Το υπ. Παιδείας μελετά την επαναλειτουργία των Αθλητικών Σχολείων

Στα Αθλητικά Σχολεία μπήκε "λουκέτο", μετά από 30 χρόνια λειτουργίας των,  τον Ιούλιο του  2011, ενώ σε αυτά    φοιτούσαν συνολικά 12.060 μαθητές 

28/11/2023

Ενημερώθηκε: 28/11/2023, 10:52

Άκουσε το άρθρο

Υπό επεξεργασία θέτει το υπουργείο παιδείας όλο το πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας των Αθλητικών Σχολείων με  στόχο την κάλυψη των αναγκών όλων των μαθητών-αθλητών συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τη δήλωση αυτή έκανε στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου  ενώ σημείωσε ότι  για την επεξεργασία του πλαισίου  σύστασης και λειτουργίας των Αθλητικών Σχολείων το υπουργείο λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των σχετικών φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στα Αθλητικά Σχολεία μπήκε "λουκέτο", μετά από 30 χρόνια λειτουργίας των,  τον Ιούλιο του  2011, ενώ σε αυτά    φοιτούσαν συνολικά 12.060 μαθητές .

Η αιτιολογία που δόθηκε από την τότε Κυβέρνηση , γι΄ αυτή απόφασή της, ήταν ότι  το κόστος τους  θεωρείται  πολύ υψηλό και επιπλέον  τα Αθλητικά Σχολεία κρίθηκαν  αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση.

Επιτροπή για το θεσμικό πλαίσιο δημιουργίας Αθλητικών Σχολείων και Τμημάτων

Το έτος 2015 το υπουργείο Παιδείας συγκρότησε πενταμελή Ομάδα Εργασίας για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου δημιουργίας Αθλητικών Σχολείων και Τμημάτων .

Οι προτάσεις της Επιτροπής δεν ανακοινώθηκαν ποτέ από το υπουργείο Παιδείας.
 

Σχόλια (15)

Χριστίνα
|

Η κόρη τελείωνε το δημοτικό και με ρώτησε αν υπάρχει κάποιο γυμνάσιο που ασχολείται με το αθλητισμό όπως υπάρχει το μουσικό, το καλλιτεχνικό κ.α. Εψαξα και είδα πωςτα έκλεισαν πριν από χρόνια. Απογοητεύτηκε και μου απάντησε γιατί αφού υπάρχουν παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό με πολύωρες προπονήσεις και συνέχισε" γιατί να πάω σε ένα σχολείο αναγκαστικά που μάλλον δεν θα μου αρέσει " .Ξέρω πως έχει δίκιο γιατί αγαπά τον αθλητισμό και θέλει από τώρα να γίνει γυμνάστρια. Επίσης αναφέρει (η κόρη μου) πως ακόμα και την ώρα της γυμναστικής τους δίνουν μια μπάλα και άντε παίξτε.Ούτε αυτές τις 3ωρες την εβδομάδα που έχουν το μάθημα της γυμναστικής δεν γυμνάζονται . Μεταφέρω λόγια και σκέψεις παιδιου. Τι άλλο να πω.

Βασιλικη
|

Τα αθλητικα σχολεια πρεπει να ανοιξουν !!!!Λυπαμαι που σε αυτη την χωρα καποιοι το απαραιτητο το εκαναν περιττο !!! Η επαναλειτουργια τους θα ειναι ανακουφιση για τα παιδια που ζουν για τον αθλητισμο!!

Μαρία Μαχ.
|

Η επαναλειτουργία των αθλητικών σχολείων είναι ουσιώδους σημασίας. Μεταξύ άλλων, η παύση λειτουργίας τους δημιούργησε τότε ανισότητα ευκαιριών μεταξύ των μαθητών, κάτι το οποίο διαιωνίζεται μέρχι σήμερα! Τα παιδιά που έχουν κάποιο μουσικό ή, γενικά καλλιτεχνικό ταλέντο, έχουν την ευκαιρία (και πολύ σωστά) να το καλλιεργήσουν σε σχολικό πλαίσιο, φοιτώντας στα αντίστοιχα εξειδικευμένα σχολεία που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Προς τι, λοιπόν, ο αποκλεισμός από παρόμοια ευκαιρία των παιδιών που είναι ταλαντούχα στον αθλητισμό; Εξίσου ουσιώδους σημασίας, όμως, είναι και η επαναλειτουργία των Γραφείων Φυσικής Αγωγής, για τα οποία ουδέποτε υπήρξε κάποια λογική αιτιολογία για την κατάργησή τους, παρόλο που από την αρχή λειτουργίας τους υπήρξαν από τις πλέον ενεργές και αποτελεσματικές Δομές της Εκπαίδευσης. Το πολύ μικρό επίδομα που λάμβαναν οι τότε προϊστάμενοί τους θεωρώ ότι δεν είναι ικανός λόγος κατάργησης. Τέλος, είναι άκρως απαραίτητη και η επανασύσταση της σχετικής Επιτροπής, με μέλη που να είναι ενεργά στο σήμερα και που θα προέρχονται από το χώρο της Εκπαίδευσης, της Φυσικής Αγωγής και της Διοίκησης. Η Φυσική Αγωγή αποτελεί γνωστικό αντικείμενο, στο οποίο κάθε πολιτισμένη χώρα, που σέβεται την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών της, δίνει έμφαση. Στη χώρα μας, όμως, αυτό δεν ισχύει στο βαθμό που θα έπρεπε, αν και το σχολείο κατέχει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια της κουλτούρας και της στάσης ως προς ένα ψυχικά και σωματικά υγιεινό τρόπο ζωής που θα υιοθετήσουν (ή όχι) οι μελλοντικοί ενήλικοι πολίτες. Δεν είμαστε, λοιπόν, άμοιροι ευθυνών...

Ετεοκρής
|

Ένα μαθητή είχα κάποτε που οι γονείς του ήθελαν τον πρωταθλητισμό. Ώρες πολλές στο γυμναστήριο, ερχόταν στο σχολείο συχνά κουρασμένος. Μελαγχολικός μου φαινόταν μερικές φορές, αλλά τελικά ήταν λανθασμένες όλες οι παρατηρήσεις μου. Αυτό μου έλεγαν οι γονείς του. Φιλότιμος μαθητής, προσπαθούσε πολύ και οι επιδόσεις του καλές και μερικές φορές πολύ καλές.
Μια μέρα, ένα πρωί, άρχισε να κλαίει μέσα στην τάξη!..
Έλειψε τέσσερις μέρες, δεν έμαθα ποτέ τι προκάλεσε αυτή την αντίδραση, αργότερα έμαθα ότι σταμάτησε τις προπονήσεις.
Την επόμενη σχολική χρονιά ήταν ένα άλλο παιδί. Το έβλεπες στην αυλή κι έλεγες:
Παιδί με το γρατσουνισμένο γόνατο
κουρεμένο κεφάλι όνειρο ακούρευτο.
Δόξα σοι ο Θεός

Ζωή
|

Χιλιάδες παιδιά ασχολούνται καθημερινά 2-3-4 ώρες με τον αθλητισμό,είναι τα πιο σκληρά εργαζόμενα παιδιά ,ξυπνούν απο νωρίς και κοιμούνται σχεδόν μεσάνυχτα για να ανταπεξέλθουν με υπευθυνότητα ,με πολύ δουλειά,με πολλές στερήσεις και ΝΑΙ δικαιούνται να φοιτούν σε αθλητικά σχολεία .

Polar_Fish
|

Eδω δεν εχουν εκπαιδευτικους τα άλλα σχολεία.

Φορολογούμενος
|

Η άθληση πρέπει να μπει σε όλα τα σχολεία για την καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών. Να πληρώνονται αθλητικά σχολεία από την γενική φορολογία ώστε να ωφελούνται μόνον όσοι κάνουν πρωταθλητισμό τι νόημα έχει;

Αναχλίχλι το χλιλί εγώ που είμαι η πιο μικρή
|

τα σκαλίζω για να βρω το δικό μου τον .. ρόλο, για να έχουμε να λέμε, να φαίνεται ότι κάτι κάνω κι εγώ, όλα αυτά μαζί.
"Αλί αλί και τρισαλί φωνάξτε αμέσως τον Αλή να με καρατομήσει"

sostos
|

Αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι επαγγελματικά γυμνάσια. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από τεχνικά χέρια. Δυστυχώς πολλά παιδιά στο σημερινό γυμνάσιο φοιτούν απλά και μόνο για να βρίσκονται στο σχολείο, χωρίς καμία προοπτική.

Κώστας
|

Έλεος. Εδώ δε μπορούν να λειτουργήσουν τα κανονικά, τι τα θέλουν τα αθλητικά ;

kostas
|

Όλα τα έχουμε, τα αθλητικά σχολεία μας μάραναν.

Εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας
|

Ή αλλιώς, πουλώντας καθρεφτάκια σε ιθαγενείς!
Εδώ τόσα και τόσα βασικά και απολύτως απαραίτητα δεν κάνουν σε αθλητισμό, παιδεία και υγεία, λόγω οικονομικής στενότητας, όπως λένε. Αλλά είναι έτοιμοι να σπαταλήσουν τους περιορισμένους πόρους της χώρας ( κτίρια, εκπαιδευτικούς, χρήματα κλπ) για έναν πολύ αμφιλεγόμενης αξίας θεσμό, τα επονομαζόμενα "αθλητικά σχολεία".

Ετεοκρής
|

Πρώτα ο αθλητισμός, ο χορός, η πεζοπορία στα βουνά και στους κάμπους, η κολύμβηση, η υγιεινή διατροφή για όλα τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας. Πρώτα το θεμελιώδες: ο ''νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ''.

Τακης
|

όποιος επαναλειτουργήσει τα αθλητικά σχολεία, θα γραφτεί στην ιστορία, μετά απο χρόνια εκπαιδευτικής ξηρασίας!

Ρίτα
|

Υπάρχει μεγάλη επιθυμία και ενδιαφέρον των γονέων για αθλητικά σχολεία. Προχωρήστε το θέμα, αξίζει!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ