Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Έντονη κινητικότητα ξένων ΑΕΙ για αγορά ακινήτων- Μεγάλο ενδιαφέρον και από όμιλο ¨κολοσσό" ο οποίος στο δυναμικό του έχει δεκάδες Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ανά τον κόσμο

Τι προβλέπει το νομοθετικό σχέδιο της Κυβέρνησης

22/07/2023

Άκουσε το άρθρο

Έντονη κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες ημέρες από ξένα Πανεπιστήμια για την αγορά ακινήτων στην Αττική, ενόψει της άρσης, μέχρι τέλος του έτους, της απαγόρευσης  ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Τα δικαιώματα των πτυχιούχων θα είναι  ακριβώς τα  ίδια με αυτά των δημοσίων Πανεπιστημίων , δηλαδή θα τους χορηγείται ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση.

Ηδη αυτές τις ημέρες  , βρίσκονται στην Ελλάδα για αγορά ακινήτων, αντιπροσωπείες:

Α. Κυπριακών  Πανεπιστημίων

Β. Ενός Ισπανικού Πανεπιστημίου

Γ. Ενός ομίλου "κολοσσού" , ο οποίος στο δυναμικό του έχει δεκάδες Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ανά τον κόσμο.

Οι εντολές τις οποίες έχουν λάβει οι αντιπροσωπείες των ξένων Πανεπιστημίων, είναι η αγορά ακινήτων να είναι:

Πρώτον: Αγορά ακινήτων εντός της Αθήνας και να έχει άμεση πρόσβαση στο Μετρό , και

Δεύτερον:  Αγορά επιπλέον ακινήτων σε  μικρή χιλιομετρική απόσταση από το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".

Στις προθέσεις τις Κυβέρνησης είναι το νομοθετικό έργο άρσης της απαγόρευσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου και το πρώτο εξάμηνο του 2024 , το υπουργείο Παιδείας να δεχθεί υποβολή αιτήσεων προτάσεων από ξένα ΑΕΙ για τη ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα.

Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος

Ο νέος νόμος τον οποίο προτίθεται η Κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή θα ορίζει ότι:

"Επιτρέπεται η ίδρυση Πανεπιστημίων από ιδιώτες υπό την εποπτεία Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα διασφαλίζει τους όρους για την υψηλή ποιοτική στάθμη των παρεχόμενων σπουδών".

Η αρχική σκέψη είναι το ρόλο του "επόπτη" να αναλάβει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) , ή εντός αυτής της Ανεξάρτητης Αρχής ,να συσταθεί σχετικό όργανο το οποίο θα συγκροτείται από μέλη, ενώ υπάρχουν σκέψεις να εκπροσωπείται και η Σύνοδος των δημοσίων Πανεπιστημίων".

Το πλαίσιο αυτό , όπως και άλλες λεπτομέρειες θα  καθοριστούν  στην πορεία από την ΕΘΑΑΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Το οφέλη

Η Κυβέρνηση θα στηρίξει τον παραπάνω νόμο προβάλλοντας τα εξής οφέλη από την λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα:

  • Θα περιορίσει δραστικά το brain drain καθηγητών και φοιτητών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, το 60% των Ελλήνων πανεπιστημιακών καθηγητών δουλεύει στο εξωτερικό.
  • Θα ανακόψει τη "ροή" χιλιάδων νέων για σπουδές στο εξωτερικό.  Σύμφωνα με έρευνα το έτος 2017  συνολικά  37.000 ελληνόπουλα ήταν φοιτητές Πανεπιστημίων στο εξωτερικό .
  • Τουλάχιστον μισό δις ευρώ χάνεται κάθε χρόνο για τις δαπάνες των φοιτητών μας στο εξωτερικό, προκαλώντας πραγματική οικονομική αιμορραγία στην ελληνική οικογένεια και φυσικά εισφέροντας αδρά στο ΑΕΠ άλλων χωρών.
  • Η χώρα μας θα προσελκύσει φοιτητές από όλον τον κόσμο, με σημαντική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και άμεσα οικονομικά οφέλη για τη χώρα.
  • Η χώρα μας πολύ σύντομα θα αναδειχθεί σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, τη στιγμή που η διεθνής συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για το συγκεκριμένο εγχείρημα, καθώς οι ροές των διεθνών φοιτητών έχουν πενταπλασιαστεί κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες (το 1975 μόλις 0,8 εκατ. φοιτητές σπούδαζαν στο εξωτερικό παγκοσμίως. Αυτός ο αριθμός  σήμερα "εκτινάχθηκε" στους 4,5 εκατ. φοιτητές).
  • Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει άμεσα – σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας – 110.000 ξένους φοιτητές και παράλληλα να περιορίσει τις εκροές Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, με άμεσο όφελος της τάξης των€1,8 δις ετησίως.
  • Παράλληλα,μία τέτοια μεταρρύθμιση θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της (κατά 1-2% ετησίως την πρώτη δεκαετία).
  • Στην Κύπρο, η εκπαίδευση συμβάλει στο 2,5% του ΑΕΠ της χώρας.
  • Θα δώσει στους φοιτητές τη δυνατότητα επιλογής ιδρύματος φοίτησης, όπως ισχύει διεθνώς.  
  • Θα "τερματίσει" το παράδοξο που ισχύει στη χώρα μας, στην οποία επιτρέπεται η αναγνώριση στην Ελλάδα πτυχίων μη κρατικών πανεπιστημίων του εξωτερικού, αλλά δεν επιτρέπεται η ίδρυση τέτοιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Οδ. Ζώρας στο esos:Η δήλωση του Πρωθυπουργού αποτελεί ακόμα ένα "άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά"

"Η συμπερίληψη στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων της αλλοδαπής στη Χώρα, αποτελεί τη συνέχεια και τη συνέπεια της μεταρρύθμισης στην ανώτατη εκπαίδευση  που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν  με το νόμο για τα Πανεπιστήμια" τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας,με δήλωση στο esos, και υπογραμμίζει τα εξής:

  •  Με τον νόμο αυτόν για πρώτη φορά δόθηκαν τα θεσμικά εργαλεία στα ΑΕΙ για την ανάπτυξη  και την εδραίωσή τους στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι:  Εξωστρέφεια με αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα, συνέργειες και συνεργασίες με τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα Πανεπιστήμια, ίδρυση με τη συμμετοχή όλων των Ελληνικών ΑΕΙ της μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Study in Greece" και άλλα.
  • Αυτό που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι η επόμενη μέρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτή που αφορά στην άρση της απομόνωσης της Ελλάδας από τον υπόλοιπο κόσμο.
  • Και που διήρκεσε λόγω της ιδεοληψίας και της  καταστροφικής εθελοτυφλίας των ολίγων για πολλά χρόνια.
  • Η εφαρμογή του άρθρου 28 το οποίο ενισχύθηκε με την ερμηνευτική δήλωση στο Σύνταγμα του 2001 επιβεβαιώνει τη σταθερή βούληση της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων να μετέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
  • Η υλοποίηση των διακρατικών συμφωνιών για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων της αλλοδαπής στην Ελλάδα θα τεθεί υπό  τη θεσμική εγγύηση και τον έλεγχο της ΕΘΑΑΕ και υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρωσης των εξίσου αυστηρών κριτηρίων (ακαδημαϊκά, ποιοτικά, λειτουργικά κ.λπ.) τα οποία ισχύουν για τα Πανεπιστήμια της Χώρας.
  • Η δήλωση του Πρωθυπουργού  αποτελεί ακόμα ένα "άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά".
  •  

Σχόλια (53)

@@@ Έλεος 26 Ιουλ 2023 11:06
|

Το ότι χρηματοδοτείται κάτι από το κράτος δεν το κάνει δημόσιο. Πχ από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όσο για τα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια το 10-40 χιλιάδες μάλλον αναφέρεται για Έλληνες φοιτητές.

@@ Έλεος
|

Οχι, τα πανεπιστημια στη Βρετανία είναι ειτε δημόσια, είτε ιδιωτικά. Αυτα που ονομάζεις ΜΚΟ είναι δημόσια αφου χρηματοδοτούνται αμεσα απο το κρατος (μπορουν να μη δεχτουν κρατική χρηματοδότηση και να γίνουν κανονικα ιδιωτικα). Δίδακτρα έχουν όλα τα δημόσια στη Βρετανία (με νομο του Εργατικού Μπλαιρ το 1998). Επίσης συμφωνα με νόμο ορίζονται τα μεγιστα δίδακτρα στις 9250 λιρες για τα δημόσια (για προπτυχιακα προγράμματα και ντοπιους φοιτητες)
Στις ΗΠΑ τα 'καλύτερα πανεπιστημια του κόσμου' ειναι μη κερδοσκοπικα ιδιωτικα (αυτο που λες ΜΚΟ). Δεν χρηματοδοτούνται αμεσα απο το κράτος. Ομως χρηματοδοτούνται εμμεσα: 1. Εξαιρούνται απο φόρους και 2. Κατακρατουν (overheads) μερος (~50%, σε συμφωνία με το κρατος) των ερευνητικών προγραμματων που ειναι κατα 90% κρατικά για χρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Αρα ουτε αυτα μπορούν να θεωρηθούν καθαρα ιδωτικά.
Δεν βλεπω το προβλημα με ιδιωτικά στην Ελλαδα (οπως παντου αλλου) μερικών, αλλα δεν περιμένω να είναι καλύτερα των δημοσιων.

@ Έλεος 25 Ιουλ 2023 19:0
|

μα΄΄λλον δεν έχετε σωστή πληροφόρηση: ΟΛΑ τα πανεπιστήμια της Μ.Βρετανίας είναι ΜΚΟ ιδιωτικά που χρηματοδοτούνται εν μέρει από το κράτος και έχουν δίδκατρα της τάξης των 10-40 χιλιάδων λιρών το χρόνο. Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στις ΗΠΑ (Harvard, MIT, Stanford, Yale, Brown, NYU) είναι ιδιωτικά. Ότι θέλουμε λέμε.

Έλεος
|

Ποιος πάει στο εξωτερικό για να σπουδάσει σε ιδιωτικό πανεπιστημιο;
ΚΑΝΕΝΑΣ!!! Όλοι επιλέγουν ένα ΔΗΜΌΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του εξωτερικού. Οι λόγοι προφανείς.
Άρα τέρμα πια με τα ψέματα που ακούγονται.
Πείτε καθαρά ότι θα έχουμε εμπόριο πτυχίων για να πλουτίσουν κάποιοι μόνο ιδιώτες, αλλά για δουλειές πάλι στο εξωτερικό θα βγαίνουν τα παιδιά μας.
Η Ελλάδα θα έχει δουλειες μόνο για γκαρσονακια...

@John
|

Δε χρειάζεται να είναι πολύ "σοβαρά". Αρκεί να είναι "πιο σοβαρά" από τα ήδη υπάρχοντα. Βλέποντας τον ακαδημαϊκό χάρτη, αυτό δε φαίνεται και τόσο δύσκολο. Πιάσε να δεις τι γίνεται στα περιφερειακά (αλλά όχι μόνο) ΑΕΙ. Τμήματα με αντικείμενα που δεν υπάρχουν αλλού στον κόσμο, με επαγγελματικούς ορίζοντες αμφίβολους, χωρίς φοιτητές, σε απομακρυσμένα μέρη.
Αν μια οικογένεια τα βάλει κάτω, θα έχει να διαλέξει ανάμεσα σε
α) πληρωμή δίδακτρα σε ιδιωτικό, σπουδάζω αυτό που θέλω (όχι όπου "κάτσει" στο μηχανογραφικό), στην πόλη μου, ή
β) 3 χρόνια φροντιστήρια, άγχος, με αμφίβολο αποτέλεσμα, πιθανώς σπουδές σε άλλη πόλη με νοίκια και ένα σωρό άλλα έξοδα.

Ποιό από τα 2 κοστίζει λιγότερο; Ποιό από τα 2 ενέχει λιγότερο άγχος και αβεβαιότητα;

John
|

Σοβαρά πανεπιστήμια πολύ δύσκολα θα κάνουν παραρτήματα στην Ελλάδα και το συντριπτικό ποσοστό του 61% των ακαδημαϊκών που είναι εξωτερικό σύμφωνα με τον αρθρογράφο, θα παραμείνει εκεί εκτός αν κάποιοι αποφασίσουν να έρθουν για να αποσυρθούν έχοντας ένα μισθό.
Στην Ιταλία για παράδειγμα υπάρχει παράρτημα του Imperial College??? ή κάποιου ανάλογου πανεπιστημίου? Φτηνό καταστάσεις θα είναι για να μαζεύουν φοιτητές που ίσως θα προσέφεραν καλύτερες υπηρεσίες σε κάποια άλλη δουλεία και όχι κάνοντας το φοιτητή.
Το βασικό ερώτημα όμως είναι αν θα περάσει κάποιος νόμος και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει. Πιστεύω ότι κάποιοι θα πουν 41%!!!! όμως δεν είναι έτσι. θα πρέπει να δούμε εάν αυτό είναι ποσοστό επιβράβευσης .Αυτό ήδη οδηγεί σε λάθη π.χ. Ρόδος, το επόμενο νομίζω θα είναι τα ΑΕΙ.
Θα πρέπει να τονίσω δύο ακόμη σημεία:
Το όλο θέμα ξεκινάει από λάθος βάση μας ενδιαφέρει ουσιαστικά η παιδεία ή τα οικονομικά μεγέθη??
Τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Δημοκρίτειο και Αιγαίου δεν έχουν μόνο ακαδημαϊκό χαρακτήρα αλλά και Εθνικό για κάποιους που το αμελούν και μιλούν για εσχατιές και αν δεν θέλουμε αυτές τις εσχατιές ας τις δωρίσουμε και ας μην αγοράζουμε όπλα για να τις προστατέψουμε.

Γιε-Yes
|

Το ΕΑΠ είναι ειδική περίπτωση:
1) είναι δημόσιο
2) έχει δίδακτρα
3) η εισαγωγή γίνεται εκτός πανελληνίων
4) μέχρι πρόσφατα απευθυνόταν σε υποψηφίους άνω των 23
5) έχει περιορισμένο αριθμό σχολών/τμημάτων με επαγγελματικά δικαιώματα σε κάποιες μόνο από αυτές

Δε νομίζω ότι είναι καλό παράδειγμα στη συζήτηση περί μη κρατικών ΑΕΙ.

@Θαμώνας
|

Συμφωνώ να απαλλαγούμε από την βλακεία των πανελληνίων που στοιχίζει σε κάθε οικογένεια αρκετά χρήματα και άγχος, χωρίς αποτέλεσμα με τα πανεπιστήμια που έχουμε. Τουλάχιστον με τα ιδιωτικά θα έχουν τα παιδιά μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν και δουλειά

Ιδιωτικά και πλερουά
|

Προς Alvy Singer23 @24 Ιουλ 2023 07:36
Πολύ σωστά. Το ίδιο και με τη τζάμπα υγεία με χρήματα των Ελλήνων, με την τζάμπα δικαιοσύνη, τους τζάμπα δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια και τραίνα.... Όλα ιδιωτικά και πλερουά από δω και πέρα. Ααα και να καταργηθούν οι φόροι επίσης.

Προς @Θαμωνας 24 Ιουλ 2023 09:47
|

Έχει απόλυτο δίκιο.... το είδα κι εγώ στον καφέ....

@Θαμωνας
|

Αυτό το βασίζεις κάπου ή απλά το "ξέρεις";
Βγαίνει ως συμπέρασμα από τα υφιστάμενα κολέγια;
Με τέτοιες πεποιθήσεις, "γνώμες" που χωρίς καμία σκεψη/ βάση "εκτοξευουμε" έχουμε φτάσει σαν χώρα εκεί που φτάσαμε.. Βεβαια για κάποιους είναι θεμιτό κι ευχάριστο.

Alvy Singer23 @
|

Επιτρέπεται ήδη εδώ και χρόνια με το ΕΑΠ. Σε κάθε περίπτωση οι πανελλαδικές αφορούν τζάμπα σπουδές με χρήματα των Ελλήνων ενώ τα ιδιωτικά με δικά σου χρήματα. Άλλη απορία να σου λύσω?

Θαμωνας
|

Επιτέλους η Ελλάδα προχωράει σπάζοντας τις αγκυλώσεις και τις αστείες θεωρίες που διάβασα στα πίκρα σχόλια. Τα ελληνόπουλα θα μπορούν να σπουδάσουν σε αξιόλογα πανεπιστήμια μακράν καλύτερα από τα ελληνικά. Η επιλογή των ιδιωτικών είναι μονόδρομος για ουσιαστικές σπουδές χωρίς το μέγιστο παραμύθι των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ανάπτυξη
|

Ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, ξενοδοχειακές μονάδες στο πουθενά . Μια χαρά!

Πολύ φασαρία για το τίποτα!
|

Όλη η φασαρία είναι για να βρεθούν οι ψήφοι στην Βουλή που θα τροποποιήσουν τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος. Αυτό που θα γίνει μετά είναι τα υπάρχοντα κολέγια στην Ελλάδα να απονέμουν ισότιμους τίτλους σπουδών με τα πανεπιστήμια και οι αναγνωρίσεις τίτλων σπουδών από πανεπιστήμια του εξωτερικού να γίνονται αυτόματα.
Όσοι έχουν διάθεση για επενδύσεις στην Ελλάδα, θα επενδύσουν στις σίγουρες κερδοφορίες του τουρισμού και των υποδομών (δρόμοι με διόδια κλπ). Μην οργιάζει η φαντασία μας, οι οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων θα μειωθούν περαιτέρω, και αυτό οι "επενδυτές" το γνωρίζουν (μάλλον το έχουν προδιαγράψει).

Alvy Singer
|

Αν επιτραπεί η εγγραφή αποφοίτων ελληνικών σχολείων σε ιδιωτικά ΑΕΙ χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο.

Οι "ξύπνιοι" θα πληρώνουν και σπουδάζουν χωρίς κόπο στα ιδιωτικά, τα κορόιδα θα κοπιάζουν για να επιτύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις των δημόσιων ΑΕΙ.

Τι χαρά τι χαρά!
|

Τέλεια, μετά τους Άραβες στο Ελληνικό και τις μπουλντόζες του τέως Ανάπτυξης, τώρα έρχεται επιτέλους κι ο "κολοσσός"! Θα χωρέσει άραγε?

Αντιφάσεις.... και τρελές φάσεις
|

@Δισκοβόλος (πρώην Ανήσυχος εκπαιδευτικός)
Συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω.
- Δεν λέγεται απλά "αθέμιτος ανταγωνισμός", λέγεται καταπάτηση των κανόνων δικαίου, της ισότητας μεταξύ των πολιτών και τελικά του ίδιου του Συντάγματος.
- Ασφαλώς και υποκρύπτει σκοπιμότητες α) υπέρ συγκεκριμένης ομάδας πολιτών (των ευπόρων) β) υπέρ εγχώριων και μη επιχειρηματικών συμφερόντων (δηλ. της περαιτέρω αύξησης του κέρδους συγκεκριμένων επιχειρηματιών) και τέλος γ) κατά του δημόσιου συστήματος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, των φοιτητών, καθηγητών και του προσωπικού τους και άρα τελικά, κατά της ίδιας της κοινωνίας.
- Δεν υπάρχει άλλωστε χώρα στον πλανήτη, που να έχει ταυτόχρονα και παράλληλα, ιδιωτικά πανεπιστήμια με ελεύθερη πρόσβαση και δημόσια πανεπιστήμια με πρόσβαση μέσω πανεθνικών εξετάσεων συν ΕΒΕ. Αν ξέρει κανείς τέτοια χώρα, ας μας διαφωτίσει παρακαλώ. Είναι σαν να είχαμε περιορισμούς, για την εισαγωγή μας στο δημόσιο σύστημα υγείας.

@ @Αντίφαση 22 Ιουλ 2023 23:53
- "Για να πάρεις την δημόσια παιδεία πρέπει" να περάσεις τη βάση εισαγωγής στις Πανελλαδικές (σε άλλες χώρες δεν χρειάζεται ούτε καν). Για να πάρεις ΠΤΥΧΙΟ αντίθετα δεν πρέπει να είναι "εμπάτε σκύλοι αλέστε". Δεν θα σας εξηγήσω τι ισχύει "για να πάρεις" ΚΑΙ την ιδιωτική παιδεία ΚΑΙ το πτυχίο της.
- Εσείς δηλαδή δεν έχετε κανένα πρόβλημα, αν κάποιος "πάει να πληρώσει μόνος του" για να γίνει γιατρός ή νομικός ή μηχανικός ή εκπαιδευτικός..... και αύριο είναι ο γιατρός σας στο δημόσιο νοσοκομείο, ο δικαστής σας σε μια υπόθεση που σας αφορά, αυτός που έφτιαξε το δρόμο που ταξιδεύετε και τέλος ο εκπαιδευτικός των παιδιών σας?
- Τέλος, εστιάζετε σκόπιμα στη γνωστή καραμέλα "αυτών που μπαίνουν με βάση 1 και 2", όταν ούτε το ίδιο το υπουργείο, δεν νομίζω να μίλησε ποτέ για τέτοιους βαθμούς εισαγωγής. Γι' αυτούς που μένουν απ' έξω με 15-16-17-18, δεν σας ακούσαμε βέβαια να λέτε τίποτα (ούτε φυσικά και το υπουργείο).

Δημος
|

Να θέλεις να σπουδάσεις σε δημόσιο πανεπιστήμιο, να σκίζεται για να το πετύχεις, αλλά αν θα σπουδάσεις σ' αυτό να εξαρτάται από τις φοιτητικές παρατάξεις. Αν θα κάνουν καταλήψεις, αν θα τραμπουκίσουν εις βάρος των καθηγητών, αν θα κλείσουν το πανεπιστήμιο για να διαμαρτυρηθούν, αν θα συμφωνήσουν στη σύνδεση του Πανεπιστημίου με τον χώρο της εργασίας, αν ..., αν ..... Οπότε καταλαβαίνετε τι ειχαν οι πολιτικοί στο μυαλό τους όταν ανέχονταν αυτά και την μοιραία κατά συνέπεια υποβάθμιση των σπουδών. Προετοίμασαν την κοινωνία και τα Ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όπου δεν θα υπάρχουν παρατάξεις, ούτε ακαδημαϊκή ελευθερία και ελεύθερη σκέψη. Μόνο κατάρτιση σύμφωνα με την επιχειρηματική λογική. Θετικό είναι ότι δεν θα υπάρχουν πολλοί καθηγητές με το ίδιο επίθετο !

Δισκοβόλος (πρώην Ανήσυχος εκπαιδευτικός)
|

@@Αντίφαση 22 Ιουλ 2023 23:53
Ξεχάσατε μια "λεπτομέρεια": Όλοι, είτε από τα δημόσια ιδρύματα με ΕΒΕ, είτε από τα ιδιωτικά χωρίς ΕΒΕ, άρα δυνητικά επιπέδου πολύ χαμηλότερου, τελικά βγαίνουν στην αγορά με ισότιμους τίτλους, ακόμη και για διεκδίκηση δημοσίων θέσεων! Αυτό δε λέγεται αθέμιτος ανταγωνισμός; Δε θα πρέπει και οι μεν και οι δε να λειτουργούν με ισότιμους όρους μέσα στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού;
Είναι απλό λοιπόν: Μια υγιής αγορά που προϋποθέτει κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού υποχρεωτικά μας οδηγεί είτε στην επιβολή της ΕΒΕ σε όλους τους τύπους εκπαίδευσης (που μου φαίνεται πρακτικά αδύνατον), είτε - το προτιμότερο - στην κατάργηση της μονομερούς ΕΒΕ συνοδευόμενη φυσικά από την κατάργηση ακόμη και των πανελλαδικών εξετάσεων (αφού τέτοιες δε θα γίνονται για τα ιδιωτικά) κι επομένως στην καθιέρωση της ελεύθερης εγγραφής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδιωτική και δημόσια. Σε κάθε άλλη περίπτωση το παιχνίδι είναι άνισο και η σκοπιμότητα καταφανώς δόλια...

SL
|

Νομίζω ότι δεν είναι σίγουρο ούτε υπάρχει κάποια εγγύηση ότι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη Ελλάδα θα ορίσει τους Έλληνες φοιτητές ως την αγορά που θα στοχεύσει. Άρα δεν μπορεί να είναι γνωστό και το όφελος για τους Έλληνες πιθανούς φοιτητές.

Μλστ
|

Να κάνει ιδιωτικά τα τμήματα που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση ή σε αυτά να δημιουργηθουν ιδιωτικά κι εκτός Αθήνας.
Όλα έχουν μαζευτεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κάποια παραθαλάσσια επαρχιακή πόλη μπορει να ευνοηθεί από αυτό.

@Αντίφαση
|

Δεν είναι καθόλου αντιφατικό. Για να πάρεις την δημόσια παιδεία πρέπει να περνάς ένα κόσκινο και όχι να είναι "εμπάτε σκύλοι αλέστε". Όποιος δεν μπορεί ας πάει να πληρώσει μόνος του και όχι να πληρώνουμε εμείς. Αυτό το μέτρο αντίθετα θα ενισχύσει τα δημόσια πανεπιστήμια που θα έχουν καλύτερους φοιτητές. Τα είδαμε τα χάλια αυτών που μπαίνουν με βάση 1 και 2.

BILL
|

Πως θα απαλλαγούμε από την βλακεία των πανελληνίων εξετάσεων με το σύστημα των ασκησιολόγιων που συντηρούν τα φροντιστήρια. Λεφτά πεταμένα σε άσχετα με την παραγωγή αντικείμενα....

@@ΝΙΚΟΣ
|

Ακόμη καλύτερα αν είναι μόνο 6000 € το χρόνο να γίνουν όλα ιδιωτικά

Αντίφαση
|

Συγγνώμη αλλά δεν είναι αντιφατικό να στερείς από κάποιον τις σπουδές σε κρατικό ΑΕΙ, λόγω της ΕΒΕ, και να του λες άντε πλήρωσε το ιδιωτικό και θα έχεις τα ίδια δικαιώματα; Αλλά ξέχασα... 41%...

Μπράβο Νίκο, nik
|

το έπιασες το νόημα, η μόνη ελπίδα σου είναι για συγκυβέρνηση την επόμενη φορά. Βλέπεις τα στελέχη σου ένα-ένα έρχονται από δω μεριά, άντε για την μεγάλη κεντροδεξιά, ψήφιζε εσύ και μη-φοβού, ο Κυριάκος μετά σου.

@ΝΙΚΟΣ
|

100000 χιλιάδες; Μήπως σας ξέφυγε κανένα μηδενικο; Σε ιδιωτικά κολλέγια Αθήνα/Θεσσαλονίκη το κόστος αυτή τη στιγμή είναι περίπου 6 χιλιάδες το χρόνο . Πως το φτάνουμε στα 100?

@@Ο καλός εκπαιδευτικός
|

«Με την έλευση των ιδιωτικών, ο μαθητής θα επιλέγει. ΕΙΣΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ; Πήγαινε στις ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ και ΑΕΙ.
ΕΙΣΑΙ ΜΕΤΡΙΟΣ ή ΠΑΡΑΚΑΤΩ; Αποφάσισε αν θέλεις να πληρώνεις νοίκια στην Ορεστιάδα (τυχαίο παράδειγμα) ή να φοιτείς στην πόλη σου με όσα αυτή σου προσφέρει, και ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΛΕΦΤΑ στο ΙΔΙΩΤΙΚΟ πανεπιστήμιο.»
Ιδιωτικό... χωρίς ΕΒΕ, εξετάσεις και άλλα στενάχωρα πράγματα. Πιο ξεκάθαρα δε γίνεται!

@Επιτέλους!
|

Ποιός "λογαριασμός" ρε μάστορα; Νέα ΑΕΙ θα ανοίξουν, με ιδιωτικό χρήμα. Εσυ και εγώ δεν πληρώνουμε ούτε για να δημιουργηθούν ούτε για να φοιτεί κανείς εκει. Έχεις καταλάβει τι γίνεται; Όταν πλήρωνες για να ανοίγουν τμήματα "στο πουθενά" με βάσεις 3 και 5, και συντηρούσες κτίρια και προσωπικό για 10 άτομα, εκεί δεν είχες αντίρρηση φαντάζομαι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ