Δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Τετάρτη 6 Μαρτίου , στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το μεσημέρι με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου.

04/03/2024

Ενημερώθηκε: 04/03/2024, 22:59

Άκουσε το άρθρο

Δεκτό επί της αρχής  και επί των άρθρων συνολικά έγινε, κατά πλειοψηφία στην    Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου   Παιδείας  «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Υπερ ψήφισε η ΝΔ.
Κατά: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ και  "ΝΙΚΗ".
Με επιφύλαξη:  ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,η συζήτηση  θα ξεκινήσει την Τετάρτη  6 Μαρτίου, στις 10 το πρωί  και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το μεσημέρι, με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου.

Η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων συνήλθε σε τέσσερις συνεδριάσεις, στις 27 και 29 Φεβρουαρίου 2024, 1 και 4 Μαρτίου 2024, υπό την προεδρία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου αυτής, κ.κ. Χρήστου Κέλλα και Χριστόδουλου Στεφανάδη, καθώς και των Βουλευτών, κ.κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Δημητρίου Κούβελα, με αντικείμενο την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Στις συνεδριάσεις παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, οι Υφυπουργοί Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κυρία Ζωή (Ζέττα) Μακρή και κυρία Ιωάννα Λυτρίβη, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου, κ. Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τον λόγο έλαβαν ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, κ. Ελευθέριος Κτιστάκης, ο Εισηγητής της Μειοψηφίας, κ. Διονύσιος - Χαράλαμπος Καλαματιανός, ο Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», κ. Στέφανος Παραστατίδης, η Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ», κυρία Αφροδίτη Κτενά, ο Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ», κ. Κωνσταντίνος Μπούμπας, η Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», κυρία Μερόπη Τζούφη, ο Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», κ. Ιωάννης Κόντης, η Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ “ΝΙΚΗ”», κυρία Ασπασία Κουρουπάκη, ο Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ», κ. Σπυρίδων Μπιμπίλας, καθώς και οι Βουλευτές, κ.κ. Δημήτριος Νατσιός, Πρόεδρος της Κ.Ο. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ “ΝΙΚΗ”», Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αλέξανδρος – Χρήστος Αυλωνίτης, Σπυρίδων Τσιρώνης, Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, Αθηνά Λινού, Καλλιόπη Βέττα, Γεώργιος Παπαηλιού, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Παύλος Πολάκης, Ειρήνη (Νίνα) Κασιμάτη, Ουρανία (Ράνια) Θρασκιά, Ιωάννης Δελής, Γεώργιος Παπανδρέου, Ιωάννης Πασχαλίδης, Δημήτριος Κούβελας, Εμμανουήλ Κόνσολας, Κυριακή Μάλαμα, Μάρκος Καφούρος, Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου, Σπυρίδων Κουλκουδίνας, Έλενα Ακρίτα, Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου, Αναστάσιος (Τάσος) Νικολαΐδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μιχαήλ Χουρδάκης.
Στην Επιτροπή παρέστησαν και εξέθεσαν τις απόψεις τους επί του σχεδίου νόμου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρου 38 του Κανονισμού της Βουλής, οι κ.κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Ντόρα Οικονόμου, Διευθύντρια του Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Νικόλαος Ανδρεδάκης, Α’ Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Φώτιος Μάρης, Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων, Περικλής Μήτκας, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Ορέστης Καλογήρου, Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης, Χρήστος Μιχαλακέλης, Πρόεδρος του Study in Greece, Δημήτριος Λαμπράκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ, Δημήτριος Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πέτρος Λυμπερίδης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Μιχαήλ Καλαμπόκης, εκπρόσωπος του Σωματείου Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης της Ελλάδας, Διευθυντής της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου - Καλαμπόκη», Νίκη Χρονοπούλου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευάγγελος Καραγκούνης, Αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού ΑΕΙ, Αλέξανδρος Θεολόγου και Τσιμιτάκης Ζαχαρίας, Αντιπρόεδρος και Μέλος, αντίστοιχα, του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Κυριακή Κεραμιώτου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών.

Επίσης, εξέθεσαν τις απόψεις τους επί του σχεδίου νόμου, μέσω υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης (άρθρο 38§9), οι κ.κ. Αντωνία Μοροπούλου, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ιωάννης Σεϊμένης και Γεώργιος Λιτσαρδάκης, Πρόεδρος και Γραμματέας, αντίστοιχα, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και Γεώργιος Σταυρόπουλος, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας εισηγήθηκε την ψήφιση του ανωτέρω σχεδίου νόμου, ο Εισηγητής της Μειοψηφίας, ο Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», η Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ», η Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», ο Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» και η Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ “ΝΙΚΗ”» το καταψήφισαν, ενώ ο Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ» και ο Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ» επιφυλάχθηκαν για την τελική τοποθέτησή τους κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Τέλος, η Επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη τις αγορεύσεις των Εισηγητών, των Ειδικών Αγορητών, καθώς και των μελών της, προτείνει την αποδοχή, κατά πλειοψηφία, του ως άνω σχεδίου νόμου, κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρο και στο σύνολό του και εισηγείται την ψήφισή του από τη Βουλή, ως έχει.

Σχόλια (4)

Φοιτητής
|

Τελειώνετε μπας και ανοίξει καμιά σχολή.

Αυτός αυτόν αυλεί
|

Όπως λέμε και στις μέρες μας «Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει» για όσους κοιτούν μόνο το δικό τους συμφέρον, ενώ φαινομενικά φροντίζουν για το κοινό καλό.
Να δούμε από βδομάδα πόσοι και ποιοι θα καταθέσουν ενστάσεις στο ΣτΕ για παράβαση του άρθρου 16.

Ερώτηση.
|

Μέσα σε οοοολα αυτά τα θέματα, υπάρχει κάπου και ο διαχωρισμός των διπλωματούχων τ. ΙΕΚ από τους αποφοίτους λυκείου;; Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων χωράει κάπου;; Το εθνικό πλαίσιο προσόντων θα ταυτιστεί με το ευρωπαϊκό; Ποσα χρόνια ακόμα θα περάσουν;;;

Ενήλικας
|

Την Παρασκευή θα ψηφιστεί ο νόμος.
Το ΦΕΚ μετά από πόσες μέρες θα βγει;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ