Υφ. Παιδείας: Δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα στα διαλείμματα

Για το μάθημα της Γυμναστικής η υφυπουργός Παιδεία διευκρίνισε ότι θα υπάρξει ειδική πρόνοια

21/08/2020

Ενημερώθηκε: 21/08/2020, 16:45

Άκουσε το άρθρο

Δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους μαθητές στους εξωτερικούς χώρους και στα διαλείμματα.

Αυτό δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Για το μάθημα της Γυμναστικής η υφυπουργός Παιδείας διευκρίνισε  ότι  θα υπάρξει ειδική πρόνοια και πρόσθεσε πως “Μπορεί ακόμη και να χωρίζεται η τάξη σε μικρότερες ομάδες”.

Σχετικά με τις σχολικές  γιορτές, η Σοφία Ζαχαράκη είπε πως  θα γίνονται με μικρότερο αριθμό ατόμων.

Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν πώς να παραμένουν ασφαλή, γι’ αυτό και θα τεθούν κατευθύνσεις που θα ισχύουν για όλους, είπε η υφυπουργός και τόνισε:«Στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να φορούν τη μάσκα.»

Όπως είπε θα υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση κρούσματος σε σχολείο που θα αφορά ακόμα και το κλείσιμο του σχολείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

«Θα έχουμε πλήρη εικόνα την επόμενη εβδομάδα για τον αριθμό παιδιών στα τμήματα του δημοτικού», επεσήμανε.

 

Σχόλια (27)

Καγκουρό
|

@Γαλλία και Ισπανία
Έτσι ακριβώς είναι. Ευχαριστώ.

Γαλλία και Ισπανία
|

Η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική στο Δημοτικό, και τα σχολεία που έχουν ανοίξει στη Γερμανία και τη Δανία επίσης δεν την επιβάλλουν ακριβώς επειδή δεν είναι τόσο αποτελεσματική σαν μεμονωμένο μέτρο.

Καγκουρό
|

@Ανοικτά σχολεία χωρίς υποχρεωτική μάσκα
"Τα σχολεία είναι ανοικτά σε Γερμανία, Δανία και Γαλλία...".
Προτείνω να ξαναελέγξετε τις πηγές σας. Για τη Γαλλία τουλάχιστον, που τα σχολεία ανοίγουν 1η Σεπτέμβρη σύμφωνα με το Γαλλικό Υπ. Παιδείας. Γερμανικά ή Δανικά, δυστυχώς δεν γνωρίζω.
"Tous les élèves de retour à l'école, au collège et au lycée dès le 1er septembre 2020".(πηγή: Ministère de l'Education Nationale de la Jeunesse et des Sports).

@Σχόλιο 23 Αυγ 18:12
Χώρα που να λέγετε "βόρεια Ευρώπη" ή "πολλές άλλες χώρες του κόσμου", δεν γνωρίζω. Αν θέλετε, γίνετε λίγο ποιό συγκεκριμένος. Εκπαιδευτικοί είμαστε και καλό είναι να μιλάμε με στοιχεία νομίζω.

Σχολείo
|

Και τι θα γίνει με τα παιδιά που πλακώνονται στο ξύλο μεταξύ τους για πλάκα;
Ή ο ένας ασκεί βία στον άλλον για πλάκα; Σε αυτούς υπάρχει ή δεν υπάρχει η μάσκα, θα είναι το ίδιο ε; Σοφία, δεν υπάρχει παιδεία. Αφού, οι γονείς και οι καθηγητές δεν έχουν παιδεία, θα έχουν οι μαθητές; Στα διαλείμματα δηλαδή θα τους έχετε από απόσταση τους μαθητές, γι' αυτό δεν θα φοράνε μάσκα; Από την μια έχεις και ένα δίκιο. Δεν γίνεται από το πρωί μέχρι το μεσημέρι να φοράς συνέχεια μάσκα. Στα διαλείμματα είναι πιο λογικό να την βγάλεις.

Σχόλιο
|

@καγκουρο τα σχολεία στη βόρεια Ευρώπη έχουν ανοίξει και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου ! Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ελλάδα !!

Ανοικτά σχολεία χωρίς υποχρεωτική μάσκα
|

Τα σχολεία είναι ανοικτά σε Γερμανία, Δανία και Γαλλία, χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας σε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο. Θα ανοίξουν και σε Ιταλία και Ισπανία κανονικά τον Σεπτέμβριο.

Η λύση είναι η ΜΕΙΩΣΗ του αριθμού των μαθητών και η αύξηση των αποστάσεων στις αίθουσες.

Καγκουρό
23 Αυγ 2020 01:07

@Σχολιο
Μα σε ποιά χώρα "σε όλο τον κόσμο" είναι ανοιχτά τα σχολεία "αυτή την περίοδο"??? Στην Αυστραλία?

Χαρα
|

Έστειλα τον γιο μου με μάσκα Σπάιντερμαν στο σχολείο και γύρισε με μια Σούπερμαν που αντάλλαξε με τον κολλητό του

Καγκουρό
|

@Σχολιο
Μα σε ποιά χώρα "σε όλο τον κόσμο" είναι ανοιχτά τα σχολεία "αυτή την περίοδο"??? Στην Αυστραλία?

Σχολιο
|

Είναι απλά τα πράγματα εκτός από αυτούς που δε θέλουν να καταλάβουν. Ναι μάσκα στο σχολείο όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο αυτή την περίοδο . Τι δεν καταλαβαίνετε ;

pantelis
|

Καλές καταλήψεις εύχομαι από το νηπιαγωγείο...
Σκέψου το νηπιακι να ξυπνάει νωρίτερα και να τρέχει με το λουκετο και την αλυσίδα... Θα μετράνε τόσες μέρες καταλήψεις στο myscool που ο μετρητής θα γίνει overflow για αυτούς που ξέρουν το τελευταίο;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ (ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ)
|

Για να καταλάβω ακριβώς τί οδηγίες θα δώσω στα παιδιά!Όταν είναι μέσα στην τάξη καθισμένα στο θρανίο τους, θα πρέπει να τους επιβάλλω να φοράνε μασκα?Και όταν χτυπάει το κουδούνι μπορούν να πετάνε τη μάσκα στο θρανίο ή τα πιο υπάκουα να την βάζουν στην ΚΩΛΟτσεπη και να τρέχουν σαν μανιασμένα έξω να πάρουν αέρα ή να προλάβουν να πάνε στο κυλικείο να φάνε τυρόπιτα?ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ?

ΓΕΩΡΓΙΟΣ
|

Ερώτηση ηλιθίου: με τα ασύγχρονα διαλείμματα έχετε σκεφτεί οι ιθύνοντες έναν πολύ ασήμαντο αλλά πολύ σοβαρό παράγοντα που αφορά κυρίως στα Γυμνάσια, στα ΓΕΛ και πολύ περισσότερο στα ΕΠΑΛ, που οι εκπαιδευτικοί εναλλάσσονται στα τμήματα από ώρα σε ώρα;
π.χ Όταν ένα τμήμα ξεκινά το μάθημά του με καθηγητή, ο οποίος την ίδια χρονική στιγμή θα θα βρίσκεται σε άλλο τμήμα, λόγω ασύγχρονων διαλειμμάτων, τί θα γίνεται; Μην μου πείτε ότι θα προβλέπεται από το ωρολόγιο πρόγραμμα, διότι προφανώς δεν έχετε ασχοληθεί με σχολικά προγράμματα και κυρίως των ΕΠΑΛ. Να μην ξεχάσετε παρακαλώ τους εκπαιδευτικούς που διατίθενται σε επιμέρους σχολεία και θα πρέπει να μετακινούνται σε αυτά εντός της ίδιας ημέρας σε πολλές περιπτώσεις διότι δεν βγαίνουν διαφορετικά οι ώρες.....κλπ/κλπ

ΘΑΝΑΣΗΣ
|

Αντί να κλειστούν στο γραφείο τους και να σχεδιάσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων παίρνουν με τη σειρά τα κανάλια και δηλώνουν ό,τι τους κατέβει εκείνη την ώρα στο κεφάλι...

Διαφορετικά διαλείμματα...
|

Έχουν δοκιμάσει να φτιάξουν πρόγραμμα με διαφορετικά διαλείμματα και εκπαιδευτικούς που πηγαίνουν σε δύο ή τρία σχολεία; Τον Ιούνιο άφησαν μόνα τους τα σχολεία να προσπαθούν να λειτουργήσουν με ασύγχρονα διαλείμματα και έγινε χαμός με τους εκπαιδευτικούς που πήγαιναν σε πολλά σχολεία. Το Υπουργείο οφείλει να βγάλει αυτό τα διαλείμματα (όπως ίσχυε στην πραγματική κανονικότητα προ κορωνοϊού χωρίς ασύγχρονα διαλείμματα) έτσι ώστε να ισχύουν τα ίδια σε όλα τα σχολεία.

Ελεος
|

Τέτοια ασχετοσύνη και τέτοια κωλοτούμπα δεν έχει ξαναυπάρξει σ αυτό το υπουργείο. Να μας εξηγήσει η κα Ζαχαράκη πως θα ελέγχεται η σωστή αφαίρεση και επανατοποθέητηση της μάσκας στα παιδιά του δημοτικού.

Αλαλούμ
|

Είναι η μάσκα ο τρόπος προστασίας από τον ιό η μήπως προηγούνται άλλα πριν φτάσει κανείς στη μάσκα στα παιδιά η και στο γενικό πληθυσμό; Τι κάνουν και τι λένε άλλες χώρες; Μήπως το τραβάμε απ' τα μαλλάκια πια ;

κασσάνδρα
|

Ας δούμε πρώτα τον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες κ τις επόμενες βδομάδες όταν θα έχουν επιστρέψει όλοι από τις διακοπές γιατί κάτι μου λέει ότι όλα αυτά που σχεδιάζουν ίσως είναι σχέδια επί χάρτου. ´Όπως τα έκαναν θάλασσα με τον τουρισμό χειρότερα θα τα κάνουν με το άνοιγμα των σχολείων.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα εισαγόμενα κρούσματα είναι 1. Ρουμανία 2. Βουλγαρία 3. Σερβία 4. Αλβανία κλπ κάπως έτσι σώθηκε ο τουρισμός κ η οικονομία της χώρας

Ελένη
|

Τον Μάιο εφαρμόστηκε το σύστημα με το διάλειμμα κάθε δύο διδακτικές ωρες σε δύο ζώνες. Έτσι μειώνονται τα διαλείμματα. Στο δημοτικό ίσως γίνουν ακόμα λιγότερα. Και στο εξωτερικό έχω καταλάβει ότι συχνά αποφεύγονται οι κοινόχρηστοι χώροι για διάλειμμα, βέβαια βλέπω κάτι τάξεις σαν γήπεδα και τα σχολεία έχουν περισσότερους κ μεγαλύτερους χώρους συνολικά, οπότε μπορεί να λειτουργήσει αυτό κάπως. Βέβαια με εμάς να πηγαίνουμε από τάξη σε τάξη, δεν ξέρω πόσο εύκολη είναι η επιτήρηση των παιδιών κάθε λεπτό, όπως φαντάζονται οι ειδικοί.

Κωνσταντίνος
|

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται.... άλλα λένε τη μία μέρα άλλα την άλλη... από την απόσταση 1,5 μέτρο τον Ιούνιο και διαγώνια διάταξη στα θρανία φτάσαμε στη μάσκα και στα 25 άτομα στην τάξη.... μου φαίνεται ότι δεν έχουν ιδέα από σχολείο και μάθημα στην τάξη.... από εκ περιτροπής διδασκαλία πήγαμε στα εκ περιτροπής διαλείμματα..... από όχι μάσκα στην αρχή πήγαμε στην υποχρεωτική χρήση μάσκας... από την άποψη ότι τα παιδιά δεν είναι εστίες μετάδοσης τώρα φθάσαμε στην άποψη ότι κολλούν και οι μικροί μαθητές τους παππούδες και τις γιαγιάδες.... από την προαιρετική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους φθάσαμε στην υποχρεωτική χρήση και σε εξωτερικούς χώρους.... από το γενικό lockdown πάμε στα τοπικά.... από την κυβερνητική θέση πρώτα η δημόσια υγεία ... πάμε στην άποψη ότι η οικονομία δεν αντέχει.....ΤΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;;

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

Πιστεύω ότι στο μάθημα της γυμναστικής θα είναι πολύ δύσκολο να προστατευτούν τα παιδιά. Και δέκα μαθητές ανά τμήμα να είναι, η επαφή είναι δεδομένη (π.χ στα ομαδικά, στο χορό, στις ενδοσχολικές διοργανώσεις). Και σίγουρα θα είναι δύσκολο να φοράνε μάσκα, γιατί θα γίνετε μούσκεμα και από την συχνότητα της αναπνοής(ειδικά τις κρύες μέρες) και από τον ιδρώτα. Δύσκολος γρίφος και δεν θέλει προχειρότητα διότι είναι το πιο ¨επικίνδυνο¨ μάθημα στη εξάπλωση του ιού. Ο γρίφος είναι ακόμη δυσκολότερος αν θα πρέπει τα σπασμένα τμήματα να συνδυαστούν με τα ασύγχρονα διαλείμματα. Ο αριθμός των 25 ατόμων είναι ο σίγουρα ο πιο επικίνδυνος.

Ιάσων
|

Δεν θα είναι υποχρεωτική ειδικά εκεί που θα είναι πιο αναγκαία. Εκτός και αν θεωρούν ότι το σενάριο των διαφορετικών διαλειμμάτων είναι εφαρμόσιμο. Γιατί δεν δοκιμάζουν να φτιάξουν το πρόγραμμα ενός πραγματικού σχολείου και να μας το δείξουν;

Εκπαιδευτικός
|

Άρα τα παιδιά θα αλλάζουν μάσκα μετά από κάθε διάλειμμα (θα θέλουν άρα 6 διαφορετικές μάσκες την ημέρα); Ή μήπως θα βγάζουν και θα βάζουν την ίδια, αφού πρώτα την έχουν ακουμπήσει με τον λάθος τρόπο; Ή μήπως θα την κατεβάζουν κάτω από το πηγούνι, το οποίοι να σημειωθεί είναι ολέθριο λάθος; Και οι εφημερεύοντες θα τρέχουν από παρέα σε παρέα στο προαύλιο για να τηρούν τα παιδιά τις αποστάσεις; Κι αν κάποιο παιδί την βγάλει στις σκάλες, μέσα στο κτήριο, θα πρέπει να το τσακώσει κάποιος καθηγητής και να το τιμωρήσει;

Ειρηνη
|

Συγνώμη αλλά τα νήπια μπορούν να βάζουν βγάζουν μάσκα συνέχεια;μάλλον δουλευομαστε...

Αξιοπρεπής
|

@ειρηνη δεν έχεις καταλάβει μου φαίνεται ποσο απαραίτητη είναι η μάσκα! Δεν δουλευόμαστε, εργαζόμαστε !

Εφη
|

Συντονιστείτε και αποφασίστε! Άλλα λέει ο ενας και άλλα ο άλλος! Δε μπορείτε να κάνετε μια κοινή σύσκεψη και μετά να γίνουν ανακοινώσεις ; Όλοι οι Υπουργοί έχουν αδειάσει το Υπουργείο Παιδείας!

Ειρηνη
|

Κ ποιος θα βάζει βγάζει μάσκα συνέχεια;δουλευομαστε;επιτέλους λίγη αξιοπρέπεια στην ανθρωπινη ζωή...

Νίκος
|

Σωστή απόφαση. Μπράβο σας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ