Απάντηση στη θέση της ΠΟΣΔΕΠ σχετικά με την Κοινωνική Εργασία και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

07/01/2018

Άκουσε το άρθρο

Με μεγάλη απορία και έκπληξη λάβαμε γνώση των όσων αναφέρονται στην  ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ της 4/1/2018 με τίτλο «Θέση της ΠΟΣΔΕΠ για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής».

Εκτός της συνολικής της επίθεσης στη δημιουργία του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, η ανακοίνωση αναφέρεται ανυπόστατα με ιδιαίτερη έμφαση στην Κοινωνική Εργασία ως «ένα γνωστικό αντικείμενο που δεν αντιστοιχεί σε διεθνώς αναγνωρισμένα γνωστικά αντικείμενα πανεπιστημιακού επιπέδου».

Επειδή αποτελεί «διεθνώς πρωτόγνωρο» εγχείρημα, για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση της ΠΟΣΔΕΠ, το να καταγράφονται ατεκμηρίωτα τόσο σοβαρές ανακρίβειες που είτε δηλώνουν άγνοια είτε πρόθεση υποβάθμισης μιας συγκεκριμένης κοινωνικής επιστήμης, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τα μέλη του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ για τα εξής:

I.    Η Κοινωνική Εργασία αποτελεί ένα σαφώς διακριτό, διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό πεδίο τόσο παγκοσμίως, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα, το 1996, σε έκθεση σχετικά με την κοινωνική πολιτική (The Steering Committee on Social Policy), το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρει την Κοινωνική Εργασία ως αναπόσπαστο μέρος των κοινωνικών επιστημών και ως πρωτοποριακό στοιχείο της κοινωνικής πολιτικής, σημειώνοντας τη σημασία της ενδυνάμωσης της εκπαίδευσης στην Κοινωνική Εργασία στη μεταβαλλόμενη Ευρώπη.

II.    Η Κοινωνική Εργασία βασίζεται αφενός στη δική της διαρκώς αναπτυσσόμενη θεωρητική θεμελίωση και έρευνα και αφετέρου σε θεωρίες από άλλες κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

III.    Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου λειτουργούν σε Πανεπιστημιακό επίπεδο εκατοντάδες Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας, τα οποία περιλαμβάνουν Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (BA, BSc, BSSW, BSW κ.λπ.), Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (MSW, MSSW, MSS, MSSA, MA, MSc, MRes, MPhil.), καθώς και Διδακτορικές Σπουδές (PhD και DSW). Ενδεικτικά, στην Ευρώπη, μόνο στη Μ. Βρετανία καταγράφονται 242 ενεργά Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών Κοινωνικής Εργασίας σε πανεπιστημιακό επίπεδο (HCPC/6-1-2018). Για παράδειγμα, ορισμένα από τα εκατοντάδες Πανεπιστήμια στα οποία πραγματοποιούνται προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τα εξής: London Metropolitan, East London, Glasgow, Manchester, Kent, York, Edinburgh, Lancaster, Brighton, Bristol, Cardiff και Oxford Brookes. Για τις ΗΠΑ, αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής Πανεπιστήμια: Michigan, Chicago, Washington, Boston, California Berkeley και Columbia. Δεν επεκτεινόμαστε σε αναφορές ανάλογων ονομαστών Πανεπιστημίων της Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Σουηδίας, Αυστραλίας, Καναδά, κ.ά., ώστε να μην μακρηγορήσουμε.

IV.    Η Διεθνής Ένωση Σχολών Κοινωνικής Εργασίας (International Association of Schools of Social Work - IASSW), η οποία ιδρύθηκε το 1928 και αριθμεί ως μέλη της περισσότερα από 2000 Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας σε δεκάδες χώρες του κόσμου, και η Διεθνής Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών (International Federation of Social Workers - IFSW),  αποτελούν συνεργαζόμενους οργανισμούς με επίσημο συμβουλευτικό ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του WHO, της UNICEF, της UNHCR και της UNESCO.

V.    Διεθνώς εκδίδεται πλήθος επιστημονικών περιοδικών Κοινωνικής Εργασίας με υψηλό δείκτη απήχησης, στα οποία δημοσιεύονται οι εξελίξεις στη θεωρία και την έρευνα στην Κοινωνική Εργασία.

VI.    Στη χώρα μας, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας, έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα από το 1989. Επισημαίνεται επίσης ότι ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) πρόσφατα έγινε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης του σημαντικού επαγγελματικού και κοινωνικού του ρόλου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά σε σχέση με τη διεθνή πραγματικότητα αλλά και τα ισχύοντα στη χώρα μας, αδυνατούμε να κατανοήσουμε αφενός εάν αυτή η εκφρασμένη θέση του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ για την Κοινωνική Εργασία στην προαναφερόμενη ανακοίνωσή της για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αφορά σε μία απλή παρανόηση επιφανειακής προσέγγισης ή σε ένδειξη επιστημονικής άγνοιας και αφετέρου κατά πόσον πρόκειται για ένα συντεχνιακό ολισθηρό ατόπημα ή για κάποιο πρόχειρο εφεύρημα πολιτικής αντιπαράθεσης στα πλαίσια αδυναμίας διατύπωσης εύλογων επιχειρημάτων σχετικά με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ευελπιστούμε σε μία διορθωτική δήλωση εκ μέρους του Δ.Σ. της ΠΟΣΔΕΠ. Σε διαφορετική περίπτωση, η θέση αυτή όχι μόνο θα αφορά σε μία ανυπόστατη και  αντιεπιστημονική άποψη, αλλά θα αποτελεί επιπλέον και σκόπιμη προσπάθεια κατασυκοφάντησης του επιστημονικού κλάδου και του επαγγέλματος των Κοινωνικών Λειτουργών της χώρας.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΚΑΙ ΕΔΙΠ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

 

Σχόλια (3)

Τάκης ΔΕΠ
|

Πολύ ήπιο το κείμενο της ανακοίνωσης. Πρόκειται για μια απαράδεκτη θέση από την ΠΟΣΔΕΠ (και τους ελάχιστους που εκπροσωπεί).

Μ Δ Λ
|

Από το κείμενο λείπει παταγωδώς η οποιαδήποτε αναφορά στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών κοινωνικής εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης! Με σπουδές, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού επιπέδου, αλλά και διδακτορικές.
Θα περίμενε κανείς να είναι το κυριότερο επιχείρημα στο οπλοστάσιο σας, σχετικά με το Ελληνικό πλαίσιο πανεπιστημιακών σπουδών!....

Θωμάς Πασχάλης
|

Ασκείστε αγωγές εναντίον της ΠΟΣΔΕΠ, τι περιμένετε??? Αυτοί σας δυσφημούν

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ