ΣΥΡΙΖΑ: Αντισυνταγματική η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα

«Mόνο με συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε αλλαγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με σαφήνεια και σύμφωνα με το γράμμα του νόμου»

29/01/2024

Άκουσε το άρθρο

Αντισυνταγματική χαρακτήρισε ο τομεάρχης παιδείας  του ΣΥΡΙΖΑ  Διονύσης Καλαματιανός (μιλώντας στον 9,84) την ίδρυση ιδιωτικών μη κρατικών Πανεπιστημίων και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την αναστάτωση που επικρατεί στο πεδίο της δημόσιας εκπαίδευσης με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις ενόψει του επίμαχου νομοσχεδίου.

«Στο ερώτημα γιατί αντιδρούν φοιτητές, εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκή κοινότητα, η απάντηση είναι προφανώς πως πρόκειται για μια αντισυνταγματική κυβερνητική απόφαση. Η κυβέρνηση προκαλεί την ένταση και την αναστάτωση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αντισυνταγματική απόφασή της να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Το άρθρο 16 του Συντάγματος ορίζει σαφώς ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα παρέχεται από ΝΠΔΔ υπό κρατική εποπτεία…Επίσης, είναι και μια υποκριτική κίνηση διότι η συζήτηση πρέπει να επικεντρώνεται στην ενίσχυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», τόνισε ο τομεάρχης παιδείας  του ΣΥΡΙΖΑ .

Ερωτηθείς  αν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στον τρόπο με τον οποίο προωθείται η εδώ λειτουργία παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων -στη βάση και του άρθρου 28 του Συντάγματος που υφίσταται από το 1975- ή αποτελεί μια απολύτως αρνητική θέση σε κάθε τέτοια προοπτική και σε αλλαγή του άρθρου 16, ο κ Καλαματιανός ξεκαθάρισε ότι «μόνο με συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε αλλαγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με σαφήνεια και σύμφωνα με το γράμμα του νόμου»

Ο κ Καλαματιανός επιπρόσθετα στάθηκε στη δεινή κατάσταση των ΑΕΙ και δη του ΕΜΠ λόγω της μείωσης προσωπικού κατά 36% και της περιστολής στη χρηματοδότηση που άγγιξε το 63% συγκριτικά με το 2010. Έριξε μάλιστα το γάντι στην κυβέρνηση, καλώντας την να επαναλάβει στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο δημοσιοποίησε τα σχετικά στοιχεία, όσα υποστηρίζει περί αύξησης της χρηματοδότησης στα ΑΕΙ.

Σχόλια (5)

Ενήλικας
|

Δεν τον φοβόμαστε εμείς τον νόμο. Είμαστε νομιμάφρονες τύποι.

Τάκης
|

Έτσι κι αλλιώς δεν ήταν και πολύ σωστή μοιρασιά τότε που το ΕΜΠ είχε 100 καθηγητές και τα άλλα αντίστοιχα τμήματα στην περιφέρεια 20 με 30. O ορθολογισμός απαιτεί να δοθούν θέσεις στο ΕΜΠ μόνο αν δοθούν πρώτα στην περιφέρεια. Αν γίνει το ανάποδο θα έχουμε μεγέθυνση των δυνατών...

@
|

Αυτοί, δεν κρύβουν πως είναι απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το προφανές λένε. Πως πρόκειται για αντισυνταγματικό νόμο. Εσείς κρύβετε πως θέλετε κατάργηση του συντάγματος.

Κώστας
|

Δεν χρειάζεται στεναχώρια, αφού είναι είστε σίγουροι ότι είναι αντισυνταγματικό , θα αποφανθεί ο Άρειος Πάγος....

Τρικυμία...
|

Αφού στην προηγούμενη Βουλή απορρίψατε την έγκριση συνταγματικής αναθεώρησης από την επόμενη βουλή. Άρα αφήστε τα περί συνταγματικής θεώρησης και δηλώσετε ξεκάθαρα την άρνηση σας για ιδιωτικά Πανεπιστήμια

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ