Σήμερα: Άτυπη και ανεπίσημη διαδικτυακή συνάντηση Επιτροπής Πρυτάνεων-Ν. Κεραμέως- Μ. Χρυσοχοίδη για το “Ειδικό Σώμα Δημόσιας Εξουσίας” στα ΑΕΙ

Η τακτική Σύνοδος Πρυτάνεων θα γίνει τριήμερο 16,17 και 18 Δεκεμβρίου

08/12/2020

Ενημερώθηκε: 09/12/2020, 06:36

Άκουσε το άρθρο

Άτυπη και ανεπίσημη διαδικτυακή συνάντηση, θα πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη , στις 11 το πρωί,  η  Τριμελής Επιτροπή Πρυτάνεων (που εκπροσωπεί τους Πρυτάνεις όλων τα Πανεπιστημίων της χώρας)   με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με μοναδικό θέμα συζήτησης το υπό σύσταση,  Ειδικό Σώμα  Δημόσιας Εξουσίας,  που θα μεριμνά για την ασφάλεια του πανεπιστημιακού χώρου και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Στη συνάντηση αυτή οι δύο υπουργοί θα παρουσιάσουν το σχέδιο προθέσεων, ενώ από την πλευρά της η τριμελής Επιτροπή Πρυτάνεων θα κάνει τη δική της αντιπρόταση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ουσιαστικά θα κάνει ένα ”πάντρεμα” με την εισήγηση της Κυβέρνησης.

Από τις μέχρι τώρα  δηλώσεις των δύο υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, το σχέδιο της Κυβέρνησης έχει ως εξής:

Τα χαρακτηριστικά του νέου Ειδικού Σώματος  
   

  •  Θα είναι μια ομάδα η οποία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση.Θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση διότι το Πανεπιστήμιο είναι ένας ειδικός χώρος, έχει σαφώς  ιδιαιτερότητες.
  •  Θα είναι μια ομάδα ένστολη, αλλά όχι με στολές που έχουμε συνηθίσει. Τα μέλη του θα έχουν   μια  διαφορετική στολή που θα παραπέμπει ακριβώς στην ιδιαιτερότητα αυτού του σώματος.
  •  Θα διατίθενται τα μέλη   αυτής της ομάδας στα Πανεπιστήμια ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Ιδρύματος. Διότι διαφορετικές ανάγκες έχουν τα κεντρικά Πανεπιστήμια, όπως βλέπουμε  και από τα συμβάντα  και διαφορετικές κάποια άλλα. Και επίσης ανάλογα με τις εποχιακές ανάγκες, διαφορετικές ανάγκες έχουμε Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, με βάσει τα διάφορα γεγονότα, και διαφορετικές έχουμε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο.
  •     Το πλεονέκτημα  είναι ότι , με ευέλικτη σύνθεση, Θα είναι ένα ευέλικτο σώμα και θα μεριμνά για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της δημόσιας περιουσίας.

Ειδικές ποινές για τα μέλη της κοινότητας των ΑΕΙ  

  • Θα υπάρχουν συγκεκριμένες συνέπειες για όσους βάλουν και συμμετέχουν σε   δράσεις οι οποίες βάλουν κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας, κατά της αξιοπρέπειας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, βάλουν κατά της δημόσιας περιουσίας
  • Θα υπάρξουν ιδιαίτερες αυστηρές ποινές εάν αυτοί είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Κάρτες εισόδου

Για τις κάρτες εισόδου στα Πανεπιστήμια  είναι ένα θέμα που  θα συζητηθεί με την ακαδημαϊκή κοινότητα για το ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Προτείνουν κάμερες

Ήδη με ανακοινωθέν ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης , προ ημερών , με ανακοινωθέν εισηγήθηκε: “Επανεξέταση του καθεστώτος φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητικών εστιών, με συνολική περίφραξη τους, στοχευμένη τοποθέτηση φυλάκων στα σημεία που εμφανίζουν εντονότερη εγκληματική κίνηση, φωταγώγηση προαύλιων χώρων με συστήματα που δεν μπορούν εύκολα να καταστραφούν, τοποθέτηση καμερών ασφαλείας που να καλύπτουν όλους τους εξωτερικούς και ανοιχτούς εσωτερικούς χώρους, με έμφαση στους χώρους των εργαστηρίων”.

Σύνοδος Πρυτάνεων

Η τακτική Σύνοδος Πρυτάνεων έχει προγραμματιστεί  διαδικτυακά για το τριήμερο 16,17 και 18 Δεκεμβρίου, την οποία διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με κυρίαρχα θέματα:

Α. Πως θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις  εξαμήνου των φοιτητών,και,

Β. Τα ποιοτικά κριτήρια και οι προγραμματικές συμφωνίες των ΑΕΙ

Κατά την τρίτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου των Πρυτάνεων έχει προσκληθεί να παραστεί  και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Σχόλια (13)

Ενσωμάτωση των πρώην ΤΕΙ στα πανεπιστήμια
|

Οριστική λύση θα δοθεί όταν οι σχολές και τα τμήματα των πρώην ΤΕΙ ενοποιηθούν με αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα. Η διοικητική ένωση με προσθήκη νέων πανομοιότυπων τμημάτων (πχ. Σχολών Μηχανικών) ή νέων ιδρυμάτων (ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ, Διεθνές Πανεπιστήμιο) δε θα ευνοήσει τους φοιτητές και τους νέους αποφοίτους.

Το υπουργείο ας λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να μη φτάσουμε πάλι στο σημείο να μιλάμε για άλλη μια μεταρρύθμιση χωρίς αποτέλεσμα - όπως η "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ το 2001. Σκεφτείτε πόσο καλύτερη θα ήταν η κατάσταση σε θέσεις προσωπικού, διαθέσιμους πόρους και επαγγελματικά δικαιώματα αν τότε είχαν γίνει συγχωνεύσεις ομοειδών τμημάτων και τα ΤΕΙ είχαν καταργηθεί ως βαθμίδα.

Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες τόσο το καλύτερο για τους νέους που τώρα σπουδάζουν και δεν πρέπει να αποφοιτήσουν την επόμενη δεκαετία με ένα πτυχίο β' κατηγορίας.

@ μην ξεχάσει πάλι να υπογράψει τα integrated masters
|

Δυστυχως σίγουρα θα το «ξεχάσει» πάλι! Βλέπεις η αξιοκρατία σταματάει στο δικό μας συμφέρον ή στο συμφέρον αυτών που εξυπηρετούμε...

μην ξεχάσει πάλι να υπογράψει τα integrated masters του ΠΑΔΑ
|

Ας τους τα πάει κάποιος στο τραπέζι για υπογραφές ειδάλλως να μας πουν γιατί δεν τα υπογράφουν αφού έχουν λάβει την έγκριση της ΕΘΑΑΕ!

Δον Κιχώτης
|

@ Ναι στην πολιτική σκέψη, όχι στη βία και την απάθεια
Άριστα, 10΄(δέκα με τόνο)

Ναι στην πολιτική σκέψη, όχι στη βία και την απάθεια
|

@Σε καλό δρόμο: Το "τραπεζάκι άραγμα στις εισόδους" αποτελεί δείγμα υγείας των ιδρυμάτων, σημαίνει ότι οι φοιτητές πράγματι ασχολούνται και με τις σπουδές και με τα κοινά, σέβονται το διπλανό τους "τραπεζάκι" και μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες της δημοκρατίας και της πολυφωνίας, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Βουλή. Η κατάληψη όμως χώρων από 'αυτόνομους', σε σημείο να κάνουν και έξωση των εκλεγμένων ΔΣ και επισήμων Συλλόγων φοιτητών από τους χώρους που επισήμως με απόφαση Τμήματος ή Σχολής έχουν παραχωρηθεί σε αυτούς (έτσι έχει γίνει στη Σχολή μου) είναι πέρα και από το νόμο της ζούγκλας.

Η ηλεκτρονική ψήφος είναι χρήσιμη αλλά και όχι και ικανή για να καλλιεργήσει στους φοιτητές την έννοια της δημοκρατίας, του κοινού συμφέροντος και της κοινωνικής συναίνεσης. Η αποχή της σιωπηλής πλειοψηφίας από τα κοινά και η απαξίωση της πολιτικής σκέψης μέσα και έξω από τα ΑΕΙ αποτελούν την κύρια αιτία οπισθοδρόμησης της χώρας και είναι αυτές που οπλίζουν το χέρι όσων καπηλεύονται και μονοπωλούν τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Σε καλό δρόμο
|

Αν καταφέρει και εξυγιάνει και το πανεπιστήμιο και οι φοιτητές Βα ψηφίζουν ηλεκτρονικά για να σταματήσει το τραπεζάκι άραγμα στις εισόδους θα είναι μια μεγάλη επιτυχία επισης.

Κώστας - Μέλος ΔΕΠ
|

"ειδικό σώμα"...."ειδική στολή"...."ιδιαιτερότητες των χώρων"...."ευελιξία στην ομάδα"...Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο και το ειδικό στους χώρους των ΑΕΙ...δημόσιοι χώροι είναι όπως χιλιάδες άλλοι και η οποιαδήποτε παραβατικότητα εκεί δεν έχει ΚΑΜΙΑ διαφορά με την ίδια παραβατικότητα σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της επικράτειας...η Αστυνομία πρέπει να αφεθεί να κάνει και εκεί τη δουλειά της όπως και αλλού...όταν βαφτίζουμε κάτι "ειδικό", "ιδιαίτερο", τότε ετοιμαστείτε για μεσοβέζικες λύσεις και ημίμετρα.

Ερωτήματα
|

Μερικά λεπτά και ευαίσθητα θέματα που κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει να συζητηθούν, εφόσον βέβαια κριθεί ότι πράγματι αφορούν την ασφάλεια, τον κανονισμό λειτουργίας και το πειθαρχικό δίκαιο των ιδρυμάτων:

1. Θα αποκτήσουν τα κτίρια ωράριο λειτουργίας πέραν του οποίου θα κλειδώνουν και δεν θα μπορούν να λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις και συναθροίσεις, όπως ισχύει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες;

2. Μέχρι πόσοι κατειλημμένοι (δηλαδή μη επίσημα παραχωρημένοι) χώροι ('αυτόνομα στέκια') θα επιτρέπεται να λειτουργούν σε κάθε ίδρυμα;

3. Μέχρι πόσες καταλήψεις τον χρόνο θα επιτρέπονται ανά Σχολή/Τμήμα και με ποια κριτήρια θα θεωρούνται αυτές νόμιμες;

4. Μέχρι πόσα πάρτι/γλέντια το χρόνο ανά κτίριο θα επιτρέπονται από πανεπιστημιακούς διοργανωτές και πόσα από εξωπανεπιστημιακούς; Θα εκδίδονται αποδείξεις και θα ελέγχονται τα παραστατικά αγοράς των σχετικών ποτών;

5. Θα τιμωρείται η παραβίαση των πάσης φύσεως μέτρων ασφαλείας των κτιρίων (λουκέτα, αλυσίδες, κλειδαριές, πόρτες);

6. Θα τιμωρείται η αναγραφή συνθημάτων και γκράφιτι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους και οι δολιοφθορές όπως π.χ. το σπάσιμο υαλοπινάκων;

Θα μου πείτε 'αυτά είναι τα προβλήματα που σε απασχολούν;' και η απάντηση είναι ναι, γιατί για όλα τα υπόλοιπα 'βαρύτερα' παραπτώματα υπάρχει ήδη επαρκής νομοθεσία, και απλά τώρα θα αποκτήσουμε ειδικά όργανα του νόμου για να την εφαρμόσουν.

Πλάκα πλάκα...
|

...με δυο βήματα μπρος και ένα βήμα πίσω ο Χρυσχοΐδης αρχίζει να βάζει μια μικρή τάξη σε αυτό το χουλιγκανισμό που καπηλεύεται τους αγώνες των ανθρώπων (αριστερών και δεξιών) για ελευθερία. Κανείς που καίει, βιαιοπραγεί και απειλεί δεν έχει σχέση με τους αγώνες για τη δημοκρατία. Δε ζούμε στη Βόρεια Κορέα ούτε στη Συρία να έχουμε να αντιμετωπίσουμε δικτάτορες και ασφαλίτες πια. Αν κάποιος πιστεύει ότι η σημασία μιας αναχρονιστικής έννοιας ασύλου είναι σημαντικότερη της εύρυθμης λειτουργίας πανεπιστημίων που προάγουν τη γνώση, ας βγει και να το πει. Ως μέλος ΔΕΠ σε κεντρικό ίδρυμα της Αθήνας (αυτό που καίγεται πιο συχνά) έχω σοκαριστεί με την ολιγωρία της ακαδημαϊκής κοινότητας να τιμωρήσει την ασυδοσία και το χουλιγκανισμό, που καμία σχέση δεν έχει με αγώνες αριστεράς ή ελευθερίας του λόγου.

ασφάλεια και προστασία
|

Μου φαίνεται αδιανόητο να μην υπάρχουν κάμερες και έλεγχος στην είσοδο κάθε ΑΕΙ και να μπορεί ανενόχλητα ο καθένας (με κουκούλα ή όχι) να μπαίνει μέσα στο χώρο και να κάνει ό,τι θέλει. Πουθενά στον κόσμο.

Εκπαιδευτικός
|

Και πως θα κάνει ο κάθε νέος επαναστάτης το κομμάτι του....την επανάστασή του βρε αδερφέ...μια κατάληψη ένα μικρό μπάχαλο...τα πανεπιστήμια ηταν για να εξελίσσονται τα μελη των 15μελων των σχολείων...τωρα τι θα απογίνουν οι νεοι αυτοί; Πέρα από πλάκα η ασυδοσία των προηγούμενων ετών θα λειτουργήσει ως ελατήριο και πιθανόν να μας παει στην άλλη άκρη .... Όσοι την υπέθαλψαν είναι συνυπεύθυνοι οπότε είναι αργά για δάκρυα

George Papdak
|

Γιατί πρέπει να ανακαλύψουμε το τροχό στο Ελλαδιστάν. Επισκεφτείτε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό να δείτε πως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια από το ΜΙΤ μέχρι την Ουγκάντα.

είναι σαφές ευχαριστούμε
|

από Προστασία του Πολίτη, πάμε σε Σώμα Δημόσιας Εξουσίας, έγινε σαφές στους Πρυτάνεις, βλέπω ότι πρωτοστατεί το ΕΛΜΕΠΑ ή κάνω λάθος??

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ