Κ. Πιερρακάκης: Τα κριτήρια για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα είναι τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ε.Ε.

24/12/2023

Ενημερώθηκε: 29/12/2023, 10:43

Άκουσε το άρθρο

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα με ναυαρχίδα το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά λύνοντας αυτή την ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία. Πλέον, είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν μπορεί να ιδρύσει μη κρατικά πανεπιστήμια. Στην Κύπρο σπουδάζουν 18.000 Έλληνες», ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, «η μία παράμετρος είναι ότι 40 χιλιάδες ελληνόπουλα σπουδάζουν στο εξωτερικό κάθε χρόνο. Αυτός ο αριθμός πρέπει να μπορέσει να μειωθεί γιατί αν το βάλουμε δίπλα με τον αριθμό των Ισπανών, των Βρετανών ή τον Πορτογάλων, δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει στο εξωτερικό παραπάνω φοιτητές από ό,τι η Αγγλία. Γιατί η Ελλάδα να μην είναι ένα Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο; Γιατί να μην μπορούν από τα Βαλκάνια να έρχονται στην Ελλάδα να σπουδάσουν;»

Επισήμανε επίσης, ότι «μιλάμε για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Ο στόχος είναι να πετύχουμε το καλύτερο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Θέλουμε μεγάλα ξένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, να μπορέσουν να έρθουν και να επικουρήσουν το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας. Τα κριτήρια θα είναι τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ε.Ε. Καλώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μπούμε σε έναν διάλογο κριτηρίων, να κάνουμε κάποια πράγματα όλοι μαζί. Στην Κύπρο ψηφίστηκε το αντίστοιχο πλαίσιο από όλα τα πολιτικά κόμματα». 

Ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ωστόσο ότι «θα υπάρξουν κόφτες στην εξέταση των αιτήσεων, ενώ τόνισε ότι δεν αλλάζει το καθεστώς για τα κολέγια. Θα παρέχει πλήρη επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα και θα είναι το πτυχίο του μητρικού πανεπιστημίου του εξωτερικού», . 

«Θα δοθούν 60 εκατομμύρια για την ενίσχυση των δημοσίων Πανεπιστημίων», πρόσθεσε. 

Σχόλια (21)

SOTOS
|

Δεν καταλαβαινω κατι :
Τα πανεπιστημια που ιδρυθουν
θα ειναι 'μη κρατικα και μη κερδοσκοπικα '.
Στην Κυπρο υπαρχει το κρατικο πανεπιστημιο Κυπρου και τα αλλα ειναι ιδιωτικα.
Δηλαδη δεν μπορει να ερθει κανενα απο την κυπρο, εκτος εαν ενα ιδιωτικο της κυπρου, " βαπτιστει " στην ελλαδα "μη κερδοσκοπικο "
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ !!!!!!

DOG
|

Κάτι δεν μας λένε καλά...
Μας λενε η ιδρυση ιδιωτικων πανεπιστημιων θα δωσει την δυνατοτητα 40000 παιδιων να μεινουν στην Ελλαδα.
Στην Κύπρο με λιγοτερο απο 1000000 κατοικους και 20 πανεπιστημια γιατι εχει το μεγαλυτερο αριθμο φυγης κυπριων μαθητων ( βαση πληθυσμου ) στο εξωτερικο ; Συμβαινει κατι που δεν ξερουμε....

Απορία
|

«Η χώρα μας έχει χιλιάδες άνεργους δικηγόρους, δεν χρειάζεται 4η Νομική», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως. Ισχύει η δήλωση και για τα ιδιωτικά μαγαζιά που θα ανοίξεις Κυριάκο;

https://www.esos.gr/arthra/63423/n-kerameos-katargeitai-o-nomos-gia-tin…

Παρακμέως
|

Ερώτηση:
«Η χώρα μας έχει χιλιάδες άνεργους δικηγόρους, δεν χρειάζεται 4η Νομική», δήλωνε η κ. Νίκη στις αρχές Ιούλη του 2019. Ισχύει άραγε αυτή η δήλωση και για τις "Ελεύθερες" Νομικές; Ή οι ιδιώτες μπορούν να ανοίξουν όσες Νομικές Σχολές θέλουν;

Μνημόνια μέχρι να μην ξαναβγεί ο ήλιος
|

@@@Αναριωτέμαι 25 Δεκ 2023 23:16
Το άρθρο 28.... για να λειτουργήσει ως η πίσω πόρτα της ίδρυσης ιδιωτικών, που απαγορεύει το άρθρο 16? Φοβερό κόλπο! Με τέτοιες αλχημείες θα έρθει το Harvard?

Διεθνές εμπόριο
|

@ 3Χ@Αναριωτέμαι 26 Δεκ 2023 11:15
Όχι, αφορά το Διεθνές Δίκαιο (οχι εμπόριο), και έχει σχέση την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσ

@ @ @Αναριωτέμαι 25 Δεκ 2023 08:33
|

Δεν είμαστε νομικοί αλλά το άρθρο 28 του Συντάγματος αφορά στο Διεθνές εμπόριο και για αυτό φοβούνται το ΣτΕ.

@ John 25 Δεκ 2023 11:25
|

Είναι τα δημόσια ελληνικά ΑΕΙ μέρος της "αγοράς";

|

Τα κριτήρια θα είναι τα αυστηρότερα σε όλη την ΕΕ.
Και γιατί δεν τα λέει;
Ερώτηση προς τον Υπουργό: Οι βαθμοί των πανελληνίων θα παίζουν κάποιο ρόλο;
Και αν κάποιος δεν δώσει πανελλήνιες?

@ John
|

και για τσίπουρα δώσαμε μερίδιο αγοράς σε ιδιωτικά κεφάλαια

@ @Αναριωτέμαι 25 Δεκ 2023 08:33
|

και άρθρο 28 υπάρχει

John
|

Δεν θέλουμε να είμαστε η μοναδική χώρα χωρίς Ιδιωτικά ΑΕΙ, Σωστά !!!
Θέλουμε να είμαστε η μοναδική χώρα που ενώ έχουμε υπογράψει Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν την εφαρμόζουμε!!!!!
Οπότε ας αφήσουμε τα παραμύθια θέλουμε να κλείσουμε δημόσια Πανεπιστήμια για να δώσουμε μερίδιο αγοράς σε ιδιωτικά κεφάλαια.

@Αναριωτέμαι 24 Δεκ 2023 14:52
|

αυτό θα ήταν το ευκολότερο, αλλά υπάρχει κάτι που λέγεται Άρθρο 16 του συντάγματος.

Ελένη
|

Με τα λόγια χτίζει κανείς ανώγεια και κατώγια.....

Sea (club) and sun
|

@Polar_Fish
Ελάτε τώρα.... ποια άλλη χώρα έχει ήλιο, θάλασσα και clubbing σαν την Ελλάδα και θα παίρνεις και πτυχίο?.... Ακόμη το σκέφτεστε?

Θα το κάψουμε κυρ Στέφανε
|

Με πήραν σε μια πολύ καλή δουλειά κυρ Στέφανε.
Θα σου πληρώσω κι αυτά που σου χρωστάω, ε τί, παιδιά είμαστε τώρα κυρ Στέφανε?

Αναριωτέμαι
|

... γιατί τα δημόσια πανεπιστήμια, δεν μπορούν να υποδεχτούν αυτά τα 40 χιλιάδες Ελληνόπουλα που σπουδάζουν στο εξωτερικό, με δίδακτρα φυσικά, και θα πρέπει αυτ΄΄ο να γίνει μέσω ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστήμιων;

Διονύσης
|

Το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά που θα βγαίνουν απ' αυτά τα Πανεπιστήμια να μένουν εδώ βρίσκοντας εργασία σε οποιαδήποτε ελληνική πόλη.

Polar_Fish
|

To ερώτημα ειναι γιατι να έρθουν απο τα Βαλκάνια εδώ για να σπουδάσουν? Η Κυπρος ειναι ελληνόφωνη γιαυτό πάνε τα παιδιά εκεί. Επιπλέον βρίσκουν ειδικότητες που τους ενδιαφέρουν.

Ωχ ωχ ωχ...
|

Όπου ακούς για πολλά και "αυστηρά" κριτήρια που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού (κατά τη δήλωση του κ. Υπουργού), σκέφτεσαι βυζαντινού΄ τύπου διαδικασίες, αγκυλώσεις, κρατισμό και εμπόδια παντού. Μακάρι να διαψευστώ.

Kostas
|

Τα 40.000 ελληνόπουλα που σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό και σε λίγα χρόνια αρκετά από αυτά θα επιστρέψουν με πτυχία με π΄λήρη επαγγελματικά δικαιώματα, με ποια κριτήρια μπήκαν στις σχολές τους;
Η διεθνής πρακτική λέει ότι κάθε Πανεπιστήμιο ορίζει το ίδιο τα κριτήρια εισαγωγής των σπουδαστών του.
Ενδεικτικά αναφέρω:
Βαθμός απολυτηρίου
Βαθμοί απολυτηρίου μόνο σε συγκεκριμένα μαθήματα (πχ για την Ιατρική οι βαθμοί σε Βιολογία και Χημεία)
Βαθμοί πανεθνικών εξετάσεων
Συνέντευξη
Διενέργεια εσωτερικών εξετάσεων κάθε σχολής
Συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω
Για παράδειγμα στις ΗΠΑ το σύνηθες είναι η διενέργεια εσωτερικών εξετάσεων σε συνδυασμό με συνέντευξη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ