Αύξηση αριθμού εισακτέων στις Στρατιωτικές για να καλυφθούν οι κενές θέσεις λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Επειδή δεν υπάρχουν επιλαχόντες οι θέσεις μένουν κενές

20/01/2024

Άκουσε το άρθρο

Η κάλυψη των κενών θέσεων εισακτέων σπουδαστών, που προέκυψαν στις Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) και η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), κατά την εισαγωγική διαδικασία του ακαδημαϊκού έτους 2023 - 24, λόγω εφαρμογής του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), θα αντιμετωπιστεί με την πρόβλεψη επιπλέον εισακτέων τα επόμενα έτη, σύμφωνα με τον επικείμενο προγραμματισμό των Γενικών Επιτελείων.

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

To 2023  έμειναν 175 κενές θέσεις  στις Στρατιωτικές Σχολές, στα Όπλα των ΣΣΕ και ΣΜΥ,  παρά το γεγονός ότι οι σχολές προχώρησαν σε μείωση των Συντελεστών της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ειδικοτερα στη Σχολή Ευελπίδων από 1,20 που ήταν ο Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής μειώθηκε  στο 1,00, στη ΣΜΥ από 1,00 στο 0,9 και στη Ναυτικών Δοκίμων από 1,20 στο 0,9,.

Tο 2022,έμειναν 209 κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές, λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ το 2021,  οι κενές θέσεις ήταν 103.

Επειδή δεν υπάρχουν επιλαχόντες οι θέσεις μένουν κενές.

Σχόλια (5)

Απόστρατος
|

Προφανώς δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι και χίλιους εισακτέους να προκηρύξουν πάλι δεν θα εισαχθούν περισσότεροι λόγω ΕΒΕ. Ωστόσο ας αναλογισθούμε: Μήπως θέλουμε να βάζουμε εισακτέους με μέσο όρο το 5 και το 7 για να μην πω χαμηλότερο; Έτσι θα ανεβάσουμε το επίπεδο των στρατιωτικών σχολών; Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι άσυλο για να εισέρχεται όποιος απλώς το επιθυμεί ή θέλει να εξασφαλίσει έναν μισθό αλλά και όποιος είναι πραγματικά ικανός. Πολλοί νέοι από την Αθήνα και τη νότια Ελλάδα δεν πηγαίνουν, δεδομένου ότι οι μονάδες είναι σχεδόν όλες στις παραμεθόριες περιοχές ενώ ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί ανέσεις και όχι δυσκολίες όπως αυτές των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, οι αποδοχές των Αξιωματικών είναι εξαιρετικά κακές. Αν θέλουμε να ρίξουμε και το επίπεδο, τότε καταλήγουμε σε υποτίμηση των Σχολών. Ζητούνται έξυπνοι και ικανοί Αξιωματικοί. Και αφού η εισαγωγή γίνεται μέσω εξετάσεων όπως πρέπει να είναι, τότε να είναι και καλοί μαθητές.

Ακατανόητο!
|

Τι μας λέει το άρθρο; Αφού δεν βρίσκονται αρκετοί υποψήφιοι, η λύση είναι να αυξήσουμε τις θέσεις;;;;;; Το έχουμε χάσει τελείως;;;;;;

Έλεν
|

Σε αυτές τις κενές θέσεις αν προσθέσουμε τους αρκετούς που εγκαταλείπουν τη σχολή μέσα στους δυο πρώτους μήνες, τις αποστρατείες - παραιτήσεις στελεχών ,την προτίμηση και στροφή των υποψηφίων προς τα σώματα ασφαλείας, το αποτέλεσμα είναι μια σημαντική μείωση προσωπικού στο στρατό.
Η ΕΒΕ είναι μια βλακεία και μισή .Όσοι μπουν στις σχολές με πιο χαμηλή βαθμολογία θα γίνουν δηλαδή κακοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί;

Μα πάλι θα μείνουν κενές!
|

Δεν το καταλαβαίνω τι θα αλλάξει, αφού ο συντελεστής ελάχιστης βάσης εισαγωγής έχει ήδη μειωθεί από το προηγούμενο έτος. Όταν από τις π.χ. 400 θέσεις δεν καλύπτονται οι 175 λόγω της ΕΒΕ, και 600 να γίνουν οι θέσεις απλώς δεν θα καλυφθούν 375 λόγω της ΕΒΕ (με την παραδοχή παρόμοιας ζήτησης και παρόμοιας ΕΒΕ στο επόμενο έτος).
Δεν πειράζει, θα μπορούσαν να γίνουν ιδιωτικές στρατιωτικές σχολές και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας από εκεί...

Polar_Fish
|

Oι κενές θέσεις οφείλονται στο οτι πρόσβαση στις στρατιωτικές σχολές δεν εχεις απο ολα τα επιστημονικά πεδία και επειδή δεν υπάρχει αναλογικά μεγάλο ενδιαφέρον. Ειναι καλύτερα να αποσυνδεθει η εισαγωγη απο τις πανελληνιες με την έννοια να ειναι χωριστό μηχανογραφικο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ