Απολογισμός του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΑΠ

Μόνο κατά το έτος 2023 εγκρίθηκαν από το Κέντρο 36 νέα εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης, φτάνοντας συνολικά στα 115 εγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα από την έναρξή του (Σεπτέμβριος 2021)

03/04/2024

Ενημερώθηκε: 03/04/2024, 14:35

Άκουσε το άρθρο

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στις 31 Δεκεμβρίου 2023 συμπλήρωσε περίπου 2,5 έτη λειτουργίας, ενισχύοντας  με τη δράση του την επιμόρφωση, τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και την εν γένει διά βίου μάθηση που προσφέρεται από τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Μόνο κατά το έτος 2023 εγκρίθηκαν από το Κέντρο 36 νέα εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης, φτάνοντας συνολικά στα 115 εγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα από την έναρξή του (Σεπτέμβριος 2021). 

Την ίδια περίοδο ο αριθμός των εκπαιδευόμενων που παρακολούθησαν κάποιο από τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης έφτασε στα 13.702 άτομα και συνολικά στους 26.594 εκπαιδευόμενους από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου.

Το Κέντρο έχει ενταχθεί στο μητρώο παρόχων κατάρτισης των Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. των Α.Ε.Ι για το έργο της Δημοσίας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και "πράσινες" δεξιότητες», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Επιπλέον, πιστοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) ως εκπαιδευτική δομή για την παροχή στους δημοσίους υπαλλήλους μοριοδοτούμενου προγράμματος επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης.

Παράλληλα, εγκρίθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή σημαντικές συνεργασίες για την υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως με την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), το Ίδρυμα Vodafone στο πλαίσιο του προγράμματος Generation Next, τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό MEAFORA κ.α.

Μιλώντας το esos με τον Πρόεδρο του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Καθηγητή Καραμάνη Κωνσταντίνο, Αντιπρόεδρο Έρευνας και Δια βίου Μάθησης, μας ανέφερε ότι «ευθύς εξ αρχής από τη λειτουργία του Κέντρου, το Συμβούλιο Διοίκησής του, έθεσε ένα διττό στόχο. Την ακαδημαϊκή ανάπτυξη του Κέντρου με την προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη βάση συγκεκριμένων ποιοτικών κριτήριων και διαδικασιών αφενός και αφετέρου την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητάς του.

Ο στόχος αυτός με σταθερά βήματα επετεύχθη με την έγκριση και την προσφορά νέων ποιοτικών και καινοτόμων προγραμμάτων επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης σε θεματικά πεδία των Ανθρωπιστικών Επιστημών, των Θετικών Επιστημών, των Κοινωνικών Επιστημών,  των Εφαρμοσμένων Τεχνών αλλά και των Επιστημών Υγείας.

Από την άλλη πλευρά, η σημαντική αύξηση των εσόδων του Κέντρου και η χρηστή διαχείριση των πόρων του, διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του αλλά και τη δυνατότητα προσφοράς δωρεάν προγραμμάτων σε 10.309 εκπαιδευόμενους φοιτητές, μέλη ΣΕΠ κλπ., συμπληρώνοντας ουσιαστικά την κοινωνική αποστολή του Πανεπιστημίου.

Στον σύντομο χρόνο λειτουργίας του, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ Ε.Α.Π. κατάφερε να συμμετέχει ενεργά στον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα για την ελληνική οικονομία της συνεχιζόµενης εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι ραγδαίες εξελίξεις σε τεχνολογικό-οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, επιβάλλουν ο πολίτης όχι μόνο να βελτιώνει συνεχώς τις γνώσεις του αλλά και να εξειδικεύεται σε περισσότερα από ένα αντικείμενα. Άλλωστε, πλέον η εν γένει δια βίου µάθηση, είναι το κλειδί για την προσωπική αλλά και επαγγελματική ανέλιξη του καθενός και αυτή προσφέρεται μέσω των Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ των Α.Ε.Ι.

Με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για το αυτοδιοίκητο του Ε.Α.Π. και την ανάληψη της Διοίκησης από τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Ε.Α.Π. εισέρχεται δυναμικά σε μια νέα περίοδο παροχής ποιοτικών και καινοτόμων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και αναπτυξιακής πορείας».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ