ΔΟΑΤΑΠ: Έκθεση Απολογισμού και Αξιολόγησης του Έργου για το 2023

12/03/2024

Ενημερώθηκε: 12/03/2024, 10:49

Άκουσε το άρθρο

Στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατατέθηκε η ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., από τον πρόεδρο του Οργανισμού Ορέστη Καλογήρου.

Σύμφωνα με την  έκθεση το έτος 2023:

  • Υποβλήθηκαν 8.517 αιτήσεις
  • Εκδόθηκαν 8.481 πράξεις αναγνώρισης
  • Τηρήθηκε ο προσδόκιμος χρόνος ολοκλήρωσης αιτήσεων σε 1 – 8 εβδομάδες
  • Εντάχθηκαν 472 νέα ιδρύματα  στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Αλλοδαπή
  • Εντάχθηκαν 43 νέοι τύποι τίτλων στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων
  • Κρίθηκε μη δυνατή η ένταξη 36 ιδρυμάτων και 16 τύπων τίτλων της αλλοδαπής στα αντίστοιχα Εθνικά Μητρώα
  • Εκδόθηκαν 5.027 βεβαιώσεις γνησιότητας τίτλων που αφορούν σε 9.450 τίτλους
  • Απαντήθηκαν πάνω από 35.000 τηλεφωνικές κλήσεις
  • Απαντήθηκαν 5.857 ηλεκτρονικά μηνύματα πολιτών και φορέων μόνον από την Διεύθυνση Ενημέρωσης και χιλιάδες ακόμη από τις υπόλοιπες Διευθύνσεις
  • Πρωτοκολλήθηκαν 27.663 εισερχόμενα έγγραφα
  • Ψηφιοποιήθηκαν 133.000 έγχαρτοι φάκελοι (5.000.000 σελίδες)

Ειδικότερα:

Το έτος 2023 υποβλήθηκαν στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. 8.517 αιτήσεις και εκδόθηκαν 8.481 πράξεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 191 αιτήσεις επανεξέτασης. Στον παρακάτω πίνακα δίνεται η χρονική εξέλιξη των στατιστικών στοιχείων.

Έγχαρτες αιτήσεις

Στον Οργανισμό έχουν υποβληθεί συνολικά σε διάστημα 40 ετών, ήτοι από το 1979 έως το 2019, περίπου 230.000 έγχαρτες αιτήσεις.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων αυτών έχει εκδοθεί τελική πράξη.

Παραμένουν σε αδράνεια περίπου 3.000 έγχαρτες αιτήσεις λόγω μη πληρότητας του φακέλου με ευθύνη των ενδιαφερομένων. 

Ο Οργανισμός έχει εξαντλήσει κάθε μέσο ενημέρωσης και υπενθύμισης προς τους ενδιαφερόμενους να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που λείπουν, χωρίς ανταπόκριση εκ μέρους τους. 

Οι έγχαρτες αιτήσεις που κατέστησαν πρόσφατα πλήρεις και πρόκειται να ολοκληρωθούν άμεσα, δεν υπερβαίνουν τις 50.

Ένταξη Ιδρυμάτων και Τύπων Τίτλων στα Μητρώα του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Εντός του έτους 2023, το Τμήμα Ακαδημαϊκών Μητρώων διεκπεραίωσε μεγάλο αριθμό αιτημάτων ένταξης Ιδρυμάτων και Τύπων Τίτλων στα αντίστοιχα Εθνικά Μητρώα. Τα αιτήματα προέκυψαν αθροιστικά από αιτήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής και δημοσίων ερευνητικών κέντρων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας με σκοπό την αποδοχή υποψηφίων στις κατηγορίες θέσεων που αναφέρονται ρητά στην παρ. 4 του αρθρ. 304 του ν. 4957/2022, από αιτήματα πολιτών καθώς και από την αξιολόγηση ατομικών φακέλων των αιτούντων αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοδυναμίας των τίτλων σπουδών τους από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π..

Πιο αναλυτικά, το Τμήμα προχώρησε, έπειτα από τη σχετική έγκριση του Δ.Σ. του Οργανισμού, στην ένταξη στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής, συνολικά 472 νέων ιδρυμάτων και στην ένταξη στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων, συνολικά 43 νέων τύπων τίτλων

Αντίστοιχα, μέσω της ίδιας διαδικασίας κρίθηκε μη δυνατή η ένταξη συνολικά 36 ιδρυμάτων της αλλοδαπής και συνολικά 16 τύπων τίτλων στα αντίστοιχα Εθνικά Μητρώα. 

Επιπλέον, εντάχθηκαν συνολικά 25 ιδρύματα στον κατάλογο των αλλοδαπών ιδρυμάτων που απονέμουν τίτλους σπουδών που οργανώνονται μέσω συμφωνίας δικαιόχρησης με ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και τέλος έγινε επικαιροποίηση του ήδη υπάρχοντος Μητρώου Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης για επτά συνολικά χώρες.

Ετήσιος εισερχομένων εγγράφων αριθμός βεβαιώσεων βαθμολογικής αντιστοιχίας, γνησιότητας τίτλων και αιτήσεων επανεξέτασης

Κατά το έτος 2023 πρωτοκολλήθηκαν 27.663 εισερχόμενα έγγραφα, εκδόθηκαν 245 βεβαιώσεις βαθμολογικής αντιστοιχίας, κατόπιν υποβολής 253 αιτήσεων και 5.027 βεβαιώσεις γνησιότητας τίτλων, που αφορούν σε 9.450 τίτλους, κατόπιν αιτήματος φορέων, κυρίως του Δημοσίου και του Α.Σ.Ε.Π..

Δικαστικές υποθέσεις

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γραφείου Νομικού Συμβουλίου στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., κατά το έτος 2023:

α. κοινοποιήθηκαν στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. τριάντα έξι (36) νέες Αιτήσεις Ακύρωσης με κλήση προς συζήτηση, εκ των οποίων τρεις (3) ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και τριάντα τρεις (33) ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών,

β. συζητήθηκαν συνολικά δεκαοκτώ (18) υποθέσεις, εκ των οποίων μία (1) ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεκαπέντε (15) ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Ακυρωτική Διαδικασία) και δύο (2) υποθέσεις ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και
γ. εκδόθηκαν ή επιδόθηκαν στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. δεκαοκτώ (18) δικαστικές αποφάσεις, εκ των οποίων τέσσερις (4) με θετική έκβαση προς τις αποφάσεις του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. και τρεις (3) με αρνητική έκβαση, ενώ με ένδεκα (11) αποφάσεις καταργήθηκε η ανοιγείσα δίκη.

Ο σχετικά μεγάλος αριθμός των αιτήσεων ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών οφείλεται στην κατάργηση του δικαιώματος αίτησης επανεξέτασης για όσες πράξεις είχαν εκδοθεί με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο του Ν. 3328/2005 και την ταυτόχρονη απόδοση του δικαιώματος της κατευθείαν προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Έλεγχοι

Κατά τον ίδιο χρόνο, ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε σε 16 αιτήματα εμπιστευτικού χαρακτήρα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και από άλλες υπηρεσίες και πολίτες, που αφορούσαν «έλεγχο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.», «Δικαστικές Διοικητικές Πράξεις», «χορήγηση αντιγράφων φακέλων», «εισαγγελικές παραγγελίες», «αιτήματα πολιτών για χορήγηση στοιχείων», «αναζήτηση στοιχείων» και άλλα.

Η Εξυπηρέτηση του Πολίτη σε Αριθμούς

Η δραστική μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των αιτήσεων, η συνεχής επικαιροποίηση του ιστοτόπου και η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών υπηρεσιών του Οργανισμού είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση όσων προσέρχονται για ενημέρωση στα γραφεία του οργανισμού, που δεν ξεπερνούν πλέον κατά προσέγγιση τους 100 σε μηνιαία βάση.

 Για την ενημέρωση των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της χώρας υπάρχει αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και αποκλειστική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Παράλληλα, εντός του 2023 η Διεύθυνση Ενημέρωσης απάντησε σε 5.857 ηλεκτρονικά μηνύματα πολιτών και φορέων και σε περίπου 3.500 τηλεφωνήματα πολιτών ανά μήνα μέχρι την υλοποίηση του τηλεφωνικού κέντρου τον Σεπτέμβριο του 2023. 

Επίσης, απεστάλησαν μέσω κεντρικού πρωτοκόλλου, 482 επιστολές και βεβαιώσεις σε πολίτες και φορείς. Στο πλαίσιο του προελέγχου των αιτήσεων ελέγχθηκαν για την πληρότητα του φακέλου 8.517 αιτήσεις στο eDoatap και 78 έγχαρτες. 

Παράλληλα μειώθηκε ο χρόνος αναμονής για προέλεγχο των αιτήσεων κατά μέγιστο σε 1–3 ημέρες. Τέλος, απεστάλησαν ηλεκτρονικά σε πολίτες, 326 ψηφιακά υπογεγραμμένα έγγραφα, ενώ παραδόθηκαν διά ζώσης άλλα 534 (Πράξεις Αναγνώρισης, Βαθμολογικές αντιστοιχίες, Ακριβή Φωτοαντίγραφα και Βεβαιώσεις).

Εξετάσεις Ιατρικής/Οδοντιατρικής

Εντός του 2023 ολοκληρώθηκε η αναμόρφωση και επικαιροποίηση της τράπεζας θεμάτων, που

 χρησιμοποιείται δύο φορές τον χρόνο στις εξετάσεις Ιατρικής/Οδοντιατρικής, για την αναγνώριση των αντίστοιχων τίτλων από χώρες εκτός Ε.Ε., οι οποίες οργανώνονται κατά νόμο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π..

 Η παλαιά τράπεζα θεμάτων καταρτίστηκε πριν από 16 χρόνια και είχε κριθεί από τους ειδικούς ως παρωχημένη. Αντικαταστάθηκε από ένα σώμα προβλημάτων στις Βασικές, Προκλινικές και Κλινικές επιστήμες, ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες διεθνείς πρακτικές. 

Η εργασία αυτή υλοποιήθηκε από επιτροπές Καθηγητών Πανεπιστημίου Ιατρικής/Οδοντιατρικής που ορίστηκαν με την 136203/Ζ1/25-10-2021 απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Σύσταση και συγκρότηση επιτροπών για την επεξεργασία, επικαιροποίηση και εμπλουτισμό της Τράπεζας ερωτήσεων του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., των εξεταζόμενων μαθημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής» (ΥΟΔΔ 926). Συμμετείχαν συνολικά 17 Καθηγητές Ιατρικής από επτά (7) διαφορετικές ειδικότητες και 14 Καθηγητές Οδοντιατρικής από οκτώ (8) διαφορετικές ειδικότητες, οι οποίοι παρέδωσαν 8.100 και 5.800 ερωτήσεις, αντίστοιχα. Στις 20 Μαρτίου 2023 οι συνολικά 13.900 ερωτήσεις αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των ενδιαφερομένων.

Στις 12.01.2023 δημοσιεύθηκε ΚΥΑ (ΦΕΚ 64/Β/2023) με την οποία εκσυγχρονίζεται η διαδικασία των εξετάσεων. Οι εξετάσεις νέου τύπου πραγματοποιήθηκαν εντός του 2023 δύο φορές με πλήρη επιτυχία, για πρώτη φορά με τη χρήση της νέας, επικαιροποιημένης Τράπεζας Θεμάτων και με ηλεκτρονικό, αδιάβλητο τρόπο, στις εγκαταστάσεις του Ε.Μ.Π..

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ