Β. Καρδάσης-Α-Ρούσσου: Ανέγνως, αλλ’ ουκ έγνως. Ει γαρ έγνως, ου κατέγνως

"Το ΕΑΠ επί της θητείας μας ανανεώθηκε σε βαθμό που μπορεί να αναγνωρίσει η ελληνική και διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα και η ελληνική κοινωνία"

20/02/2020

Άκουσε το άρθρο

Βασίλης Καρδάσης, τ. πρόεδρος της Δ.Ε. του ΕΑΠ

Άννα Ρούσσου, τ. πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΕΑΠ

Κύριε Ζώρα,

Αφού δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε και συνεχίζετε να ασχημονείτε σε βάρος της υπόληψής μας, σας κοινοποιούμε απόσπασμα από την 436/2-8-2019, θέμα 3, απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής (βρίσκεται στις υπηρεσίες του Ε.Α.Π., όσο και στα χέρια της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ (από τον Αύγουστο 2019).

Την 31.12.2015 το συνολικό (Τακτικός και ΕΛΚΕ) ταμιακό υπόλοιπο του ΕΑΠ ήταν 109.079.451,00 €. Την 31.12.2018 το αντίστοιχο ήταν 101.274.487,00 €, συνεπώς η διαφορά είναι αρνητική για το συνολικό ταμιακό υπόλοιπο κατά 7.805.964,00 €. Αυτό το ποσό επιβάρυνε καθ’ ολοκληρία το ταμιακό υπόλοιπο του ΕΛΚΕ.

Σ’ αυτό το διάστημα υπήρξαν οι παρακάτω ανελαστικές υποχρεώσεις:

Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ η μισθοδοσία των υπαλλήλων και των απασχολούμενων στα εργαστήρια ανήλθε στο συνολικό ύψος  14.033.407,00 € (το προηγούμενο χρονικό διάστημα το αντίστοιχο ποσό καταβάλονταν μέσω Προγραμμάτων ΕΣΠΑ)

Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ η πληρωμή φόρων προς το Δημόσιο ύψους  1.885.000,00 € (πριν το 2014 δεν πληρώνονταν αντίστοιχοι φόροι)

Υποχρέωση επιστροφής στο ΕΣΠΑ ποσού  ύψους 1.917.000 € ως μη αξιοποιηθέν από τη μέχρι τον Αύγουστο του 2015 Διοίκηση.

Υποχρέωση απόδοσης στο Ελληνικό Δημόσιο ποσού ύψους 138.000,00 € για λόγους δημοσιονομικής διόρθωσης έργων του ΕΣΠΑ.

Δαπάνη για την ανέγερση του κτηρίου Δ  ύψους 700.000,00 €.

Σύνολο δαπανών :  18.673.407,00  ευρώ

Ακαδημαϊκή ανάπτυξη

Εκπόνηση και ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών (αμοιβές ακαδημαϊκών επιτροπών και υπαλλήλων) 1.300.000,00 €.  (Η μέθοδος δημιουργίας τους βραβεύτηκε από την EADTU, ενώ απέφεραν μέσα σε μια διετία έσοδα ύψους 13.513.760,00  ευρώ)

Υποτροφίες (επιπλέον του ποσού που χορηγούνταν το 2015) 1.200.000,00 €

Αξία της σύμβασης με ΠΟΑΥΣ για τις μετακινήσεις των φοιτητών του Ιδρύματος με Υπεραστικά Λεωφορεία , ύψους 292.000,00 €

Σύσταση του Εκδοτικού Οίκου του Ε.Α.Π. και κάλυψη του μετοχικού του κεφαλαίου ύψους 1.000.000,00 €

Δαπάνες για την έρευνα και για την ενίσχυση ερευνητικών δραστηριοτήτων των Σχολών του Ιδρύματος ύψους 330.000,00 €

Εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος PRESS για την εκπαίδευση προσφύγων ύψους  716.000,00 €  (το πρόγραμμα βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση)

Δαπάνες για τη διαφήμιση των προγραμμάτων του Ιδρύματος ύψους 355.000,00 € (Για πρώτη φορά υπήρξε υποστήριξη της προβολής των προγραμμάτων του Ιδρύματος )

Σύνολο δαπανών : 5.193.000,00 €

Γενικό σύνολο δαπανών : 23.866.407,00 € .

Στις παραπάνω δαπάνες δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος της λειτουργίας των Παραρτημάτων, η αύξηση του αριθμού των ΣΕΠ κατά 25%, η διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ιδρύματος, η συμμετοχή του σε διεθνείς και άλλες Εκθέσεις κλπ. για προβολή των Προγραμμάτων Σπουδών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: 21.000.000 ευρώ, για εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, δίκτυα κλπ.

Τεχνηέντως δεν αναφέρεστε στο ανωτέρω ποσό -που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του ΠΔΕ του ΥΠΑΙΘ- σε καμία ανακοίνωσή σας. Καλείσθε να εργαστείτε για την απορρόφησή του σε έργα και υποδομές του ΕΑΠ.

Είναι φανερό ότι η μείωση του ταμιακού υπολοίπου του ΕΑΠ κατά 7.805.964 εκατομμύρια ευρώ δεν οφείλεται στην αναπτυξιακή επενδυτική πολιτική που υιοθετήθηκε, αλλά στις ανελαστικές δαπάνες που επιβάρυναν τη διαχείριση. Επισημαίνουμε ότι για να παραμείνει το ΕΑΠ ακμαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα απαιτείται συνεχής ανάπτυξη και ανανέωση. Αυτό ακριβώς επιχειρήσαμε στην 4ετία 2015-2019.

Όλα τα ανωτέρω μάλλον επιβεβαιώνουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο: α) χρηστή εις άκρον διαχείριση με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, β) στρατηγική ανάπτυξης σε πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, γ) σεβασμό στους χιλιάδες των φοιτητών.

Το ΕΑΠ επί της θητείας μας ανανεώθηκε σε βαθμό που μπορεί να αναγνωρίσει η ελληνική και διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα και η ελληνική κοινωνία. Η σημερινή Διοίκηση έχει πλέον την ευθύνη να αναπτύξει την περαιτέρω ακαδημαϊκή και διοικητική στρατηγική και τη διαμόρφωσή του σε σύγχρονο ΑΕΙ. Οπότε αφήστε κατά μέρος τις αλχημείες, και τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων σε βάρος μας.

Ως προς τις πρωτάκουστες αναφορές σας για την ευθύνη μας σε δικαστικές εκκρεμότητες, πληρωμές κ.ά. οφείλατε να μας απευθύνετε πρόσκληση για την υποβολή ερωτημάτων και απαντήσεις, αντί να λασπολογείτε αναιτίως.

Και ως κατακλείδα, η εργολαβία υπεράσπισης της κ. Υπουργού αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός για τα ειωθότα των ΑΕΙ και την ηθική των πανεπιστημιακών αρχών.

Σχόλια (12)

Τα προπτυχιακά προγράμμτα πρέπει να γίνουν Τμήματα
|

Με συνέλευση, πρόεδρο, επαρκή αριθμό μελών ΔΕΠ και θεσμικά όργανα. Όχι με συμβασιούχους καθηγητές άλλων ΑΕΙ που σήμερα είναι αύριο δεν είναι.

@ Επετηρίδα ΣΕΠ
|

Η διδασκαλία σε ανώτατα ιδρύματα είναι λειτούργημα και πρέπει να διδάσκουν οι αξιότεροι, είτε ειναι ΔΕΠ σε άλλα ιδρύματα είτε όχι. Δεν σημαίνει επειδή κάποιος είναι Διδάκτορας θα πρέπει σώνει και καλά να διδάξει στο ΕΑΠ λόγω επετηρίδας ή επειδή οι άλλοι είναι ΔΕΠ και έχουν και άλλη δουλειά. Οι φοιτητές πληρώνουν για να εχουν τους καλύτερους και όχι κάποιον για να αποκτήσει διδακτική εμπειρία στου "κασίδι" το κεφάλι.

Επετηρίδα ΣΕΠ
|

Πώς θα υπάρχει ανανέωση εάν διδάσκουν οι ίδιοι τις ίδιες ενότητες επί 10 και πλέον χρόνια; Πολλοί μάλιστα είναι ήδη καθηγητές σε άλλα πανεπιστήμια.

ΣΕΠ στο ΕΑΠ
|

Με 2000 συμβασιούχους και οι περισσότεροι ήδη κατέχουν μόνιμες θέσεις σε άλλα ΑΕΙ. Πουθενά στον κόσμο δε συμβαίνει αυτό, να λειτουργεί Ανοικτό Πανεπιστήμιο χωρίς μόνιμο προσωπικό και εκλεγμένη διοίκηση επί δύο δεκαετίες.

Τα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ σε άλλα ΑΕΙ πρέπει να επικεντρωθούν στα προγράμματα σπουδών των ιδρυμάτων στα οπόία είναι διορισμένα.

Μέλος ΣΕΠ No2.
|

Όπως και το απαράδεκτο κριτήριο της "διαθεσιμότητας" όπου τους ΕΔΙΠ τους θεωρούσε δημοσίους υπαλλήλους με 40 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης ενώ έχουν μόνο 22 ώρες φυσικής παρουσίας κατ' αναλογία των μελών ΔΕΠ που έχουν 16 με αποτέλεσμα όλα τα μέλη ΕΔΙΠ είτε να μην μπορούν να γίνουν ΣΕΠ είτε να είναι πολύ χαμηλά στις βαθμολογίες. Απαράδεκτο!

@Πρώην ΣΕΠ
|

Κρίνοντας πάντως από τις αναρτημένες προτάσεις, η εμπειρία δεν φαίνεται να ανήκει στα νέα κριτήρια που ετοιμάζουν οι καινούργιοι. Ίδωμεν!

Πρωην ΣΕΠ
|

Δημιούργημα του Καρδάση ήταν η αρνητική βαθμολογία αν είχες δουλέψει στο παρελθόν στο ΕΑΠ, αντί να μετράει θετικά η εμπειρία στο ΕΑΠ αποτελούσε εμπόδιο. Γελάνε οι πάντες στο εξωτερικό όταν αναφέρεις τα κριτήρια πρόσληψης.

Μέλος ΣΕΠ-
|

Τα διάλυσαν όλα κι έχουν το θράσος να εγκαλούν αυτούς που τώρα ανέλαβαν. Έκαναν εκδοτικό οίκο (ας μας πουν πόσο έφτασε ο μετρητής) και οι φοιτητές μελετούν (αν και όταν παραλάβουν) βιβλία του 1998!

ΣΕΠ
|

Εγώ πάλι διατελω ΣΕΠ, τα τελευταία δύο χρόνια και είμαι από αυτούς που 'ευνοήθηκαν' από την στρεβλή διαδικασία κρισης (sic)!
Δεν βλέπω καμιά υποβάθμιση.
Τα προγράμματα σπουδών αυξήθηκαν, ερευνητικά έργα εκπονήθηκαν/εκπονούνται, εκδοτικός οίκος δημιουργήθηκε, ενεργά παραρτήματα, βιβλιοθήκες και πολλά άλλα. Αν βέβαια εννοούμε ως αναβάθμιση και αριστεία τα πτυχία/super market με πολυ- απασχολουμενους ΣΕΠ, τότε ναι, η διοίκηση καρδαση υποβάθμισε το ΕΑΠ καθώς δεν ανταγωνίζεται τα κολλέγια και τα 'αναβαθμισμενα', τύπου delivery, αλλοδαπα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης..

Μέλος ΣΕΠ
|

Με όλο το σεβασμό κ. τ. πρόεδρε, το ΕΑΠ είναι στα πρόθυρα της διάλυσης. Πάντα υπήρχαν κάποια προβλήματα αλλά τα τελευταία χρόνια το πράγμα ξέφυγε τελείως. Το λέω έχοντας διατελέσει μέλος ΣΕΠ για πάνω απο 10 χρόνια. Επί της θητείας σας επιδεινώθηκαν τα προβλήματα με τη μη έγκαιρη αποστολή υλικού στους φοιτητές, τις αναθέσεις τμημάτων πολύ αργά, ακόμα και ΜΕΤΑ την έναρξη της χρονιάς, έτσι ώστε οι φοιτητές είχαν αρχίσει τη χρονιά και δεν ήξεραν ποιός είναι ο σύμβουλος καθηγητής τους ουτε μπορούσαν να επικοινωνήσουν με αυτόν/ην, και κριτήρια επιλογής ΣΕΠ τα οποία μπορεί κανείς να χαρακτηρήσει στρεβλά και οδήγησαν στην υποβάθμιση του μέσου επιπέδου ΣΕΠ, με διαδικασίες κρίσης που προσωπικά τις βρήκα απαράδεκτες. Εμείς που αγαπάμε αυτό που κάνουμε και θέλουμε να προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας στεναχωριόμαστε να βλέπουμε εσάς και άλλους να κάνετε πολέμους ανακοινώσεων.

ΖΖ
|

Καλά όλα αυτά κ. Καρδάση για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που εξαιτίας σας έχει εμπλακεί το ΕΑΠ θα αναφερθείτε επιτέλους?

παράξενη χώρα
|

Ωραία οικονομική ανάλυση!!!!!!! Μήπως την έκανε κανένας από αυτούς που ανέλαβαν την "προβολή" ή τις "πολιτιστικές εκδηλώσεις";;;;;

Δαπάνες για τη διαφήμιση των προγραμμάτων του Ιδρύματος ύψους 355.000,00 € (Για πρώτη φορά υπήρξε υποστήριξη της προβολής των προγραμμάτων του Ιδρύματος ).

Στις παραπάνω δαπάνες δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος της λειτουργίας των Παραρτημάτων, η αύξηση του αριθμού των ΣΕΠ κατά 25%, η διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ιδρύματος, η συμμετοχή του σε διεθνείς και άλλες Εκθέσεις κλπ. για προβολή των Προγραμμάτων Σπουδών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ