Υπ.Παιδείας: Τα υποψήφια στελέχη εκπαίδευσης έχουν δικαίωμα άσκησης κάθε ένδικου μέσου

Σχετικά με τη μοριοδότηση για διδακτικό έργο στην Ανώτατη Eκπαίδευση των υποψήφιων Σχολικών Συμβούλων και την αντιμετώπιση των ενστάσεων

08/08/2023

Άκουσε το άρθρο

"Κάθε υποψήφιος στέλεχος εκπαίδευσης που δεν συμφωνεί με την κρίση του συμβουλίου επιλογής έχει το δικαίωμα άσκησης κάθε ένδικου μέσου".

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης σε γραπτή απάντηση στη Βουλή, ύστερα  από ερώτηση της Βουλευτού της Ελληνικής Λύσης Σοφίας – Χάιδως Ασημακοπούλου, σχετικά με τη μοριοδότηση για διδακτικό έργο στην Ανώτατη Eκπαίδευση των υποψήφιων Σχολικών Συμβούλων και   την αντιμετώπιση των ενστάσεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας σημειώνει:

  • Το νομοθετικό πλαίσιο της επιλογής και τοποθέτησης των στελεχών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τέθηκε με το ν.4823/2021 (Α ́136), από τις διατάξεις του οποίου προκύπτει ότι τα συμβούλια επιλογής είναι αποκλειστικά αρμόδια για όλα τα στάδια της διαδικασίας επιλογής (εξέταση αιτήσεων υποψηφιότητας, μοριοδότηση, εξέταση ενστάσεων, κατάρτιση πινάκων, πρόταση τοποθέτησης κ.λ.π.).
  • Στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 37 του ανωτέρω νόμου ορίζεται η συγκρότηση και η σύνθεση των περιφερειακών συμβουλίων επιλογής συμβούλων εκπαίδευσης.
  • Στα εν λόγω συμβούλια, συμμετέχουν αποκλειστικά δημόσιοι λειτουργοί και μόνιμοι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης, αυξημένων προσόντων και εμπειρίας. Συνεπώς αποτελούν κατάλληλα όργανα για τη διαμόρφωση των σχετικών κρίσεων, τα οποία παρέχουν τα απαιτούμενα από το Σύνταγμα εχέγγυα αξιοκρατίας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση το εκάστοτε συμβούλιο επιλογής αποτελεί ιδιαίτερη αρχή και οι αποφάσεις του δεν υπόκεινται σε ιεραρχικό έλεγχο.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την ερώτηση της Βουλευτού

Σχόλια (23)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΡΙΑ
|

Ευχαριστούμε πολύ κύριε Υπουργέ για την πληροφορία/καθοδήγηση , και είχα απορία γιατί δεν μου απαντάει το Συμβούλιο μετά από τόσες ενστάσεις. Μια μικρή λεπτομέρεια όμως , τα δικαστικά έξοδα ποιος θα τα καλύψει;

Δικαίωση
|

Οι αιτήσεις και οι υπεύθυνες δηλώσεις για τα δικαιολογητικά που αναρτιούνται ηλεκτρονικά στις πλατφόρμες από τους υποψήφιους για θέσεις Στελεχών Εκπαίδευσης είναι δεσμευτικές και τα διοικητικά δικαστήρια δεν παίζουν. Όντως μετά την δικαίωση από το διοικητικό δικαστήριο προχωράτε στο ποινικό και για αποζημίωση ηθικής βλάβης και ψυχικής οδύνης. Δυστυχώς αναγκαζόμαστε μόνο με αυτό τον τρόπο να δικαιωθούμε σε αυτή την χώρα που ζούμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
|

Αγαπητοί μου, αρκετοί υποψήφιοι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετείχαν και στις επιλογές Συμβούλων Εκπαίδευσης. Όμως, στην αποτίμηση κριτηρίων επιλογής Συμβούλων Εκπαίδευσης από τα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής (Π.Σ.Ε. ΣΕ) με την εφαρμογή του ίδιου άρθρο 33 του Ν. 4823/2021, δεν μοριοδοτήθηκαν το ίδιο, παρά με αξιοσημείωτα μόρια προς τα κάτω όπως προκύπτει από τον τελικό/αναμορφωμένο αξιολογικό πίνακα Συμβούλων Εκπαίδευσης και μετά τις ενστάσεις. Εδώ δημιουργούνται πολλά εύλογα ερωτήματα, ελέγχονται τα Συμβούλια ή όχι; και για όσους προσφύγουν δικαστικά , αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ δυνατό επιχείρημα. Καλές διακοπές.

Γεώργιος
|

Ποιος σας είπε ότι συμφωνούμε με αυτό τον τρόπο επιλογής των επιτροπών;
Ποιος σας είπε ότι ισχύει η άποψη αυτή ότι με τα προσόντα "που αναφέρεται" πραγματικά μπορούν να φέρουν εις πέρας ότι ανάλογα με την αντίληψη του καθενός μέλους της επιτροπής θα είναι και σωστή αξιολόγηση;
Έχει αξιολογηθεί η επιτροπή και κάθε επιτροπή και σε ποια αντικείμενα ώστε να μην ανησυχώ;

"Καράβια βγήκαν στη στεριά και πιάσανε τα όρη"
|

Προς @41τακατό? 09 Αυγ 2023 08:03
- Φινλανδία : Ο υπουργός Οικονομίας παραιτήθηκε, εξαιτίας αναφορών του που σχετίζονταν με τους Ναζί.
- Ολλανδία : Ο υπουργός Παιδείας παραιτήθηκε, μετά από καταγγελίες για απρεπή συμπεριφορά στους υπαλλήλους του υπουργείου (αντιδρούσε υπερβολικά και ήταν πολύ "σκληρός").
- Ιταλία : Η υφυπουργός ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων παραιτήθηκε, γιατί χρησιμοποίησε χρήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης για προσωπικές αγορές (ρούχα, τσάντες και ΕΝΑ βιβλίο).
- Εσθονία : Η υπουργός Παιδείας παραιτήθηκε, επειδή χρησιμοποίησε υπηρεσιακό αυτοκίνητο και οδηγό του υπουργείου, για να μεταφέρει τα παιδιά της στο σχολείο.
- Ιαπωνία : Ο υπουργός Οικονομίας παραιτήθηκε, εξαιτίας των σχέσεων του με την "Εκκλησία της Ενοποίησης" της Ν. Κορέας.
- Μεγάλη Βρετανία : Η υπουργός Εσωτερικών παραιτήθηκε, γιατί έστειλε επίσημο έγγραφο από το προσωπικό της email.
- Βέλγιο : Η υπουργός εξωτερικών παραιτήθηκε, για να μπορέσει να σταθεί δίπλα στο σύζυγό της που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
ΥΓ. Ο ορισμός της κομματικής αλαζονείας, ποιος είναι άραγε?

@@41τακατό? 09 Αυγ 2023 08:03
|

Σε ποιο βιβλίο βρίσκεις τέτοια παραδείγματα-ορισμούς??? Έλα μην μας το κρατάς μυστικό! Μήπως στη γαλάζια Βίβλο του Μωυσή? Αχαχαχα!

Μανώλης
|

@Δημητρα λες ...Πχ δεν μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος ότι ένας καθηγητής πανεπιστημίου έχει κάνει 5 δημοσιεύσεις, διότι ο καθένας μπορεί να μετρήσει τις δημοσιεύσεις κ να τις βρει 5.
Φυσικά και μπορεί. Αν οι δημοσιεύσεις είναι στα νέα του ψαροντούφεκου, με επιτροπή κριτών τον γραφίστα του περιοδικού και πιστοποίηση διεθνούς άρθρου επειδή το τεύχος βρέθηκε σε βιβλιοθήκη ξένου σχολείου της διασποράς. Ποτέ δεν πρόκειται μια περιγραφή σε νόμο να καλύψει τα πάντα, γι αυτό χρειάζεται να αποφασίζουν τελικά κάποιοι.

@@41τακατό?
|

Μικρό λάθος θεωρείτε εσείς τη δολοφονία ενός ανθρώπου? Αν ήταν το παιδί σας το ίδιο θα λέγατε? Ντροπή. Και γιατί να μην παραιτηθει? Έχει ή δεν έχει ευθύνη?

@41τακατό? 09 Αυγ 2023 01:30
|

Ο ορισμός της ακυβερνησίας είναι για κάθε μικρό λάθος να ζητούμε παραίτηση υπουργού.

Αν υπάρχει η στοιχειώδης ευθιξία και τσίπα τότε...ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
|

@ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Σε ανάλογη περίπτωση γνωρίζω υποψήφιο ο οποίος κατέλαβε την θέση παράνομα και για να μη υποστεί όλα τα επακόλουθα , παραιτήθηκε από την θέση του για προσωπικούς λόγους οπότε πάγωσε η διαδικασία της αγωγής στο Διοικητικό Δικαστήριο.

41τακατό?
|

@08 Αυγ 2023 20:30
- Η σχέση που έχει αυτό που έγραψα με το θέμα, είναι ότι κάθε φορά που ευθύνεται το κράτος (όπως πχ και στην προκειμένη περίπτωση του πιο χαοτικού, δυσεφάρμοστου και αναποτελεσματικού νόμου από συστάσεως ΥΠΑΙΘ) πετάει πάντα το μπαλάκι της ευθύνης σε κάποιον άλλο.
- Δεν ευθύνεται το κράτος, μας λέει με άλλα λόγια ο Υπουργός.... αλλά "τα συμβούλια επιλογής" που το κράτος διόρισε "είναι αποκλειστικά αρμόδια"!!! Πάλι καλά που δεν φταίει το esos και οι σχολιαστές του δηλαδή. Κι όποιος "δεν συμφωνεί με την κρίση του συμβουλίου επιλογής έχει το δικαίωμα άσκησης κάθε ένδικου μέσου"!!! Λες και δεν ξέρει ο Υπουργός, ότι έγινε "το έλα να δεις κι εσύ μπάρμπα". Λες και γίνεται κάποια χάρη στους υποψήφιους, που τους επιτρέπεται να ασκήσουν ένδικα μέσα. Λες και δεν το ξέρουν οι ίδιοι, ότι έχουν το δικαίωμα. Λες και η δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο.... αλλά το πρώτο καταφύγιο του πολίτη. Και ποιος θα πληρώσει "τη νύφη του Αμαρουσίου", όταν και εάν δικαιωθούν? Ο Υπουργός? Τα συμβούλια? Ή μήπως εμείς οι φορολογούμενοι?
- Αντιπολίτευση δεν υπάρχει τυπικά εδώ και 4 χρόνια και τώρα πλέον ούτε και ουσιαστικά. Μην την ψάχνετε λοιπόν άδικα στα σχόλια του esos. Οι δολοφονίες ΔΕΝ είναι αντιπολίτευση. Είναι εγκλήματα με θύτες, θύματα, ηθικούς αυτουργούς.... και πολιτικές ηγεσίες που σε οποιοδήποτε σοβαρό κράτος θα παραιτούταν, αν όχι για την ανεπάρκειά τους, για λόγους πολιτικής ευθιξίας. Σε ένα μη-σοβαρό μη-κράτος, πάντα άλλοι θα έχουν την ευθύνη. Ο σταθμάρχης, ο αστυνόμος, το συμβούλιο επιλογής κλπ....

@41τακατό? 08 Αυγ 2023 15:55
|

σχολιάζουμε ή κάνουμε αντιπολίστευση στα σχόλια; Τί σχέση έχει αυτό που γράφετε με το θέμα, εκτός από τη μπανάλ γενικότητα ότι το κράτος φταίει για τα πάντα. Το ξέρουμε. Αλλά επί του συγκεκριμένου τί έχετε να προσθέσετε;

ΣΦΥΡΙΖΑ
|

@41τακατό, ναι ναι ...στις επόμενες θα πάει 50 τακατό, υπομονή!

@ τζαζ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
|

Αν το Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής για την επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν απαντήσει αυτό είναι όπως είπε και ο συνάδελφος «σιωπηρή απόρριψη» και θα αποτελέσει αποδεικτικό για το διοικητικό δικαστήριο. Όταν δικαιωθεί, το Συμβούλιο Επιλογής πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και να αλλάξει την σειρά κατάταξης που θα προκύψει . Εννοείται ότι θα διεκδικήσει μετά την προϋπηρεσία και το επίδομα θέσης αναδρομικά. Αν ακόμα αντέχει οικονομικά προχωράει και για αποζημίωση "ηθικής βλάβης" και «ψυχικής οδύνης». Προσωπική εμπειρία και διαδικασία που ακολούθησα και δικαιώθηκα. Καλή υπομονή και δύναμη.

@41τακατό?
|

Μην ανησυχείς, τιμώρησε τους πρώτους 7 υπευθύνους να συνεχίσουν πλέον ήσυχα τις καλοκαιρινές τους διακοπές, μετ' αποδοχών και επιδομάτων αδείας!
Αυτή η παραδειγματική τιμωρία είναι προς συμμόρφωση και των υπολοίπων που είναι εν υπηρεσία! Τα ίδια και στην 111 ΠΜ.
'Εχουσιν γνώσειν οι φύλακε(έ)ς?

41τακατό?
|

Και για τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ από Κροάτες χούλιγκανς, στα δικαστήρια θα στείλετε τους γονείς του κ.κ. της Κυβέρνησης? Ή μήπως φταίει κανένας αστυνόμος ή σταθμάρχης ή νοσοκόμος ή πυροσβέστης?
Ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος, τέως αναπληρωτής υπουργός παιδείας θρησκευμάτων και αθλητισμού και νυν υπουργός δημόσιας τάξης κος Οικονόμου (που δήλωνε πανέτοιμος να αναλάβει στη θέση του "έφιππου που ξεπέζεψε" κου. Μηταράκη) σε ποιους νόμους και σε ποια άρθρα θα μας παραπέμψει?

@ τζαζ
|

@ τζαζ
Εννοείται κάθε ένδικου μέσου....

εδώ υποψήφιοι διευθυντές εκπαίδευσης που έχουν ήδη παραλάβει όπως δικαιούνται αντίγραφα από τα δικαιολογητικά με βάση τα οποία συγκεκριμένοι υποψήφιοι μοριοδοτήθηκαν ( πχ. α) μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών που δεν είχαν συνάφεια με το αντικείμενο απασχόλησης σύμφωνα με το άρθρο 9 του ω. 4354/2015, β) μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών που εμπίπτουν στην υποπερίπτωση αγ) του α. 33 του Ν. 4823/2021, συναφή δηλαδή με το αντικείμενο απασχόλησης του υποψηφίου, και μοριοδοτήθηκαν στο πεδίο ΜΗ συναφής με το αντικείμενο απασχόλησης, γ) συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα άσχετα με το αντικείμενο απασχόλησης του υποψηφίου, δ) συμμετοχή σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα ή δράσεις που χρηματοδοτούνται εν όλω ή εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) χωρίς παραστατικά έγγραφα παρά μόνο μία απλή βεβαίωση από την ΔΔΕ, και ακόμα περιμένουν απαντήσεις από τις αιτήσεις θεραπείας, δηλαδή σιωπηρή απόρριψη .
Κάποιοι υποψήφιοι συμμετείχαν και στις επιλογές Συμβούλων Εκπαίδευσης και στην αποτίμηση κριτηρίων επιλογής από τα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής (Π.Σ.Ε. ΣΕ) κατ’ εφαρμογήν του ίδιου άρθρο 33 του Ν. 4823/2021, δεν μοριοδοτήθηκαν για τα παραπάνω όπως προκύπτει από τον αναμορφωμένο/τελικό αξιολογικό πίνακα Συμβούλων Εκπαίδευσης πριν την συνέντευξη.
Όντως συμπληρώθηκαν 13 μήνες από τότε και έχει μέλλον η υπόθεση. Τόση διαφάνεια!!!!!!!!!!

με τις υγείες σας...
|

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε....
Χαιρέτα μου τον πλάτανο....
Πιάσε το αυγό και κούρευτο...
Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι...
......

Ξέχασε να αναφέρει τη λέξη διορισμένοι
|

Ο Υπουργός λέει: "Στα εν λόγω συμβούλια, συμμετέχουν αποκλειστικά δημόσιοι λειτουργοί και μόνιμοι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης, αυξημένων προσόντων και εμπειρίας" έπρεπε να προσθέσει και τη λέξη "διορισμένοι" αλλά αυτό δεν θέλει ξύλινη γλώσσα...

ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
|

Πάντα σε όλα τα συμβούλια επιλογής στελεχών εκπαίδευσης τα μέλη κατά πλειοψηφία ήταν διορισμένα χωρίς κριτήρια. Τι δεν καταλαβαίνει ο νέος υπουργός? ήδη υπάρχουν υπόδικα μέλη συμβουλίων από το 2017.
Τι συνιστά??? να πηγαίνουν οι υποψήφιοι στα δικαστήρια ??? να ξοδεύονται και να ταλαιπωρούνται με συνεχείς αναβολές???
Είναι αυτή πρόταση υπουργού ???
Τα ίδια είχε πει στη βουλή σε ερώτηση του κ. Παπαπηλιού ο κ. Γαβρόγλου (30-10-2017) : https://www.esos.gr/arthra/53726/ypoyrgos-oi-ypopsifioi-dieythyntes-sho…
Το θέμα είναι πως δεν θέλετε να μπλοκάρετε τις αυθαιρεσίες...

ΔΗΜΗΤΡΑ
|

Αντικειμενικό κ ανθρώπινος παράγοντας δεν υπάρχει. Υποκειμενικότητα κ ανθρώπινος παράγοντας ναι , όντως πάνε πακέτο. Άλλωστε αν κάτι είναι αντικειμενικό σημαίνει ότι κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει ακόμη κ αν δ ν του αρέσει. Πχ δ ν μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος ότι ένας καθηγητής πανεπιστημίου έχει κάνει 5 δημοσιεύσεις, διότι ο καθένας μπορεί να μετρήσει τις δημοσιεύσεις κ να τις βρει 5... Τα υπόλοιπα παρατράγουδα που οδηγούν σε δικαστήρια είναι επειδή ακριβώς υπάρχει υποκειμενικότητα που δεν διασφαλίζεται από αντικειμενικότητα...

τζαζ
|

....κάθε ένδικου μέσου....
εδώ υποψήφιοι διευθυντές εκπαίδευσης έχουν ζητήσει όπως δικαιούνται τις βαθμολογίες από την συνέντευξη και την αιτιολογία αυτής και ακόμα περιμένουν!!!!!! συμπληρώθηκαν 13 μήνες από τότε!!!!! τόση διαφάνεια!!!!!!!!!!

τι λε ρε;
|

τραβάτε στα δικαστήρια , όπως πάντα;;;;;; με τα τραγικά του καλυτερότερου και τις καθημερινές άδικες και παλαβές διοικητικές αποφάσεις του υπαιθα ; για τη διαδικασία των προσωρινών δπε-δδε θα πει τίποτα άραγε κανενα ένδικο μέσο; ρεζιλίκια . υπουργός διαμαντοΠιερρακάκη(ς) αυτά λέει;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ