Τα επιδόματα θέσης ευθύνης για όλα τα στελέχη εκπαίδευσης

17/07/2023

Ενημερώθηκε: 18/07/2023, 15:15

Άκουσε το άρθρο

Καραγιάννης Ιωάννης
Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ03 Μαθηματικών Ν. Κυκλάδων και 9ης Ομάδας σχολείων ΔΔΕ Α ́Αθήνας

Τα επιδόματα (ακαθάριστα) των στελεχών εκπαίδευσης, έχουν ως εξής, σύμφωνα με τη νέα εξαγγελία της Κυβέρνησης καθώς αναμένεται η ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση (+30%).

Διευκρίνιση με αφορμή το σχόλιο του "Στράτου"

Στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του ΥΠ.ΟΙΚ στο άρθρο 22 παράγραφος 1 περίπτωση (α) το οποίο προβλέπει την αύξηση του 30% στα επιδόματα θέσεων ευθύνης των Δημοσίων Υπαλλήλων παρατηρούμε τα εξης προβληματικά σημεία σε σχέση με τα Στελέχη Εκπαίδευσης:

1) Η αναφορά στα τρέχοντα επιδόματα θέσεων ευθύνης είναι στον Ν. 4354/2015 άρθρο 16 παρ. 1 περίπτωση (β) στο οποίο όμως τα επιδόματα των στελεχών εκπαίδευσης είναι αυτά που ίσχυαν έως τις 2/8/2021. Από τις 3/8/2021 ισχύουν τα επιδόματα που καθορίστηκαν με τον Ν. 4823/2021 άρθρο 28 που τροποποίησε το άρθρο 16 του Ν. 4354/2015.

Διαφορετικά οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, οι Υποδιευθυντές Σχολικών Μονάδων, οι προιστάμενοι των ΚΕΔΑΣΥ θα λάβουν αυξηση 30% όχι στο τρέχον επίδομα αλλά στο προηγούμενο επίδομα που λάμβαναν προ τις 2/8/2021 (που είναι αρκετά μικρότερο).Έτσι η αυξηση στα επιδόματα αυτών των στελεχών θα είναι αρκετά μικρότερη από αυτή που έπερεπε να πάρουν.

Αυτό, προφανώς, αποτελεί αδικία και άνιση μεταχείριση των δημοσίων υπαλλήλων και δεν είναι συμβατό με το Ενιαίο Μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων. Επίσης δεν θα λάβουν αύξηση οι Περιφερειακοί Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και οι Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης που αναμένεται να τοποθετηθούν.

2) Η αναφορά στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο στον Ν. 4354/2015 άρθρο 16 παρ. 1:

α) Δεν αναφέρει όλα τα στελέχη εκπαίδευσης (όπως Περιφερειακοί Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Επόπτες ποιότητας της Εκπαίδευσης).

β) Αναφέρεται στους Σχολικούς Συμβούλους οι οποίοι έχουν καταργηθεί.

γ) Προβλέπει προισταμένους Επιστημονικής καθοδήγησης οι οποίοι δεν υφίστανται.

Για όλα τα παραπάνω η ορθή αναφορά στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο είναι στο άρθρο 22 παράγραφος 1 περίπτωση 1 να προστεθεί η φράση:

...σύμφωνα με τον Ν. 4354/2015 άρθρο 16 παρ. 1 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 28 του Ν. 4823/2021"

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (28)

Νίκος
|

Όχι μόνο ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ όπως αναφέρει η @άγνωστη αλλά κυρίως ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ τη στιγμή που κάποιοι άλλοι αρνούνται την αξιολόγηση. Αυξήσεις θέλουν αξιολόγηση όμως όχι.

Ι.Κ.
|

Από συνάδελφο, νέο διευθυντή μικρού γυμνασίου.
Του ήρθε η μισθοδοτική κατάσταση του μήνα. Από το ακαθάριστο επίδομα 275€ το καθαρό που λαμβάνει είναι 164€. Έχει ΜΚ 12.

@ΑΓΝΩΣΤΗ
|

Γιατί, απλούστατα, τα στελέχη παίρνουν ΠΡΟΑΓΩΓΗ.
Έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και αυξημένες ευθύνες.
Για τον λόγο αυτόν παίρνουν επιδόματα.
Και επειδή πλέον ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ, και αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερες ευθύνες, αυξάνονται τα επιδόματά τους.

To know us better
|

Να υπενθυμίσω σε όλους ότι τα νούμερα που βλέπετε είναι πλασματικά και αυτά που φτάνουν στην τ΄σέπη είναι ένα κλάσμα του ονομαστικού ποσού. Για επίδομα Συμβούλου 350 € σημερινό μπαίνουν στο λογαριασμό 200 €. Έτσι για να ξέρουμε τι μας γίνεται. Η κράτηση δηλαδή ξεπερνα΄ει το 40%. Έχετε την παραμικρή ιδέα τι συμβαίνει με τα ενοίκια;;;; Αν τυχόν δηλαδή φεύγεις από το σπίτι σου για να γίνεις σύμβουλος ή διευθυντής, πολύ σύντομα διαπιστώνεις ότι πληρώνεις για να κάνεις το Σύμβουλα, ή τον λατρεμένο κ. Διευθυντή.

Παραιτηθείσα
|

Θεωρώ κατάντια το να παίρνουν τέτοια επιδόματα τα στελέχη εκπαίδευσης. Όπως κατάντια είναι κι ότι πολλοί το αποδέχονται και μάλιστα επιδιώκουν να καταλάβουν αυτές τις θέσεις. Εντάξει, όλοι έχουν οικονομική ανάγκη, αλλά είναι εξευτελισμός το να δουλεύεις άπειρες ώρες για 100-150 ευρώ έξτρα τον μήνα!

Πρώην στέλεχος
|

Τα επιδόματα στα στελέχη δίνονται μόνο και μόνο γιατί έχει αυξηθεί τόσο πολύ η γραφειοκρατία στις θέσεις ευθύνης που οι αιτήσεις για τις θέσεις αυτές φθίνουν συνεχώς. Οπότε προσπαθούν να βρουν κορόιδα για να αναλάβουν την υπέρογκη πλέον γραφειοκρατία. Το επίδομα δε για τους υποδιευθυντές είναι για γέλια. Επίσης να θυμίσω ότι το 1/3 των επιδομάτων είναι κρατήσεις.

Μάχιμος
|

Όταν αναλαμβάνεις μία θέση γνωρίζεις και τις αποδοχές και τις υποχρεώσεις σου. Παίρνουμε πρώτα τη θέση και μετά ακούμε την κλάψα των στελεχών .....
Σε όποιον δεν αρέσει ας παραιτηθεί. Κανένας δεν έγινε με το ζόρι σύμβουλος!
Απεναντίας προσέτρεξαν πάρα πολλοί για τη θέση!!!!

Ι.Κ.
|

Έχω μια κακή σκέψη, μια υποψία. Είπα να μην τη γράψω και δώσω ιδέες στην κυβέρνηση. Αλλά αυτοί έχουν λάβει τις αποφάσεις τους....
Οπότε τη γράφω. Μήπως τα επιδόματα των στελεχών εκπαίδευσης δεν πάρουν αύξηση 30% με το επιχείρημα ότι αυξήθηκαν , πολύ λιγότερο βέβαια αλλά αυξήθηκαν, με τον τελευταίο νόμο που έγινε η επιλογή στελεχών; Για να δούμε...

Σύμβουλος@
|

Θα πρέπει το Υπουργείο να ξαναδεί το θέμα των επιδομάτων των Συμβούλων. Είναι ιεραρχικά ανώτεροι των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων και λαμβάνουν μικρότερο επίδομα ευθύνης. Είναι αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος της αξιολόγησης των Συναδέλφων και των Σχολικών Μονάδων. Μιλάμε για νούμερα που ζαλίζουν... 170 συνάδελφοι στην επιστημονική ευθύνη και πολλοί περισσότεροι στην παιδαγωγική. Απίστευτες εργατοώρες που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στη σύνταξη των εκθέσεων....Επιπλεον έχουν και βαθμολογική υποβάθμιση έναντι των Διευθυντών. 0,50 για κάθε έτος ο Σύμβουλος, 1 50 ο Διευθυντής
Δεν θα μπω στη λογική και στη συζήτηση να πάρουν οι Διευθυντές μικρότερα επιδόματα. Αυτό που προτίστως θα ήθελα να επανεξεταστεί είναι η μισθολογική και η βαθμολογική θέση των Συμβούλων.

ΑΓΝΩΣΤΗ
|

Για ποιο λόγο αυξάνονται τα επιδόματα θέσης ευθύνης των στελεχών της εκπαίδευσης όταν τα ισχύοντα ήδη επιδόματα ενισχύουν κατά πολύ τον μισθό των εν λόγω εκπαιδευτικών;
Εν μέσω γενικευμένης ακρίβειας (και άρα αδυναμίας των εκπαιδευτικών να ανταπεξέλθουν με τον πενιχρό μισθό τους στα βασικά έξοδα διαβίωσης) η Κυβέρνηση προκλητικά ενισχύει οικονομικά τους "εκλεκτούς της" (πριμοδοτηθέντες με τα 20+ των συνεντεύξεων και το Νόμο Κεραμέως για την επιλογή τους όπου, εκτός των άλλων, εξομοίωνε την κατοχή δεύτερου πτυχίου Π.Ε. με τη συμμετοχή σε πρόγραμμα erarmus, μοριοδοτώντας και τις δύο περιπτώσεις με 3 μόρια) για να τους δελεάσει για να σταθούν απέναντι στους συναδέλφους τους και να εφαρμόσουν τον Νόμο "καρμανιόλα" για την Αξιολόγηση (ο οποίος Νόμος κατηγοριοποιεί αυθαίρετα τους εκπαιδευτικούς σε ανεπαρκείς, εν μέρει επαρκείς, μετρίους και ελάχιστους αρίστους), ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση της μονιμότητας στην εκπαίδευση (για να απαλλαγούν τα σχολεία από τους "ακατάλληλους" εκπαιδευτικούς και να αντικατασταθούν από άλλους "αρίστους" επιλεγέντες με τις γνωστές "αξιοκρατικές" συνεντεύξεις, στις οποίες θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κομματικοποιημένων Δήμων και κάποιοι κομματικά ενταγμένοι γονείς).

Κρίμα για την Παιδεία, κρίμα για την Ελλάδα.

Επίδομα Πρύτανη & Κοσμήτορα
|

Νομίζω 250 ευρώ. Οι μισθοί και τα επιδόματα Καθηγητών Πανεπιστημίου στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Επίκουρος Καθηγητής βρίσκεται στα 1335 ευρώ περίπου.

Στράτος
|

κ. Καραγιάννη, ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας καθώς και τις Διευκρινίσεις σας, που το esos ορθά δημοσίευσε στο κυρίως κείμενο του άρθρου.
Νομίζω ότι έχει σημασία πλέον να μελετηθούν τα ανωτέρω από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ ώστε να υπάρξει η κατάλληλη τροποποίηση/προσθήκη στη διάταξη.

Μάρκος
|

Ένα ερώτημα έχω που με απασχολεί: ένας/μια εκπαιδευτικός που ανέλαβε διευθυντής/τρια σχολικής μονάδας, μπορεί να παραιτηθεί για να αναλάβει σύμβουλος εκπαίδευσης; Δεν διαγράφεται από όλους τους άλλους πίνακες σε περίπτωση που καταλάβει μια θέση ευθύνης; Αν ναι, υπάρχει κάποιο έγγραφο που το αναφέρει;

Γνήσιοι Ελληνες
|

Τόσο καιρό φωνάζετε για τους μισθούς πείνας, τώρα που ανέβηκε κατά λίγο έστω και ένα επίδομα για θέσης ευθύνης απαξιωνετε τη θέση και μειώνετε τους συναδέλφους σας, που όπως και να το κάνουμε, ξεχωρίζουν! Αυτοί είμαστε, αυτοί οι πολιτικοί μας αξίζουν...

NN
|

@Στράτος, 17 Ιουλ 2023 22:04
Ό,τι αναφερόταν στην παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν4354/2015 έχει πια αντικατασταθεί με το αρθρο 28 του Ν4823, είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ.
Αρα, ό,τι εκ νέου πλέον αναφέρεται στο ίδιο άρθρο έχει να κάνει με τα ποσά που αναφέρονται στον Ν4823.

@ΣΤΕΛΕΧΟΣ +@good luck+ @στελεχος
|

Πολύ απλά, οι Σύμβουλοι εκπαίδευσης που αξιολογούν τους Διευθυντές Σχολείων, παίρνουν μικρότερο επίδομα από τους αξιολογούμενους και επιπλέον δεν τους διαθέτει κανείς υπολογιστή και όλα τα σχετικά, άσε τα οδοιπορικά. Το ότι το γνώριζαν όταν υπέβαλαν την αίτησή τους, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ανάρμοστο από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου! Όσο για τους Διευθυντές των Μουσικών, θα έπρεπε να λαμβάνουν μεγαλύτερο επίδομα από τους συναδέλφους τους Διευθυντές λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, βέβαια, χαμηλότερο από αυτό των Συμβούλων Εκπαίδευσης.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ @Στρατος
|

Έχετε δίκαιο.Χρειάζεται προσθήκη και ρητή αναφορά στον Νόμο που καθορίζει τα επιδόματα για τα στελέχη εκπαίδευσης.

Στράτος
|

κ. Καραγιάννη,
προσπάθησα να μελετήσω το θέμα με προσοχή και παρακαλώ να με διορθώσετε επειδή γνωρίζω ότι κι εσείς γράφετε πάντα προσεκτικά τα κείμενά σας.
.
Στο υπο διαβούλευση νομοσχέδιο η αύξηση επιδομάτων που αφορά στα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περιέχεται στο Άρθρο 22, παρ.1, περ. α), όπου σημειώνεται ότι «1. Το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) για τις ακόλουθες περιπτώσεις: α) της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί του επιδόματος θέσης ευθύνης των προϊσταμένων οργανικών μονάδων…».
.
Ως γνωστόν η αναφερόμενη παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), στην οποία γίνεται αναφορά εδώ και ειδικότερα η περ.β) που αφορά στα επιδόματα για τα οποία μιλάμε τροποποιήθηκε με τον Ν. 4823/2021, της επιλογής στελεχών, και συγκεκριμένα με το Άρθρο 28, με το οποίο αυξήθηκαν μερικώς τα επιδόματα των στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με εκείνα που προέβλεπε ο ν. 4354/2015. Ατυχώς το νομοσχέδιο που τώρα είναι σε διαβούλευση δεν κάνει μνεία στον Ν. 4823/2021 και τα επιδόματα στελεχών που αυτός προβλέπει αλλά στον προγενέστερο νόμο, που έχει όμως τροποποιηθεί όπως προανέφερα. Έτσι δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, σαφές εάν η προσαύξηση 30% θα γίνει επί των επιδομάτων που προέβλεπε ο ν. 4354/2015 (αυτόν πάντως αναφέρει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο) ή των ισχυόντων τώρα επιδομάτων του Ν. 4823/2021 (τον οποίο δεν αναφέρει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο).
.
Θα παρακαλούσα για την απάντηση του κ. Καραγιάννη αλλά και περαιτέρω θα πρέπει κατά την συζήτηση στη Βουλή να ξεκαθαριστεί με παρεμβάσεις των βουλευτών, αρμόδιων για θέματα παιδείας ή και της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ, τι πρόκειται να γίνει με τα επιδόματα των στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εάν είναι απαραίτητη κάποια τροποποίηση στη διατύπωση της διάταξης (π.χ. με ρητή αναφορά σε προσαύξηση κατά 30% των επιδομάτων του Ν. 4823/2021).

good luck
|

Ολα τα στελέχη προσφέρουν ανάλογα με την θέση που υπηρετούν. Οταν επέλεξαν τη συγκεκριμένη θέση που κατέχουν μέτρησαν τα υπέρ και τα κατά. Δεν υπάρχει λόγος να εξαπολύουν πυρά μεταξύ τους για την αύξηση των επιδομάτων που θέσπισε το Υπουργείο!!!

Κώστας
|

Τομεαρχης με τρία εργαστήρια κατεύθυνσης αντί πέντε που απαιτούνται από το νόμο, σε ποιο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε. Κ.) της Ελλάδας είναι; Ο υπουργός ακούει;

Άσχετος
|

Το επίδομα Πρύτανη και Αντιπρύτανη είναι 500 και 350 euro αντίστοιχα. Δηλαδή, η γραμματέας του Πρύτανη λαμβάνει μεγαλύτερο επίδομα από τον Πρύτανη. Ακόμα χειρότερα, το επίδομα Προέδρου τμήματος ΑΕΙ είναι 210 euro.

Χαχά
|

ο καθηγητής της τάξης που κάνει όλη τη σκληρή δουλειά πήρε ένα φιλοδώρημα για ένα καφέ και μια μπύρα!!!
Μπράβο κυβέρνηση. Ξέρεις να αμείβεις όποιον εργάζεται!!

Ντροπή
|

αποδεικνύεται ότι η ΝΔ είναι η κυβέρνηση των ολίγων και εκλεκτών

Αξιολόγηση
|

σημαίνει ότι οι υπάλληλοι οι απλοί θα κα΄νουν την ίδια δουλειά με τα στελέχη αλλά χωρίς επίδομα με τον φόβο αρνητικής αξιολόγησης....
δηλαδή τα στελέχη είναι κάτι σαν τους παλιούς επιστάτες στα εργοτάξια....με ότι αυτό σημαίνει

Στρογγυλοποίηση
|

Δεν γνωρίζω τι ακριβώς περιγράφει το Νομοσχέδιο για τις αυξήσεις των επιδομάτων στις θέσεις ευθύνης αλλά νομίζω ότι τελικά τα ποσά θα στρογγυλοποιηθούν στην πλησιέστερη δεκάδα.

Διονύσης
|

Μεγάλο θέμα τα Μουσικά ειδικότερα κ απαράδεκτη η δυσανάλογη αύξηση των αποδοχών για τις αποκαλουμενες θέσεις ευθύνης που σημειωτέον σχεδόν απαλλασσονται των διδακτικών υποχρεώσεων..

@στελεχος
|

Αν ήξερες τι δουλειά έχουν οι διευθυντές των μουσικών δεν θα μιλούσες τόσο απαξιωτικά. Κρίμα γιατί είσαι και "σύμβουλος εκπαίδευσης";

ΣΤΕΛΕΧΟΣ
|

Θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ οι Διευθυντές των Μουσικών Σχολείων να παίρνουν μεγαλύτερο επίδομα από αυτό των Συμβούλων Εκπαίδευσης οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά για τις ανάγκες των σχολείων και των συναδέλφων, βάζοντας τα καύσιμα από την τσέπη τους. Θα πρέπει να τηρείται η ιεραρχία και στα επιδόματα. Οι Σ΄ύμβουλοι Εκπαίδευσης είναι ιεραρχικά ανώτεροι από τους Διευθυντές των σχολείων και κάνουν ένα πολύ απαιτητικό έργο. Αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται και στο επίδομα που παίρνουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ