Ζ. Μακρή: Δεν προσμετρώνται οι απουσίες τόσο από Κορωνοϊό όσο και από ιώσεις και γρίπη

"Οι καθηγητές δεν έχουν θέμα απουσιών. Οι καθηγητές παίρνουν την άδεια για να νοσήσουν όπως παίρνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι"

08/01/2024

Ενημερώθηκε: 08/01/2024, 12:52

Άκουσε το άρθρο

Δεν προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών όχι μόνο από από κορωνοϊό αλλά και από ιώσεις, και γρίπη. Βρίσκεται σε ισχύ  ισχύει και Για τις εποχικές ιώσεις βρίσκεται σε ισχύ η σχετική εγκύκλιος του έους 2019 και αυτό είναι με εγκύκλιο που ισχύει από το σχολικό έτος 2019-20.

  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την εγκύκλιο του σχολικού έτους 2019-20

Τα παραπάνω είπε η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή , μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, για το άνοιγμα των σχολείων σήμερα, θυμίζοντας πως αντίστοιχα δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ειδικότερα η εγκύκλιος ορίζει ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Μάλιστα η κ. Μακρή, εξήγησε πως δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας και φόβος για την επαναφορά στα σχολεία, καθώς αυτά αποτελούν έναν οργανωμένο χώρο όπου λαμβάνονται σειρά μέτρων σε αντιδιαστολή με την κοινωνική επαφή που είχαν τα παιδιά και οι γονείς την περίοδο των γιορτών, χωρίς μέτρα προστασίας και σε χώρους με συγχρωτισμό.

«Τα σχολεία, η εκπαίδευση υπήρξε ο οδηγός για την επαναφορά στη σχετική κανονικότητα και σε άλλες δραστηριότητες» σημείωσε η κ. Μακρή, αναφερόμενη σε παλιότερα αντίστοιχα διαστήματα που επανήλθαν οι μαθητές στα σχολεία, όταν υπήρχε έξαρση του κορονοϊού.

«Τώρα λοιπόν, οι ειδικοί μας δίνουν μια σειρά μέτρων, τα οποία είναι πια κεκτημένο μετά την πανδημία, δηλαδή ατομική καθαριότητα, χρήση αντισηπτικού όπου χρειάζεται, αερισμός των αιθουσών, αποφυγή άσκοπων συγχρωτισμού και εννοείται η παραμονή των παιδιών, όταν έχουμε συμπτώματα ιώσεων, στα σπίτια» επισήμανε η κ. Μακρή.

Σχετικά με το πρακτικό ζήτημα των απουσιών, η κ. Μακρή, επισήμανε ότι έχει εκδοθεί εγκύκλιος που ρυθμίζει το θέμα και δεν χρειάζεται να απασχολεί τους μαθητές και τους γονείς γιατί υπάρχει η σχετική μέριμνα από το Υπουργείο.

«Οι καθηγητές δεν έχουν θέμα απουσιών. Οι καθηγητές παίρνουν την άδεια για να νοσήσουν όπως παίρνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η πρόνοια που πρέπει να υπάρχει είναι για τις απουσίες των μαθητών. Όταν λοιπόν οι μαθητές νοσούν, αυτό ίσχυε, επαναφέραμε την εγκύκλιο γιατί ήταν η επικαιρότητα πιεστική και θέλαμε να ενημερώσουμε ξανά κυρίως τους γονείς, οι εκπαιδευτικοί τα γνωρίζουν, ότι όταν το παιδί νοσήσει μπορεί να πάρει έως και πέντε εργάσιμες ημέρες απουσίας που καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται. Όταν λέμε έως και πέντε εργάσιμες ημέρες, εννοούμε ότι προστίθενται σε αυτές και το Σαββατοκύριακο, άρα είναι πλήρης η ανάρρωση των παιδιών. Το ίδιο ισχύει και για τις εποχικές ιώσεις και αυτό είναι με εγκύκλιο που ισχύει από το 2019. Υπάρχει μια διαδικασία, θα την υποδείξουν οι εκπαιδευτικοί, γίνεται αίτηση του γονέα, του κηδεμόνα ή του ίδιου του παιδιού όταν το παιδί είναι ενήλικο, υπάρχει υπεύθυνη δήλωση. (…) Μπορεί να υπάρχει και υπεύθυνη δήλωση, μπορεί να υπάρχει εξέταση από γιατρό, μπορεί να υπάρχει εξέταση από νοσοκομείο και οι απουσίες αυτές καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται στον γενικό αριθμό απουσιών, όπως ορίζονται από τις διατάξεις και από ειδικότερες ρυθμίσεις που έχει κάνει το Υπουργείο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός Παιδείας, ενώ σημείωσε ότι σε περίπτωση νοσηλείας του μαθητή, εννοείται πως οι απουσίες του αυξάνονται αντίστοιχα με βάση τις ημέρες που έμεινε στο νοσοκομείο.

Σχόλια (20)

Αρετή
|

Ας ενημερώσει κάποιος την υφυπουργό η πενθήμερη άδεια στους δημοσίους υπαλλήλους έχει παύσει να ισχύει

@ Να μην έρχονται καθόλου σχολείο
|

ελεύθερο αει , ελεύθερο σχολείο (ανοιχτό το λέει τώρα ) : ανοιχτό μπες βγες με χαρτί . με κούριερ αποστολή για να π΄άνε μετά στο χάρβαρντ πλατείας βάθη (καράκεντρο)
κοίτα να βάλεις κανά 20άρι , είναι εθνικόν μπλε (αν και έπρεπε non binary και κατ΄ά της πατριαρχίας να είχε μαζί και ροζ μιξ) νομιμόφρον το απολυτήριο

ΠΕ19
|

Να μην έρχονται καθόλου σχολείο να τελειώνουμε. 5 μέρες Covid, 5 μέρες γρίπη, 20 μέρες νοσοκομείο (αλλά και βεβαίωση για νοσηλεία στο σπίτι) και άλλες 114 αδικαιολόγητες και ν λόγω ανωτέρας βίας ε πάει η χρονιά. Στο Λύκειο δε περνάνε με 10 (+ Φυσική αγωγή=9.3) οι μαθητές λοιπόν βγάζουν το Σχολείο διά της απουσίας τους !!!!!
Μετά έχουμε πρόβλημα που γράφουν πανελλαδικές χάλια, λογικό δεν είναι ???

Σοφία
|

Δε θα μείνει μαθητής/τρια στη χώρα που να μη νοσήσει από γρίπη ή κορωνοιο!!!
Αν ισχύουν οι παλιές εγκύκλιοι, τότε είναι ακόμη σε ισχύ και η εγκύκλιος που προβλέπει δικαιολόγηση απουσιών λόγω ανωτέρας βίας!!!
Μήπως να μην περνάμε καλύτερα καθόλου απουσίες;;

Μεγάλη εκτίμηση
|

Σε μεγάλη εκτίμηση μας έχει η υφυπουργός.

Εκπαιδευτικός
|

Κυρία μου όταν εσείς είστε πίσω από πλεξιγκλας και στο δημόσιο εξυπηρετείσαι με ραντεβού, οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε αίθουσες γεμάτες 25-28 μαθητές χωρίς μάσκες. Τα οποία γνωρίζετε αλλά προφανώς αδιαφορείτε και μάλιστα με τέτοιο ύφος. Το μένος αυτής της κυβέρνησης εναντίον των εκπαιδευτικών θα μείνει παροιμιώδες.

Οι αναπληρωτές "δε δικαιούνται" άδεια covid
|

" Οι καθηγητές παίρνουν την άδεια για να νοσήσουν όπως παίρνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι"
Βέβαια δεν ισχύει το ίδιο για τους αναπληρωτές που χάνουν χρήματα αν ζητήσουν αναρρωτική άδεια σε αντίθεση με τους μόνιμους!
Και επιπλέον πρέπει να πληρώσουν και επίσκεψη στο γιατρό για να γραφεί η άδεια!
Επομένως μια άδεια για covid μπορεί να στοιχήσει πάνω από 150-200€

Απαράδεκτο αυτό!!

Διαβάστε
|

Το άρθρο 24 αναφέρει "σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση επίσημου φορέα του Υπουργείου Υγείας και του ΥΠ.Π.Ε.Θ.". Αναμένεται λοιπόν η σχετική ανακοίνωση.

Μίλτος
|

Πρέπει να εκδοθεί νέα εγκύκλιος για την εποχική γρίπη όπως πέρυσι με ημερομηνία 3-1-2023 της ίδιας κας Υφυπουργού που προέβλεπε χρονικό διάστημα : Νοέμβριο έως Μάρτιο. Η εποχική γρίπη δεν άρχισε την 1 Ιανουαρίου ...

Ζητείται σχετικός
|

Τί ειπε? Ζητούν άδεια για να νοσησουν? Δηλαδή πρώτα ζητάς άδεια και μετά νοσεις?

Και οι αναπληρωτές πληρώνουν φυσικά (παρακράτηση μεροκάματου), καλά δεν το ξέρουν στο υπουργειο? Και κυρίως δεν είναι "όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι", γιατί ΔΕΝ είναι δημόσιοι υπάλληλοι (αλλά συμβασιούχοι, ΙΔΟΧ υπογράφουν!)

Λήξη της εγκυκλίου
|

Η εγκύκλιος αφορά το 2019-2020. Κατά νόμο πρεπει να εκδίδεται απόφαση των δύο Υπουργείων ΥΓΕΙΑΣ και ΥΠΑΙΘΑ. Δεν διαβάζουν στο Υπουργείο; Κάθε χρόνο βγάζουν μια εγκύκλιο και 35 απουσίες με μια γνωμάτευση ιδιώτη γιατρου τακτοποιουνται. Τότε τι χρειάζεται το όριο των 114 απουσιών; Να σοβαρευτούμε καλύτερα και να προσέχουν τι λένε δημοσίως.

Κ
|

Εγκύκλιος που αναφέρεται σε συγκεκριμένη περίοδο δεν ισχύει πάντα. Άλλωστε και αυτή ακόμα δεν αναφερόταν σε ιώσεις . Για την εποχική γριπη αρκούσε και βεβαίωση ιδιώτη. Με αυτά που ακούστηκαν στην τηλεόραση θα γίνει πανικός . Θα έρχονται οι γονείς και θα λέμε δεν έχουμε εγκύκλιο και αυτοί θα λένε, το είπαν στην τηλεόραση . Ας εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος για φέτος . Αρκετά προβλήματα έχουμε, μην μας προσθέτουν και άλλα από λάθος αναφορές .

Ερώτηση
|

Συγνώμη, αλλά τι θέλει να μας πει η υφυπουργός; Το 2019 ήταν σαφής η εγκύκλιος για το διάστημα από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020. Πως θα εφαρμοστεί φέτος; Πέρσυ γιατί έβγαλαν καινούργια εγκύκλιο; Τέλος ο νόμος που είναι ισχυρότερος από τις εγκυκλίους, λέει: ότι εκδίδεται απόφαση κάθε χρόνο από τα αρμόδια υπουργεία.

Anna
|

Ανόητη ερώτηση: οι 120 περίπου απουσίες των μαθητών για ποιο λόγο υπάρχουν; Οι καθηγητές παίρνουν κανονική άδεια όταν αρρωστήσουν από covid ή γρίππη! Σωστά, γι' αυτό υπάρχει η άδεια... Οι προβλεπόμενες απουσίες των μαθητών ετησίως όμως, δεν υπάρχουν για την περίπτωση που οι μαθητές αρρωστήσουν;;; Τί εξυπηρετούν;;; (αυτό το σχολείο χτίζετε...)

Απουσίες λόγω covid αναπληρωτών
|

Κυρία Μακρή, οι αναπληρωτές έχουν περικοπές στις αναρρωτικές τους άδειες. Δεν πρέπει να γίνει μια εξαίρεση έστω για covid ή γρίπη; Σημ : Δεν είμαι αναπληρωτής.

Μάλιστα
|

Ένα δίκιο το έχει. Σου λέει, αφού η Εκπαίδευση δεν αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό ΑΓΑΘΟ αλλά ως τιμωρία, καλύτερα για τα παιδιά να απουσιάζουν.

Στράτος
|

Η εγκύκλιος πάντως για τις απουσίες από εποχική γρίπη δεν είναι σε ισχύ. Περιείχε χρονικό διάστημα εφαρμογής (από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020) το οποίο έχει παρέλθει. Μπορεί ωστόσο (και πρέπει άμεσα) να σταλεί παρόμοια εγκύκλιος για τη φετινή χρονιά.

ημερομηνία λήξεως...
|

Ισχύει κατι που εληξε τον Μάρτιο του 2020.... το ΦΕΚ 2005 Β /2019 στο αρθρο 24 διευκρινίζει οτι οι απουσίες δεν προσμετρώνται μετα απο σχετικη εγκυκλιο του ΥΠΕΘΑ για καθε σχολικο έτος...τωρα ξαφνικα εχουμε απλοποίηση.... έλεος...

Φιλόλογος απών
|

Η δήλωση της υφυπουργού "...Οι καθηγητές παίρνουν την άδεια για να νοσήσουν..." δίνει νέες διαστάσεις στο εννοιολογικό μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας! Δε χρειάζεται εφεξής να πάρεις άδεια, επειδή έχεις αρρωστήσει, αλλά την άδεια θα τη ζητάς, όταν αποφασίσεις ...να αρρωστήσεις!!!

μπαρούφες λεει
|

πρέπει να τρέχουν σε γιατρους , ενώ οι μαθητές με δήλωση απλή . ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΨΕΜΑΤΑΡΕΣ
ποια πρόνοια μαθητώωωνννν; οι μαθητές έχουν παμπολλες , εκτός αν δεν θες να τους χαλάσεις τις βόλτες ;;;;; τι λεει και δεν γκρεμίζονται και οι τοιχοι στο μαρούσι; ποιοι τα χάφτουν αυτά ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ