Δυο διδακτικές ώρες στην ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος

20/01/2017

Ενημερώθηκε: 20/01/2017, 14:20

Άκουσε το άρθρο

Να αφιερώσουν δυο διδακτικές ώρες σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις 27 Ιανουαρίου,  ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, καλεί ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.

Προτεινόμενο θέμα είναι «Το Παιδί θύμα του Ολοκαυτώματος», το οποίο αποτελεί και το θέμα του φετινού διαγωνισμού δημιουργίας βίντεο που διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας

Οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν μπορούν να περιλαμβάνουν διαλογικές συζητήσεις, εκθέσεις, προβολή ταινιών ή συναφούς εκπαιδευτικού υλικού, ανάγνωση κειμένων και εργασιών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (2)

Σπύρος Φοκάτσιας
|

Όχι, εγώ δεν συμφωνώ. Δεν βλέπω κάτι ύποπτο εδώ. Ας μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις μέσω "συμψηφιστικών" σχολίων. Υπάρχουν αρνητές της Μικρασιατικής Καταστροφής στη χώρα μας; Έχει αναγνωρίσει επισήμως το Ελληνικό Κοινοβούλιο τη γενοκτονία των Ποντίων, ναι ή όχι; Γιατί ενοχλείστε λοιπόν; Εκτός αν είστε αρνητής του Ολοκαυτώματος - στα καθ' ημάς, μιλάμε κυρίως για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Φαντάζομαι πως δεν θα θέλατε να δείτε κάποιον να αμφισβητεί τη γενοκτονία των Ποντίων. Διαφωνώ μαζί σας και σε κάτι άλλο: Κανείς δεν προσπαθεί να "βγάλει", συλλήβδην, τους Έλληνες, ρατσιστές και ξενοφοβικούς. Υπάρχουν αναμφισβήτητα Έλληνες που είναι και τα δύο, όμως υπάρχουν πολύ περισσότεροι που στέκονται στον αντίποδα αυτών των ιδιοτήτων, με αρκετούς να επιδεικνύουν μεγαλείο ψυχής, βοηθώντας τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου. Φοβάμαι πως επιχειρείτε να ενσπείρετε ζιζάνια, καλώντας το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει γεγονότα που είναι καταγεγραμμένα στη συνείδηση του λαού μας, γεγονότα που ουδείς αμφισβητεί. Κάποιοι άλλοι αμφισβητούν κάποια άλλα γεγονότα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ
|

Δεν βλέπω παρόμοια σπουδή του υπουργείου για την γενοκτονία των Ποντίων, για τα τάγματα εργασίας (που είχαν τον ίδιο στόχο) για την καταστροφή της σμύρνης και το βασανισμό του Χρυσοστόμου σμύρνης, για τα γεγονότα του 55, για τον εκπατρισμό των κυπρίων από τα κατεχόμενα κλπ.
Το εβραϊκό μουσείο (βλέπε ισραηλιτική κοινότητα) γιατί θέλει να διαφημίζει ετησίως το ολοκαύτωμα με αναγκαστικά αφιερώματα σε όλες τις σχολικές μονάδες; Συνεχώς διαγωνισμοί για το ολοκαύτωμα (με σοβαρά χρηματικά βραβεία) συνεχώς εκθέσεις στο εβραϊκό μουσείο, συνεχώς υπενθύμιση για το ότι υπάρχουν και τι πάθανε στον πόλεμο.
Αλλά μόνο αυτοί υπέφεραν; Μήπως οι συμπολίτες τους χριστιανοί δεν πέθαναν με το αργό μαρτύριο της πείνας; Μήπως πολλοί δεν βασανίστηκαν ή δεν εκτελέστηκαν; Η ελλάδα λένε πλήρωσε το πιό βαρύ τίμημα σε θανάτους, αναλογικά με τον πληθυσμό της, απ΄ ότι οποιοδήποτε άλλο κράτος της Ευρώπης. Αυτά γιατί δεν αναδεικνύονται ετησίως, Γιατί δεν γίνονται σχετικοί διαγωνισμοί; Γιατί δεν προγραμματίζονται από το Υπουργείο προγράμματα επισκέψεων σε αντίστοιχα μουσεία;
Γιατί δεν παρουσιάζεται η βοήθεια που πρόσφεραν τότε οι απλοί χριστιανοί αλλά και οι επίσημοι ελληνικοί φορείς στους έλληνες εβραίους για να αποφύγουν τις συλλήψεις; Και να τονίζεται αυτό πολλαπλώς γιατί τελευταία πάνε να βγάλουν τους έλληνες ρατσιστές, ξενοφοβικούς και τα όμοια.

Γιατί ενημερώνονται τα σχολεία τελευταία στιγμή για το δίωρο των εκδηλώσεων; Γιατί κατευθύνουν τις εκδηλώσεις στα σχολεία για το ολοκαύτωμα με θέματα και υλικό "εγγεκριμένο" από το εβραϊκό μουσείο;
Κάτι δεν μ΄ αρέσει με τη σπουδή για το ολοκαύτωμα. Δεν συμφωνείτε;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ