ΝΣΚ: Γνωμοδότηση για το εάν εισακτέος σε ΑΕΙ, μπορεί να εγγραφεί ως φοιτητής σε προγενέστερο ακαδημαϊκό έτος

Είχε προχωρήσει εμπρόθεσμα στην απαιτούμενη ηλεκτρονική εγγραφή του

20/12/2023

Άκουσε το άρθρο

Το αίτημα του .. να εγγραφεί ως φοιτητής  για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 δεν είναι νόμιμο, η δεν αιτούμενη εγγραφή δε δύναται να πραγματοποιηθεί.

Τη Γνωμοδότηση αυτή εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ύστερα από το ακόλουθο ερώτημα   Πανεπιστημίου:

Ερωτάται, εάν είναι νόμιμο το αίτημα του Β.Κ. να εγγραφεί ως φοιτητής στο Τμήμα ...αν και ήταν επιτυχών στο προγενέστερο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Ιστορικό
 
Από το πραγματικό που περιέχεται στο πιο πάνω ερώτημα σε συνδυασμό προς τα στοιχεία του υπηρεσιακού φακέλου προκύπτουν τα ακόλουθα ουσιαστικά για την εξέταση του ερωτήματος στοιχεία:

1. Ο .. έχει υποβάλει στην Γραμματεία του Τμήματος  την υπ’ αριθ. ....2022 αίτησή του, με την οποία ζητά την εγγραφή του στο δυναμικό του Τμήματος για το παρελθόν, όμως, ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Για το έτος αυτό είχε κριθεί εισακτέος με την κατηγορία ποσοστού 10% Γενικού Λυκείου,  στο συγκεκριμένο Τμήμα χωρίς συμμετοχή σε νέες εξετάσεις.

Μετά ταύτα, με την υπ’ αριθ. ... αίτηση του είχε προχωρήσει εμπρόθεσμα στην απαιτούμενη ηλεκτρονική εγγραφή του στη σχετική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.).

Παράλληλα το Panepit;hmio  είχε εκδώσει ανακοίνωση απευθυνόμενη προς τους πρωτοετείς φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 καλώντας τους, μετά την πάροδο της εν λόγω ηλεκτρονικής εγγραφής τους, να εγγραφούν με τον ίδιο τρόπο και στο δυναμικό των οικείων Σχολών και Τμημάτων σε αντίστοιχη πλατφόρμα που αυτό διατηρούσε.

Με νεώτερη δε ανακοίνωση του, το Πανεπιστήμιο είχε ορίσει ως προθεσμία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών το χρονικό διάστημα από 4.10.2021 μέχρι 8.10.2021. Η προθεσμία αυτή παρήλθε χωρίς ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει στην ζητούμενη εγγραφή.

Επανήλθε μετά από ένα έτος υποβάλλοντας την αίτηση, που αναφέρθηκε ανωτέρω, με την οποία επικαλέστηκε ως λόγους της καθυστερημένης ενέργειάς του την ύπαρξη οικογενειακών και οικονομικών προβλημάτων.

Η αίτηση αυτή κρίθηκε από την Συνέλευση του Τμήματος, κατά τη συνεδρία της 19.10.2022 και απορρίφθηκε ως εκπροθέσμως υποβληθείσα.

Μετά ταύτα και προφανώς μετά από επιθυμία του αιτούντος, ακολούθησε αλληλογραφία μεταξύ της Γραμματείας του Τμήματος και των αρμοδίων υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ., δια της οποίας εξετάστηκε η δυνατότητα άρσης της αρνητικής κρίσης της Συνέλευσης του Τμήματος, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.

Κατόπιν αυτού ο προβληματισμός της υπηρεσίας υποβλήθηκε στο Γραφείο Νομικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, από το οποίο ζητήθηκε η έκδοση σχετικής γνωμοδότησης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ