Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

22/02/2024

Άκουσε το άρθρο

"Τον νόμο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο".

Τη δήλωση αυτή έκανε  ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στην τηλεοπτική  του συνέντευξη  στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξηγώντας   γιατί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο είπε τα εξής:  

"Δεν απαγορεύουμε. Ρυθμίζουμε. Αυτό είναι η Σοσιαλδημοκρατία, δεν απαγορεύει, ρυθμίζει. Τι ρυθμίζει; Να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε όλη την Ευρώπη το 85-90% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει να το ενισχύσουμε με πόρους, εξοπλισμό,  προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά – και το υπογραμμίζω – με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά, -γιατί αυτό κάνουν με το franchising –  στο Λεκανοπέδιο. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές να δηλώνει πως αν δεν βγάλουν κάποια πανεπιστήμια καλούς γιατρούς, αυτοί δεν θα βρουν δουλειά. Μα, σοβαρά; Δηλαδή η αγορά θα ρυθμίσει το ακαδημαϊκό επίπεδο; Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό"

Σχόλια (8)

Δ.Π.Τ.
|

Υπάρχουν ιδιωτικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια...
Ιδιωτικά Πανεπιστήμια γιατί να μην υπάρχουν?

Νίκος
|

Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιόπιστο.

Γιώργος
|

Μπράβο στο ΠΑΣΟΚ! Έστω και αργά άρχισε να καταλαβαίνει τις δεξιές παγίδες και τα επικίνδυνα μονοπάτια της εκποίησης όλων των δημόσιων αγαθών σε εγχώρια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα. Ας γίνει μια σοβαρή φιλολαϊκή αντιπολίτευση που θα αποτελέσει την απαρχή ανάκαμψης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Μέλος ΔΕΠ
|

Πολύ σωστά, το σκανδιναβικό μοντέλο είναι εξαιρετικά ώριμο. Προς όφελος όλων!

Μακριά από την τραγική εμπορευματοποίηση της Κύπρου! Είναι κορυφαίο αντιπαράδειγμα! Για αυτό οι περισσότεροι κάτοικοι μιας χώρας της ΕΕ που σπουδάζουν εκτός της χώρας τους είναι οι κύπριοι!

Νικος
|

Έστω και στο παραπέντε ξέφυγες από τον κακό σου εαυτό ΠΑΣΟΚ πρόσεχε γιατί παραμονεύει στη γωνία …..θα ξαναεμφανιστεί !!!

Για να το δούμε, για να το πιστέψουμε
|

Είναι πολλά τα λεφτά Νίκο, μακάρι να πλεύσετε στην γραμμή Α.Π. και όχι Γ.Α.Π. Πολιτικά ορθή απόφαση, μακάρι να αντέξετε και να καταψηφίσετε εντέλει τα ΝΠΠΕ.

Σχολιαστής
|

Μπράβο! Σαφής τοποθέτηση απέναντι σ ένα σκόπιμα πρόχειρο νομοσχέδιο!

Δρ. Δρ.
|

Λέει ο κ. Ανδρουλάκης: "Να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο [...] Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά – και το υπογραμμίζω – με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια". Μα κ. Ανδρουλάκη μου και κ. Παραστατίδη μου, με την ύπαρξη ενός ισχυρού δημόσιου πανεπιστημίου τι ακριβώς θα έχει να προσφέρει το μη κρατικό πανεπιστήμιο; Τα πράγματα είναι πολύ απλά: κατάργηση της ΕΒΕ, πραγματική αξιολόγηση της ποιότητας της έρευνας των ΑΕΙ, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης, δημιουργία νέων ερευνητικών κέντρων, διορισμό μελών ΔΕΠ και νέων ερευνητών (με έκλειψη φαινομένων νεποτισμού), μεγάλη αύξηση των εισακτέων (ώστε να περιοριστεί η φυγή νέων προς τα πανεπιστήμια των Βαλκανίων), δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων μέσα στο δημόσιο πανεπιστήμιο για τις σπουδές αλλοδαπών (αλλά και Ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι έμεινα εκτός λόγω μορίων, με πολύ χαμηλά, πολύ ανταγωνιστικά δίδακτρα, αναλογικά με το κόστος φοίτησης στα πανεπιστήμια της αλλοδαπής). Έτσι, και το δημόσιο πανεπιστήμιο ενισχύουμε αλλά και τους Έλληνες φοιτητές κρατάμε στον τόπο μας. Υ.Γ. και μη σκεφτείτε ότι η πρότασή μου μπορεί να είναι αντισυνταγματική, γιατί τίποτα πιο αντισυνταγματικό δεν υπάρχει από την πρόταση τη δική σας (προεδρικοί του ΠΑΣΟΚ) και της κυβέρνησης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ