Καθηγητής του ΑΠΘ κάνει εκτίμηση εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και συναισθηματικής ανάλυσης των πολιτικών tweets

15/05/2023

Άκουσε το άρθρο

Ι. Πήτας, Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Τι έκανε παλιά ένας καλός κομματάρχης; Εκτός από το να προβάλλει το κόμμα του στο καφενείο και πόρτα-πόρτα, αφουγκράζονταν τα θετικά ή αρνητικά σχόλια των ψηφορόρων και τα  μετέφερε στο κόμμα του για διόρθωση της πορείας.

To ίδιο κάνει και το Υπολογιστικό Πολιτικό Βαρόμετρο χρησιμοποιώντας μιά ‘μοντέρνα πολιτική αγορά’, δηλαδή το Twitter (σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του ιδιοκτήτη του κου E. Musk).  Το Πολιτικό Βαρόμετρο αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ.  Είναι ένα λογισμικό εκτίμησης της πολιτικής κοινής γνώμης με χρήση ανάλυσης πολιτικών tweets που αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα, τα οποία συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά. Η ανάλυση γίνεται με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης (συναισθηματική ανάλυση κειμένων). Αφορά πολιτικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων για τα οποία μπορούν να συλλεχθούν αυτόματα επαρκή δεδομένα από το Twitter (αλφαβητικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ). Μπορεί να υποκαταστήσει τις δημοσκοπήσεις, προσφέροντας τα παρακάτω ωφέλη:

1)       Η ανάλυση της κοινής γνώμης είναι καθημερινή, με άμεση απόκριση στα πολιτικά ερεθίσματα.

2)      Το κόστος είναι σχεδόν μηδενικό.

3)      Δεν υπάρχει σοβαρή απόκλιση από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναλύσεις (Μάιος 2022-Μαίος 2023). Η απόκλιση είναι περίπου 0.5-1% για τα μικρά και τα μεγάλα κόμματα αντίστοιχα.

4)      Παρέχει σημαντικές πολιτικές πληροφορίες. Π.χ. από τον συνολικό αριθμό tweets φαίνεται ότι:

  • Η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών είχε ελάχιστο αντίκτυπο στον κόσμο του Twitter.
  • Η υπόθεση πιθανής μη-υποψηφιότητας Πολάκη υπερκέρασε ακόμα και την τραγωδία των Τεμπών σε απήχηση στο Twitter.
  • Φάνηκε πολύ νωρίς ότι η πολιτική επίδραση της τραγωδίας των Τεμπών ήταν μάλλον προσωρινή.

Το Πολιτικό Βαρόμετρο είναι διεθνής πρώτη. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο σύστημα που τα αποτελέσματα του να διατίθενται δωρεάν σε όλους, καθημερινά, βλέπε στον σύνδεσμο  Πολιτικό Βαρόμετρο:

Εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σήμερα, με αναγωγή επι των εγκύρων.

Εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, με αναγωγή επι των εγκύρων (13/5/2023).

  • Εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σήμερα (συμπεριλαμβάνει και την αδιευκρίνιστη ψήφο).
  • Χρονοσειρά πρόθεσης ψήφου (εκτίμηση με δεδομένα δημοσκοπήσεων και Twitter)
  • Πολιτικές τάσεις (εκτίμηση πρόθεσης ψήφου μόνο από πολιτικά tweets).

Αποτελέσματα ανάλυσης συναισθήματος πολιτικών tweets όλων των κομμάτων.

Συνολικός αριθμός πολιτικών tweets.

Πολιτικά γεγονότα (κορυφές στον αριθμό των tweets).

Μέση απόκλιση Πολιτικού Βαρόμετρου από τις δημοσκοπήσεις 5/2022-5/2023.

Το κοινό του Twitter έχει ειδικά χαρακτηριστικά. Π.χ., είναι κυρίως νέοι, τείνουν να είναι αρνητικές/οί στα σχόλιά τους (κοινώς, να βρίζουν). Ορισμένα κόμματα (πχ ΣΥΡΙΖΑ) έχουν μεγαλύτερη και συγκριτικά καλύτερη παρουσία στο Twitter, σε σχέση με την απήχησή τους στο γενικό εκλογικό σώμα. Το Πολιτικό Βαρόμετρο, με κατάλληλη χρήση των ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ δημοσκοπήσεων και μεθόδων Μηχανικής Μάθησης, μπορεί με επιτυχία να αναγάγει την ανάλυση στο γενικό εκλογικό (για την ακρίβεια στο δημοσκοπικό) σώμα και να κάνει σχετικές προβλέψεις.

Το λογισμικό Πολιτικό Βαρόμετρο είναι σε φάση αξιολόγησης εδώ και έναν χρόνο. Ελλείψει αντικειμενικής αλήθειας (αποτελεσμάτων πραγματικών εκλογών, επειδή δεν έγιναν εκλογές τον τελευταίο χρόνο), χρησιμοποιεί σαν ‘αντικειμενική αλήθεια’  για αναγωγή στο γενικό εκλογικό σώμα όλες τις δημοσκοπήσεις όλων των εταιριών μέχρι πριν 1 εβδομάδα. Επομένως, παρ΄ότι χρησιμοποιεί τις δημοσκοπήσεις μόνον για εκπαίδευση, ενώ χρησιμοποιεί τα tweets για πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων, κάθε κριτική προς τις δημοσκοπήσεις, ισχύει και εν μέρει για το Πολιτικό Βαρόμετρο.

Η μέθοδος του Πολιτικού Βαρόμετρου ήρθε για να μείνει: όσο τροφοδοτείται με σωστά και πολλά δεδομένα (και όσο ο κόσμος χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα σαν πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου), τόσο καλύτερη θα γίνεται.

H έρευνα και ανάπτυξη του Πολιτικού Βαρόμετρου έχει πραγματοποιηθεί από την ερευνητική ομάδας Υπολογιστικής Πολιτικής (τμήματα του AIIA.CVML) του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών (AIIA Lab) του Τμήματος Πληροφορικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη του καθηγητή ΑΠΘ κου Ι. Πήτα.

Παρ’ ότι δεν είναι ακριβώς μέθοδος δημοσκόπησης, το  Πολιτικό Βαρόμετρο σταμάτησε να ανακοινώνει προβλέψεις στις 13/5/2023. Θα ξαναδημοσιοποιήσει τις προβλέψεις του μόλις κλείσουν οι κάλπες το βράδυ της 22/5/2023.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (4)

Tito
|

Άσχετα με το αν κάποιος συμφωνεί ή όχι, υπάρχει σοβαρό και πλούσιο ερευνητικό έργο κάνοντας Sentiment analysis στο Twitter...

Βρίσκει πχ και τι ψάρια βγάζω χωρίς πετονιά?....
|

@Secrets and lies
Σωστός! Εγώ πάλι, κάνω κάτι πιο απλό και λιγότερο χρονοβόρο. Εξυμνώ το κόμμα που δεν θα συμπαθώ.... κι έτσι προκαλώ τα σχόλια(απαντήσεις) των ψηφοφόρων του κόμματος που συμπαθώ....
Καλό θα ήταν, οι Καθηγητές, να μένουν Καθηγητές.... Αρκετές εταιρίες έχουμε για τα γκάλοπ (που πέφτουν συχνά πυκνά έξω).

Secrets and lies
|

Εγώ έχω τέσσερους λογαριασμούς στο twiter. Σχολιάζω αβέρτα.
. Δεν μας είπες τα ποσοστά λάθους.

Ενδεικτικό της επεξεργασίας των δεδομένων του ιστού από ΤΝ
|

Μας δώσατε ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της επεξεργασίας που υφίστανται τα δεδομένων του παγκόσμιου ιστού (διαδίκτυο) καθώς και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ).
Πράγματι, η ΤΝ δρα εν γένει όπως ένα δημοσκοπικό (στατιστικό) βαρόμετρο (με στατιστικά βάρη από την μηχανική μάθηση) στην επεξεργασία των παντός φύσεως δεδομένων στα οποία έχει πρόσβαση δικτυακά.
Είναι γνωστό ότι με την ΤΝ αναλύονται: α) οι αγοραστικές συνήθειες και προτιμήσεις μας, β) οι πολιτικές μας πεποιθήσεις, γ) οι αντιδράσεις μας σε ειδήσεις, προϊόντα, πράγματα, ιδέες, δ) τα ψυχομετρικά προφίλ των ατόμων (που καταχωρούν, προσωπικές στιγμές τους φωτογραφίες κλπ) καθώς και για ότι άλλο είναι διατεθειμένος να πληρώσει κανείς για να αποκτήσει πληροφορίες.
Για παράδειγμα, με εκπαίδευση της ΤΝ από τα παραπάνω στοιχεία θα μπορούσε να παράγει κάποιος (που διαθέτει πολύ χρήμα και υπολογιστική ισχύ) το "προσωπικό βαρόμετρο" του καθενός χρήστη σε ένα ιστόγραμμα όπου ο οριζόντιος άξονας θα δείχνει πχ την θέση (συντεταγμένες) ανά ώρα της ημέρας, τις αγορές του, τις συναναστροφές του, τα ημερήσια έξοδα, τις επαφές του. Ένα παγκόσμιο Who is who στην διάθεση της ΤΝ.
"Η πιατέλα" που έλεγε και ο Παπαγιαννόπουλος ως αστυνόμος στην ελληνική ταινία με τον Κωνσταντάρα ως Ζάβαλο:
-Βρε εμείς κρατάμε την κοινωνία στα χέρια μας, να έτσι σαν πιατέλα.
-Και τι έχει μέσα η πιατέλα κ. υπομοίραρχε?
- Λογιών λογιών μεζέδες, από όλα τα σχέδια.
-Ποια είναι η δουλειά μας, εμάς?
-Τσιμπάμε τον έναν, τσιμπάμε τον άλλον ...
-Ως που να αδειάσει η πιατέλα?
-Όοχι, η πιατέλα δεν αδειάζει ποτέ, εμείς τσιμπάμε και η πιατέλα ξαναφουρνίζει μεζέδες. Η δουλειά μας εμάς είναι να τσιμπάμε ...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ