Αργοπορεί η διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης

Η ανακοίνωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας δεν αφορά μόνο την ανάγκη πληροφόρησης των υπηρετούντων στελεχών εκπαίδευσης ή όσων ενδιαφέρονται για τις θέσεις αυτές αλλά ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα

27/11/2021

Άκουσε το άρθρο

Η αναμενόμενη στις αρχές Νοεμβρίου έκδοση της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ακολούθως της αντίστοιχης για την επιλογή Συμβούλων Εκπαίδευσης (Σχολικών Συμβούλων) δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Η μόνη εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας ενέργεια προς την κατεύθυνση εκκίνησης των διαδικασιών επιλογής στελεχών υπήρξε η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τα μέλη ΔΕΠ για τον ορισμό τους ως μελών των Συμβουλίων Επιλογής για την κατάρτιση πινάκων επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Η πρόσκληση αυτή εκδόθηκε στις 10 Νοεμβρίου και η εικοσαήμερη προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την προσεχή Τρίτη 30 Νοεμβρίου.

Καμία άλλη εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί και καμία επίσημη ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος δεν έχει γνωστοποιηθεί από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας.

Ο χρόνος κυλά και οι πρώτες εκτιμήσεις για επιλογή και τοποθέτηση νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης αλλά και Συμβούλων  Εκπαίδευσης έως ή μέσα στα Χριστούγεννα δείχνουν να απομακρύνονται, χωρίς να είναι σαφές πότε θα δρομολογηθούν και θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Ακόμη πιο θολό παραμένει το τοπίο και ο χρόνος επιλογής των υπολοίπων στελεχών που θα ακολουθήσει, με τελευταίους τους Διευθυντές σχολικών μονάδων, που εύλογο είναι να επιλεγούν εντός του καλοκαιριού, απαραίτητο όμως να έχει προηγηθεί η επιλογή όλων των υπολοίπων στελεχών εκπαίδευσης.

Η ανακοίνωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας δεν αφορά μόνο την ανάγκη πληροφόρησης των υπηρετούντων στελεχών εκπαίδευσης ή όσων ενδιαφέρονται για τις θέσεις αυτές αλλά ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα η οποία έχοντας να αντιμετωπίσει τόσες δυσκολίες στην καθημερινή εκπαιδευτική ζωή δεν πρέπει να αιφνιδιαστεί.

Σχόλια (49)

Συνέντευξη με webex?
|

@ @Συνέντευξη με webex? (29 Νοε 2021 07:21)
"Σοβαρά μιλάμε τώρα;" .....
- όταν η Βουλή κλείνει και απολυμαίνεται με ΕΝΑ κρούσμα,
- όταν και χωρίς κανένα κρούσμα, λειτουργεί με 10-20 από τους 300,
- όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ το προγραμματισμένο Συνέδριο της ΝΔ (που θα γινόταν με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων) εξαιτίας της κατάστασης,
- όταν έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα, 600 διασωληνωμένους και τακτικά χειρουργεία με λίστα αναμονής σε 5ψήφια νούμερα (ναι.... 5ψήφια!),
- όταν ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου (υπάρχει άραγε άλλος, που να έχει καλύτερη εικόνα της κατάστασης?) προτείνει "κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους",
- όταν επιπλέον μας προέκυψε η Μποτσουάνα με τη μετάλλαξη "Ο", για την οποία οι πλέον ειδικοί παγκοσμίως, ακόμα "το ψάχνουν"...... και για τη μεταδοτικότητά της και για τα συμπτώματα και για τις επιπτώσεις και για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων,
ε ναι..... τότε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα και "όταν μπαίνει ένας εκπαιδευτικός στην τάξη απέναντι σε 25-27 μαθητές" και "να μπαίνει ένας υποψήφιος σε αίθουσα απέναντι σε μια 5μελή επιτροπή". Πολύ σοβαρά μιλώντας τώρα λοιπόν, η "αναγκαιότητα" για κρίσεις στελεχών υπό της παρούσες συνθήκες, προσωπικά νομίζω ότι καταντά κωμικοτραγική.

@Στέλεχος Εκπαίδευσης
"μια χαρά αντιλαμβάνεσαι τη συγκρότηση του υποψηφίου και από απόσταση".
Θεωρητικά.... όλα γίνονται. Στην πράξη, ακόμα και στις δια ζώσης συνεντεύξεις, έχουν γίνει πάμπολλες φορές λάθος εκτιμήσεις και "κακές" επιλογές(και δεν εννοώ αυτές στις οποίες αναφερθήκατε, που ΔΕΝ έγιναν ακούσια). Επίσης, εσείς προσωπικά μπορεί να έχετε την εμπειρία-γνώση-ένστικτο, να ανιχνεύσετε την προσωπικότητα και τη συγκρότηση 100 υποψηφίων πχ ακόμα και από την Αμερική. Είναι δεδομένο για όλα τα συμβούλια(διορισμένα....) και για όλους τους υποψηφίους? Επίσης, πώς μπορεί ειδικά στην εξ αποστάσεως, να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η διαφάνεια στις διαδικασίες? Εδώ ακόμα και στις δια ζώσης έχουμε κάθε φορά ενστάσεις και προσφυγές.

@Ι.Κ. (28 Νοε 2021 22:07)
Όσα περιγράφετε, ισχύουν ΚΑΚΩΣ! Αν θεωρούμε ότι η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ συνέντευξη για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης(δηλ. για τα παιδιά μας και για την παιδεία) ΔΕΝ είναι σημαντική ή αποτελεσματική, τότε μπορούμε να την καταργήσει κιόλας. Και δεν χρειάζεται καν, η επίκληση της πανδημίας.

aa
|

Καλά, το άρθρο το διαβάσατε ορισμένοι; Δηλaδή αν ο ιός μείνει μέχρι το 2025, δεν θα κάνουμε κρίσεις ποτέ; Ωραία, συνεντεύξεις δεν μπορούν να γίνουν εύκολα: Οι αιτήσεις που θα γίνουν ηλεκτρονικά, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΗΔΗ;

οι ίδιοι
|

μα, γιατί χολοσκάτε; για ποια φοβερή αλλαγή προσώπων και ανανέωση μιλάτε συνεχώς; αφού τα πρόσωπα θα είναι πάνω-κάτω τα ίδια, εκτός από τα αναμενόμενα κομματικά ασανσέρ...

@Συνέντευξη με webex?
|

Όταν μπαίνει ένας εκπαιδευτικός στην τάξη απέναντι σε 25-27 μαθητές, υπάρχει πρόβλημα να μπαίνει ένας υποψήφιος σε αίθουσα απέναντι σε μια 5μελή π.χ. επιτροπή; Σοβαρά μιλάμε τώρα;

Στέλεχος Εκπαίδευσης
|

Φυσικά και μπορούν να γίνουν κρίσεις και θα έπρεπε να είχαν γίνει καιρό τώρα για να ξέρει ο καθένας τι γίνεται. Οι συνεντεύξεις μια χαρά μπορούν να γίνουν μέσω πλατφόρμας και μια χαρά αντιλαμβάνεσαι τη συγκρότηση του υποψηφίου και από απόσταση. Είδαμε και στις δια ζώσης συνεντεύξεις πόσο αποτιμάται η συγκρότηση έναντι της πολιτικής ταυτότητας. Κάντε κρίσεις ΤΩΡΑ!! Αλλιώς δεν προχωράει τίποτα, ούτε καν η αξιολόγηση.

Στελέχη .... με το κιάλι
|

Αν συνεχίσει να συσσωρεύεται ο όγκος της Γραφειοκρατίας στις πλάτες του Διευθυντή, τότε, σε λίγο κανείς δεν θα θέλει να γίνει Διευθυντής Σχολικής Μονάδας. Και μην αρχίσετε τα περί επιδόματος, γιατί για 180-250 ευρώ καθαρά το μήνα (και ... ούτε - βλ. προϊσταμένους ολιγοθέσεων ή νηπιαγωγείων), ποιος θα θέλει να τραβάει κουπί στη γαλέρα;

ΔΜ
|

@ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝΑ, αν εννοείτε ως πραγματοποίηση ονείρου την Διευθυντική θέση σε Δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα, πραγματικά δεν έχω λόγια!

Ι.Κ.
|

@Συνέντευξη με webex?
Ξεκινάω από το τελευταίο. Για να αποφευχθούν τυχόν "παρατράγουδα" πρότεινα να περάσει άμεσα από τη Βουλή σχετική διάταξη που προφανώς θα ρυθμίζει τον τρόπο της εξ αποστάσεως συνέντευξης.

Επί της ουσίας, όπως γνωρίζουμε όσοι έχουμε περάσει τέτοιες συνεντεύξεις, η διαδικασία είναι μάλλον τυπικού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα. Πολλές φορές υποψήφιοι με περισσότερα προσόντα από τα μέλη των Συμβουλίων Επιλογής, τυπικές ερωτήσεις με αναμενόμενες απαντήσεις, μια κουραστική διαδικασία για τα μέλη του Συμβουλίου και στο τέλος παρόμοιες βαθμολογίες για τους περισσότερους υποψήφιους (εκτός ολίγων που ευνοούνται λόγω κομματικής ταμπέλας ή πρότερης γνωριμίας).
Μετά μάλιστα από διάφορες δικαστικές αποφάσεις, λίγα μέλη Συμβουλίων τολμούν να διαφοροποιήσουν με μεγάλες αποκλίσεις τη βαθμολογία τους για όλους τους υποψήφιους.
Αλήθεια, η εξέταση σε μαθήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι για σένα λιγότερο σημαντική διαδικασία από την συνέντευξη για επιλογή στελεχών;
Τέλος, για τις λίγες ακραία προβληματικές υποψηφιότητες για τις θέσεις στελεχών, η συζήτηση μεταξύ των μελών των Συμβουλίων επιλογής έχει γίνει πολύ πριν τη συνέντευξη και ακολουθείται τακτική χαμηλής βαθμολόγησης που οδηγεί στον αποκλεισμό τους από τις θέσεις. Λέτε να περίμεναν το 20λεπτο της συνέντευξης για να βγάλουν συμπέρασμα για τις περιπτώσεις αυτές; Η σχετική πληροφόρηση προϋπάρχει.

Μάρθα
|

Πρέπει να γίνουν επιτέλους οι κρίσεις στελεχών: νέα πρόσωπα, σπουδές, ιδέες, καινοτομία. Μπουχτίσαμε με την παιδαγωγική και τη διοίκηση του 1960. Δεν αλλάζει το πράγμα αν δεν αλλάξουν τα πρόσωπα!

ΜΤ
|

Ήρεμα... όλα θα γίνουν. Εν μέσω πανδημίας και εν μέσω της χρονιάς δεν είναι εύκολες οι κρίσεις!

Συνέντευξη με webex?
|

@Ι.Κ.
Αγαπητέ/τη μου, ΣΤΕΛΕΧΗ θα επιλέξουμε(προϊσταμένους, διευθυντές, συμβούλους) και όχι delivery boy(ή girl) για τις "παραγγελίες" της υπουργού. Κάποτε βέβαια παντρεύονταν, βλέποντας απλά μια φωτογραφία. Εσείς όμως (ή πχ μια σοβαρή εταιρία-επιχείρηση) θα επιλέγατε ποτέ κάποιον μέσω "κομπιούτερ", χωρίς να τον δείτε-εξετάσετε-έχετε άποψη δια ζώσης?
Συνέντευξη για "την προσωπικότητα και γενική συγκρότηση του υποψηφίου" λέει ο νόμος. Γίνεται αυτό με webex??? Δεν θα ήταν μια τεράστια υποβάθμιση της διαδικασίας και με πιθανά "παρατράγουδα" στην επιλογή ?

Γ.Μ
|

Ποιος λογικός άνθρωπος θα υποστήριζε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τις κρίσεις των στελεχών εν μέσω πανδημίας; Φαίνεται ότι οι κάποιοι εθελοτυφλούν, κωφεύουν και δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης εν όψει της μετάλλαξης "όμικρον".

π.κ.
|

Εν μέσω πανδημίας, εν μέσω της σχολικής χρονιάς, εν μέσω αξιολόγησης να γίνουν κρίσεις, γιατί;;;;;;;; Ακόμη και αν γίνουν στο 2022 τα νέα στελέχη να αναλάβουν μετά τη λήξη του Σχολ. Έτους 2021-2022. Αυτό είναι και το λογικότερο. Αλλιώς μόνον αναστάτωση θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή η βιασύνη κάποιων. Ας περιμένουν λίγο, είναι παιδαγωγικά ορθό και ωφέλιμο!!!!

Ι.Κ.
|

Σε απάντηση κάποιων σχολιαστών που αναφέρουν ως πρόβλημα τη δυσκολία διενέργειας συνεντεύξεων για τη διαδικασία επιλογής στελεχών λόγω covid-19, αναφέρω ότι άνετα αυτές οι συνεντεύξεις μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως. Εδώ έγιναν εξετάσεις των φοιτητών εξ αποστάσεως, δεν μπορεί να γίνει μία συνέντευξη; Προφανώς θα χρειαστεί κάποια σχετική τροπολογία και καλό είναι ήδη να περάσει από τη Βουλή μια διάταξη, που θα δίνει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως διενέργειας των συνεντεύξεων αυτών, ώστε να μην υπάρξει και εξαιτίας αυτού νέα καθυστέρηση.
Εκτός κι αν στην κυβέρνηση δεν θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία. Για λόγους που προσωπικά αδυνατώ να κατανοήσω...

Πιτσιφλής
|

Θα φύγω, αλλά θέλω πρώτα να γνωρίσω έναν νέο διευθυντή και πιο πολύ τον νέο μου σύμβουλο. Θέλω να φύγω επιμορφωμένος, θέλω τα νέα, τύπου 5x5, σεμινάρια, με ειδικά θέματα, πάνω στη διδακτική της Γλώσσας και των Μαθηματικών. Δεκαετίες αυτοδίδακτος, βαρέθηκα!
Άχρηστοι, Ανάλγητοι!...

ΥΠΟΜΟΝΗ
|

Απορώ που βρίσκεται όλοι εσείς αυτή την όρεξη και την διάθεση να ασχολείστε με τις κρίσεις στελεχών από την στιγμή που γονάτισε συνεχίζει να γονατίζει η ανθρωπότητα από τον covid.

Τρέλανε μαςςςςςς
|

Η αξιολόγηση σας μάρανε...

Γιάννης Ν
|

Είμαι έντεκα χρόνια διευθυντής σχολείου. Τέτοιο γραφειοκρατικό χάος, τέτοια ανασφάλεια, και τέτοιο ξενέρωμα δεν έχω συναντήσει στα 33 χρόνια υπηρεσίας. Όλοι έχουν βγάλει τα ημερολόγια και μετράνε πόσα χρόνια θέλουν για τη σύνταξη. Με απογοητευμένους δασκάλους και καθηγητές κάντε όνειρα για μεταρρυθμίσεις στο σύννεφο του Υπουργείου Παιδείας. Ο γάιδαρος στήλωσε τα πόδια κι όπου να ναι θα γονατίσει. Κι εσείς νομίζετε πως θα τον στείλετε στις ιπποδρομίες του Άσκοτ.

Αris
|

Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω....

ΝΙΚΟΣ
|

Γιατί βιάζεται κανείς να γίνει σύμβουλος? Να έχει 20 σχολεία παιδαγωγικής ευθύνης, το καθένα από αυτά να υλοποιεί 10 σχέδια δράσης, δηλαδή να παρακολουθεί 200 σχέδια δράσης τον χρόνο, να γράφει παρατηρήσεις να πηγαίνει συνέχεια στα σχολεία να υποστηρίζει τους συναδέλφους, να επιμορφώνει, να επιλύει κάθε πρόβλημα που προκύπτει και να είναι και υπό τον ΔΔΕ? Συν χίλιες δυο άλλες ευθύνες και καθόλου καλοκαίρι? Λέτε να βρεθούν πολλοί? Ίδωμεν.

ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
|

Έχετε ποτέ στη ζωή σας μπει στη θέση κάποιου που περιμένει για κάτι τόσο σημαντικό στη ζωή του , που ετοιμάζεται, που αγωνίζεται, που αγχώνεται και που χωρίς σοβαρή δικαιολογία συνεχώς απομακρύνεται η πραγματοποίησή του;
Προφανώς όχι!

anna
|

Πολύ σωστά πράττει το Υπουργείο και δεν προχωρά σε αλλαγές και
ανακατατάξεις εν μέσω πανδημίας.

Alekos Salonikios
|

...Ποιές διαδικασίες;...Ποιές κρίσεις;... Με τέτοια επέλαση του covid-19, το μεγάλο ζήτημα είναι αν θα πρέπει για λόγους προληπτικούς να κλείσουν ή όχι τα σχολεία, ή ακόμη αν θα επιβληθεί γενικό lock down - κι όχι αν θα γίνουν ή δε θα γίνουν οι κρίσεις (ε, ρε καημό που τό'χουν κάποιοι...) για την επιλογή στελεχών Εκπαίδευσης. Προέχει, σε κάθε περίπτωση, η προστασίας της Υγείας όπως για όλο το κόσμο έτσι και για τους εκπαιδευτικούς.

Nikoletta
|

Κι αλλο αλλαλούμ των νεοφιλελεύθερων α(χ)ρίστων..Τα προβλήματα που δημιουργούν στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι τεράστια και η ανοχή έχει τελειώσει απο καιρό! Παραιτηθείτε να ηρεμήσει η κοινωνία!!!

παράλληλα να έτρεχαν και οι αιτήσεις
|

είναι απλό. η εκπαιδευτική κοινότητα ενδιαφέρεται να έρθουν πάνω στο σβέρκο της σοβαροί και όχι κομματικοί (απίθανο μάλλον) και να πάψει η συνεχής κοροϊδία των ανίκανων ψευτοάριστων (απίθανο επίσης)

Πώς κι έτσι;
|

Δεν το περίμενε κάνεις αυτό.

αν δεν μπορούν 116 διευθυντές
|

ούτε τη δευτέρα παρουσία όλοι οι διευθυντές σχολείων ! άχρηστοι σε όλα

ΠΟΛΙΤΗΣ
|

Είναι αυτονόητο ότι θεσμική σοβαρότητα απαιτεί πρώτα τη συγκρότηση των Συμβουλίων Επιλογής και στη συνέχεια την ανακοίνωση του οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος επιλογής στελεχών.

Πρώτα οι μαθητές και οι μαθήτριες
|

Το μόνο λογικό στη φάση αυτή είναι να μην γίνουν αλλαγές στο μέσο της χρονιάς. Είναι δυνατόν να γίνουν τέτοιες αλλαγές ενώ τρέχει το διδακτικό έτος; Ποιος λογικός άνθρωπος θα δεχόταν κάτι τέτοιο; Οι νόμοι δεν υπάρχουν για να βολευτούν κάποιοι που λαχταρούν θέσεις, ο νόμος πρέπει να υπηρετεί πρωτίστως και κυρίως τα παιδία, τους μαθητές και τις μαθήτριες, και μετά τις επιθυμίες και φιλοδοξίες του καθενός.

glgiannis
|

@Νατάσα
μάλλον είσαι διευθύντρια ή συντονίστρια και μάλλον δεν βλέπεις να ξαναγίνεσαι!
Πάντως οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται από όλους και ο συγκεκριμένος καθυστερεί υπερβολικά! Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν.

Αλλά άμα έχεις μάθεις στην "παράταση" ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ