Ειδικό ακαταδίωκτο για εκπαιδευτικούς που αναφέρουν σε διωκτικές αρχές περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά ανηλίκων μαθητών

Ψηφίστηκε νέα διάταξη στη Βουλή

27/02/2024

Ενημερώθηκε: 27/02/2024, 13:00

Άκουσε το άρθρο

Οι εκπαιδευτικοί που προβαίνουν σε αναφορά εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας δεν εγκαλούνται, δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή µεταχείριση, για το περιστατικό που ανέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά µόνο εάν προέβησαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά.

Αυτό ορίζει Άρθρο 130 του νόμου 5090/2024, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα το Άρθρο 130 του νόμου 5090/2024, ορίζει τα εξής:

Στο άρθρο 23 του ν. 3500/2006 (Α΄ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στον τίτλο οι λέξεις «των εκπαιδευτικών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «των επαγγελματιών», β) οι παρ. 1 και 2 αντικαθίστανται, γ) προστίθεται παρ. 2Α και το άρθρο 23 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 23 Υποχρεώσεις των επαγγελματιών Παιδαγωγός, εκπαιδευτικός, µέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ή του ειδικού βοηθητικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, επιμελητής, προπονητής ή γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ανήλικο, ο οποίος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του πληροφορείται ή διαπιστώνει µε οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ανηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, υποχρεούται να το αναφέρει αμελλητί στις αρμόδιες διωκτικές αρχές.

Την ίδια υποχρέωση έχει ιατρός που µε βάση σοβαρά αντικειμενικά ευρήματα της ιατρικής εξέτασης διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ενηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας.

Τα πρόσωπα της παρ. 1, που προβαίνουν σε αναφορά εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας δεν εγκαλούνται, δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή µεταχείριση, για το περιστατικό που ανέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά µόνο εάν προέβησαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά.

2.Α. Τα πρόσωπα της παρ. 1 καλούνται να εξετασθούν ως μάρτυρες κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, µόνο αν το έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποδεικνύεται µε οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και για τα µέλη του προσωπικού και τους Προϊσταμένους των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) του άρθρου 6 και της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 4547/2018 (Α’ 102).» Διαβάστε τον νόμο 5090/2024 (ΦΕΚ 30/Α/23-02-2024)

Η αιτιολογική έκθεση

Στην αιτιολογική έκθεση της συγκεκριμένης διάταξης, ο νομοθέτης αναφέρει τα εξής:

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στο άρθρο 23 του ν. 3500/2006 αποσκοπείται να διευρυνθούν οι κατηγορίες των επαγγελματιών που υποχρεούνται, όταν υποπίπτει στην αντίληψή τους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που στρέφεται κατά ανηλίκου, να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές.

Την ειδική αυτή υποχρέωση προβλέπει η διάταξη και για τους ιατρούς, σε περίπτωση που διαπιστώνουν κατά την ιατρική εξέταση σοβαρά ιατρικά ευρήματα που συνηγορούν στη πιθαναλόγηση προέλευσης από περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Παράλληλα, μέσω της θέσπισης ειδικού ακαταδίωκτου για το αναφερόμενο περιστατικό (με εξαίρεση την εν γνώσει αναληθή αναφορά) και μερικής απαλλαγής από την υποχρέωση εμφάνισης στην ακροαματική διαδικασία, αποσκοπείται η ενθάρρυνση των ανωτέρω επαγγελματιών να αναφέρουν τα περιστατικά και η κάμψη κάθε αναστολής λόγω της στάθμισης ενδεχόμενου κινδύνου εμπλοκής τους σε χρονοβόρες, δαπανηρές και ψυχοφθόρες δικαστικές διαμάχες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (10)

Άποψη
|

Μοιάζει να νομοθετούν στο γόνατο με την αφέλεια 10χρονου και χωρίς επίγνωση συνεπειών.

Προς ''φωτισμένο''
|

Αλλού είναι το πρόβλημα αν θέλετε λύσεις. Αν πάλι όχι καλά το πάτε για να δημιουργηθούν κι άλλα προβλήματα στην υπό διάλυση χώρα.

Επικίνδυνο για τους εκπαιδευτικούς
|

Όταν κάποιος θέλει να κάνει κακό σε κάποιον εκπαιδευτικό και δεν μπορεί να το κάνει με τον συμβατικό τρόπο, δηλαδή με τη διαμεσολάβηση της δικαιοσύνης, τότε θα ψάξει να βρει άλλους τρόπους, από ψευδείς καταγγελίες, ψευδομάρτυρες, κατηγορίες περί άνομων πράξεων σε βάρος ανηλίκων, μέχρι και πιο άγριους τρόπους. Με αυτή τη διάταξη δημιουργούνται τέτοιες στρεβλώσεις που θέτουν σε απρόσμενους και τεράστιους κινδύνους τους εκπαιδευτικούς, ενώ τους καθιστά ευάλωτους σε ψευδείς καταγγελίες και σε λαϊκά "λιντσαρίσματα".

πότε θα γίνουμε κανονική χώρα
|

"παρά µόνο εάν προέβησαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά." λεει. Δηλαδή μπορεί να είναι ΑΛΗΘΗΣ η αναφορά και να σου ασκηθεί δίωξη; Αν ναι, ζούμε σε μπανανία.

Λαϊκό ρητό "πρόσεχε τι εύχεσαι"
|

Καλά τα ακαταδίωκτα αλλά προορίζονται για ανώτατους αξιωματούχους με κρατική συνοδεία, ασφάλεια, φύλαξη, intelligence κοκ. Το να "προστατεύεις" με νομικό ακαταδίωκτο απλούς υπαλλήλους, απλούς ανθρώπους, σημαίνει ότι τους καθιστάς εύκολους στόχους κάθε είδους αυτοδικίας και παράνομης εκδικητικής επίθεσης.

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Κι όμως η σύλληψη είχε κάτι το ηρωικό, ένιωθες σπουδαίος…
Εγώ θέλω να συλληφθώ!

@Πλατάρος Γιάννης
|

Χαλαρώστε λιγάκι, δεν είστε στην ελίτ του 2%.
Απλή λογική είναι αυτό που λέτε...

ΓΡΗΓΟΡΗΣ
|

Μπράβο και μόνο εύσημα για τον μόνο Υπουργό που σκέφτηκε και τον εκπαιδευτικό δημόσιο υπάλληλο. Αρχίζουν και μπαίνουν κανόνες και πλαίσια παντού.

@ριστεία, όχι αστεία
|

Πολύ θετικό μέτρο.

Πλατάρος Γιάννης
|

Άριστα, θεάρεστα, κάνατε για την νομοθετηση! Μπράβο στον φωτισμένο υπουργό!
Κάνεις δεν μπορεί να πει κάτι διαφορετικό...
Μπορεί να πει όμως το εξης:
Με ποια γνώση του θέματος, με ποια επίγνωση, με τι υπόβαθρο γνωστικό, όλες οι προηγούμενες διοικήσεις ΠΡΟΕΤΡΕΠΑΝ σε καταγγελίες τους εκπαιδευτικούς ΑΝ παρατηρούσαν σημάδια κακοποίησης;;;;
Όταν διαχρονικά με ρωτάνε για θέματα καταγγελιών, τους λέω τις πανάρχαιες αρχες:
1. Κανένας αξιολογικος χαρακτηρισμός. Κανένας επιθετικός προσδιορισμός. Κανένα επίθετο, μόνο ρήματα, άρθρα, ουσιαστικά, αντωνυμιες. Μόνο ώρα, ημέρα τόπο, παρατήρηση φαινομένου, περιγραφή. .
2. Μόνο αποδειξιμα γεγονότα. Δηλ. Έγγραφα, χειρόγραφα, μάρτυρες τουλάχιστον δύο.
3. Μην νομίσει κάποιος, ότι ακόμα κι αν τηρήσει τα 1 και 2, θα αποφύγει την μήνυση!
Επί μηνύσεως έχομε δύο τινά:
Α) Πας στο δικαστήριο και απαλλάσσεσαι επ ακροατηρίω.
Β) Ο παραλήπτης της μήνυσης εισαγγελέας, μελετά τα στοιχεία, αποφαίνεται ότι η μήνυση είναι νομω αβάσιμη και την βάζει στο αρχείο.
Το Β) είναι εξαιρετικά σπάνιο και ασύνηθες. Ακολουθείται το Α), διότι υπάρχει τεράστια ανεργία στον δικηγορικό κλάδο.
Τα παραπανω είναι απολύτως έγκυρα και εμπειρικά γνωρίζω ότι δεν κατανοούνται από το 98%
Για το 2% τα έγραψα....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ