε "βλέπουμε" οικονομικά κίνητρα; Την περίφημη "ανάπτυξη" που ακούγαμε και ακούμε κάθε φορά τη θυμόμαστε;
Το "οικονομικό κέρδος" που ενοχλεί δηλα΄δή είναι αυτό του μη-κερδοσκοπικού ΑΕΙ, αλλά το υπερκέρδος από τα σουβλατζίδικα ή τα ενοικιαζόμενα κάκιστης ποιότητας στην πόλη Χ (στην οποία κανένας φοιτητής δε θα ήθελε να πατήσει αν δεν ήταν "αναγκαστικό" γιατί εκεί πέρασε), εκείνο το κέρδος είναι ΟΚ και δε μας "ενοχλεί".

Επίσης δεν κατάλαβα το "δε μένει στη χώρα", για τα χρήματα που θα πληρώνουν οι φοιτητές. Το ιδιωτικό ΑΕΙ θα πληρώνει μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές σε υπαλλήλους και διδάσκοντες, λεφτά σε αρχιτέκτονες, επιπλάδικα, καταστήματα Η/Υ, και 1000 άλλα. Αυτό λέγεται "δε μένει κάτι στη χώρα"; Γνωρίζετε πως λειτουργούν οι μη-κερδοσκοπικοί οργανισμο΄ί;

Από συμπληρώματα διατροφής.... άλλο τίποτα στα φαρμακεία
|

@Κουράστηκα
1) "σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου υπάρχουν" και συμβαίνουν 100δες θετικά και 100δες αρνητικά. Εμείς υιοθετούμε μ' ευκολία συνήθως τα αρνητικά τους. Εάν δεν θέλουμε να είμαστε το "γαλατικό χωριό", δεν πρέπει να τους μιμηθούμε σε όλα?

2) Και στην πόλη που ζω έχει δημόσιο ΑΕΙ και σχεδόν σε κάθε πόλη της χώρας μας έχει. Θα μου κοστίσει φθηνότερα να σπουδάσω σε ιδιωτικό ΑΕΙ σε άλλη πόλη, πληρώνοντας και δίδακτρα και ενοίκιο που δεν θα πληρώσω στην πόλη μου? Λέτε επίσης ότι "Ωφελεί, δεν βλάπτει τους μη-έχοντες η ύπαρξη ιδιωτικών ΑΕΙ". Δηλαδή πχ στην Κύπρο, εσείς ξέρετε πολλούς μη-έχοντες που να σπουδάζουν στα ιδιωτικά ΑΕΙ της και άρα να τους ωφελεί?

Όχι μόνο η "κοινή λογική" αλλά και η πραγματικότητα λοιπόν λέει.... πως ότι δημόσιο έγινε ιδιωτικό στη χώρα μας, το πληρώσαμε-πληρώνουμε-θα το πληρώνουμε χρυσάφι..... ότι το κράτος μας δεν μπορεί(θέλει?) να το ελέγξει.... κι ότι ένας ιδιώτης-εταιρία-επιχείρηση έχει πάντα ως κίνητρο και ως στόχο το οικονομικό κέρδος(αν όχι το υπερκέρδος), το οποίο μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, δεν "μένει" καν στη χώρα.

ΥΓ. Καλό πιστεύω θα ήταν, όσοι και όποιοι δεν συμφωνείτε με τις θέσεις του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ όπως εκφράστηκαν στο δημοσίευμα, να βγείτε κι εσείς επώνυμα ή και θεσμικά και να παραθέσετε τις δικές σας θέσεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ