Διαγωνισμός «Φτιάξε τον Ψηφιακό σου Σεισμογράφο»

09/03/2021

Ενημερώθηκε: 09/03/2021, 20:19

Άκουσε το άρθρο

Με πολύ έντονη την σεισμική δραστηριότητα στην χώρα μας την τελευταία περίοδο, με πιο πρόσφατους αυτούς στην περιοχή της κεντρικής Ελλάδας, αλλά και της Σάμου τον Οκτώβριο του 2020, αναδείχθηκε πιο ηχηρά από ποτέ ότι σεισμός είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του και με την σωστή πληροφόρηση, εκπαίδευση και γνώση να τον αντιμετωπίζουμε κάθε φορά.

Από το 2015 άρχισε να χτίζεται, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή́ Ερευνών Σεισμολογίας, στο Γεωδυναμικό́ Ινστιτούτο του Εθνικού́ Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμο Χουλιάρα, το Σχολικό Δίκτυο Σεισμογράφων εμπλέκοντας μαθητές κι εκπαιδευτικούς στο πεδίο της σεισμολογίας. Σήμερα το δίκτυο περιλαμβάνει 61 σχολικούς σεισμογράφους καλύπτοντας ολόκληρη την εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζονται και υλοποιούνται δραστηριότητες με σκοπό να αυξήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών και μαθητριών για την επιστήμη αλλά και για την καλύτερη κατανόηση μίας φυσικής καταστροφής.

Εάν εσείς και οι μαθητές σας βρίσκετε μεγάλο ενδιαφέρον στο πεδίο της σεισμολογίας μην χάσετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε στον Σχολικό Διαγωνισμό με θέμα: «Φτιάξε τον Ψηφιακό σου Σεισμογράφο» που διοργανώνετε και για την φετινή σχολική χρονιά (2020-2021) από την Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) (αριθμ. πρωτ.:1797/01-03-2021).

Ανταποκρινόμενοι στις έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας, στη φετινή διοργάνωση καλούνται ομάδες μαθητών, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, να κατασκευάσουν έναν ψηφιακό μοντέλο ενός αυτοσχέδιου σεισμογράφου και να περιγράψουν την όλη διαδικασία κατασκευής σε μία έκθεση συνοδευόμενη από φωτογραφικό ή άλλοy είδους οπτικοακουστικό υλικό και να καταθέσουν τις συμμετοχές τους έως τις 10 Μαΐου 2021.

Θα επιλεγούν οι 10 καλύτερες εργασίες, από σχολεία της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες θα απονεμηθεί έπαινος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του έργου R4C που θα διοργανωθεί από το ΙΕΠ σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή. Οι σχολικές ομάδες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εργασίες τους στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Οι ομάδες που θα βραβευθούν θα έχουν την ευκαιρία να δημοσιεύσουν άρθρα με τις εργασίες τους στο πρώτο Ευρωπαϊκό επιστημονικό περιοδικό, ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές, Open Schools Journal for Open Science, κατόπιν αξιολόγησης από ομότιμους κριτές.

Η αξιολόγηση των εργασιών θα γίνει από ειδική επιτροπή, με τα ακόλουθα κριτήρια:

•    Ποιότητα
•    Επιστημονική ορθότητα

Επίσης είναι σημαντικό:

•    Να βασίζεται στις βασικές αρχές της διαδικασίας για Υπεύθυνη Έρευνα και Καινοτομία.
•    Να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων (διερευνητική μάθηση, επίλυση προβλημάτων, δημιουργικότητα) και της προσωπικότητας των μαθητών/μαθητριών, όπως επίσης να δίνει έμφαση στη συνεργατικότητα και στην εργασία σε ομάδες.
•    Να δίνει έμφαση στην αντίληψη εκ μέρους των μαθητών/μαθητριών των παραμέτρων της πολιτικής προστασίας που σχετίζονται με την αντιμετώπιση και πρόληψη των επιπτώσεων των σεισμών στη χώρα μας.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των σχολείων (με τη σύμφωνη γνώμη του/της Διευθυντή/Διευθύντριας) και των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική.

Η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος των σχολείων και των εκπαιδευτικών είναι η 10 Μαΐου 2021 και θα πρέπει να γίνει:

α) συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά  τη σχετική αίτηση μέσω του ακόλουθου υπερσυνδέσμου: https://goo.gl/forms/eByBL0adwslBsRYQ2 και,

β) με την υποβολή/ανάρτηση της «Έκθεσης» (στην οποία θα περιγράφεται η διαδικασία κατασκευής του σεισμογράφου  συνοδευόμενη από φωτογραφικό ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό) στην πλατφόρμα του έργου OSOS στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:  https://portal.opendiscoveryspace.eu/en/community/schools-study-earthqu….

Η υποβολή/ανάρτηση της «Έκθεσης» θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση του ψηφιακού εργαλείου δημιουργίας εκπαιδευτικού σεναρίου (Authoring tool). Αναλυτικές οδηγίες, για τη χρήση του Authoring tool περιλαμβάνονται στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο: https://portal.opendiscoveryspace.eu/sites/default/files/u34111/osos_st…

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία που ενδιαφέρονται, μπορούν να επισκεφτούν τόσο την κοινότητα του έργου στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://portal.opendiscoveryspace.eu/en/community/schools-study-earthqu…)όσο και τον σχετικό διαδικτυακό τόπο (http://seismografos.ea.gr). Επίσης, μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου στις ακόλουθες διευθύνσεις:  diagwnismos@ea.gr.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ