Τι άλλαξε για τα μέλη ΔΕΠ των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στο τελικό πολυνομοσχέδιο

Αφαιρέθηκε η διάταξη που προέβλεπε μέχρι 12 ώρες εργασίας /εβδομάδα στους καθηγητές των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων

25/02/2024

Άκουσε το άρθρο

Τρεις σημαντικές αλλαγές έγιναν στο πολυνομοσχέδιο για τα μέλη ΔΕΠ των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, μετά τη δημόσια διαβούλευση.

Πρώτον: Αυξήθηκε το ποσοστό από 80 σε 90%  των μελών ΔΕΠ πυ θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι κάτοχοι διδακτορικού σε θέμα συναφές με το αντικείμενο της διδασκαλίας τους και διαθέτει τα ουσιαστικά προσόντα, που απαιτούνται για την κατοχή θέσης διδακτικού προσωπικού αντίστοιχης βαθμίδας.

Δεύτερον: Αφαιρέθηκε η διάταξη που προέβλεπε μέχρι 12 ώρες εργασίας /εβδομάδα στους καθηγητές των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα το αρχικό πολυνομοχέδιο όριζε:  "Ο αριθμός των μελών του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού πλήρους απασχόλησης δεν μπορεί να είναι κατώτερος των τριάντα (30) για το Ν.Π.Π.Ε., με προβλεπόμενο ανώτατο όριο ωρών διδασκαλίας, για κάθε μέλος, τις δώδεκα (12) ώρες εβδομαδιαίως".

Τρίτον: Αφαιρέθηκε η διάταξη  που όριζε ότι τα στοιχεία των μελών ΔΕΠ αναρτώνται στον ιστότοπο του μητρικού ιδρύματος.

Συγκεκριμένα η συγκεκριμένη διάταξη ανέφερε τα εξής: "Η επιλογή των μελών του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού του Ν.Π.Π.Ε. εγκρίνεται από το μητρικό ίδρυμα, αποστέλλεται στο αρμόδιο Τμήμα προς έλεγχο των προϋποθέσεων της παρ. 1 και τα στοιχεία τους αναρτώνται στον ιστότοπο του μητρικού ιδρύματος".
 

Σχόλια (11)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ
|

Υπάρχουν και οι διδάκτορες του δημοσίου που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να διδάξουν στα κρατικά ΑΕΙ, τελικά αυτό θα αλλάξει ; Στα μη κρατικά θα υπάρχει η δυνατότητα διδασκαλίας ή και εκεί ο δημόσιος υπάλληλος και διδάκτορας είναι ξανά εκτός;

Εδώ ο καλός τίτλος...
|

Δυστυχώς θα δημιουργηθεί και το αντίστροφο πρόβλημα.
Φανταστείτε πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ζητάνε να κάνουν κάποιες ελάχιστες ώρες μάθημα σε ένα ΝΠΠΕ (ίσως και δωρεάν) απλά και μόνο για να βάλουν στην ταμπέλα του γραφείου τους τον τίτλο "Καθηγητής Πανεπιστημίου" και να ανεβάσουν το cache.
Θα ευτελιστεί ο τίτλος του Καθηγητή. Πολύ λυπηρό.
Όπως πολύ σωστά εξήγησαν και οι προηγούμενοι σχολιαστές, θα πρέπει να υπάρχει ένας ανώτατος αριθμός ωρών, όπως και ένας κατώτατος αριθμός ωρών, ανά εβδομάδα. Αλλιώς,
anything goes around here...

Βλέπω καράβια στο λιμάνι....
|

Ουρές θα κάνουν οι Έλληνες του εξωτερικού, να διδάξουν 20-30 ώρες στα μη κερδοσκοπικά made in Greece.... Να δώσουμε και κανένα pass βρε παιδιά?....

@ Κολεγιαρχες εν δράση..
|

Να μπει και ένα ανώτατο όριο 30 ωρών.
Διαφορετικά πως θα προλαβαίνουν να κάνουν έρευνα τα μέλη "ΔΕΠ";

Νικος
|

Αρχισαν οι εκπτωσεις

@Κολεγιαρχες εν δράση..
|

Εεετσι. Για να υπάρχουν περιθώρια για στύψιμο. Μάθημα είναι, σου λέει, γιατί όχι και 20 και 30 ώρες τη βδομάδα;

@Ποια μέλη "ΔΕΠ"?
|

Από αυτό και μόνο αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος της παραπλάνησης.

Foocko
|

Φτηνή η γαλέρα, πολύ κουπί.

Αλίμονο στους νέους διδάκτορες
|

Οι 12 ώρες είναι ήδη πολλές για όσους προσπαθούν να διδάξουν με κατάλληλο επίπεδο... Αλίμονο στους νέους διδάκτορες που θα απασχοληθούν διδάσκοντας 15-20 ώρες την εβδομάδα, και στα παιδιά των ΝΠΠΕ που θα πάρουν πτυχίο έχοντας γνωρίσει 10 διδάσκοντες όλους και όλους στις σπουδές τους...

Κολεγιαρχες εν δράση..
|

Το 12 ήταν λίγο...

Ποια μέλη "ΔΕΠ"?
|

Για ποιο λόγο ονομάζετε ως μέλη ΔΕΠ τους καθηγητές των ιδρυμάτων αυτών όταν δεν προβλέπεται ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ αντιστοιχία στην εκλογη/ορισμό τους αλλά και στα προσόντα σε σχέση με τα μέλη ΔΕΠ των ελληνικών ΑΕΙ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ